Svar på kommentar

2012-08-16 @ 18:00:00
FRÅGA: Hej Annu! Det är första gången jag kommenterar din/er blogg så känns rätt häftigt! Jag har följt er dock i några månader fast jag inte känner er. Jag har en fråga också till dig gällande Matti. Är Matti lätt att rida? Han ser så "automat" ut på filmer du laddat upp. Hur är han i hanteringen är han lätt där också eller har ni bara fått överstökat vem som bestämmer? Kan du svara i ett inlägg så jag inte missar svaret?
 
Nej, en automat är Matti verkligen inte, men kul att det ser ut så!! Alltså Matti som häst är mycket känslig av sig. Skulle jag börjar ryta till honom utan anledning så tar han illa upp och man nästan ser hur ledsen och osäker han blir på en gång. Men jag har aldrig upplev Matti som svår eftersom jag från första stund tog allt i mycket lugn takt och fokuserade de första månaderna på att lära känna varandra. Men då igen så när jag provred Matti första gången förra året så sade de som var i stallet att han var en svår häst och knäpp, rent av schitzofren, de kallade honom schitzo-hästen. De sa även att Matti inte var någon terrängsäker häst eftersom han hade tvärnitat, stegrat sig och voltat bakåt en gång utan någon vettig anledning.
 
Visst kan Matti skygga till ibland som precis alla andra hästar, speciellt om Matti blir uttråkad. Då hittar han saker han är "rädd" för och måste kika en extra gång på.. Men alla sådana där bus är så oskyldiga så de räknas nästan inte. ;) Och skulle jag uppleva Matti farlig skulle jag aldrig ta min älskade systerson till stallet och ha lilla W uppe på stora Matti, nej nej, men nu var ju inte fallet så heller, för Matti tycker om barn. Matti älskar alla (förutom om de med sparkstötting eller skidor, för de är bra läskiga, haha).
 

Lille W och Matti i våras
 
 
Men i ridningen så måste jag nästan skilja på nybörjare och längre hunna ryttare, för Matti är super snäll med nybörjare, han stannar lätt och det går inte särskilt hårt när han väl går framåt. Men är du mer erfaren och ska ha honom i form och göra svårare saker är det en helt annan femma, för att bara få ett friskt tempo i trav och luftighet i stegen kommer INTE gratis på Matti. Jag har bara sett min ridlärare Lena Lahti fått honom i form en längre stund ett ett x-antal steg. Så jag och Matti jobbar på det! Så jag skulle inte kalla Matti någon nybörjar häst, eftersom han blir så där underbar först när han känner sig trygg med sin människa och har en snäll och rättvis ledare.
 
 

Alla i familjen tycker om Matti, tror t.o.m. mamma räknar honom som en familjemedlem idag.
 
 
Men då är Matti en mycket "dag till dag"-häst. Ena dagen kan han vara så underbar att rida, och andra dagen kan han vara som en snigel med framåtbjudningen och stel som en pinne i sidorna. Sen är Matti också en häst man måste lära känna tror jag. För mig tog det i alla fall ett bra tag innan jag hittade "knapparna" på honom, och jag har inte nära på hittat alla knappar vid ridningen, men det är ju inte roligt att få allt gratis heller och vi har inte bråttom.
 
Bilden nedan tycker jag visar ganska bra hur känslig Matti är. Det är samma dag som bilderna är tagna, skillnaderna är bara att solen gått i moln, olika ryttare och att vi tog bort benlindorna för det såg så galet ut med rosa benlindor och röda ridbyxor, haha. Men hur som helst är det absolut ingen nybörjare som sitter på ryggen till höger på bilderna, men det visar att Matti går gångartern snällt oberoende ryttare, men att få honom att arbeta på rätt sätt kräver så mycket av ryttaren och man måste nästan helt enkelt vara en naturbegvning om man får det att fungera med det samma, eller ge det tid och lära känna varandra för att hitta knapparna och få Matti att arbeta på rätt sätt. Jag får inte Matti i form, bara dit åt, och då har jag ridit honom i ett år, men som sagt vi jobbar på det! :)
 
 

Censur p.g.a. att det inte spelar någon roll vem som rider ville bara ge ett exempel.
 
 
Oj vad jag tycker om då ni kommenterar. Fortsätt gärna med det, så roligt att få en slags diskussion med er läsare. Hoppas du Sara blev nöjd med ditt svar. :)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo