Löshoppnings videon

2012-06-28 @ 12:24:00
 
 
Det är skon som glimmar bredvid bananlådorna i slutet, typiskt den ska flyga av, men som tur gick inte hoven någe mer sönder än den var från förut!
 
 

Sig själv igen

2012-06-27 @ 20:29:29
Idag var Matti sig själv igen, lika gosig o härlig. Var nog bara överskotts energin i förrgår. Idag löshoppade jag Matti eftersom jag varit på massage och för att killen skulle få göra något roligt, oj så kul vi hade han och jag!
 
Dat gick riktigt bra, jag behövde bara smacka så visste Matti vart han skulle så bara jag manade på honom så galopperade/travade han självmant mot hindren. Jag hade gjort studshinder först bara med bommar och till sist ca 70-80 cm hinder. När Matti taggade till riktigt ordentligt rev han bara när han inte koncentrerade sig o i samma väva trampade han av sig sin fram sko.. DAMN!!! så nu måste jag få tag i en hovslagare illa kvickt så vi inte hamnar efter med träningen.
 
Video från löshoppningen kommer i morn. :)
 
 

Se nu så Matti ser ut att skämmas för att han var så busig förra gången ;)
 
 

Gårdagens ridpass

2012-06-26 @ 11:38:00
Här kommer då några bilder från då jag red efter att jag arbetat med Matti från marken. Matti var så knäpp, frös till is när Cessi kom cyklande, frös till is när en husbil kom körandes. Han hade nog så mycket energi att han visste inte på vad han skulle lyssna o stänga ute.
 
Första vilden beskriver hur han var i början, vi kom knappt fram en meter, o sen när han väl rörde på sig studsade han eller kutade iväg.. Oj oj, men det är mitt eget fel så kan inte skylla på Matti. :)
 
 
 
 
 

Kucku-knäpp-häst

2012-06-25 @ 22:24:45
Jaa-a, vad fick vi lära oss av dagen?  Jo, 5 dagar ledigt från ridningen med samma fodermängd, är några dagar för mycket ledigt och lite för mycket energirik mat åt Matti, haha. Han var helt  kucku-knäpp idag.
 
Jag noterade nog rätt snabbt att han var mera energisk  eftersom jag känner Matti så bra vid det här laget, så noterade jag rätt snabbt att han var mer energisk idag, så jag hade honom att springa lös på ridplanen en bra stund och brassa och på. Efter att vi haft lite löslongering i 15 min gick vi tillbaka till bommen och jag kunde lägga på honom hans utrustning i lugn och ro.
 
Men sen när vi kom tillbaka till ridplanen, voi huhhu Jag har ALDRIG ridit Matti när han varit på det där sättet. Han hade sådan energi så han visste inte vart han skulle lägga den, skuttade hit och dit och var en riktigt kucku-knäpp-häst. Eftersom jag aldrig ridit honom när han varit så där kändes det tryggast att hoppa ner och jobba honom från marken, vilket jag gjorde i kanske 30 min, och fanken vad jag svettades!
 
Vad jag gjrode var att jag försökte få honom att fokusera fullt på mig och ge efter samt bli aktiv med bakbenen. Först var han "rädd" på samma ställe som han flippat på tidigare, men sen när jag blev förbannad slutade han och det gick riktigt hyffsat. Vi skrittade först och sedan travade vi en bra stund. Jag hade planerat in en jogging runda efter stallet men jag fick den här med Matti, så skippade den ikväll, hehe..
 
Efter att jag arbetat med honom från marken i 30 min hoppade jag upp och red en 20 min i alla gångarter,  Matti lyssnade mycket bättre nu. Matti var sjukt framåt, så det var som att rida en helt annan häst. Lite bet han fast i bettet, ni vet så som många hästar gör när de bara vill springa fortare, men försökte tänka hela tiden, "takten, takten, takten, mjuk hand, mjuk hand, mjuk hand" och det gjorde susen! Gjorde tempoväxlingar i traven, och jestas vilken trav det kom ur honom. Tyvärr fångade inte Ansu något av den traven på bild men Tack Ansu för att du fotade iaf!!
 
Här kommer bilderna från då jag jobbade med honom från marken, så kommer de från då jag rider i morgon. Nu ska jag gå o sova!
 
Hehe, fick ta av mig hjälmen sen för jag fick så grymt varmt, svetten bara rann..
 
 
 
Matti ser ju inte alls så knäpp ut som han var, skulle borda ha filmat honom i början, han har aldrig betett sig så där förut. Så blir inga fler mini-loma utan att minska energin i maten, hehe. Ansu har fotat med min kamera
 
 

Nå äntligen

2012-06-25 @ 10:31:13
Det har varit problem med att slippa in på bloggen nu i några dagar så därför har det varit tyst här från vår sida. Men Matti har fått ta en liten mini semester nu under midsommar eftersom det skulle ha blivit allt för stressit att hinna med allt.
 
Tänk det att det har gått lite över 1 år nu sedan jag red Matti första gången, och nu i helgen blir det ett år sedan vi var på träningsläger tillsammans, det är helt sjukt vad tiden går fort! Min dator klappade för några månade sedan så alla mina bilder från juni-januari med Matti är borta, men hittade som tur på en minnespinne igår bilder som Sara tog på oss andra gången jag red Matti.
 
Det var så roligt att se att Matti och jag utvecklats. Matti har MYCKET mera muskler på baken, bogen och halsen. Han är inte lika framtung som han var i början (han är nog fortfarande tung framtill men det går åt rätt håll). Min ridningen har blivit finare, och vi är mera ett än två. Matti har ju i och för sig blivit lite i rundare laget, men hoppas på att kunna träna bort det nu i sommar då han går i bantningshagen och inte på lösdrift som han gjorde hela vintern då han fick sin kalaskula till mage. ;)
 
Dessa bilder här nedan är alltså från andra gången då jag red Matti när han ännu stod i Vörå. Det har skett en hel del förändringar. :)
 
 

 
 

Världens snällaste

2012-06-23 @ 12:41:00
Jag kanske inte kan kalla Matti unghäst längre, men han känns så emellanåt, eller så är det för att han alltid kommer vara "min" bebis i mina ögon ;)

Hur som helst hade jag ju med mig min systerson Walter till stallet i början av juni och han älskade Matti. Fast det var en  ny snygging i hagen bredvid tog sig Matti tid att stå snällt när vi kom till hagen fast de andra brassade och på, jag tror Matti noterade rätt så snabbt att vi hade med oss en lite knatte vid namn Walter som man ska hålla reda på, för han är över allt ;)


Allt måste Matti stå ut med ;)Walter ville också hålla i MattiHaha, lill-knodden hade inte ro över huvudtaget att stå bredvid när han kunde sitta uppe på MattiSagt och gjort så var han uppe på hästryggen och bara skrattadeSen blev han sur när vi tog ner honom, fniss! Tror Matti blir rätt så härda med det mesta när han o jag är tsm

Bus

Allt kan bara bli bättre

2012-06-20 @ 20:30:02
Var ut till stallet ikväll och mitt i allt hade 3 timmar flygit iväg, och då åkte jag ut ensam ikväll. Matti går i "bantningshagen" med 3 andra fetton nu eftersom Matti fick så lös mage av sommarhagens kraftiga gräs och blev stor som ett hus.

Red hur som helst ett dressyrpass idag
. Han satte emot rätt mycke i början, säkert då han inte blivit genomriden nu sedan förra torsdagen. Men vi skrittade i minst 20 min och jobbade på att få en lätt kontakt och en mjuk och rund form var han bar sig själv lite bättre. Det gick kalas bra!

Tränade först tempoväxlingar och hörn till en början. Sedan lade jag in en sluta från ett hörn diagonalt riktat mot det motsatta hörnet på andra sidan, men red inte en sluta över hela diagonalen utan jag red rakt några steg när jag kommit till mitten och gjorde sedan skänkelvikning ut till spåret igen. Super bra övning, Matti blev så lätt, så lätt efter det.

I traven
hänger han alltid mera på tygeln då jag inte ännu har full kroppskontroll när jag lättar, men till min förvåning gick det så bra som det brukar först i slutet av ett ridpass. Så jag gjorde tempoväxlingar och volter och avslutade sedan med att pina mig i övningstrav och gjorde samma övning i trav med slutor o skänkelvikningar. Är super nöjd med Matti.

Vi red oss inte riktigt svettiga idag, men kände jag ville ta grundligt genom honom o få den lätta känslan vilket jag fick rätt bra. Matti är super läromästare. Med nybörjare ger han säkerhet, och med längre hunna måste man göra korrekt för att han överhuvudtaget ska göra något, då får man inget gratis utan måste jobba. :)Jag tror Matti är omtyckt i hagen, för alla hästar kom springades emot oss när jag förde ut Matti tillbaka


Idunn speciellt gnäggade och hade sig. Hon är lite tänd på Matti nu när hon brunstar, o den token bara njuter av att få snusa någon i baken, snusk-häst!


Matti har botsen på i hagen nu igen så han inte ska trampa av sig skorna. Vänster fram är inte helt 100% bra ännu och alla hovar är torra så jag är super rädd de ska spricka och gå sönder nu i sommar igen :/


Svar på fråga

2012-06-20 @ 11:57:00
Jag har en fråga, vad har du för tankar kring nosgrimmor? Varför använder du just en pullarnosgrimma?
nyfiken ;)


Vad jag har för åsikt? Jaa-a alltså varför jag använder det träns jag använder på Matti är för att jag ville prova om det var någon skillnad på detta och det "vanliga", o sen har det bara lämnat på. Jag har inte märkt någon större skillnad, men kanske Matti funkar liiite bättre med detta träns.

 

Så min åsikt är at man vet själv vad som passar häst o ryttare så att ridningen ska just bli så fin o lätt som det är meningen den ska vara. Vissa rider med gummibett o andra med pelham, har ingen åsikt var och en gör det som är bäst för dem. :) Gällande bett anser jag ändå att hellre pelham på en häst somär grymt stark och  drar iväg om hästen fungerar bättre med det så man slipper riva o slita i munnen.Ingen större skillnad på träns/nosgrimma, bara av lathet lämnat kvar (eftersom Matti bara har 1 bett o 2 träns) 


Äntligen hemma

2012-06-19 @ 21:51:58

Ooh så skönt det var att få krama om Matti igen. Killen var full i energi och fick springa lös på ridplanen först vilket uppskattades, han busade så enormt o fes och hade sig.

Hade min mamma med mig ikväll så hon skrattade åt Matti då han busade och hade sig, sen avslutade vi med en promenad i kvällssolen. Så som jag njöt!

Fasiken vad jag saknat den hästen, soulmate!

Promenix med världens bäsa havremoped!
Bus

Ser ni skillnaden?

2012-06-15 @ 18:47:00
Ser ni skillnanden som skett under 1 år? Förutom Mattis försök att slippa undan i början av film 2? ;) Får man säga man är stolt utan att låta som man tror man är bäst??

juni 2011


Juni 2012


Kommer sakna ihjäl mig!

2012-06-14 @ 18:04:35
I morgon åker jag iväg till min fina syster i Sverig och hälsar på fram till måndag, tror jag inte varit så länge ifrån Matti sedan jag började rida honom, kommer sakna ihjäl mig!

Det gick annars super bra idag när jag red!! Matti var glad, med på noterna och lyssnade bra på hjälperna. Lite hängig var han på bettet i början men det blev bättre mot slutet. Tränade på skänkelvikningar, öppnor, slutor, tempoväxlingar och serpentiner.

Skänkelvikningen gjorde jag i skritt och bara några steg åt vänster el höger och sedan böt jag riktning, så blev sic sac längs långsidorna. Haha, när jag gjorde den övningen taggade Matti riktigt till och ville bara börja trava.

Matti var så underbar att rida idag så vi avslutade med att rida ut en bit i terräng, oj så roligt Matti tyckte det var, han bara frustade och lunkade med huvudet långt o lågt, så avslappnat o härligt! Underbar sommardag!!

Hihi, finner ni ett fel på min ridoutfit? ;)


Hur ska jag klara mig utan Matti i 4 dagar?? Kort hoppvideo

2012-06-13 @ 23:00:50
Här är en kort snutt från igår då vi river o klarar övningarna. Men vi har nog MASSOR att öva på o bli bättre på, det vet jag, men nu börjar vi :)Bilder från hopplektionen

2012-06-13 @ 11:28:53
Nåja nu kommer bilderna från gårdagens hopplektion. Jag kommer nog att ta flera hopplektioner för jag är verkligen en nybörjare där, har så svårt att rida med korta stigbyglar när jag är van att rida med långa eller inga alls. :)

Tack ännu en gång pappa för att du skjutsade oss och Ansu för att du kom med o hjälpte till. Guld värt!

vi fick värma upp självständigt och sedan började vi med bommar i trav och galoppEfter bommarna blev det en linje med tre hinder var vi skulle trycka in 3 galoppsteg mellan hindren, något som är svårt för mig och Matti eftersom galoppen är något vi inte hunnit träna att samla upp altl för mycket eftersom den blir lätt fyrtaktig, så vi rev en massa och kom fel i linjen eftersom jag försökte korta upp o bromsa, men vi klarade det en gångEfter linjen hoppade vi hinder som var på mittlinjen som ett S, det var snäva svängar från förr så blev att rida dem ordentligt, men det var problem för oss då jag säkert med vikten visade att Matti skulle ta snävare svängar än det var meningen, så den vningen var rätt svår för mig. Men givande!!

Sen skulle vi hoppa samma hinde som vi hoppat men på en rak linje mittlinje, alltså vi skulle hoppa hinderna på en rak linje så hindren låg snett då vi hoppade över dem. Tyckte nästan den övningen gick bäst!Det var en givande lektion, men jag är så van att rida privat så kände ovant att vänta så "mycket" innan man fick rida. Men skall definitivt ta flera hopplektioner. En annan som red pratade varmt om Jari Sneck som brukar hålla hoppträningar på travbanan, så kanske jag skulle prova på hans träningar någon gång?Både bra och dåligt!

2012-06-12 @ 22:15:28
Är så trött så orkar inte ladda upp några bilder från idag fler än en. Men är så glad, för jag kan väl nästan säga nu att problemet med lastningen helt löst, känns så jäkla bra.

Hoppningen gick motsatsen till lastningen, alltså ganska skit, MEN lektionen var full med teknikövningar och var mycket givande så är ändå glad och nöjd. Vi rev små, små hinder hela tiden, men klarade övningarna till slut. Gäller bara för mig att få mera självförtroende och flyt med hoppningen så löser det sig nog.

Matti var så exemplarisk idag att jag skulle kunna dö av stolthet. Så lugn så lugn trots att andra hästar stampade med frambenen i sina transporter och rusade lite hit och dit. Matti bara stod stilla på stället, min älskade fina tjockis!

Så tyckte också Sara Clärk, som senast såg Matti för ett år sedan, att jag gjort ett bra jobb med honom. Känner mig som en nybörjare (i alla fall när man har ansvaret över en häst tränignsprogram och utveckling) ännu så blir alltid så grymt glad när någon säger något sådant snällt. Så tack ännu en gång alla ni som också har fortsatt att kommentera så snällt, ni förgyller min dag!!Resten av bilderna får ni se i morgon, nu ska jag ta natten och tänka på vad jag lärt mig idag! :)


Sverige i helgen

2012-06-12 @ 05:51:33
Eftersom jag ska o hälsa på min älskade syster o min älskade systerson till sverige i helgen så kommer Emma att ta hand om Matti medan jag är borta, så igår förberedde vi Emma lite inför helgen.

Så jag lärde henne det lilla jag tror mig veta om horsemanship och hade en liten ridlektion till Emma. Visade vad Matti äter nu under sommaren och lite praktiska saker. Det gick riktigt bra, Matti tyckte spec det var kul att springa lös o busa, hehe. Guldklimpen "min"!
Prinsen! som ska få åka på hoppträning idag! :)


JÄIKS!

2012-06-10 @ 22:04:02
Har anmält mig till en hoppträning på tisdag, i Vörå. Varför jag väljer att åka ända dit är för jag får många flugor i en smäll om jag åker dit.
1. jag får träna att planera vad jag ska ha med (tänker inför tävlingar)
2. jag får träna att lasta Matti
3. jag träna att hoppa ordentliga hinder o få tips
4. träning för matti att transporteras o komma till nya ställen och se nya hästar.
5. jag får hålla mina nerver i styr.

Har nu under våren bara hoppat självständigt och inte haft någon som varken kommenterat hur jag rider eller varit med piskan på mig som jag oftast behöver ;) Det ska bli riktigt roligt. Ansu kommer med som hjälp så ska be henne ta någon filmsnutt och fota om det är bra väder och vi äre ute så har jag något klipp att slänga upp här, och pappa har lovat att köra och jag ska hyra en transport.. Fortsätter jag "flänga omkring" så här mycket måste jag nog skaffa lilla E kortet snart! :)Tror inte vi hoppar några stora hinder, men på ett sätt hoppas jag det, för jag har fått mer smak för hoppning


Snyggingen i rosa

2012-06-10 @ 05:09:19
Ridningen gick lite sämre idag. Matti ville inte ge efter och var rätt så tung framtill idag, men han var istället framåt och reagerade bra på mina hjälper så det var ju positivt, man kan ju inte få allt. :)

Ansus reaktion när jag berättade om de rosa benlindorna var "Nämen stackaren, nu vet man ju inte om han är pojke eller flicka!", så ni andra med samma reaktion, Matti är en valack! ;) Här kommer bilderna från vårt rosa ridpass!


Visst var det ganska snyggt med rosa? ;)
Lördagsfin!

2012-06-09 @ 14:25:00
Idag ska jag och Matti göra oss lördagsfina, så vare sig ridningen går bra eller dåligt så ser de lite bättre ut iallafall eftersom vi är så snygga, haha!

Så snart är Ansu klar så vi kan börja bege oss mot stallet!I stallet retar de oss för att jag köpt rosa benlindor till Matti, hehe, så de ska invigas idag + min rosa tröja ;)


Medryttarhäst sökes!!

2012-06-09 @ 12:20:48
Sitter och väntar på Ansu, hon ska joina till stallet idag. Först kommer jag att rida och sedan ska hon rida en stund o vi ska ta lite ridbilder så hon kan slänga ihop en liten annons att hon söker medryttarhäst.

Så jag passar på att annonsera lite här också! Om du har en häst eller känner en någon som behöver en duktig medryttare till sin häst så kan ju höra av er! Ann-Sofie Ansi Åkerholm heter hon på Facebook var ni enklast kan ta kontakt med henne.

Lite kort info om Ansu ifall du blev intresserad,
Ansu har ridit sedan hon var liten och har två egna hästar (finnhästar) som är pensionerade och därför söker hon nu en häst hon ska kunna utvecklas med och ev. kunna ta ridlektioner på, så skolningsnivå LB och uppåt.

Ansu har arbetat i tävlingsstall i två år, hos Petra Aittola och Royne Zetterman i Sverige, Skåne, och har då som ni förstår fått arbeta med alla de sorters tävlingshästar, och samlat på sig en enorm kunskap om hästar, så din häst är verkligen i goda händer om Ansu blir din medryttare.


Så jag rekommenderar inte Ansu bara för att hon är min bästa vän, utan för hon verkligen är duktig och jag hoppas hon hittar en medryttarhäst som hon ska kunna ha roligt med och utvecklas med på samma sätt som jag fått göra med Matti. Så hör gärna av er om ni är intresserade av att skaffa henne som medryttare!Ansu och den kända hingsten Ludwigs Champion (känd för sitt temperament)
vid Royne Zettermans anläggning, SverigeAnsu och valacken
Secret Choice hos Petra Aittolas anläggning, Sverige
Ansu & Odi (dålig kvalité för det är printscreen från en film), FinlandTACK!

2012-06-08 @ 10:29:38
Ville bara säga att jag o Matti tackar för er fina kommentarer ni börjar skriva på sistone, det är så roligt med kommentarer o att ni "tar del" av det vi hittar på, det gör en otroligt glad. :)

Tuusen tack, hoppas ni fortsätter att göra oss glada i fortsättningen!


KRAM & GNÄGG
från oss
Någon som vill ha en puss av Matti?? Han kan inte riktigt detta än med fint bordsskick ;)Busat med älsklingen

2012-06-07 @ 21:32:56
Idag var det endast bus som stod på schemat. Först hade jag löst Matti på ridplanen och sedan lekte vi lite. Han är så bäst den där hästen, trots att ridmotivationen inte är på 100 så blir han inte "galen" trots att han inte blir riden. Perfect match for me.

Ansu var med till stallet eftersom vi skulle ut och gå med hennes hund Chip, så efter att jag och Matti lekt klart på ridplanen så tog hon sin hund i koppel och jag min "hund" och så gick vi alla 4 ut och promenera. Gah, vad man är bra lycklig!

Haha, är jag inte för smidig o vigulant i slutet av videon? Matti tänker säkert "och allt ska man stå ut med?!"Sommarlov!

2012-06-07 @ 09:59:21
Igår när jag åkte till stallet fick jag sådan sommarlovskänsla som man hade när man gick i lågstadiet, allts var så fridfullt i stallet och tyst.

Det är många hästar som råkat åka bort nu till sommaren eftersom ägaren flyttat, så i sommar är vi bara tre ryttare + Åsa i stallet. Men nu är både Eila o Marikje sjuka, eller de går inte rent, så det är bara jag som åker ut till stallet om dagarna..

Igår hoppade jag upp barbacka på Matti och lallade lite på ridplanen, sen hoppade jag ner och så busade vi lite. Först hade jag Matti att springa av sig så han skulle vakna till lite, o då fick jag honom bra att följa efter mig och mer på alerten. Så vi sprang och på där oberoende om jag tog snäva o plötsliga svängar fortsatte Matti att följa efter mig. Han är bra söt den där plutten!

Jo så har Matti fått börja gå med tjejerna i sommarhagen, så NU om någong gång blir han fet!! :( heheLilla bebisen har blivit större, men var nog lite skeptisk mot mig då jag hämtade Matti


Tror Marikje är sällskapssjuk för hon har börjat komma fram o vill gosa varje gång nu man kommer till hagen


Marikje är en sådan som springer bort när man ska ta fast henne, så är riktigt roligt när hon nu kommer till en


Tjock-smocken i nya sommarhagen


Matti var inte fullt lika intresserad av mig som Marikje. Mat är prioritering 1 hos Matti, hehe. Det SYNS!
Bus

3 min film

2012-06-05 @ 17:17:26

Tack Ansu för att du filmade!

 


Efter regn kommer solsken

2012-06-04 @ 22:02:03
Efter regn kommer solsken, och det stämde verkligen in idag. Först när jag var påväg till stallet började det spöregna så böt om till vanliga kläder igen, men sen efter 30 min sken solen som bara den och jag bytte tillbaka till ridkläder och hoppade in i bilen.

Idag försökte vi göra samma övningar som Lena hade till oss under senaste lektioner, men jag fick inte riktigt samma fina och lätta känsla i ridningen. Han lyssnade mycket bättre när jag bad honom fram och att flytta bakdelen än tidigare, men han ville inte riktigt ge efter utan spände sig och lade emot.

Jag har börjat hitta en svag punkt, lägga mycke vikt på bakdelen och samla sig. När vi gjorde detta så börja han trotsa, haha. Han är ju inte van att jag kräver något destu svårare av honom eftersom vi har fokuserat mest på lösgörande övningar och kondition under detta året som passerat.

I morgon kommer det upp en video från ridpasset, men nu får ni nöja er med några bilder. :)

Nu är det första gången Matti markerar något är jobbigt, han gjorde det genom att studsa lite. Vi är på rätt väg, måste ta lite åt gången bara så det hålls roligt att arbeta. :)Jag vill ha

2012-06-03 @ 19:06:15


Skulle så hårt vilja ha Tobbe Larssons DVD. Det är ju så grymt roligt att hålla på med frihetsdressyr, synd bara att det inte finns någon här i trakten (vad jag vet av?) som lär ut detta. Hantering av häst är så viktig, och jag tycker det är lika fantastiskt när en häst på 400-600 kg väljer att följa efter en trots att de inte är fast i något grimskaft eller longeringslina. Skulle vilja lära mig massor mer med kommunikationen och kroppsspråk!

Borde man kanske kolla om Tobbe skulle vilja komma över till Finland o hålla en clinic?? För nog är ni väl fler än mig där ute som skulle delta i så fall? Oj, oj TÄNK så häftig!Enskild fråga

2012-06-03 @ 12:25:00
Har egentligen ingen fråga om dig och Matti men hoppas att du svarar endå!
Du red väl på ridskola förr? Det skulle vara jätte roligt om du kunde skriva lite om dina favvo hästar där (kanske även bilder från då du red där!), och skillnaderna på att rida på ridskola och att ha egen häst! Tycker att det det skulle vara väldigt intressant att läsa om då jag själv är ridskoleryttare! Kanske du till och med kan göra ett helt inlägg om det?

Jodå visst kan jag det. Jag red på ridskola tidigare, ridit på nästan alla ridskolor här i Vasa omnejd. Har prövat på Farmstall, Böle, Vasa ridcenter, Korsholms skolor, Pohjanlaukka, Tölby och Vörk. Sen har jag varit på ridläger till Fäbodavägens stall och till Norrköping i Sverige.

Jag började rida som 5-åring på en shettis som kallades Ami. Ami var en busig dam med en härlig personlighet. Växte tyvärr ur henne rätt snabbt och fick byta till en ridskola. Men när jag ser tillbaka på Ami ler jag bara.


Lilla Ami och lilla Annu


Lite vilda western emellan åt men jag lärde mig massor av att få göra själv, Ami var ju så snäll

I Böle, vart jag fortsatte efter shettisen Ami, hade jag en favorithäst som hette Wilma, hon var lat men trygg, minns faktiskt inte så mycket från detta ställe eftersom jag var bara 6-7 år när jag red där. Hittade inga bilder här i lägenheten från Böle stallet, har dem säkert hemma hos föräldrarna

Mina favorit hästar på Farm stall, som var stall nummer tre att pröva på, var Cheri (min sköthäst) Tupla och Alt. Cheri var ridläraren Ankis häst, och Cheri var världens finaste jag gjorde allt för henne. Cheri skötte jag i flera år och avgudade henne. Hon är när jag tänker efter enda hästen jag tyckt lika mycket om som Matti. :) Tupla (i hoppning) och Alt (i dressyr) red jag oftast på lektioner och var två små gossar som bockade o tjurade, vilket jag älskade. Farmstall har inte funnits på många år.

 


Cheri ren o fin, hehe

 


Alt


Tupla

 

Vasa Ridcenter har jag ridit enstaka gånger, och andra som rider där gillar det säkert, men för mig var det för kall stämning och stort för att jag skulle känna mig välkommen och trivas, samma sak gällde Tölby, och dels för jag tyckte att hästarna var för magra när jag provade på att rida där för många många år sedan. Sen tyckte jag inte ridlektionerna var givande över huvudtaget, man var 8 ryttare som gjorde lite volter och fick rida alla gångarter och så var det bra. Hehe, jag var redan då rätt så kräsen ;)

 

Vid Korholm skolor lärde jag mig att ta ansvar, den ridskolan finns inte kvar längre utan är en YA utbildning i gamla vasa. I detta stall red jag i flera år och hyrde under varje vinter och sommar en häst som jag fick ha som "egen" under 2 veckors tid. Santtu var finnhästen som blev min stora favorit där, en snäll finnhäst som inte var rädd något. Men i slutet fick jag inte rida honom så myket då en annan tjej också fick honom som favorit, så jag började rida en häst som kallades Wellu, han kunde sticka iväg och bocka och göra allt för att slippa undan och skrämma skiten ur småbarnen, men jag älskade honom och hyrde honom flera gånger.

 


Älsklingshästen Santtu

 


Wellu

 

Vid Pohjanlaukka red jag i ca 1 år (slutade för att ridläraren slutade). Här började jag rida för att få språkbad (i finska), eftersom lektionerna gick på finska och ridläraren Pauliina var helt underbar och helt finskspråkig. Min favorithäst här hette Ameno som var 5 år, och honom red jag mest. Ameno var också en lite filur som kunde sticka iväg om han fick tråkigt, men detta gjorde han typ aldrig med mig så det var ju lite långtråkigt emellanåt när man bara fick höra hur busig han var med andra ryttare på andra lektioner. Jag blev erbjuden att köpa Ameno av Pauliina men hade inte pengar eller möjlighet så jag fick bara krama om honom en sista gång innan de flyttade till ett annat ställe.

 


Ameno, finaste lilla bebisen

 

Vörk är ridskolan jag har trivts absolut bäst på. Ett stall ute på landet med bra manege o ridplan. Här har jag ridit längst och för flest tränare. Jag har jag varit på träningsläger med olika hästar från klubben och lärt mig massor. Idag har de ingen ridskoleverksamhet längre, endast för dem me egna hästar.

 

Vid vörk har jag hunnit ha många favorithästar eftersom det är här jag spenderat mest av min tid, trots att det varit en lång bilväg till Vörå (30 min / väg) för att bara ta en ridlektion har jag haft underbara föräldrar som skjutsat mig när jag inte hade körkort och lånade ut bilen när jag hade körkort så jag skulle få åka och rida.

 

Mina guldklimpar i detta stall har varit Ansis, Aleto, Johannes, Petki, Trolli och Ami.

- Ansis gillade jag eftersom ingen annan tyckte om honom då han bet och kunde vara lite aggressiv, jag tyckte så synd om honom så jag började spendera tid med honom och lärde känna honom och föll pladask.

- Aleto var en arab jag tyckte också otroligt mycket om då han var så tillgiven och snäll. Aleto hyrde jag också under en sommar. Tyvärr var han halt hela sommaren men det gjorde mig inget, att hålla på med hästar är så mycket mer än bara att rida

- Johannes var en större herreman som jag tyckte om eftersom han var stor och passade mig som är så lång, han var maffig och kunde mycket inom hoppning och dressyr.

- Petki och Trolli tyckte jag om eftersom jag utvecklades när jag red dem båda på olika sätt. Petki hjälpte jag till med att skola honom eftersom han var rätt grön när han kom till klubben, och Trolli red jag för att han skulle få göra något annat än bara gå nybörjarlektioner och inte styvna bort. Dessutom var båda lite små charmiga och kunde vara lite småbusiga och nypas och hålla på ibland.

- Sen var det dressyrstoet Ami. Ami hade haft problem med ryggen pga en dålig sadel så när hon sattes igång så var jag aktiv och red henne och vi fick ett trevligt band mellan oss.

 


Ansis som ingen tyckte om förutom jag. Hade honom flera somrar som sköthäst på ridlägerAleto, som jag också hyrde en sommarJohannes som lärde mig hoppa, det gick säkert och HÅRT!


Trolli

 

Nu är ju inte Matti min egen häst, men det känns så eftersom jag har så stor frihet vad jag gör med honom (jag är så lyckligt lottad!). Men största skillnaden med att ha sköthäst/medryttarhäst/foderhäst och att endast rida på ridskola är att du får ett helt annat band med hästen, du lär känna hästen på ett helt annat sätt och lär dig så mycket mer förutom det du gör från hästryggen och lär dig under den ena lektionen du rider i veckan. Under det här året jag fått ta hand om Matti har jag lärt mig grymt massor om sårvård, sadlar, hovslagare, exem osv. Något jag inte behövt veta av före nu. Sen har jag fått ett band till denna häst som hjälper oss i ridningen eftersom vi är ett team nu, det är inte han och jag utan det är vi, vi är ett.

Sen så när det kommer till ridningen så får man en annan känsla när man rider en och samma häst flera gånger i veckan. Ni blir mera ett team och du behöver inte från gång till gång försöka hitta rätta "knappar" på alla de olika hästarna man rider (fast det är nyttigt att rida olika hästar, alla lär en något).

Det finns så många hästägare där ute som behöver hjälp med att ta hand om sin ögonsten till häst, så jag rekommenderar alla att skaffa en sköthäst/medryttarhäst/foderhäst, man lär sig så otroligt mycket. Om du dessutom får ta ridlektioner på den hästen är det ju fantastiskt, tänk så mycket man lär sig. Man blir självständig och stark som person för man klarar så mycket bara man vill. :)

 


Bandet du får till en häst är underbart. De se in i din själ och älskar dig för precis den du är <3

 Världens underbaraste

2012-06-02 @ 14:52:00

Svaren från frågestunden

2012-06-02 @ 08:25:00
Det kom så många frågor redan så jag slänger in svaren här nu. Ska åka iväg till stallet jag nu och övervaka då hovslagaren kommer, så får se om jag hinner rida något? Lite sugen då det gick så fantastiskt bra igår, struntar i vädret, finns inga dåliga väder...Vilken tränare rider du för och hur ofta?

Jag har ridit för många tränare som varit bra, men den som jag rider för nu är Lena Lahti eftersom hennes sätt att lära ut passar mig mycket bra, jag är lat av naturen och behöver någon som pushar på och kan höja rösten ifall jag inte gör mitt bästa.

Jag rider för tillfället för Lena 1-2 gånger i månaden, tidigare red jag 1 gång i veckan men ekonomin tillåter inte det för tillfället och skolan tar upp så mycket tid. Hoppeligen blir de oftare nu när skolan slutat. Men under dessa snart 2 åren jag ridit för Lena har jag gått framåt MASSOR, trippelt mera än jag gjort de tidigare åren tillsammans jag ridit på ridskola!


Kommer du att ställa upp i flera tävlingar?
Klart vi ska, speciellt efter gårdagens lektion är jag super taggad. Ska verkligen försöka få samma känsla jag hade igår VARJE gång jag rider Matti nu framöver, vi kommer bli farliga på tävlingsbanorna om vi fortsätter i samma riktning! <3

 


Mamma, Matti och jag på min och Mattis första dressyrtävling 5e maj, vi placerade oss 2a. Var överlycklig!


Vad är det bästa med Matti?
Hans underbara lynne. Han är så genomsnäll men har ändå en gnista i sig och kan busa runt lite (men på ett snällt sätt). Han är en häst man bara inte kan undvika att tycka om, han är en vän för livet! Till och med min mamma och pappa tycker om Matti och ser honom som en familjemedlem fast de inte spenderat mycke tid med honom eller varit intresserade av andra hästar jag hållit på med. Matti är svår att inte älska. ;)

 

 

Förskönar du Matti i bloggen? Du skriver aldrig något negativt, allt är jämt så bra?? Söt häst annars!
Haha, jaa-a. Nej, eller jag vet inte? Det är så här jag upplever min tid med Matti. Visst har Matti några dåliga sidor men de är så få. Kommer inte på någon dirket dålig just nu men, hehe? ;)

Men jag tycker nog jag skriver när det gått dåligt också, men det gör inte så ofta det? Ex. då jag skulle lasta honom från en träning i Vörå, då skrev jag hur dåligt det gick och hur arg jag var på honom.  Haha, så arg har jag aldrig varit på MAtti, men nu de senaste två gångerna vi lastat honom gick det hur bra som helst när jag blivit visad hur jag ska lasta.

Så nej, jag skulle inte säga jag försökönar Matti, han är så där jäkla underbar, kom ut och kika fast så förstår du! :)

 

 

Ni verkar ha ett så fint band mellan er, litar han på människor av naturen eller har du tränat på något speciellt sätt så han följer efter dig? Tänkte då du haft agility med honom?
Jaa-a, alltså jag jobbade mycket från marken med Matti när jag började hålla på med honom, sen spenderar jag ALLTID mycket tid med honom före jag börjar rida, alltså jag gosar och kramar på honom innan jag tar ut honom från hagen, jag borstar i lugn och ro, gosar lite mera och ger lite godis (inte underligt han är så tjock ;) ).

Men Matti är väldigt bra uppfostrad, Betti (hans uppfödare i Estland) har gjort ett fantastiskt bra jobb med honom. Han äter ex. inte gräs om han inte får då man är ute och går i grimma o grimskaft. Han är ingen häst som rusar iväg med en då man leder honom så ett litet barn kan hur bra som helst leda honom.

Men då igen har jag hört han inte varit helt på samma sätt förut, men det kan jag inte jämföra med eftersom jag aldrig sett någon annan sida av honom än denna. Han vill alltid vara till lags och har alltid följt efter mig, som jag sagt, han har ett så stort hjärta och vill alla så väl. Jag kan inte så mycket om Horsemansip så att jag skulle kunna påstå vi tränat något skillt, jag bara leker o busar på ridplanen då jag har "Horsemanship", jag har bara satt tid på att ha kul och visa att jag lita på honom o älskar honom. Hästar är så otroligt smarta och kärleksfulla djur, ger du kärlek så får du dubbelt tillbaka, det är det som är så härligt!

 

I början skrittade bara Matti efter mig när vi lekte på ridplanen, nu travar han o galopperar efter mig <3

 


Vem är denna Betty du skriver om ibland? Ägaren till Matti är väl Jenny?
Betti är den tjej som ägde Matti då han bodde i Estland. Hon köpte Matti då han var 1 år och har ridit in honom och uppfostrat honom, hon tvingades sälja honom p.g.a. studier eftersom hon tyckte det var fel mot Matti att han inte fick den uppmärksamhet och kärlek som han förtjänade. Jag kan bara säga hon gjort ett fantastiskt jobb med att uppfostra denna gosse! Han lyssnar så bra och lyder en så bra i all hantering, även då han blivit rädd!!

Yepp, du har rätt, Jenni äger Matti just nu :)

 


Betti och Matti i Estland

 


Följt din andra blogg också, hur har du hittat alla hästar du ridit? Kan du inte berätta om de olika hästarna du ridit o varit medryttare på, saknar du inte de andra hästarna?


Alla hästar jag varit medryttare på har jag hittat via kontakter. Enda jag inte hittat via kontakter är Ramell, honom hittade jag eftersom jag hade ut en annons på find.it att jag sökte medryttarhäst. Klart jag saknar vissa. Eila ser jag ju varje dag eftersom jag rider i samma stall hon står, men Ramell ser jag ju inte och han blev jag så förälskad i så honom saknar jag massor!!

 

- Wäinö var min första häst jag var medryttare på. Hade ridit honom på ett ridläger och tagit hand om honom där, så när en familj härifrån Vasa hörde detta frågade de om jag ville vara medryttare på honom. Sagt och gjort. Men Wäinö hade någon skada i benet, så efter deras prövotid skickade de tillbaka Wäinö till Vörå och där försvann vår kontakt eftersom jag var så liten och inte kunde pendla till vörå varje dag.


- Viki är min bästa vän Ansus finnhäst, med henne red jag bara i terräng och luffade på där. Haha, minns speciellt ett tillfälle då en lastbil kom körandes förbi oss och Viki blev så rädd så hon hoppade jämnfota upp på en stenmur bredvid trotoaren och lekte lite bergsget. DÅ var jag nog lite rädd att hon skulle bryta något ben eftersom stenmuren inte var det stabilaste muren, men vi klarade oss fint som tur var! Haft många roliga terrängturer med Viki. Viki var en dam med bestämda åsikter och man kunde inte vara rädd när man red henne för det untyttjade hon.

 

- Midas var en stor herreman, halvblod, honom red jag en kort period för några år sedan, en riktig stor o fin kille. Han var bra skolad och visste hur han skulle göra för att slippa undan (bli rädd o rusa framåt o studsa lite). Men han var en rikti läromästare, jag minns inte längre varför jag slutade rida honom?

 

- Eila, sen kom damen Eila in i bilden som jag red aktivt under flera års tid lite från och till. Eila är ett finnhäst sto som tar mycket plats och har bestämda åsikter. Jäklar vad jag lärde mig mycket med henne! Eila kan man nog lätt få stannad, om du gör det korrekt och med sitsen, annars biter hon fast i bettet och drar iväg med en. En fantastisk dam jag håller varmt om hjärtat! Jag slutade rida Eila eftersom jag ville få ut mera av ridningen och träna hårdare än Eilas fysik kunde ge mig.

 

- Ramell började jag rida då efter att ägaren Hanna svarat på min annons att jag söker medryttarhäst. Ramell var en liten buse på 4 år. Han var otroligt rolig att rida och jag saknar honom massor än idag. Ramell kunde stanna och bocka för att se vem som bestämmer och hade otroligt sköna gångarter. Han är också första hästen jag fått förlängd trav på, de gånger man fick den traven ur honom kom jag alltid ur balans för det kändes som man flög mitt i allt på den lilla krabaten, hehe. Ramell slutade jag rida då det kom flera medryttare in i bilden och ägaren behövde för stunden ge honom ut på halvfoder, vilket strulade till sig för mig då jag inte kunde ta honom på halvfoder. :(

 

- Matti kom in i bilden då jag ännu red Ramell så jag behövde som tur inte vara hästlös denna gång. Men om jag ska vara ärlig blev jag rätt så uppskrämd när jag skulle provrida honom första gången, eftersom andra i samma stall berättat att Matti kunde hoppa till för vad som helst och var ingen säker häst, han var schizofren sade någon. Så ni kan ju tänka er de två första gångerna jag red Matti hur nervös jag var!! Men det visade sig att jag inte behövde vara det, han var raka motsatsen till vad jag fått höra. Jag började rida Matti i juni 2011 och då stod han vid Vörk i Vörå, men hans snälla ägare gick med på att flytta honom till Helsingby så nu står han där i världens bästa stall och jag kanske inte behöver berätta så mycket mer om Matti eftersom hela bloggen handlar om honom så ni vet det mesta om vår resa tillsammans. :)

 

 

Har egentligen ingen fråga om dig och Matti men hoppas att du svarar endå!
Du red väl på ridskola förr? Det skulle vara jätte roligt om du kunde skriva lite om dina favvo hästar där (kanske även bilder från då du red där!), och skillnaderna på att rida på ridskola och att ha egen häst! Tycker att det det skulle vara väldigt intressant att läsa om då jag själv är ridskoleryttare! Kanske du tillochmed kan göra ett helt inlägg om det?

Oj vilket kiva fråga, så kul att blicka tillbaka. Jag svara i ett eget inlägg i morgon! :)

 

 

Kan du inte visa bilder från stallet du har Matti på, Eller en film på området? Skulle vara inressant att se då du pratar så gott om stället.

Någon film visar jag inte hur allt ser ut eftersom stallet ligger på Åsas gård, skulle inte själv gilla att andra la ut filmer på hur jag bor. Bilder på ridplanen och hagarna kan jag nog dela med mig av, har inget på stallet just nu men kan visa det en annan dag bara jag kommer ihåg att ta foto på det. :)

Åsa har också en hemsida ni kan kika in på, asasstall.yolasite.com. Men ja, jag pratar gott om Åsas stall för det är det bästa som finns, kiva terräng bort från all trafik, stora hagar, stor ridplan, härligt stall var hästarna får vara hästar, underbara människor i stallet och hästarna får vara ute från morgon till kväll, ett riktigt hästparadis!

 


Den stora ridplanen och en av de STORA hagarna. Hagarna byggs om nu så de blir ännu större. Hästparadis

 

 

Vilka tränare har du ridit för genom åren, vilka rekommenderar du?

Oj det är många, men de jag kan rekommendera andra är Lena Lahti (dressyr), Jenni Karhunen (hoppning), Sabina Palm (dressyr) och Anna Tujulin (dressyr & hoppning), de är alla toppen tränare som jag tyckt om!

 

 

Vilken är din bästa ridövning?

Hmm, nå det jag filar och på med nu är mycket bågar och serpentiner. Du ride ex. bågar över hela ridplanen och i bågen lägger du in en liten volt innan du fortsätter rakt till följande sida och gör följande båge. Eller så gör du serpentiner och lägger in tempoväxlingar i dem. Sen gör jag mycket bakdelssvängningar just nu o försöker få vikten på baken i dem (vilket inte lyckats helt ännu). Är ingen expert på övningar, därför tar jag lektioner.

Övergångar i alla gångarter är också bra!!

 


Vilken är din o Mattis snyggaste outfit?

Haha, så det märks jag ibland försöker få till det?? Hmm, jag tycker Matti är ski snygg i marinblått, men känns lite uttjatat, så skulle nästan säga den vit/röda vi hade förra veckan o i vintras. Älskar de röda ridbyxorna, så sköna!! :)

 Hur många gånger har du trillat av?

Hmm, jag har inte trillat av så många gånger, kanske 7 ggr under mina 16 år med hästar? Det är många år sedan jag föll av sist.. Pff det är det ju inte alls, kom på jag föll ju av Matti i vintras när jag red barbacka o han tog ett minimalt skutt, haha. Hade nästna glömt bort den gången, haha.

 

Det var allt för denna gång, vad roligt att ni varit så frågvisa :) Puss o gnägg!

 Uppe bland molnen

2012-06-01 @ 19:19:29
Jag svävar på stora rosa häst-moln just nu! Hade första ridlektionen på en månad och den gick så jäkla bra! Lena Lahti kom och hjälpte oss och det har aldrig gått så bra då jag ridit Matti, känner mig som världens lyckligaste just nu!! Spelar ingen roll att ingen kunde vara där och föreviga denna stund, för DEN känslan jag fick när jag red glömmer jag inte i första taget!

Vad gjorde vi då som gav den magiska känslan? Lena hade övningar till mig och Matti var vi skulle få mer aktivitet i Mattis bakdelen, eftersom Matti inte har så aktiv bakdel/bakben och inte reagerar snabbt framåt. Så det vi tränade på var att ta två steg öppna och två steg sluta på en stor cirkel, detta gjorde vi några gånger sen skulle jag öka skritten/traven/galoppen efter en öppna och behålla formen, aktiviteten i bakdelen och jag fick absolut inte tillåta honom att dyka framåt och neråt.

Matti har aldrig reagerat så snabbt på mina hjälper, han bar sig 1000 ggr bättre än han annars gjort med mig och jag har aldrig fått så snabba reaktioner tidigare när jag bett honom om något. Det är just det här vi har försökt uppnå sedan sommaren, så känner jag skulle kunna börja gråta av glädje när jag äntligen fått fram det Lena kämpat med att få mig att förstå och göra, och framför allt för att jag kämpat med att få just detta ur Matti.

Idag dansade vi tillsammans för första gången! Nu jäklar får ni akta er, fortsätter vi i denna takt blir vi farliga på tävlingsbanorna!! Det kan jag lova! Tuusen tack världens underbaraste super tränare Lena för hjälpen!! <3
Världens absolut bästa häst, vi utvecklas så tillsammans, min bästa vän! <3


RSS 2.0