Åter igen - underbart

2012-07-31 @ 21:56:33
 
 
 
Helt underbart väder idag igen. Först blåste det en aning så tog på mig tröjan när jag och Cessi red ut till ängen, men sen fick jag nog ta av mig den eftersom det blev allt för varmt.
 
Ansu var snäll och var med och fotade. Matti var lika kiva idag som i förrgår, inte lika framåt kanske men mjukheten får jag bara att vara längre och längre när jag rider, så ska lägga upp en video-snutt här i morn så får ni kika hur duktiga vi var.
 
Rider barbacka nu hela tiden så jag ska få tummen ur r*va och fixa en ny dressyrsadel, bara på träningar rider jag med den vi har nu. Men bra för balansen min är det ju att rida barbacka... ;)
 
 
 
Ser det inte härligt ut? Snacka om utvekling vi gjort tillsammans, det går sakta men åt rätt håll, känner mig så lyckligt lottad som får fortsätta med denna guldklimp <3
 
 
 
 
 

Helt fantastisk!

2012-07-29 @ 21:54:54
Ikväll hade jag inte tänk rida då det var så varmt, men väl i stallet kunde jag inte hålla mig och hoppade upp på Matti och red barbacka i shorts o linne. Vi red ut i terräng och avslutade på åkern och red ett härligt dressyrpass.
 
Det var så fantastiskt härligt att rida idag, Matti lyssnade så bra, var rund o fin mestadels av passet och var FRAMÅT, jag fick herregud verkligen jobba för att få honom uppsamlad där emellanåt. Vi hade så roligt tillsammans där på åkern. Jag avslutade hela passet med att låta Matti sträcka ut i galopp, och jäklar vad fort det gick, haha, jag fick hålla i mig i manen för att inte falla av, Matti bara njöt och frustade av glädje. Sen skrittade vi hem och Matti hade öronen framåt och var så nöjd och glad.
 
Men jag fick konstatera att det inte var så smart att rida med shorts eftersom de blev så skitiga, och fick konstatera att man INTE ska rida i spetstrosor barbacka, har mysiga skavsår stjärten, men annars var det ljuvlig. Bara jag och Matti och en härlig sommarkväll. <3
 
 

Han är så underbar min Matti. Vi stod och myste idag vid bommen, sen följde han efter mig helt lös till hagen <3
 
 

Mattis lediga dag

2012-07-28 @ 11:01:00
Idag är Matti ledig då jag åker och hejar på min pojkvän som cyklar botniacyklingen och ikväll får vi middagsgäster så passade utmärkt för en vilodag idag då. :)
 
Så ni får lite bilder som Sara tog då istället  från i torsdags :)
 
 
 
Visst tar hon härliga bilder min fina vän Sara? :)
 
 

The video

2012-07-27 @ 11:27:00
 
 
 

Snodde bilden

2012-07-26 @ 19:40:27
Snodde bilden från Saras instragram, men från dagens ridlektion är den. Fler bilder kommer när jag fått dem av Sara. :)
 
Vi körde på blue and white outfit idag, Hejja Suomi! hehe
 
 

Både det ena och det andra!

2012-07-26 @ 19:28:12
Nu har vi donat med både det ena och det andra igen. Igår hade vi t.ex. lite psykisk träning med Matti, han skulle gå över en presenning med mig på marken och uppe på ryggen, och det gick.. El nej jag ska inte avslöja, slänger istället upp en video här senare så får ni se ;) Efter presenningen igår så hoppade jag lite små hinder barbacka, bara för att ha kul alltså. Och roligt hade vi! :)
 
Idag då? Idag har vi ridit ridlektion för Lena Lahti, det gick helt okej. vi jobbade på förvänd galopp och i vänster gick det kanon, men jag tycker det gick åt pipsvängen till höger. Vi jobbade mycket på galoppen idag eftersom det är Mattis sämsta gångart. Men det som gjorde min dag var när Lena sade vi gått mycket framåt på ett år. Det värmer hjärtat massor.
 
Sara var annars med till stallet idag eftersom vi inte sett varandra på skitlänge så vi gick en promenad efter ridlektionen, hon råkade knäppa några helt underbara foton (som vanligt), så väntar med spänning att få dela med mig av dem till er! :)
 
 
Detta är annars vad jag smörjer Mattis hovar med och för flugspray, båda fungerar super. Från Losvika.
 
 
Har inte hovarna blivit fina nu *peppar peppar*
 
 
Eftersom jag nu slipper upp barbacka är nästa mål i sommar att klara av att stå på ryggen ;)
 
 

 

Vi är vid liv

2012-07-23 @ 08:55:47
Det har varit tyst här på bloggen, men det betyder inte att Matti varit ledig, det är bara jag som jobbat och haft så mycket program så när jag väl är hemma har jag inte orkat blogga utan velat umgås med min pojkvän. :)
 
Vad har vi gjort då? Jo vi har ridit barbacka, tränat på galoppen och varit i terräng. Matti har varit fin, och duktig. Speciellt när jag red barbacka dressyr kände jag att han verkligen jobbade med ryggen i slutet av passet, jag var genomsvettig och riktigt nöjd!
 
I terräng så hade vi lite bråttom den dagen så blev inte så långt, men Matti var nöjd att få vara ute o bara vara.
 
Ikväll ska jag ut, oberoende om det regnar eller inte (de har lovat regn). Men först ska jag o hjälpa syster att måla deras blivande hus. :)
 
 

Börjar faktiskt vara lite sugen på att åka på hoppträning igen. Såg Sneck skulle komma i helgen, men då har jag redan andra planer så måste IGEN hoppa över ans träningar.. Men kanske man skulle bara fara över till Gamla Vasa o rida där?
 
 
 
UPDATE
Blev inget stall ikväll, blev istället att åka akut till hvc med pojkvännen så blev ytterligare en ledig dag för Matti, men i morgon blir det en morgonritt istället, planerade bygga lite cavaletti o träna galoppen.. :)
 
 

We did it!!

2012-07-18 @ 17:07:35
Är så fantastiskt lycklig!! Det som har varit på G ett tag nu är att jag ska köpa Matti, och idag eftersom han gick genom veterinärgranskningen utan problem känns det som att jag kan dela med mig av detta till er också! Ni kan säkert gissa vem som är världens lyckligaste tjej just nu??
 
Vi var till Losvik i Nykarleby på granskning, underbar personal och sakkunniga, rekommenderar varmt det åt er! Men nu tillbaka till Matti, han skötte sig exemplariskt. Gick in i transporten på första försöket och stod lugnt i transporten. Väl framme i Nykarleby var han lika lugn, det var mera hästarna på gården som fick fnatt när Matti var där, haha.
 
Veterinären skröt så på Matti och sa flera gånger hur härlig han var och trevlig. Hon själv håller ju på med hästar och hållit på med hästar i många år, så när hon sade han verkar lovande och har mycket kvar att ge blev man ju lite stolt. Fast huvudsaken är att jag avgudar honom blir jag som en stolt tuppmamma när någon lovordar honom så där, blir så glad att andra tycker han är lika fin som jag tycker att han är!
 
Enda som veterinären noterade var att han reagerade lite när hon tryckte riktigt hårt vid ryggmuskeln på vänster sida, så det var sista grejen som fick mig att lita på magkänslan att sadeln är bajs, för nu ska han ha en ny sadel, har aldrig gillat den som ni säkert läst en massa gånger, och så är den för trång där fram nu.
 
Så om ni vet var man kan få prova olika dressyrsadlar eller varifrån man kan låna/beställa så kommentera super gärna här!!
 
 
 
 

Håll tummarna!

2012-07-18 @ 12:57:00
TIDSINSTÄLLT!
Nu kör jag och Matti norrut, så ni måste hålla tummarna för oss idag. Berättar mera sen när jag kommer hem, bara ni alla håller tummarna för oss idag!!
 
 
 
 

Back on track!

2012-07-18 @ 08:55:11
Nåjaa! Igår red jag för Lena Lahti och det gick 100 ggr bättre än senaste ridlektion, så känns riktigt bra vi red på ängen. I början var nog Matti styv o ville int ge efter, men efter bra övningar av Lena så lossnade det mer och mer. Matti var riktigt rolig att rida, mer framåt än han brukar och glad att få jobba. Tror denna vecka  utan ridning har gjort gott åt oss.
 
Vi fokuserade mera på att behålla formen och att få mer aktivitet i bakbenen så han skulle trampa bättre under sig, som ni säkert förstått är Matti inte den lättaste att få att gå fint eftersom han vill slippa undan med så mycket som möjligt genast det blir tungt. Det jag var mest nöjd med under lektionen var mitt sits i övningstrav. Tidigare har jag juckat med höfterna som en tok, men nu har jag försökt jobba bort det så fick beröm av Lena att den blivit bättre, så det känns ju såklart bra!
 
Sen så fungerade Matti bra med nya bettet, kände ingen större skillnad så det är ju fint, för jag köpte ett tvådelat så jag har att variera mellan två standarn bett. MEN om någon av er råkar ha ett hackamor eller gummibett jag skulle få låna och se hur Matti fungerar med det skulle det var super tacksamt!
 
Skulle ha velat ha någon att fota men fick inte tag i någon som ville komma med, mamma dök nog upp där ett tag men visste inte om hon skulle komma eller inte så hade ingen kamera med. Så inga ridbilder kommer från ridpasset men några bilder jag tog med mobilen på vår outfit. Invigde hans nya bett och schabrak.
 
 
Ser inte Matti helt fantastiskt taggad ut? ;)
 
 
 

Längtar tillbaka

2012-07-16 @ 21:56:25
Vet inte hur jag hamnade in på deras hemsida egentligen, men ikväll när jag surfade runt kom jag in på Åby rid o träningslägers hemsida. Det är ett super härligt stall i sverige jag var på ridläger till för ca 5 år sedan, och det har varit det bästa läger jag någonsin varit på. Funderar seriöst på om jag borde ta Matti dit nästa år? Eller är jag knäpp som skulle åka över sjön för bara ett ridläger? Har ju gjort det en gång tidigare, men då utan häst.
 
Lärde mig i alla fall då så grymt mycket med mina sköthästar Nikita som jag red i hoppning och Mbrahma som jag red i dressyr. Det går inte att komma ifrån, tränigslägren har helt annan standard i sverige än här. Sen var tjejerna på lägret helt underbara och vi hade så roligt! Kul att man lite håller kontakten med några av dem i alla fall på FB ännu idag. :)
 
Jag ska dit ännu en gång innan jag dör o träna! :)
 
 
 
 
 

Hööks

2012-07-15 @ 13:32:00
Dopet var super fint. Är inte särskilt religös av mig men bara älskade prästen. Men de e ju inte det jag skulle skriva om utan att jag köpt bett nu åt Matti och så dök lite mer grejer ner från rean. Matti kommer att bli fin!! :)

This or that

2012-07-14 @ 11:03:00
Dressyr i ridhus/dressyr på ridplan
Hoppning i ridplan/hoppning i ridhus
Tävla högt och mycket/ tävla ibland
Stallet/Hemma
Hoppning/Fälttävlan
Hus/Lägenhet
Ridhus / Rida ut
 
 

Köpa en häst som kan allt/köpa en häst att utveckla själv (men ej helt grön)
Bada/sola
Sto/valack/hingst
Rida i ösregn/rida i världens värme
singel/upptagen
Sadel / Barbacka
Halvblod / fullblod
Litet stall/Stort stall
 
 

Senskydd/Lindor
Bikini/Baddräkt
Videor/bilder när man rider
stövlar / chaps
schabrak / vojlock
Ramla av på en tävling / rida fel program på en dressyr tävling
Häst som stegrar/häst som bockar
Köpa hästgrejer/köpa vanliga kläder
Hackamore / Bett
lång man/kort man (på Matti iaf)
Hoppa studs / Cavaletti
Rida i skogen / Raca över stubbfält
Rida tidigt på morgonen / Rida sent på kvällen
 

Kandar / Träns
Dressyrsadel / Hoppsadel
Låta hästar gå på bete / Låta de stå inne
HSäkerhetsväst (vid hoppning) / Utan säkerhetsväst (i dressyr)
Horze / Hööks
Vörk / Åsas stall
Dressyr / Hoppning
sjuk häst / ingen häst alls
hetsigare häst / latare häst
 
 

Helt sjukt!

2012-07-13 @ 12:30:00
Idag när vi körde till Örebro, det är ju helt sjukt hur stor skillnad man ser på hästkulturen här och hemma. Här i sverige ser man hästar, maneger, ridplaner, stora hagar över allt!! Hemma förstår inte kommunerna att flera ridhus borde byggas och hästsporten borde stödjas. Personligen tycker jag hästsportcentret skulle slopas o satsa på att stödja ridskolor som bara går i konkurs i Vasaomnejd!
 
Gällande hästhållning har vi mycket att lära oss från sverige.
 
 

Fler ridhus borde finnas mera utspritt så vi som har hästar i mindre stall också har möjlighet till bra underlag även på vintern utan att vi måste köra minst 30 min till närmaste ställe!
 
 

Älskade häst

2012-07-12 @ 18:39:15
Var en snabbis till stallet med en grej innan vi började köra ner mot Åbo, hade klackskor på o hade inte tid att gå ut i hagen för att pussa på Matti, så jag ropade på honom istället och den älsklingen tittade genast upp mot en och stod där o dåg ut att väntade på att man skulle komma ut till honom o gosa! Usch va hemskt det kändes att inte kunna gå ut o pussa på honom som jag brukar <3

Nu är vi hir som helst i hamnen o ska köra ombord på Silja Line. På tisdag får jag pussa på mina fem älsklings grabbar (Matti, pojkvännen och katterna)

Off to sweden

2012-07-12 @ 07:26:00
Nu kommer jag vara borta från min älskling, ser honom tidigast på tisdag. :( Kommer nämligen idag direkt efter jobbet åka ner mot Åbo för att ta båten över till Stockholm och vidare därifrån till syster i Örebro och befinna mig på min fina systersons dop. Vi tar båten tillbaka på söndagkväll, men när vi kommer upp körandes på måndag så ska jag redan kl 13 till arbetet, så hoppas vi hinner i tid upp och vi inte blir försenade för man brukar väl komma upp en 12, 13-tiden?
 
Ansu och Cessi lovade ta hand om min guldklimp undertiden jag är borta. TACK!!!
 
 

Tänk vad man kan förälska sig i en häst <3 Simply the best
 
 

Sista farväl innan resan

2012-07-11 @ 16:57:59
Fick säga hejdå till Matti för denna vecka. I morgon är vi påväg med familjen till syster i sverige. Ingen nöd går ju på Matti eftersom han ändå är utan en sko. Ansu lovade åka ut någon dag o påminna honom att han inte är bortglömd.
 
Vi hade med oss Ansus hund Chip idag till stallet, så vi passade ta lite kort på två prickikorvar idag i hagen. Han är så go den där prickiga hästen!
 
 
 
 

Yepp jag har ett hål i tröjan, kisse katterna har varit och gnagat, hehe.
 
 

Ombokat

2012-07-10 @ 14:00:00
Nästa onsdag bär det av. Spännande!!!! Kommer förhoppningsvis bli bästa dagen i mitt liv? Katotaan miten menee. Fingers crossed!
 
Ni vet knappast vad det gäller, men håll tummarna för det. Vill inte gå ut med det här före jag varit norrut på besök!
 
 
 
 

Avbokat och inbokat

2012-07-10 @ 09:14:33
Vår tripp i morgon blev nu då avbokan o hovslagaren inbokad till nästa måndag. Helt otorligt att det ska vara så här svårt i Österbotten att få snabbt en hovslagare att komma och sko. Ringt flera stycken och bara en hade möjlighet att komma inom en vecka. Så Matti har med andra ord semester från ridningen.
 
Men jag funderar om man kan tömköra honom var det är gräs? Är det inte mjukare där? Eller belastar det lika ojämnt i alla fall??
 
 

Kanske det kom lägligt i alla fall detta, det har inte gått så bra i ridningen så kanske vi behöver en minisemester bort från den. Det är bra att bara vara också, så man får tänka på saker man lärt sig.
 

Bad luck!

2012-07-09 @ 21:21:52
Det är tydligen meningen vi ska ha otur emd de här jäkla skorna. Matti hade trampat av sig en framsko, igen. Men denna gång var det höger fram. Förstår inte hur de kan bli så grymt dålig kvalité på sommaren, hösten, vintern och våren håller de hur bra som helst, men på sommaren torkar hovarna bort!
 
Jag vet inte hur hans sko blivit så gul/rostig under dagen, för jag är 100% det är hans sko jag hittade i hagen, bitar av hans hov hade lossnat på båda sidorna. :*(
 
Vi som skulle på en liten resa norrut på spännande saker på onsdag, men antar vi måste flytta på datumet tills skorna är på. Sucka stöna mitt hjärta! Ska försöka ringa hovslagare i morgon på morgonen om de kan komma ut och slå på skon.
 
Nå bara för att Matti inte går att rida betyder inte att han får stå o lata i hagen, nej då. Vi tog en dusch idag, han och jag, hehe. Jag duschade och shampoonerade Matti och samtidigt fick jag mig själv en dusch när jag inte är så smidig med vattnet!  Matti bara njöt! Tänker det varje gång jag duschar honom på då han och jag var på träningsläger och han var så rädd för vatten strålen, nu har jag honom att stå lös medan jag spolar av honom utan problem. Fast ansiktet var ingen hitt att tvätta dock. ;)
 
 
 
 

Dressyrarbete på ängen

2012-07-05 @ 22:29:28
Vitsi jag kom hem lite före kl 11 ikväll och åkte iväg till stallet halv 8, tiden går så jäkla fort!! Nu ska jag försöka i alla fall hålla mig borta från ridplanen så gott det går, och rida på ängen bakom hagarna istället, fem hektar borde väl räcka till, hehe.
 
Matti var nog gladare idag, men ville ändå inte ge efter helt. Känner mig riktigt less då jag inte vet riktigt vad jag ska göra när han inte ger efter helt, vad jag gör för fel? Det är alltid så bra då Lena håller lektion för hon ser allt, och kommenterar allt! Vi lade som mål att ha lektion varje vecka nu i sommar så vi kan tävla regionalt i sommar och till hösten, eller det var Lenas planer för oss, hehe.
 
Hur gick ridningen annars då idag? Helt bra, hade en gas och broms som fungerade på Matti idag, men fick honom inte så mjuk i sidorna som jag skulle ha velat. Red dessutom utan stigbyglar idag för att träna min sits i traven, mitt problem är ju att mina tår börjar peka utåt, och min höft följer med som någon "juck-maskin" haha. Träning ger färdighet, men helst skulle man ju vela ha allt perfekt på en gång. ;)
 
 
 
Hade med min lilla poket kamera ida, men ska nog be någon komma med o fota med min systemkamera någon dag istället, för det blr så dålig kvalitet med pocketkameran när man är van med system.. :)
 
 

Bett, wtf??

2012-07-05 @ 15:10:49
Alltså jag känner mig helt lost i hästmarknaden när det kommer till sadlar, bett, smörjor osv. Jag har ju aldrig behövt kunna något sådant när jag bara varit ridit andras hästar någon gång !
 
Så därför vänder jag mig till er fina läsare. Vill ni skriva lite vad ni har för erfarenheter med gummibett? Jag funderar nämligen jag skulle köpa ett till bett åt Matti, han har ju bara ett och det är ett vanligt tre delat, och funderat på gummibett, fast är öppen för förslag om ni har bra erfarenheter av annat.
 
Jag har kollat på dessa gummibett på Horze, är någon av de bra? Matti är ju helt ok känslig i munnen så behöver inte ha starka bett, vill ha så snälla och bra bett som möjligt. Tack för hjälpen!
 
 
 
 

Ridlektion

2012-07-04 @ 09:22:47
Igår hade jag ridlektion för Lena Lahti. Det var en bra lektion, men om det gick bra vet jag inte. Matti var lika trög och lyssnade inte alls på mina hjälper som han brukar, var inte roligt alls att rida i början. Han var tung på bettet, slö som bara den och ville inte ge efter för 5 centt!
 
Vi började att träna på övergångar från skritt till halt, formen var inte i fokus utan bara att få Matti på allerten. Efter det blev det övergångar från skritt till trav, och till sist fån skritt till galopp. Till sist skulle vi göra omväxlande öppna o sluta men hela min kropp var så trött så blev till nästan ingenting. 
 
Det gick mycket bättre i slutet, Matti lyssnade mycket bättre, men inte lika bra som han brukar. Pratade med Cessi efter ridlektionen så vi ska börja rida nu ett tag på en åker en liten bit från stallet, kanske Matti är uttråkad så det är därför han beter sig så där trögt?
 
 

Har ni sett att han blivit smalare nu :) Jag är skit glad, hehe.

 

Trög

2012-07-03 @ 09:46:57
Igår var jag och red Matti i ca 45 min. Jäklar så trög han var! Jobbade en bra tid i skritt  och försökte få honom att tagga till och mera framåt och inte så framtung. När jag började göra volter i varje hörn och en sluta i dem så började Matti tagga till och skuttade lite på den "farliga" kortsidan när Marikje kom in på ridplanen. Det blåste rätt hårt och Marikje hade också myror i brallan, haha.
 
 Traven var Matti också trög och inte alls framför skänkeln så blev nästan frbannad ett tag för jag hade inget ridspö att hjälpa till med så blev genom svettig av ridpasset. Började därför med att få honom mera allert med att direkt från en ryggning få honom i trav så när jag fick en bra övergång så då slutade jag eftersom klockan hade hunnit bli så mycket.
 
Ikväll blir det ridlektion så får se då vad Lena Lahti har för roliga uppgifter åt oss. :)
 

Har btw hittat ett par ridstövlar som för en gångsskull hade tillräckligt högt skaft,
men det fanns inget pris på dem så vet inte om jag ahr råd med dem eller ej :/
 
 

Äntligen sommar!!

2012-07-01 @ 13:49:39
Det var så varmt o skönt idag. Steg upp lite extra tidigt idag så jag skulle hinna ut till Matti innan jobbet. Åsa råkade komma hem från arbetet samtidigt så vi red ut i terräng. Här ligt att rida nu igen, har ju inte kunnat det nu på nåfra dagar då Matti varit utan framsko, men som tur var hovslagaren ut igår o slog fast skon igen. Det var riktigt härligt väder, sällskap o häst. Blev lite bråttom till jobbet, då tiden går allt för fort i stallet. Matti njöt så av att få vara i terräng nu igen, öronen fram hela tiden o glad. Älskade korv <3
 
 


Eftersom Mattis hovkvalitet inte är något att hurra för smörjer jag nu under sommaren in hovarna med  matolja, förra året fungerade det bra. Men 11 juli ska vi till veterinären så vi får se då vad de säger där och föreslår jag ska börja göra med hovarna. :)
 
 


RSS 2.0