Och så kom mörkret

2012-10-31 @ 19:07:44
Ikväll red vi första gången i ordentligt mörker, och vi hade lite otur med belysningen eftersom bara en lamppa fungerade, men det gick ändå helt ok. Matti kikade lite i hörnen dit belysningen inte nådde, men han vande sig rätt snabbt ändå med mörkret.
 
Jag trodde Matti skulle vara styv i sidorna eftersom jag inte ridit igenom honom på en vecka, jag har ju bara jobbat med honom från marken, men denna lilla ledighet han fått från mig uppe på ryggen har gjort susens! Matti var framåt och så mjuk och fin, jag behövde inte driva på honom över huvudtaget idag och han var lätt i handen. Det är mycket sällan jag får båda sakerna i ett ridpass. Han bar sig mycket bättre än han brukar, och det var lättare att korta upp honom, så jag kunde behålla honom rund och fin både när jag kortade upp honom för att sedan manade på honom i ordentlig skritt. Så jag är super nöjd med Matti ikväll!
 
Jag gjorde lite öppnor, slutor och skänkelvikningar för att mjuka upp honom i sidorna, och nu i skrivande stund blir jag glad när jag tänker på hur mycket bättre han blivit på sidvärtes rörelser!! För ett år sedan behövde vi en hel långsida för att göra en skänkelvikning, och nu kan han fast gå helt till sidan utan att gå framåt (inte för vi gjort det men är säker på att han skulle kunna det). Framsteg är alltid roligt att se!
 
 
Hoppas på att få sällskap i terrängen i helgen, vill sträcka ut i galopp igen, var så roligt senast!
 
 

Bra skrivet!

2012-10-30 @ 21:19:11
Sofia (som har en helt super söt tjejmodell av Matti) tycker jag skrev ett ganska bra inlägg, kopsade en del av det hit så ni får läsa. Läs hela inlägget här!
 
 
Håller helt med om att det pratas så mycke skit bakom varandras ryggar i hästvärlden (och i "vanliga" världen). Så jag undrar många gånger, varför kan vi inte bara vara glada för andra, och pusha varandra och fram för allt PEPPA varandra istället för att gotta oss i varandra misslyckande och lägga energi på skitprat?! Hästvärlden är egentligen ett ganska hårt klimat, varför förstår jag inte alla gånger bara, vi alla brinner ju för samma sak?!
 
 
Make love, not war
 
 

Vinterringarna är på

2012-10-30 @ 19:25:00
Så där ja! Nu är Mattis vinterringar på så det är bara att tuta och köra. Var med Matti på ridplanen för att ha lite horsemanship, det gick riktigt bra, men man såg nog att Matti inte riktigt kommit på han hade broddar på skorna nu för han sprang så försiktigt fast det inte var halt på ridplanen, sötis. 
 
I morgon ska jag rida, finally!! Red senast i terräng, tror jag? Så Matti har varit en vecka utan ryttare på ryggen, kan va bra det också åt gubben.
 
 
 
 
Fick beröm av hovslagaren gällande Matti.
 

Jaba daba doo

2012-10-29 @ 13:28:00
Blev så glad idag! Fick nämligen veta datumet när jag ska få dressyrsadeln. Det fantastiska datumet är 11 november (ev. 12 november beror på när de hinner komma med den). Så nu hoppas jag verkligen den kommer sitta som en gjuten på Matti, och vi inte igen står där och suckar över sadelproblemen!! 
 
Jag har ju sådan grym motivationsbrist nu med ridningen så det skulle vara så grymt att få den där sadeln nu så fort som möjligt så jag får börja ta ridelktioner igen! Som tur ha jag ju köpt tömkörnings utrustning så jag kan variera, men ändå. Vill kunna börja rida ordentligt nu!!
 
 
Fast här har jag ju inte ordentliga tömmar ännu, men det har jag NU. :)
 

WOW!

2012-10-28 @ 18:56:00
Matti fick känna sig populär igår eftesom det var besökrekord på vår tränignsblogg.  Kul tycker vi!
 
Nu är det bara två dagar kvar tills vinterskorna åker på, men såg att det såklart skall vara plusgrader och regn nu kommande vecka, så vinterskorna kanske inte kommer till nytta i alla fall! Nåjaa, så där är det.
 
Sen är det bara att fortsätta vänta på sadeln (som blivit försenad, suck!!!). Om jag ska vara helt ärlig har jag ingen motivation med ridningen alls just nu då vi inte har någon sadel, så Matti har fått lite emr ledigt och vi busar mera än rider seriöst, så nästa ridlektion jag tar kommer säkert ge mig GRYM träningsvärk när jag inte ridit seriöst på länge nu..
 
 

Jag vill ha!!

2012-10-28 @ 12:13:00
Skulle jag ha lite mera pengar än till bara mat och bensin just nu skulle jag köpa följande till Matti och mej! Men man var ju fattig studerande nu då så blir bara att läga på önskelistan och inte inkrogen på Hööks o Horze..
 
Är jag annars enda som tycker det är bra mycke roligare att köpa ridkläder och hästgrejer än nya kläder till "vardagen"?? Jag skulle LÄTT spendera flera 100 000 euro på bara ridkläder och ridutrustning om jag skulle fritt få köpa vad jag vill! hehe. Men dessa är lite ha-begär just nu. Hoppas jultomten nappar. ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blev lite upprörd!

2012-10-26 @ 22:44:00
Ingen har väl missat att det är kommunalval på gång? Jag gjorde precis ett valtest och i samma väva kollade jag lite vad de olika politikerna tyckte kring hästsportcentret, som var en av frågorna i valtestet.
 
Först tänker jag skriva snabbt vad jag tycker om hästsportcentret själv innan jag skriver varför jag blev upprörd. Ja, jag tycker det kanske har blivit lite väl dyrt att bygga centert, MEN jag stöder det ändå eftersom det känns som det är första gången det satsas på ridsporten här i Korsholm-Vasa-omnejd. Visst skulle man istället kunna lägga de där pengarna på att stödja ridskolor, ridklubbar och renoveringar av stall, hagar, maneger osv. eftersom det är så många som är i behov av det, men nu var ju då inte fallet så. Så om jag måste välja mellan ett svindyrt hästsportcenter eller inget stöd alls till ridsporten så väljer jag att stöda hästsportcentret.
 
Det som gör mig upprörd nu då är när jag läser olika politikers svar gällande hästsportcentret. Det som har skrivits är bl.a. "Det är onödigt slöseri av pengar och resurser som kunde ha använts till att trygga invånarnas välmående." Det får mig bara att vilja spotta, när skall människor börja läsa forskningar och öppna ögonen och inse fakta att ridning är även en TERAPI form, de är inte endast små flickors hobby som många tycks tro. Hästar och ridning hjälper MÅNGA barn, ungdomar och vuxna som behöver en lugn stund i vardagen, mår dåligt psykiskt, har downsyndrom, handikapp osv. samtidigt som det är en bra motionssport var du är ute i friskaluften och kan tävla i en hel rad olika tävlingsformer, dressyr, hopning, fälttävlan, trav, galopp, voltige m.m. Vilken annan sport gör allt det där?? Det är välmående för människor!!

Jag blir så ledsen när ingen här i Österbotten tycks förstår sig på hästsporten, man läser många gånger att intresset för ridning ökat och det skulle kunna göras pengar på denna sport, men ingen här omkring tycks förstå det ändå fast de läser det. Ridskolor och ridklubbar kämpar tills de nästan går i konkurs eller går i konkurs för att kunne erbjuda barn, ungdomar och vuxna deras fristad in i det sista, jag har själv kämpat  för en ridklubb som tvingades lägga ner sin verksamhet och flera barn, ungdomar och vuxna kunde inte utöva sin älskade hobby längre. Hur kommer det sig att ex. hockey-sport laget fått så mycket pengar genom åren och varit nära konkurs (el liknande) flera gånger, medan vi som håller på med hästsporten får fixa allt med talkokraft?? Bara jag som tycker det är orättvist??
 
Jag blir så fruktansvärt förbannad av detta. I 16 år har jag hållit på med hästar, och under dessa år har jag också fått se hur folk som haft fördomar mot hästsporten ändrat uppfattning efter att de fått ta del av den.  För du kan inte hantera ett stort djur på 600 kg hur som helst, du måste respektera den för att du skall få respekt tillbaka, och det bandet du får till en häst är det starkaste och finaste som finns. Det är en så fantastisk sport som så många fler skulle kunna njuta av om ridklubbar och ridskolor skulle få hjälp ekonomiskt av kommunen så de inte skulle behöva ha så dyra ridlektioner som ofta är avgörande gällande om ett barn skall få hålla på med ridning (även om hockey är lika dyrt, men det är ju tydligen ändå mera okej?!). Håller ni inte med?
 
Ja, hästsportcentret blir sjukt dyrt, men hur mycket pengar har inte kommunen lagt på fotbollslag, hockeylag och alla andra typiskt "pojk-sporter", och hur mycket pengar har kommunen satsat på ridsporten genom åren? Räknar man ihop de har jag en känsla av att det kan bli ganska jämnt i slutändan. Nu tycker jag faktiskt att det är hästfolkets tur att få lite ekonomisk hjälp av kommunerna. Och alla som inte tycker som mig är bara dumma i skallen!! Hehe, nå nej! Men det här är min åsikt i alla fall. Vad anser ni?
 
Why can't we all just get along?!
 
 
UPDATE: Jag önskar bara att politiker kunde ta reda på mera info och fråga OSS i hästvärlden vad vi tycker och att de kunde kika i vårt grannland Sverige, och ta modell efter dem.
Har några politiker sett denna snutt? Kanske vore dags i så fall innan de uttrycker sig om välfärd, arbete och hästsportcenter...Se klippet här..
 
 

 

TGIF

2012-10-26 @ 13:21:00
Snön kom igår och Matti får inte nya dojjor före tisdag, så blir miniloma för honom nu då fram till tisdag, men ska åka ut och gosa med honom idag i alla fall, och om inte föret är allt för halt så blir de en liten promenad med honom o hundarna. Ska ta me kameran så kanske de kommer fina första vinterbilder hit ikväll! :)
 
 
 

Matti = världens bästa

2012-10-24 @ 19:39:00
Åter en gång måste jag få skryta på min fantastiska häst. Ikväll hade mamma med sina arbetspolare från akuten till stallet, det var nämligen lite "ponny"ridning på schemat.Alla damer fick sitta tryggt uppe på ryggen och gymnastisera lite med armar och ben. Började tänka att det är ganska otroligt hur accepterande den där hästen är, jag menar tänk nu bara förra sommaren (sommaren 2011) då jag gymnastiserade på honom hoppade han till och spände sig genast jag lyfte på armarna, nu går han typ och sover medan man gymnastiserar på ryggen!
 
Hur som helst, sen fick alla lära sig lite snabbt hur lite man behöver göra för att stanna en häst, och någon som ridit för mååååånga år sedan eller var lite extra modig fick de pröva att styra själv och konstatera det inte är så enkelt sist och slutligen. Jag är så nöjd med Matti och akut-tjejerna! Modiga och duktiga var de allihopa, för Matti är ändå rätt stor och ett främmande djur för dem och alla vågade hoppa upp och sitta där hjögt uppe!! :)
 
OCH bättre väder kunde vi ju inte ha fått!! Underbar solnedgång och någon plusgrad!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bus

Kan ni hjälpa mig?

2012-10-24 @ 11:46:00
Alltså jag skulle vilja byta luddet på mitt träns åt Matti, jag har redan köpt ludd men när jag kollade noggrannare på tränset är det ju ordentligt fast sytt (såklart!), så nu vet jag inte riktigt hur jag ska få det nya luddet dit och bort med det gamla. Är det skomakare jag skall föra tränset till och be dem sy fast det nya luddet eller måste jag köpa ny pullarträns?
 
Har ni bytt ut luddet? Det som kom med tränset ser lite sluskigt ut så vill byta o fräscha till det med nytt ludd då jag och Matti börjat ett nytt kapitel tillsammans. :)
 
 

Hur byter man ut luddet på detta träns?

Busungen min!

2012-10-23 @ 20:37:00
Nå äntligen slapp jag iväg till stallet!! Jag är inte super sjuk längre (bara snorig) så kunde äntligen åka ut idag!
 
Jag hade tänkt löshoppa Matti men fick tänka om när jag kratsade hovarna och såg att hans sko var lös i ena kanten då en söm lossnat. Åsa berättade sen att igår när hon förde ut Matti hade han kutat omkring som en tok i hagen och tagit några ärevarv och i samma väva nästan gått ner i spagat bed benen. Så det är troligen då min smidiga häst trampat på sig. Haha, lilla busungen min. Han är alltid så lycklig på morgonen när han får gå ut i hagen och lika lycklig att komma in och sova, alltid lika nöjd!
 
Så det blev med andra ord ingen löshoppning idag, utan mys-pys i stallet istället. Men jag hade Matti med mig när jag gick för att plocka undan hindrena från ridplanen, och då fick han gå över de minimala hindrena jag lagt upp några gånger innan jag lade bort dem. Han fick verkligen lyfta på benen, haha. Kanske jag skulle träna det nu istället då vi ändå bara får skritta?? Att lyfta på benen? :) 
 
 

Mattiponken lyfter fin på benen
Bus

1 vecka kvar!!!!

2012-10-22 @ 16:04:00
Fattar ni hur excited jag är?! För nästa vecka borde min efterlängtade dressyrsadel anlända till Finland. Äntligen kan jag börja rida seriöst dressyr och inte ditåt. Som jag längtat!!
 
Gamla sadeln åkte tillbaka till Mattis förra ägare igår, så nu är gäller ännu i en vecka hoppsadeln (som inte sitter eller så super bra)  eller barbackaridning, så ni kan ju gissa hur mycket jag ser fram emot att få nästa vecka.
 
Helt praktiskt vet jag inte om jag och Matti måste bege oss till Esse igen för att kolla för säkerhetsskull så att sadeln passar, eller om de från Horse-Ess kommer ut till stallet, men det lär jag ju få veta senast nästa vecka!! :)
 
Snart får vi börja träna ordentligt i dressyr utan att Mattis rygg tar skada!! WOOP WOOP!!
 
 
Idag vilar Matti pga att jag delvis är sjuk ännu men fräsmt p.g.a. en stor tent jag har i morgon! Men vila har aldrig varit dåligt för Matti, snarare tvärt om!
 
 
 
 

Svar på frågor

2012-10-21 @ 09:08:00
Jag har fått lite frågor nu som då som jag samlat ihop till detta inlägg en bra tid, så här kommer lite svar på de ni frågat de senaste veckorna. :) (har bara formulerat om frågorna så de ska vara kortare och detta inlägg inte super långt).
 
 
Tycker du att du skolar Matti bra?
Nå klart Matti skulle ha gått massor mer framåt om han varit hos någon duktigare ryttare, men han var inte så rå när jag började rida honom så jag hamnade att skola honom på det sättet. Vi filar på det han redan kan och försöker få det ännu bättre. Mycket basic saker.
 
Hur länge har du ridit?
Jag har ridit seriöst i kanske 7 år, men åkt häst och hållit på med hästar i 16 år regelbundet. Började som 5-åring så då red man ju inte så mycket, satt mera på och tyckte man var skitduktig så länge man var kvar på ryggen ;)
 
Är du en prylnisse med hästutrustning?
Haha, vilken fråga. När det kommer till schabraker och belindor antar jag att jag är det, kan ha hur många som helst, så när jag har sparat ihop lite så unnar jag gärna mig det istället för att shoppa vanliga kläder till mig.
 
 
 
 
Hur hög är Matti?
Den frågar har jag ofta fått.Matti borde vara melan 160-165 cm i mankhöjd.
 
Är Matti för "rå" till dig?
Nej det tycker jag inte, fast mycke basic jobbar vi fortfarande med, men det gör man med de flesta hästar inom dressyren i någon viss mån
 
Du gillar stallet du har Matti i va? Är det bästa i Vasa??
Jag älskar det! Underbara människor, alla har fötterna på jorden och låter hästarna vara hästar. Inga intriger, baktal och sådant som lätt försegår bland tjejer. Vi mår bra tillsammans där. Det är som en fristad!
 
 
 
Rider du faktiskt i alla väder?
Hoppas jag inte upprör någon nu, men regnar det och blåser mycket hoppar jag gärna över ridpasset eftersom vi inte har någon manege nära, och både jag och Matti avskyr vind o regn
 
Har du fallit av Matti någon gång, eller busar han helst?
Matti har jag fallit av en gång, det var förra vintern när han äntligen bjöd på det efterlängtade bocksprånget (hur minimalt det var och ynkligt kommenterar vi inte, då blir det bara pinsamt för mig, hehe)
Totalt har jag väl fallit av kanske 5-7 ggr, jag vet faktiskt inte. Matti är första jag fallit av de senaste 6 åren.
 
Har Matti några dåliga sidor?
Mattis bra sidor: Genomgo, klokaste hästen jag träffat, rolig filur, hjärta av guld, hög arbetsmoral, gör alltid sitt bästa, snäll med alla djur,
Mattis dåliga sidor: för matkär (tog sig ut ur boxen förra året och käkade upp 11 kg havre, jag trodde han skulle dö och grät floder!!), kan bli frustrerande ibland när han lämnat gasen i stallet (fast det beror ju mycket på mig med ridningen)
 
 
 
 
Vad har du för mål med Matti?
Mina mål är att en dag kunna samla ihop honom till piaff och passage. Men nu närmare mål är att kunna göra galoppombyten utan hjälp av hinder samt att få honom i en stadig form och FRAMFÖR skänkeln.
 
Vad är Matti rädd för?
Det är inte mycke han faktiskt är RÄDD för, men älgar, skidåkare och ljud som kommer in ifrån något, ex. skjul som han inte ser vad är. Men oftast är han uttråkad när han är "rädd" för något ;)
 
Är inte stallet rätt kallt för dig och Matti som tränar så mycket?
Matti svettas inte så lätt så han blir inte så svettig så det går bra, de gånger han blir svettig finns täcken att lägga på. Antar du menar under vintern? Men ett halvblod som fryser mycket är stallet nog för kallt åt, skall nog vara för mera håriga hästar.
 
Hur högt har du hoppat med Matti?
Med Matti vet jag inte exakta höjden jag hoppat men ca 100-105cm har jag hoppat med honom. Som på bilden nedan, det är det högsta vi hoppat tillsammans. :)
 
 

Sjukilainen

2012-10-20 @ 20:19:55
Febern har som tur gått ner en aning, har för tillfället bara lite stegring. Men som tur har det för omväxlingsskull kommit underhållande program på TV ikväll, så jag fått mellan varven i tentläsningen kikat på hästhoppning och dressyr. Det har alltså kommit HIHS på tv, så jag och katterna har kikat på HIHS. Spännande var det! :)
 
 

Fullt ös, medvetslös

2012-10-20 @ 13:36:00
Trotsade förkylningen och åkte ut till stallet med Cessi. Men eftersom jag inte kände mig 100% frisk så red vi ut på en härlig terrängtur i det underbara höstvädret! Så här ska hösten vara inte bara regn!! Men eftersom det är älgjakt på G så lade jag på vårt refelxtäcke så ingen helst i misstag skulle ta fel på att vi skulle vara någon älg. ;)
 
Idag fick vi dessutom rida först, det har inte hänt ofta. Matti har nog gått någon gång först när vi varit i terräng, men han går så mycket långsammare då han blir lite ängsligare som ledarhäst, men idag gick han med bestämda steg fram och visade hur han mognat under detta år och kunde ta "farorna" med öppna armar, haha.
 
Oj så roligt vi hade det, han taggade riktigt till när vi fattade galopp och öste fram säkert över 1-2 km längs vägen. Det gick så hårt att tårarna rann längs tinningarna på mig, haha. Han måste nog ha fått super kondition den där hästen, för han galopperade om Marikje båda gångerna vi tog ett galopp-race, och han var inte det minsta svettig fast vi galopperat så mycket. Matti bara frustade och slängde med halsen av lycka, det är då jag njuter mest av att rida när man ser ens häst är lycklig!
 
Men när jag kom hem från stallt fick jag ångra mig jag åkte ut till stallet, för då hade jag feber, 37,7 graders feber visade termometern och det värker i hela kroppen.
 
 
 

Dressyr-hoppning

2012-10-18 @ 16:52:46
Idag blev det ett 50 min ridpass med Matti. Men jag måste först bara berätta. Oj vitsi han är rolig den där hästen, han har säkert varit små arg på mig för jag har haft honom i bantningshagen, men nu då den hagen är så lerig får han och de andra "diet-hästarna" stå i en hage ÄNNU större hage med massa gräs, så Matti mumsar i sig för fulla muggar. Ja, det roliga nu då är att han inte längre kommer och möter mig vid porten som han gjorde i bantningshagen, utan nu svänger han på klacken genast han ser mig går längst bort i hagen för att hinna äta så mycket gräs han bara kan innan jag tar fast honom, haha! Han är rolig den där filuren!
 
Nåväl, till ridninge. Idag då så började jag då med att i skritten få honom mer samlad och att han skulle lägga inner bakben bra under sig i varje hörn. Sen i traven red jag på 3 volter som jag delat in ridplanen i, för att försöka få honom lösgjord och fin som möjligt. Efter det så blev det dags att arbeta i galoppen. Jag värmde först upp med att race lite på långsidorna och samla upp på kortsidorna, sen fick han skritta på lång tygel ett par varv innan vi fortsatte galoppträningen. Jag hade nämligen byggt upp ett litet hinder på ca 50 cm idag på mitten av mittlinjen så vi red i en 8:a och böt galopp i varje varv, och det gick sååå bra! Mycket bättre än senast så jag är så glad! Från vänster till höger är det fortfarande lite jobbigt men idag var det fler som lyckades än misslyckades så vi är verkligen påväg åt rätt håll!! Så jag är kalas nöjd!
 
 
Passar inte annars pannbandet jag köpte till Matti super. Tycker han blev skitsnygg i det!
 

SLUTA REGNA!!!

2012-10-17 @ 16:13:00
Okej, nu blir man ju bara förbannad när det aldrig slutar regna!!!! Idag hinner jag inte alls ut till Matti så på det sättet spelar de väl ingen roll, men stackars Matti ska ju stå ute i detta äckel väder!! I morgon tänkte jag åka ut på morgonen eftersom det ser ut att hålla upp då, så kanske vi ska skutta lite små hinder då, kanske studs??
 
Kollade precis resultatet annars på vad ni vill se mer av på bloggen, så det ser ut som att de flesta är nöjda, men många ville också ha mer bilder (vilket jag gissade, hehe) men till min förvåning ville ni jag skulle göra en videoblogg med Matti och skriva om ridövningar också. Så då är min fråga, menar ni ridövningar som är bra så där allmänt, eller att jag förklara mera på detalj övningar jag och Matti gör? Och en videoblogg måste jag väl göra nu då, om jag vågar, hehe :P Måste kolla med Matti om det är OK för honom, höhö.
 
 
 
 

Och duktiga jag!

2012-10-16 @ 21:21:00
Idag regnade och blåste så sjuttons så jag struntade i att rida eller motionera Matti idag, och jag tror det uppskattades även av Matti för han kom nämligen springandes emot mig idag när jag skulle hämta in honom, sötnosen avskyr verkligen blåst o regn!
 
Men före jag hade hämtat in Matti hade jag varit super effektiv och storstädat hela stallet och putsat all utrustning förutom hoppsadeln. Så nu skiner Mattis alla träns och ledergrimma + gamla dressyrsadel riktigt fint. Lade dessutom på nya pannbandet i ena tränset också. Bling bling.
 
 
 
 

Nya blinget till tränset, mycket finare och blingiare IRL

Duktiga storasyster

2012-10-16 @ 17:57:00
Igår fick jag nog vara stolt över min storasyster Ina. Ina kom nämligen igår med till stallet och RED!! Det är alltid så hjärtevärmande när en familjemedlem kommer med till stallet och jag får visa vad jag brunnit för de senaste 16 åren och vad det här med hästar är som gör att jag älskar det så.
 
Matti uppförde sig exemplariskt och Ina likaså, hehe. Jag hade lite gymnastiska övningar till en början till Ina så hon skulle hitta balansen och gunget i sadeln. Sen så började vi rida och hon fick lära sig styra, bromsa och inse hur lite man egentligen behöver göra och jag försökte förklara hur olika hjälper inverkar på hästen. Till nybörjare har jag svårt att hålla det enkelt så var rädd Ina skulle tappa bort sig i mina förklaringar men hon var super duktig så kanske jag inte var så värdelös påa tt förklara?!!
 
Älskade underbara häst som är så snäll med alla när det verkligen gäller!!! Som belöning för att han uppförde sig så exemplariskt så busade jag med honom lite och tränade på horsemanship innan vi avslutade.
 
 
 
Mamma är den som fotat. :)
 

Lättare att påverka!

2012-10-15 @ 12:46:00
 
 
Klicka i ditt svar och tryck på rösta så vet jag! :)
 

Utvärdering av Posture

2012-10-13 @ 11:56:00
 
 
Jag har nu då alltså använt mig av Postures "säle" som är hjälpen mot en bättre hållning i ca 1,5 vecka. Har haft de nästan varje gång jag varit i stallet både då jag ridit och hållit på med Matti från marken.
 
När jag satt på mig Posture så känns det med det samma att min hållning inte är den bästa eftersom den trycker på mot axlarna, men på ett schyst sätt, så det i sin tur gör ju att jag självmant drar axlarna bakåt så man slipper trycket.
 
Man behåller gärna axlarna bakåt eftersom den annars börjar trycka, men den ger ju ingen gratis hållning, den fungerar mera som en påminnelse, typ "Hey!! Inte slarva med hållningen nu fröken!!". Den var inte alls skön att köra bil med eftersom axlarna kommer mera framåt när man håller i ratten, och inte heller att göra stallarbete med den på var särsklit skönt eftersom man ibland behöver ha axlarna mera framåt när man gör vissa rörelser, ex. mockar, sopar, lägger på benlindor, sadeln osv.
 
I själva ridningen så fungerar den på samma sätt som när man använder den i vardagen, den ger ingen bra hållning gratis utan påminner en med trycket mot axlarna. Så för mig som får putrygg och svårt att hålla mig rak och stadig kanske den som stöder ända från mage och rygg sist och slutligen ändå skulle ha varit bättre åt mig? För i denna så trotsade jag trycket eftersom det inte gör ont när den trycker utan bara känns av att det finns något där och trycker så putryggen fanns kvar, men kanske i mindre format?
 
När jag använde den första gången tryckte den nog på ganska mycket så jag fick rodnade var den legat vid armhålorna, men vart efter jag använt den och hållningen blivit bättre så har den tryckt mindre och lämnat mindre rodnader efter sig. :)
 
Här ser ni när jag lade på den första gången, och jag lovar jag försökte INTE få en stor skillnad utan det är endast trycket jag undviker på bildern till höger och där med får bättre hållning. Jag har inte fått något att fota när jag rider så kan inte ännu visa hur det ser ut när jag rider i den. Men resultat har den nog gett!!
 
 

Så nog rekommenderar jag den om man har lite sämre hållning, men har man kass hållning hjälper den inte så mycket. Priset tycker jag kanske var lite för mycket också, hade förväntat mig lite mera faktiskt, men ångrar inte jag köpte den, absolut inte.
 

FRÅGA TILL ER LÄSARE

2012-10-12 @ 10:08:00
Idag vilar Matti eftersom jag ska direkt efter skolan till strandgatan och bli fixad inför kvällens modeshow på strampen, laidasta laitaan som mamma brukar säga. ;)
 
Så därför tänkte jag att denna dag skulle passa perfekt till at ställa er en fråga!! Jag skulle vilja att ni skulle skriva vad NI tycker bäst om att läsa här på bloggen. Är det horsemanship, dressyr, vardagen, hoppningen osv. Vad vill ni se mera? Vilken sorts inlägg vill ni läsa, är det något ni skulle vilja jag skulle skriva och berätta om?
 
Ni får kommentera anonymt spelar ingen roll, men ös och på vad ni vill läsa och se mer av. Har ni frågor till mig eller Matti (höhö) är det bara att ösa det hit också.
 
 
 
 
 
 
 

Vad tycks?

2012-10-11 @ 20:19:00
Blir aldrig nöjd med designen! Men har nu suttit i 3 timmar med designen i Photoshop och koderna här på bloggen, så nu är jag nöjd för stunden.. Vad tycker ni? :)
 
Om ni inte ser designen så tryck F5 på tangentborde :D
 
 

Tömkörning

2012-10-11 @ 11:25:50
Idag stod tömkörning på schemat, och första gången vi tömkörde ordentligt (om man bårtser från "tömmarna"). Det gick helt ok faktiskt. Ibland hade vi lite kommunikationsproblem, men det är för att jag inte riktigt har allt på klart med tömkörningen, men jag lär mig hela tiden.
 
Efter tömkörningen så fick Matti springa lös på ridplanen och busa lite. Först var han riktigt trög men när jag sprungit och jagat på honom så vaknade han till liv och hade så kul. Älskade hästen min!
 
Visst har han börjat se riktigt sportig och snygg ut nu när vi tränat bort den där hö-magen? Nu ska han biffas till med muskler istället. ;)
 
 

Min snygga kille!! <3
 

Smidigast i staden!

2012-10-09 @ 21:41:00
Så skönt att ha en häst som kommer och möter en nu när det är lera över allt i alla hagar, hehe. Jag möttes alltså av en söt lite filur i hagen som hade ett mystiskt sår i pannan. Jag trodde först att han hade busat med sin bästis Arn, men tydligen hade han lyckats på något underligt sätt hittat något att riva bort lite hår från pannan i boxen?! Well, Matti har aldrig varit den smidigaste så kanske inte är så underlig sist och slutligen han lyckats med detta?
 
Jag red hur som helst på ridplanen idag och i hoppsadeln dressyr. Gick väl se så där. Kände inte alls jag fick Matti där jag ville med formen, för genast jag ger skänkel och vill få mera fart tappar han formen, och när jag fått honom mjuk och fin på böjt spår (eller bara då jag böjt honom) så genast jag rakställer så far formen åt pipsvängen efter en stund ... Det är frustrerande.. Övade hur som helst i slutet av passet på galoppombyte via trav, men han och jag slarvade lite idag med allt så blev inte så snygga byten, måste ta mig i nacken och öva de seriöst nu!!! Fy på mig!!
 
 
 

Hopptävling & terräng

2012-10-07 @ 19:53:00
Idag har det varit program från morgon till kväll. Började dagen med att åka ut till Hubertus och kika på klubbtävling i hoppning. Det var speciellt roligt att komma och kika eftersom man kände så många där idag, människor man inte sett på länge och halvbekanta. Jag belv riktigt taggad på att delta i hopptränignar nu.
 
Efter att jag och Lena åkt från tävlingarna runt kl 18 så åkte vi ut till stallet och red ut 35 min i terräng. Travade en hel del och tog det lite lugnare. Vi fick dessutom inviga vårt "nya" reflextäcke (köpt av Lena), så Matti såg inte ut att vantrivas lika mycket idag i som han gjorde i fredags, hehe.
 
 
 

Matti i sitt fina refelxtäcke. Vi syntes verkligen på långa vägar! Viktigt att synnas nu när det blir fort mörkt!
 

Följ oss lättare

2012-10-07 @ 10:01:00
Nu har jag gjort så det ska bli lättare att följa oss, nu kan ni nämligen följa oss genom bloglovin. Det är ett super bra verktyg om man följer många bloggar. Du loggar bara in på bloglovin så kommer alla dina bloggar du följer upp där ifall de skrivit något nytt inlägg, då kan du bara inte missa ett inlägg. :)
 
Följ Maestro & Annu på Bloglovin
 
Här eller genom att klicka på ikonen här i menyn till vänster. Lätt som en plätt!!
 


Buseli bus!

2012-10-07 @ 09:45:27
Igår fick Matti och Marikje busa riktigt ordentligt på ridplanen och springa av sig sin värsta energi. Matti är ju så lätt löslongerad när han lyssnar så bra och är känslig för hur man rör sig, så han sprang mest hela tiden, menda Marikje var lite mera svår flörtad, hehe.
 
Men kul hade de med sina rivstarter, tvärnitningar och försök till små bock-språng, hehe. Men idag ska jag faktiskt sitta upp och rida, har inte bestämt mig om jag ska ta sadeln eller inte... Nu är det bara ca 3 veckor kvar tills vi får vår dressyrsadel, JEE!! :)
 
 

Börjar verkligen sakna sommaren i detta äckliga rengväder!!
 
Bus

Killen gillar inte regn

2012-10-06 @ 12:15:00
När det regnar så här mycket är det onödigt att rida för Matti hatar verkligen regn, igår longerade jag Matti som vanligt, och efter en liten stund spände jag i gummibanden så han fick trava med dem på en liten stund.  Haha han gillade verkligen inte att vara ute i regnet, så jag tog rätt snabbt bort gummibanden eftersom vädret idag inte var till någon hjälp.
 
När jag skrittade av honom så filmade jag en snutt som visar riktigt bra hur han ålar sig och försöker slippa regnet, haha. När jag stod och pratade med R på ridplanen började Matti flytta på sig så han stod bakom mig så han skulle få skydd från regnet, haha.
 
Kolla nu bara på videon, Matti är lite knasig ibland! Kanske ni förstår varför jag skippar ridningen när det öser ner, ingen av oss gillar regn särskilt mycket!
 
 
 
 Är inte Matti bara för söt!
 
Bus

Minisemester

2012-10-03 @ 21:05:38
Matti har lite extra ledigt denna vecka pga att jag har så mycket med skolan denna vecka, så sitället för två dagar har han 3 dagar ledigt denna vecka. Det suger verkligen att inte hinna ut så mycket som man vill, men så är det ibland.
 
Men på fredag, lördag och söndag, så jäklar ska det ridas. Får se om jag får intryckt hoppningen på lördag förmiddag som blev inhiberat i söndags, så måste kika lite om jag får ihop det. :)
 
Men fy jag saknar den där prickikorven!
 

Ska rida med vanliga tränset på fre o kika om de e någon skillnad nu då jag ridit med hacket ngr ggr :)

Dressyr med hoppsadeln

2012-10-02 @ 19:47:00
Med min vanliga tur så hann jag sitta upp på Matti och skritta ett varv innan det hann började regna, men jag gav inte upp utan red i regnet, damn den som ger sig!
 
Red med hacket idag första gången med sadel på och visst var Matti mycket mera lösgjord än med vanligt träns men lika lat. Red med sporrar idag och utan spö, men när vi galopperade så fick jag plocka upp spöet då jag inte klarar av att rida ihop honom så bra ännu och han vill slarva med bakbenen där ännu så ibland hamnar jag att peta på baken i takt så han kommer ihåg att trampa ordentligt med bakbenen.
 
Tränade på galoppombyten via ett eller två (och ibland fem) travsteg. Från höger galopp till vänster gick det kanon, fick ihop honom bra och han böt snabbt via trav till vänster galopp. Men från vänster till höger kom det fler travsteg innan jag fick ett lyft igenom, men vi övar vidare!
 
Tycker vi var skit duktiga för att vi red ett ordentligt ridpass på 45 min i regnet. Efter passet putsade jag också mina ridstövlar och ridskor och så trollade Åsas 7-åriga(?) son lite för mig, plus att fick jag en liten föreläsning om varifrån Mattis ras härstammar från av Åsas 9-åriga dotter. De är så härliga de där barnen. I morgon ska kanske Åsas dotter rida Matti efter att jag ridit, vi får se. :)
'
 
 
Red annars i "sälen" idag, men ägnar ett eget inlägg åt det senare i veckan när jag själv får se hur min sits är på bild eller film! :)
 
 

Bättre hållning

2012-10-01 @ 18:45:00
Matti hade som sagt ledigt ikväll, men måste uppdatera här ändå. Idag var vi från skolan på hälsomässa i Botniahallen och tog blodtryck, pickade lite gamlingar och mätte kroppsfett och muskelmassa vid vår skolas bås. Så när jag ändå var där passade jag på att gå till Postures bås och kika på en "säle" som ska hjälpa en få bättre hållning.
 
Det fanns två varianter, en som endast fokuserar på axlarna och "drar" de på ett schyst sätt bakåt, och en annan som stöder ända från magen och rygg och gör att man använder magmusklerna för att stöda upp sig bättre (om jag fatta rätt). Men jag tycker det är mest axlarna i min hållning jag slarvar med i ridningen, kanske det kommer från magen och den skulle ha haft ännu mera effekt, men ville prova först på denna då jag inte har världens sämsta hållning ändå, så jag köpte en sådan. Så vi får se nu då om den är bra och hjälper mig räta på mig och slutar ha Quasimodo-rygg uppe på hästryggen.
 
Är ni intresserade av att jag ska skriva vad jag tycker om den här sen när jag använt den typ en vecka?
 
 

Helkväll i stallet

2012-10-01 @ 07:27:52
Igår spenderade jag många timmar i stallet. Städade lite boxar och plockade undan grejer som låg framme. Sen var det bara att plocka in Matti från hagen, hjärtegrynet mitt.
 
Prövade att longera honom med gummiband inspännt, hade det först löst bara för att Matti skulle komma igång först och sen vart efter spände jag det och till sist arbetade han riktigt fint och till sist tog jag bort gummibandet så han fick sträcka ut på halsen riktigt ordentligt.
 
Så det var lite lugnare pass dag igår men det var så skönt att bara få pynja och på med Matti. Försökte tunna ut manen men gick inte så bra, så måste ha någon att visa effektivare sätt för det skulle ta 100 år om jag fortsatte på mitt sätt, haha.
 
 

Idag ska han få vara ledig helt, det blir en lång o intensiv dag för mig i skolan så tror jag är rätt trött ikväll
 


RSS 2.0