Video från Lenas ridlektion

2013-12-30 @ 08:19:00

Jaa-a det kan ju bara bli bättre!

2013-12-29 @ 22:13:00
Idag hade jag ridlektion för Lena Lahti i Solf manegen. Jestas vad denna privalektion var välbehövd!! Jag har blivit så osäker på om jag är på rätt spår med Matti nu när det är första gången jag ska utbilda en häst vidare, eftersom både jag och Matti är på samma nivå kunskapsmässigt inom ridningen och allt vi lär oss nu  lär vi oss tillsammans och vi kommer göra både tabbar och framsteg tillsammans på vägen!
 
Idag gick det dessvärre inte alls så strålande. Det positiva var att Matti gick in i tranpsorten genast på både ditvägen och hemvägen, men själva ridpasset gick mindre bra. Eller på det sättet gick det bra eftersom det blev en skillnad från början till slut, men det kändes som vi tagit ett steg tillbaka nu igen. 
 
Jag har fokuserat allt för mycket på att samla Matti nu på sistone då jag velat så mycket få den där kraften i hans galopplyft att jag glömt rida framåt, så idag blev det mycke gymnastik för bakbenen och att få Matti att reagera bättre framåt! Men Efter ca 20 min av ridpasset kände jag mig så uppgiven då ingenting gick vad jag försökte, så bad Lena att hon skulle sitta upp på Matti och känna på honom vilket hon gjorde, och red ca 15 min. Hon konstaterade det jag skrev tidigare, att han säkert låst sig vid att samla sig då jag gjort det så mycket så att den här biten med framridning lite fallit i glömska.
 
Men i slutet fick jag färre missförstånd med Matti vart eftersom, och efter att Lena suttit upp på ryggen och kännt på honom så gick allt bättre efter att hon ridit de där 15 min. Så i slutet kände jag mig inte lika gråtfärdig mera. Hon är nog så härlig den där Lena.
 
Pappa var den fantastiska och filmade delar av lektionen vilket var så bra eftersom jag nu fått inspektera skillnaden från början av lektionen till slutet. Jag klippte också ihop en 3 min video av de 20 min han hade filmat så ni får se lite snuttar från vad som gick bra och dåligt och hur vi tränade idag. Lenas alla kommentarer hörs eftersom jag förstått ni gillar det bäst så?  Videon kommer upp i morgon på morgonen då den laddat klart, så kika in då igen om ni vill se videon. :)
 
 
Det blev inte många bilder tagna men ni får se videon istället eftersom den säger lite mera än en bild. :)

Årsresumé, oktober-december

2013-12-29 @ 13:54:00
OKTOBER
 
 
 
I oktober kunde man fortfarande rida där ute och vi trimmade på efter bästa förmåga. Matti kändes stundvis bra, men hade lätt att bli hängig på hand och enbart "knäcka" av i nacken.
 
 
 
 
Stallmästaren blev sjukskriven och det betydde att vi me gemensamma krafter skulle försöka fixa att hästar kom ut och in alla mornar och fick mat, så några dagar hade jag möjlighet att hjälpa till på något sätt, och morgonen va man fick spendera de första timmarna innan skolan med Matti var riktiga 10 poängare trots att jag är den mest morgontrötta människan i världen!
 
Vi spenderade också mycket tid i terrängen då vägarna var så blöta så de var perfekta för lite galopp och trav.
 
 
 
 
Men i oktober blev också katten min sjuk och vi fick i två omgångar åka till veterinären p.g.a. urinvägsinfektion som inte ville ge med sig och det var inte alls roligt när man såg hur dålig han blev!
 
 
 
 
Till min stora glädje så kom också NH-kursen jag sett så länge fram emot! Mira som höll i kursen korrigerade vad jag gjorde fel och demonstrerade med Matti olika saker också vilket var mycket givande!
 
 
 
 
 
 
 
NOVEMBER
 
 
Under hela november månad kunde man inte alls rida på ridplanerna något destumera än skritt p.g.a. att allt regn hade gjort dem till en enda sandvälling och Matti gillade inte det minsta underlaget och gick och spände sig ganska mycket! Så det blev många terrängrundor istället!
 
 
 
 
Men som tur har man så snälla vänner som gör det möjligt för en att rida eftersom de lånar ut sin transport och agerar kusk så att man slipper iväg på träningar. Nan Ekblom kom även denna månad och höll dressyrträning åt oss och vi fick konstatera att Matti inte vet riktigt vad ett stöd innebär, att han inte är lat utan tror att stödet är en broms, så mitt stora jobb blev att få honom att förstå att bära sig själv och ta emot stödet och inte ta det som en bromsning. Sedan så fortsatte vi med galopplyften att jobba och jag fick det även som läxa!
 
 
 
 
Det roliga var att många gånger när vi var och red i Solf manegen så var det flera från Vasa Hubertus samtidigt och red och "tog över" manegen. Men det är bara roligt så får man rida med känt folk som också är villiga att hjälpa om man låser sig eller funderar något! Jag och Linn började igen med att kommentera varandra när vi red ochd et var mycket tacksamt!
 
 
 
 
När Losvika skulle komma och raspa och vaccinera några hästar i stallet hade de tagit med sig butiksbussen och det gjorde gott till humöret för alla i stallet eftersom vi alla vara ganska bittra på det regninga vädret och att inte ha någonstans att rida då manegen var borta och ridplanerna en enda sandvälling.
 
 
 
 
Bästisarna Matti och Robin fick mysa i stallgången då de står mitt emot varandra och hänge ihop ganska intensivt, i hagen, på resor till manegen, i stallgången i terrängen osv. Matti hade dessutom krånglat lite här med lastningen, men efter att ha gett det 3 gånger med lite protester så gav det med sig och nu går han på snällt igen *peppar peppar*
 
 
Hagarna hade också sett sina bättre dagar, så en dag tog jag med mig pojkvännen till stallet och han hjälpte mig att byta ut stolpar i Mattis och Robins hage så att de tryggt skulle kunna spendera tid i hagen utan att man som hästägare behövde vara rädd de skulle fastna i någon tråd eller komma igneom staketet.
 
 
Självklart belv det en hel del mys!!
 
 
 
 
DECEMBER
 
 
I början av december hade all hopplöshet med att vara tuan manege gått lite över eftersom man fann sig i situationen och jag insåg jag har så fina vänner som gör att jag slipper iväg till manegen trots att jag inte äger en transport.
 
 
 
Allt var is och det gick i princip bara att skritta över allt och vissa dagar hade Matti mera energi än andra. Men energimängden var endast på 0,5 liter havre per dag nu och det verkade vara en passlig dosering nu när han inte kan röra på sig ordentligt regelbundet. Men för att göra terrängrundorna mera spänande skippad ejag sadel och träns och red ut i grimma istället vilket inte alls var några problem. Less is more eller hur brukar de säga? ;)
 
 
 
 
Men så var katten min sjuk igen och det blev åter igen 2 veterinärsbesök, ena besöket med akut tid andra med en ordenltigt undersökning som blev ett kostsamt besök men det framkom han orsakade urinvägsinfektionerna p.g.a. stress och ångest, s.k. FIC. Så vi fick ångestdämpande medicin och rekommenderad att fortsätta köpa Feeliway patroner till adaptern som ska utsöndra ett lugnande hormon till katter.
 
 
 
 
Det kom snö för några dagar, men tyvärr låg blankisen under som inte alls gjorde det lättare för oss att motionera varandra, men istället passade jag på att fotografera min snygga häst i det snöbetäckta landskapet!
 
 
 
 
Vi åkte även till manegen och passade på att ha hästarna lösa en stund medan vi var ensamma så de skulle få busa av sig på underlag som håller lite fart och bus, men hästarna våra ville helst bara rulla sig.
 
 
 
 
Vi fortsatte öva på bärighet och styrka med varierande resultat. Stor skillnad sedan ett år tillbaka, visst, men långväg kvar för att få formen stadig och bra med styrka till både häst och ryttare!
 
 
 
 Det har med andra ord varit ett toppen 2013 och jag hoppas 2014 blir minst lika bra!

Blev nästan rörd till tårar!

2013-12-29 @ 09:21:39
Igår kväll fick jag den absolut finaste kommentaren jag fått genom åren jag bloggat. Jag blev så rörd av de fina orden och det värmde verkligen mitt hjärta att få läsa dessa fina orden av en så ung tjej!!
 
Hej! 

Jag har tänkt skriva den här kommentaren länge nu men det har aldrig blivit av... men bättre sent än aldrig! 

Jag kan börja med att skriva att jag tycker du är en jättebra bloggare, ryttare och på något sätt så känns allt så mysigt med din blogg. Matti kommer med bra i bloggen och man förstår att du lever mycket för honom, det är han ditt liv kretsar runt just nu. Du kämpar och stretar för att hinna och ha råd och jag tycker att du gör det fantastiskt bra! Jag vet att jag är rätt mycket yngre än du men när jag läste dina inlägg när du går tillbaka i tiden med Matti så förstår jag att det går inte alltid bara bra för mig, det är inte en dans på rosor bara för att man har häst. Och så plötsligt går det bättre! 

Jag rider en häst som bara inte bjuder ibland, typ som i somras. Jag har ingen tillgång till lektioner, jag orkar inte tjata mer med dressyren även fast jag vet att det var kasst och jag hade liksom tappat "det mysiga" med uteritter. Jag ville inte hoppa, jag red bara för att jag var tvungen. Jag fullkomligt ÄLSKAR hästar och min Mira är så sjukt underbar, men jag tappade suget. 

Men nu är jag tillbaka, jag rider Mira 4-5 gånger i veckan (+lektion och en annan häst) och vi myser på som bara den. Många härliga galopper tillsammans, med sadel eller utan spelar ingen roll. Även fast dressyren inte är på topp så börjar vi känna varandra mer och det hjälper som sjutton inom hoppningen med! Nu vägrar hon inte alls lika mycket längre och hon tycker det är kul. Precis som du jobbar med Matti, han ska tycka att det är kul och DU ska ha kul samtidigt. 

För ungefär ett år sen (då gick jag och mina kompisar i 6an) blev vi lite halvt "utstötta" från resten av klassen. Jag trodde inte att det var lika allvarigt som det egentligen var, men vi hade kul tillsammans och vi led liksom inte så mycket och det är jag glad för. Nu har vi kommit in i klassen och vi kan prata om det med alla, alla gamla kompisar som man inte riktigt har kunnat komma nära det senaste året har plötsligt ploppat upp igen. Hur kul som helst att man kan komma tillbaka. Vi hade det inte svårt, vi var flera, men det var otroligt starkt av dig att klara av din ungdom så som du gjorde. 

Jag tycker du är stark, du KAN tro på dig själv. Det är väldigt viktigt tror jag. Du inspirerar mig väldigt mycket och din blogg känns mer "äkta" än vissa andras. 

Hoppas du orkade läsa, jag ville bara säga skriva ut allt och tacka. Du gör mig, och många andra, glad och du utstrålar kämparglöd och glädje! 

Jag önskar dig och Matti en riktigt god fortsättning och jag kommer såklart fortsätta följa den!
 
 
Jag blir ledsen av att läsa du och dina vänner kännt er utanför och utstötta, men otroligt glad att ni kunde reda ut det med klassen, det visar mognad att reda ut saker och ting som är jobbiga, för den mognaden har inte många ännu i vuxen ålder helst!
 
Tack snälla du Siri för din fina kommentar! Jag hoppas det finns andra också som kan känna igen sig eller inspireras av det jag fått gå igenom och tagit mig ur. Det finns ingen bättre känsla än den när någon säger de inspireras av en, speciellt om det kommer av barn eller ungdomar!!  Till viss del kanske jag kastar mig till vargarna när jag skrivit om jobbiga tider jag fått gå igenom, men att få EN kommentar så som denna gör allt värt det! 

Gå in och gilla

2013-12-28 @ 12:15:00
Visste ni att årets hallmästerskap (i österbotten) inom dressyr kommer att arrangeras vid Vasa Hubertus den 6e april 2014?? Hoppeligen fixas en öppen klass så att jag och Matti kan delta, men om inte så är jag bara med och hjälper till under tävlingsdagen!
 
MEN, alla ni som är intresserade om vad som kommer att ske och vilka klasser som man kan anmäla sig till + annan info ska gå in och gilla tävlingens facebooksida. Där kommer jag och Sophia publicera all information du behöver ha inför, under och efter tävlingsdagen. Vi kommer även under tävlingsdagen publicera resultaten  vart eftersom så att alla kan följa tävlingen både på plats och från annat håll! :) Så gilla sidan redan nu så missar du ingen information inför tävlingen. 
 
Så gå in och kika på sidan jag fixade för eventet! :) Klicka på bilden här under för att komma till sidan.
 
 
 

Årsresumé, Juli-september

2013-12-28 @ 10:55:00
JULI
 
 
Det belv dags för skoning och jag fick med mig pojkvännen som sällskap. Han försökte dessutom värva med Matti till poliskåren och visade en artikeln om Polishästens ardag åt Matti, hehe.
 
 
 
 
Så blev det dags för vår första ritkgia dressyrtävling på regionalnivå, som tyvärr gick så dåligt så jag ville inte tävla sen mera den sommaren. Men vi får se nu då hur det blir i år, men då på denna hade vi ingen kommunikaiton över huvudtaget!! Men klart fick Matti massa pussar ändå!
 
 
 
 
Jag myste i hagen med Matti eftersom han fick en välförtjänt semester på 2 veckor i kvevlax efter tävlingarna då vi behövde nollställa oss båda!
 
 
 
Jag fick också med mig mamma en dag för att rida, och eftersom pojkvännen hängde på denna dag också så bad jag honom lägga benskydden på Matti, och när jag kom tillbaka till boxen såg det ut så här! När jag frågade hur han tänkte här så sade min pojkvän "jag tänkte som fotbollsskydd"..
 
 
 
 
Vi red lektion för Lena Lahti och jag började få lite mera flyt igen och Matti jobbade på riktigt bra!!
 
 
 
Sedan var det dags för Juulia att konfirmera sig och då frågade hon mig om hon fick ta fotonen med Matti, och självklart sade jag ja. Och se bara hur fina dessa är! Vackra Juulia och fina fina Matti!
 
 
 
AUGUSTI
 
 
 
Tepa fortsatte en månad till sin ledighet och Matti fick tillfälligt en ny kompis i hagen, Elli. Det blev då automatiskt en del terrängturer och ridning samtidigt med denna kombo, Sofia och Elli
 
 
 
 
Det blev lite hoppning också denna månad och jag började ta någolunda regelbundna hopplektioner för Jennie,som sedan visade sig bli popp och vi var 3-4 som ville rida för henne vid stallet. :)
 
 
 
 
Vi utforskade ny terräng med Johanna och hittade nya härlia vägar man kunde galoppera lång på.
 
 
 
 
Matti började redan få ycket päls och fick bli klippt för första gången i min ägo. Här visste jag ännu inte hur snällt Matti skulle stå så han ahde fått en lugnande pasta innan, men sedan informerade Mattis gamla ägare Betti att han inte behöver och vi provade utan pasta följande gång med lika bra slutresultat!!
 
 
 
 
 
Det blev teknikhinder och specialhinder som hoppades och vissa gånger tyckte jag till och med att det var roligt att hoppa lite hinder.
 
 
 
 
Jag köpte ett par regnställ till byxor och konstaterade att de var toppen! Super bra uppfinning!!
 
 
Såklart blev det mycket terräng, Matti älskar att få vara i terräng och lika så gör jag!
 
 
 
SEPTEMBER
 
 
 
Vi började ta regelbundet ridlektioner för Lena igen och behövde det. Matti reaerade inte så fort och ville bara knäppa av i nacken och bli hängig på hand, jag hde slarvat under sommaren med egen sits och tillåtit för mycket lathet och hängande på tygeln av Matti.
 
 
 
 
September innehöll många fina höstdagar och underbara terrängrundor i  härligt sällskap!!
 
 
 
 
Vi blev också utan manege eftersom den började rivas ner och den var då ännu planerad vara klar till november, vilket senare blev mitten av februari 2014.
 
 
 
 
Matti var lycklig över att få ha sin bästis tillbaka i samma hage och de lekte och myste i hagen och i terrängen tillsammans!
 
 
 
 
Jag och Matti fick även prova på en ny tränare Nan Eklbom, som senare visade sig vara en riktigt duktig tränare som vi fortsatt träna för ca 1 gång i månaden!
 
 
 
Matti och Robin överlyckliga tillsammans
 
 
 
Vi tränade vidare Lena Lahti och jobbade på galoppen en hel del för att stärka den. Jag började nu också hitta  flera knappar och få Matti högre upp i form och att arbeta bättre
 
 
 
 
Leila Bergman kom och höll en tömkörningskurs för oss, men det var lite otruligt då vi var utan manege och vi inte hade ritkigt något bra ställe att tömköra på, så då underlaget var så blött gjorde det mycket ont i min fraktur i foten!
 
 
 
 
Jag köpte ett par nya benskydd åt Matti som var super bra när det blev geggigt ute men jag ändå ville stöda upp benen då vi skulle arbeta hårt. Matti är så fruktansvärt snygg i marinblått!!
 
 
 
Vi fick även i slutet av september en riktigt kall och ruggig dag vara modeller för fotografen Heidi Järvi som ville ha en fotoigé genomförd och frågade om jag och Matti var intresserade. Här nedan ser ni resultatet! 
 
 
Vi hade även vår sista hopplektion för hösten eftersom senare visade sig att ridbanorna var i allt för dåligt skick för att våga hoppa på. Så nu får vi bara gå coh hoppas att manegen kommer upp snabbt så vi kan rida där och börja hoppa! :)
 

Kolla vid 1:42

2013-12-28 @ 10:02:00
Igår när jag googlade horsemanship videor kom jag över denna. Sådana här människor inspireras jag av!
 
 
 
Spola fram till 1:42, DÄR säger hon verkligen det jag skrivit många gånger här på bloggen.

Svar på kommentar

2013-12-27 @ 19:48:00
KOMMENTAR
Kan du länka till nån filmsnutt där nån rider "naturligt" de högre skolorna? :)
 
När jag bara snabbt sökte på youtube var dessa de som kom upp efter 5 min sökande. Säkert finns det bättre, men här är några. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mera naturligt än så här kan det väl inte bli??

intressant kommentar

2013-12-27 @ 15:37:00
Jag hade sett fram emot att få tjäna lite pengar, men så går jag och blir sjuk och blir sjukskriven 2 dagar.. Great! Men jag hade lite tid att surfa runt då istället här på nätet och hittade ett intressant inlägg. Varför jag fastnade för inlägget var delvis för att jag hade reagerat på samma sak som skribenten Elvira skrev om, men det var kanske framför allt en kommentar till detta inlägg som fick mig att fastna eftersom jag tror den här tanken inte alls är så ovanlig om man inte är insatta i vad "NH-tänket" riktigt handlar om. Men det jag kan ockås känna min provocerad över är att man kan höra, "har du något NH-trix som kan fixa det här åroblemet" när NH är så basic saker som att läsa av och tyda hästar och prata deras språk, för dem kan vi inte lära prata svenska även om vi kan lära dem ycket annat, med NH tillämpar vi hästens naturliga instinkter och arbetar med hsäten efter det och gör det på ett "hästigt" sätt.. Här under kommer kommentaren..
 
 
 
 


>Hade jag köpt min häst för att leka med den i hagen, gömma hö bland halmen och rida i halsring så hade det varit en annan grej. Nu har jag köpt min häst för en ganska dyr peng för att jag vill rida på elitnivå. Nu vill jag inte leka med den i hagen och rida i halsring. Men tydligen är jag, enligt min uppfattning av dina texter, en djurplågare för att jag rider på nosgrimma och jag rider med ett lite skarpare bett för att han är stark (detta gör jag dock för att jag inte vill förstöra munnen på honom med ett snällare bett och riskera att min hand blir hårdare för att han är stark). Men jag kanske ska sälja honom istället för tydligen så vill han ju inte hoppa för han är piskad till det (som du vill vinkla till att 90% av alla hopphästar är) trots att han gör det med spetsade öron och i princip exploderar av glädje såfort han får syn på ett hinder. 


Men ja, jag ska nog ändra mig helt, börja rida på bettlöst och utan nosgrimma. Bettlöst trots att han kan vara väldigt starkt vilket medför att jag får en hårdare hand och på så sätt istället förstör nosryggen på honom. Jag ska ta bort sadeln och börja rida barbacka, låta han falla ur i muskler eftersom jag inte kommer att kunna rida honom ordentligt då han kan bli ganska stark. Enbart hoppa låga hinder med honom för han kan ju helt omöjligt tycka att det är roligt att hoppa. Sen helt enkelt bara leka med honom i hagen. 

Men nä, det vill jag inte. Tro mig, min häst är lycklig. Annars skulle han inte utvecklas, skulle han inte trivas skulle han ju knappast vara blank och fin i pälsen. Han skulle inte utveckla muskler och han skulle inte gnägga såfort han såg mig. Det går att skaffa ett starkt band med hästarna trots att jag inte håller på med NH eller annat flumm. Hade jag köpt min häst för att rida runt i repgrimma och långkjol hade det varit en annan sak. Men sluta vinkla det som om att alla elithästar har det sjukt hemskt. Jag har tidigare jobbat i ett av världens kändaste galoppstall. Hästarna står förvisso inne dygnet runt men de tas väl om hand. De tränas ca 1 timme per dag, sedan får de dusch, de står i spa, de går i skrittmaskin, borstas noga och varje person har max 3 hästar var för att kunna ge dem så mycket kärlek som det bara går. 

 

 
Jag kan tänka mig att ganska många som inte är införstådda i NH har lika mycket taggarna utåt som skribenten som skrev kommentaren här ovanför. Men oftast beror sådant på okunskap när det uppstår sådana reaktioner, eller att man låser sig och inte faktiskt läser eller ser ordentligt det som skrivits eller händer. Jag vill en dag kunna utan träns och sadel göra samma skolor som jag kan med sadel och träns, men för att uppnå det måste jag få ännu mera kunskap och förståelse i hästen och hitta stabiliteten i mig för att uppnå harmoni med hästen från bådas perspektiv, inte enbart människans. Men den bit jag faktiskt INTE förstår, är varför det skulle vara mindre fint eller häftigt att rida i ett rep runt hästens hals och hoppa över stock och sten med det än att hoppa hinder med åtsnörpt mun på hästen och massa hårda hjälpmedel för att ha "hästen under kontroll" när man faktiskt kan kontrollera en häst utan dessa hjälpmedel? Skillnaden är bara att utan dessa hårda hjälpmedel så behöver man lägga ner mer tid eftersom det är DU som ryttare som måste lära dig mera,medan med alla hårda hjälpmedel så tar du "snabbare" vägen fram. Märker ni att man kan lätt svänga alla ridstilar till något negativt? Så som jag gjorde lite nyss? Så sluta smutskasta varandras ridstilar och tillämpa det man själv tycker känns rätt? Allt är inte svart på vitt..
 
Personligen lever jag inte helt 100% efter NH-tänket, jag har mycket kvar att lära, men jag tillämpar det jag tycker passar mig och Matti från alla möjliga stilar, NH, klassisk ridning, traiditionell ridning, akademiskridning osv. för alla vill på någon nivå uppnå harmoni, men alla på helt olika sätt emellanåt, och jag tycker alla får göra som de vill med sina hästar så länge de kan med gott samvete gå och sova om kvällarna, MEN jag tycker alla kunde vara öppna för förslag och vara villiga att lära sig nya saker och se hästhållningen från andra perspektiv så allt inte blir så militäriserat eller som i någon massproduktiv fabrik. Det är djur vi har att göras med och de har olika dagar precis som oss. Visst hästar är inte gjort av proslin, men de är inte helelr gjorda av sten och vissa hästar (som ex. min Matti) är mera känsliga än andra, förstör du förtroendet eller tilliten så har du ett problem!
 
Jag är medveten om att det fnissas åt mig och mina funderingar, men de får göra det, jag blir inte ledsen över det, för jag har mina principer med hanteringen av Matti och omvårdnad om honom som baserar sig på fakta om hästen, dess beteende osv. Inom ridningen har jag massor kvar att lära mig ännu, men jag har accepterat att den biten kommer att ta längst och därför är jag noga med hanteringen av Matti och försöker istället ge honom de bästa förutsättningarna så att han ska få vara så mycket häst han bara kan! Jag beundrar därför bloggaren Elvira som gjort en helomvändning i sin hästhantering och verkar kunna mycket och vara villig att lära sig mera. När jag jämför hur jag trodde saker ocht ing fungerade för några år tillbaka så mår jag illa idag, och om något år kommer jag säkert tänka samma sak om tiden jag lever nu, MEN jag vill bara få snällare och bättre och naturligare hästhållning och ridning. Vägen är lång, men jag har inte bråttom, för JAG måste ställa om mig från något jag hållit på med i 17 år, så det går inte på någon vecka med ridningen!

Årsresumé, april-juni

2013-12-27 @ 10:27:05
APRIL
 
 
 
April var en annan fartfylld månade. Denna månad blev det många terrängrundor, både i människorsällskap, hundsällskap och hästsällskap! :)
 
 
 
 
Vi kunde fräsa på ute på stora ridplanen då underlaget var så bra! Matti tyckte om det eftersom det var så långa sträckor man kunde fräsa fram i galopp på!
 
Vi utforskade nya terränger både till fots och uppe på hästryggen!
 
  
 
 
Matti hade tråkigt en natt och hade dragit genom gallret in täcket och rivit sönder fodret på sitt utetäcke.. Gissa som kände sig överlycklig när hon kom till stallet den dagen?? :)
 
 
 
Juulia fortsatte hoppa Matti nu som då och det gick bara bättre och bättre vart eftersom de hittade rätta knappar och lärde känna varandra bättre! De hoppade banor och specialhinder och man märkte hur bra det var för Matti att ha någon på ryggen som inte var rädd för hoppningen, för mitt i allt fick han ibland ett riktigt fint sug mot hindrena!
 
 
 
Sedan kom min andra systerson till stallet en dag och hjälpte mig att ta in Matti och borsta honom från topp till tå!
 
 
 
MAJ
 
 
Mattis kondition började bli bättre och han orkade bättre och ridningenbörjade gå bättre igen! Jag red lektioner för Lena Lahti och hon hjälpte oss något enormt!
 
 
 
 
Vi fick nya terrängkompisar och sedan goda vänner, Johanna och Pasa. Matti och Pasa boundade genast de såg varandra :) Vi hann med många roliga terrängrundor!!
 
 
 
 
Jag och Linn kämpade vidare med våra hästar och hjälpte varandra med att kommentera den andras ridning när vi red samtidigt! Något som verkligen uppskattades.Vi körde mycket bommar och försökte hitta ett bra tempo i galoppen
 
 
 
 
Matti hann fylla år och snälla Suvi och henns dotter var med paket till Matti, medan jag hade "bakat" en tårta och sjöng för Matti i hagen för att skämma bort 8-åringen min!
 
 
 
 
 
Sedan blev det även en hel del bus i manegen tillsammans! Vi var fortfarande få hästar i stallet och lyx med så mycket tillgång till en manege och många ensamma kvalitetsstunder i stallet och manegen!
 
 
 
 
Men det tråkigaste var väl när jag i början av månaden fick veta jag hade en stressfraktur i foten och fick lov att rida utan stigbyglar en längre period framöver! Jag var ganska deppad och grät då jag var rädd hur detta nu skulle påverka Mattis motionering!
 
 
 
PowerCupen kom igång och Matti och Juulia placerade sig på en andra plats bland tjejerna som deltog från föreningens sida efter dressyrdelen och hoppdelen var ridna, och klarade med andra ord första kvalet. Ni kan ju bara ana hur fantastiskt stolt jag var över båda två!!
 
 
 
 
Matti och Robin fick busa en sista gång innan de skildes åt för sommaren eftersom Robin och Linn åkte ner till Helsingfors över sommaren.
 
 
 
 
En eftermiddag då det var riktigt varma temperaturer ute red ett glatt gäng iväg ut i terräng. Oj så roligt vi hade!!
 
 
 
 
Matti blev offer för kameran och fick stå och posera i skogen! :) En av mina favoritbilderpå Matti
 
 
 
 
Sedan kom regionala hopptävlingarna som var en del av PowerCupen, men tyvärr tog tävlingsnerverna över ochd e kvalade sig inte vidare utan vägrade ut sig. MEN de gjorde båda ändå en bra insats och jag är så stolt över båda då det var deras första regionala hopptävling!
 
 
 
 
JUNI
 
 
 
Vi tog och packade in hästarna i transporten en dag och inspekterade nya terränger i Kvevlax så där spontant en dag.
 
 
 
 
Frakturen i foten begränsade en ganska mycket, men en liten kort promenad gjorde vi ändå nu som då.
 
 
 
 
Jag mentaltränade Matti och hade en session med presenningar  både på marken och på hästen. Sedan tog vi några promenader lösa i skogen också!
 
 
 
 
P.g.a. foten så blev det så såklart utan stigbyglar ett bra tag, men då fick jag någon snilleblixt och tyckte att det var dags att komma över hopprädslan och hoppa utan stigbyglar.. Att se mig rida i crocs blev också vardag och en vanlig syn i stallet. Både i terräng och på ridbanan.
 
 
 
 
Matti fick motionera sig själv ganska mycket så att han skulle få så varierat som möjligt. Vilket visade sig vara det bästa valet jag kunde göra. Matti var så full av liv cóch lycklig och han fick leka med flera olika hästar den här perioden på ridplanen eftersom han är så snäll och andra hästägare också ville låta sina hästar leka med en snäll häst. :)
 
 
 
 
Jag deltog även i min första hopptävling, 60cm & 70cm som var en övnignstävling.. utan stigbyglar. Mitt hjärta bultade så fruktansvärt hårt och jag var så nervös, MEN vi placerade oss till och med när de slog ihop alla klasser så vi kom på en 5e placering, det ni! Det trodde inte jag heller! :)
 
 
 
 
Vi sökte hoppsadlar och körde norrut och plockade upp sadel efter sadel och inget passade.. Jag blev frustread för flera och kände mig gråtfärdig flera gånger då inget ville passa!!
 
 
 
 
 
Vi hade också ett lite annorlunda photoshoot med Sofia i stallet efter att vi fått en idé om att det skulle vara roligt med en wester-fotografering, sagt och gjort. :)
 

Årsresumé januari-mars

2013-12-26 @ 10:47:00
JANUARI
 
År 2013 började ganska bra för oss. Även om Mattis sår på benet fotfarande var infekterat och åter en antibiotikakur var på så var allt ändå på bättringsvägen och jag fick börja skritta Matti igen samtidigt som vi äntligen fick vår efterlängtade sadel som vi väntat på sedan september!!!
 
 
 
Men det fanns ändå flera sår att sköta om på Matti eftersom av någon underlig anledning hade han ganska så stor klumpighetsfaktor och skadade sig mest hela tiden!! Så vardagen såg ut som följande, putsa sår, kyla ben + sår, putsa sår, linda om såren, natta Matti. Denna period fick Matti gå ensam i hagen eftersom det blev för vilda lekar i hagen med hans bästa kompis när han hade som ordination att inte göra annat än skritta och ta det lite lugnt.
 
Men i slutete av januari fick vi också börja packa våra väskor och bege oss ut på nya äventyr, eftersom vi skulle byta stall till ett som låg närmare mig, nämligen Vasa Hubertus som är just där var vi nu befinner oss!
 
 
 
 
 
FEBRUARI
 
 
Flytten gick bra och jag var så nervös över hur jag skulle bli bemött i det nya stallet. Jag har inte spenderat så mycekt tid i större stall så det skulle bli spännande att se hur både jag och Matti skulle reagera. Men allt gick över förväntan!! Alla var så snälla och goa mot oss och vi fick mycket mera hjälp än jag hade hoppats på!
 
 
 
 
Nu var det bara att lägga igång Matti igen, bygga upp muskler och få bort hömagen, något som skulle ta 6 månader innan han var i toppform igen. MEn vi hade inte bråttom, vi njöt bara av tiden tillsammans och möjligheterna till att få rida i en manege!!
 
Både jag och Matti fick många nya och härliga vänner som jag säkerligen annars aldrig skulle ha träffat, det kändes så fantastiskt att få spendera mycket av sin tid med både hästar och människor som man bryr sig om! En lottovinst nästan.
 
 
 
Sen blev det att fundera ut hur jag skulle träna Matti, eftersom vi nu var tillbaka till nästan noll med kondition och styrka efter hansinfektion och inflammation i benet. Men efter att min tränare nu kunde träna oss bättre hjälpte Lena Lahti oss att komma igång igen med träningen, och Matti försökte sitt bästa även om det var mycket tungt den vintern och våren!
 
 
 
 
 
 
MARS
 
 
Jag hade fixat tävlingslicens åt mig och deltog i årets första tävling, eller övnignstävling inom dressyr var vi inte placerade oss men jag var ändå helt nöjd med prestationen eftersom jag mått grymt illa av nervositet.
 
Vi började även utnyttja hoppdagarna som fanns i stallet och började träna med lite hinder och bommar. Jag var helt kass på dett och Matti hade inte riktigt styrka alla gånger, men bättre blev det allt eftersom!
 
 
 
 
Sedan så kom även min fina syster från Sverige hem och hälsade på med min älskade systerson. Matti som tycker om barn stod så snällt stilla så att lille S skulle få prova sitta på hästryggen!
 
Jag lovade även Juulia att få delta med Matti under sommarens powercup för juniorer och hon fick börja hoppa Matti ca 1 gång i veckan under övervakning av tränare. Juulia hade modet till hoppningen som jag saknade, så det gjorde gott för Matti att inte bromsas av ryttarens osäkerhet inom hoppningen eftersom han själv är så grön på det.
 
 
 
 
Vi hann även med ett litet photoshoot tillsmamans med Sofia Hongell och det blev ett super mysigt photoshoot och personliga bilder tycker jag. Mattis busighet kom fram samtidigt som hans fina lynne!! Bilderna hör till några av mina favoritbilder på mig och Matti!
 
 
 
 
Så blev det såklart flera terrängrundor i sällskap av Linn och Robin som nu även var våra mycket goda vänner. Robin och Matti hade börjat få gå i hagen tillsammans och Linn visade mig runt på alla terrängvägar hon luskat ut.
 
De 3 första vintermånaderna på år 2013 var med andra ord mycket trevliga!! I morgon får ni se en återblick från april, maj och juni-månad!
 

Ingen vit jul

2013-12-25 @ 10:06:00
 
Vi må vara utan snö, men det finns så mycke kärlek kring julen ändå!! 
 
Har ni haft en fin jul?? Min har varit annorlunda men mysig. Jag håller väldigt hårt för traditioner, och när traditioner jag levt med sedan jag föddes ändras så känns såklart allt annorlunda och inte på riktigt. Men vi fick äta gott och umågs med familjen vilket är vikigast när det kommer till julen!
 
Idag ska jag försöka hinna rida Matti i terrängen en stund, bara det inte regnar, de har ju lovat regn hela dagen.. Men som tur har jag ju mina regnskydd till knäbyxor jag köpte i höstas, så nu får jag väl ge dem en ordentligt prövning!

God jul älskade läsare!

2013-12-24 @ 10:24:00
 
 
Gamla bilder från 2011, men budskapet det samma! GOD JUL ALLA FINA LÄSARE!
 
Hoppas ni njuter av julen med er familj, även om vi bara har pudrat snö och vädret kunde vara finare! Jag och Matti började vår julafton tillsammans genom att rida med ett par från stallet kl 7 på morgonen, så min morgon kunde ju inte ha börjat bättre i alla fall!

Andra stressar, vi far och rider

2013-12-23 @ 20:29:58
Andra stressat inför julaftonen, medan vi hästmänniskor (i alla fall jag, Johanna och Tilda) åker iväg till manegen och spenderar 4 timmar av dagen i häst-sällskap. :)
 
Idag gick ridningen mycket bättre i traven än igår, så det kändes som att Matti verkligen tänkt igenom vad vi gjorde idag, så jag vågade mig på att galoppera idag, men DÄR igen var det mycket jobb. Vi hade ett nytt problem med galoppen idag, Matti ville bara samla sig och galoppera i en sluta, så jag fick strunta i formen och rida fram honom för att få rakställt honom så vi kunde börja jobba, sen blev det samla på kortsidan spurta fram på långsidan, och till sist började Matti förstå det hela och det började gå bättre. 
 
Så med andra ord känns det betydligt bättre idag även om jag inte fick till så mjuk känsla som jag känt tidigare under hösten, men vad kan man begära då Matti varit mer eller mindre sparsamt använd då vi är utan manege. Men jag försökte få Matti lättare framtill och aktiv baktill, men det gick se så där, på vissa bilder ser det riktigt ut som jag drar för brinnkära livet i munnen så de bilderna vill jag inte ens ladda upp hit, även om en bild bara är en kort kort sekund från ens ridning så det kan vara ganska missvisande, men ÄNDÅ!
 
Tilda hade ingen häst att rida så hon tog några foton på oss då vi red. Här kommer de! Bilderna från galoppen är inte särskilt fina eftersom jag fick fokusera på att bara rida fram honom och hålla rak häst då han så gärna ville visa att han kunde galoppera uppåt i en sluta, haha. Men traven tyckte jag var betydligt bättre idag än igår! Tack och lov!
 
 
Både häst och ryttare var helt slut efter passet. Matti fick ha 2 fleecetäcken på hemvägen då han blivit så svettig!

Blev lite generad

2013-12-23 @ 05:56:35
Jag har ju tidigare skrivit och tipsat om ett par svenska bloggare jag tycker verkar så stört sköna. Emma och Anna heter de och bloggar på Elfstrands.se.
 
Eftersom jag regelbundet läser deras blogg och tycker om deras sunda hästtänk och hästhållning som de ger sken av på bloggen så blev jag såklart generad och glad när jag klickade mig in på deras blogg igår kväll och såg detta inlägg på deras blogg.. Nu kanske det känns som jag skriver gån på gång om dessa bilder, men de är mina absoluta favortibilder på mig och Matti.
 
 
Länk till inlägget..
 
Självklart är jag nöjd med bilderna, och den fotograferingen är bland de häftigaste jag gjort, såkalrt eftersom jag fick göra det med Matti, men man blir ju alltid generad och glad när andra också tycker de är fina! :)

Dressyr i solfmanegen

2013-12-22 @ 20:14:00
Idag igen åkte vi till Solf manegen i sällskap av Linn & Robin. Matti var lika lättlastad idag som senast och det värmer mitt hjärta att det går bättre att lasta nu igen. Denna gång och förra gången har vi haft mellanväggen där den ska och inte breddat på den som vi tidigare gjort, så även om Matti kom snett på rampen idag så kom han in i sitt "bås". Fina, fina Matti!
 
Ridningen gick bättre än förra gången idag gällande missförstånden, MEN jag är ändå inte helt super nöjd med passet. Matti gör ju inget mera än jag begär och jag klarar av att rida, och jag blir så frustrerad på min ridning. Jag kan ju fasten inte sitta stilla i traven, det känns som att jag sitter mycket mera stilla än jag gör, och då jag rider fram Matti känns det som att han far mycket mera fram än han gör!! Så frustrerande att jag vet inte dess like!!!! Ser ju förfärligt ut när jag sitter ner i korttrav!
 
Jag tränade ingen galopp idag, utan enbart traven och försökte hitta takt, mjukhet och framåtbjudning. Så på filmen ser ni de bättre klippen från då jag tränar tempoväxlingar. I filmen går han inte helst särskilt bra på de snuttarna som jag valde att ta med, så ni kan ju tänka er hur det såg ut då jag red idag, nej fy-fy! Nu måste jag verkligen träna på fritiden de där tusans magmusklerna om det här skall bli till något!!
 
 
Jag fattar inte hur Linn alltid ser så fräsch ut efter ridningen, jag ser ut som en dränkt katt o gömmer mig gärna i någon mössa eller keps, hehe, eller bakom något stort, typ Matti ;) 
 
 
Matti gjorde så gott han kunde och var trött när vi var klara med ridpasset. I morgon åker vi med Johanna och Pasa till manegen. Helt underbart när vänner erbjuder en plats i tranpsorten, ni är så fantastiska som tänker på lilla mig och Matti! <3
 
 

Slutet gott, allting gott

2013-12-22 @ 10:32:00
I förrgår red vi ut i terräng i sällskap av Ansu på Tepa och Linn på Robin. Först hade jag tänkt rida barbacka och i grimma, men något sade mig jag skulle slänga på sadel och träns idag, och tur var väl det, annars skulle jag väl ha legat på marken under terrängrundan, hehe..
 
 
 
Allt började bra tills vi skulle rida under alskatvägen genom tunneln, Matti och Robin har gjort detta förr utan problem, men Tepa hade aldrig gått igenom en tunnel förr, så när Robin och Mattis hovar ekade mot asfalten i tunneln dampade Tepa som var sist och kutade iväg så Matti och Robin började också kuta iväg genom tunneln när de såg Tepa komma galopperades bakom dem p.g.a. rädsla/obehag. Självklart var det obehagligt för Tepa att första gången rida igenom tunneln då vi var 3 hästar och det då kom ganska hårt ekande ljud av 12 hovar, men när vi kom ut ur tunneln fick vi nog stopp på hästarna och alla var okej och ingen häst hade inte trampat på sig, så vi fortsatte rundan utan några problem.
 
När vi skulle rida igenom tunneln igen så ledde Ansu Tepa och det gick mycket bättre, men då märkte jag Matti var ganska så skeptisk, säkert då det blev sådan fartfylld färd genom tunneln 20 min tidigare, och betydligt högre decibel-nivå då 3 hästar galopperar på asfalt i en ekande tunnel än när vi tidigare skirttat lugnt i sällskap av endast en annan häst. Så nu när vi gick igenom tunneln trippade Matti fram i trav och jag kände att han spände sig. Det många skulle ha gjort här är säkert ta ännu kortare tyglar och hålla in Matti då han trippade och spände sig, men det vet jag skulle göra honom ännu mera spänd och han skulle säkert gått ännu hårdare, så jag gjorde det man måste göra för att lugna Matti, jag gav längre tygel och killade honom vid manken, eftersom det är SÅ man måste göra när Matti är osäker, för när tygeln blivit lngre och jag kliat några sekunder lugnande vid manken lugnade han sig och bara skrittade fort istället för att småtrava. Man måste bara känna sin häst i sådana där situationer, med Matti måste man göra lite tvärtommed än vad man spontant kanske skulle göra, hehe.
 
Men slutet gott allting gott. På hemvägen kunde vi till och med trava lite där isen hade smält bort på skogsvägen, och det tyckte Matti var så kul då han fick vara ledarhästen och travade med långa hurtiga travsteg, antagligen överlycklig att få göra något annat en enbart skritta i terräng.. :)
 
 

Minns ni

2013-12-21 @ 18:55:57
Minns ni då jag just fått veta om min fraktur i foten och jag deltog utans tigbyglar p.g.a. frakturen i en övnigshopptävling vid stallet?? Vi placerade oss till och med och fick en rosett ;) 
 
Då deltog jag i 60 cm och 70 cm, här är videon från 70 cm då mina ben var helt gelé redan eftersom jag knappt hunnit pusta något från 60 cm innan det var dags att hoppa 70 cm. Hopprädda Annu skulle ha behövt en liten vilopaus, men jag föll ju inte av och vi hoppade rätt bana så det är ju huvudsaken! :)
 

Sjunger ni också för era hästar?

2013-12-20 @ 17:30:04
Sjunger ni också för era hästar när de fyller år? Det gjorde jag för Matti på hans födelsedag, jag hade till och med "bakat" en tårta som han mumsade i sig med det samma! :)
 
 

Gårdagens dressyrpass

2013-12-20 @ 07:18:40
Igår var jag till Solfmanegen med Soffi och Zebbe. Det var en sådan rolig överraskning då hon frågade om man ville hänga på, jag menar man tar ju alla tillfällen man bara kan när någon erbjuder en transportplats med till manegen i detta äckelväder!
 
Matti gick in på första försöket trots att mellanväggen var kvar denna gång och det var ny transport. Det var inte heller några som helst problem att Matti fick resa med en helt främmande häst, Zebbe, till manegen. Soffi har ju hingstväggen i transporten också, så på det sättet hade de inte så mycket kontakt med varandra under själva färden heller. 
 
Själva ridpasset, jaa-a vad ska man säga? Det gick sämst på länge. Eller jag vet inte ändå om det var kanske sämst, men det var sådan kommunikationsproblem för oss idag. I somras fick jag inte Matti att vilja lyfta galopp i dressyrtävlingen, nu ber Matti om galopp upp i luften för allt jag ber honom om. Sitter jag ner i korttrav och bara vill samla honom bjuder han på galopp, vill jag göra en skänkelvikning bjuder han gladeligen på galopp. Idag gjorde han bästa galopplyftet hittills till höger utan att jag helst bad om det. Han har fått pippi på galopplyften nu så han vill göra det hela tiden. Men eftersom jag inte bad om det fick jag ju bryta av hela tiden så samtidigt som han gjorde ibland fina lyft så var det ju inte det jag ville. Så i mitten av passet bad jag om ett lyft bara för att det skulle komma när JAG bad om det på riktigt, och han tog ett helt ok lyft. 
 
Det som kanske var roligast var att jag kunde göra en sluta i galopp på ena långsidan. Visst är formen inte hundra på Matti i skolorna och den inte är den snyggaste, men en sluta var det och jag blev skit glad och slängde lång tygel när han bara hade fortsatt i slutat på långsidan.
 
MEN, nu kommer jag variera mycket mera under ridpasset att han ska gå FRAM, FRAM, FRAAM eftersom jag tror jag fokuserat för mycket på samlingar nu på Matti eftersom han tror varenda jäkla samling ska följas upp av galopp så han försöker så och lägger så fint vikten mera på bakbenen och tar sina lyft från stillastående och lättar ganska rejält med framtassarna, MEN det är ju itne det jag vill ha. Så i morgon ska jag fokusera ännu mera på att ändra formen låg och lång, kort och upp, och farten i traven, för idag blev det nästan soppa av allt.. ;) Inte trodde jag det skulle vara sådär svårt att bara få Matti att trava?! Jag fick ju börja ställa honom utåt i hörnen och vara extra noga att göra så lite med skänkeln, för genast jag lade den emot så blev det galopp..
 
Efter ridpasst fick Matti och Zebbe hälsa lite mera på varandra, och gulle Zebbe börjar slicka på Matti i ansiktet!! Soffi försökte få foton på det (för övrigt hon som fotat då jag rider), men Zebbe hann sluta innan kameran var framme.. Sötnosarna våra!
 
 
 Matti fick åter en gång se ut som en liten ponny bredvid snygga dressyrhästen Zebbe, hehe, nog tycker jag min Matti e lika fin för det!!

Haaste - Utmaning

2013-12-19 @ 10:38:00
Blev utmanad av Soffi att svara på lite frågor, men eftersom det är en svenskblogg så översätter jag frågorna och svarar på svenska :) Jag utmanar Elfstrands systrarna och Miia!

BERÄTTA OM DIN HÄST: RAS, UTBILDNING, LYNNE 
Maestro III är då hans fullständiga namn här i Finland, fast han kort och gott hette Maestro i Estland var han föddes och levde sina första 5,5 år hos sin dåvarande ägare Betti. Matti som han kallas av mig är idag 8 år och är av rasen ESH (Estnisk sport häst), vilket inte kanske säger så mycket, men han är 50% Arabiskt fullblod och 50% Torihäst. Så jag har ju i princip fått araben jag alltid drömt om sedan jag var liten.
 
Mattis skolningsnivåligger någonstans mellan LB och LA, och vi har tävlat på LC-LB nivå inom dressyren på klubb och regionalnivå. Hoppning har vi inte tränat allt för mycket, men Matti har hoppat banor på 90cm-100cm hemma, och tävlat 80 cm på regionalnivå, men inte med mig i sadeln.. 
 
Matti är en känslig häst som vill vara ens bästa vän, men han är ändå ingen nybörjarhäst eftersom han är så pass  känslig och läser genast av om ryttare är osäker, speciellt i terräng och från marken. Du måste känna Matti för att veta hur du ska hantera honom när han blir osäker och rädd, för att börja ryta och göra sig stor blir alltid till pannkaka, Matti behöver utrymme samtidigt som han vill vara nära, men man lär sig det där väldigt fort eftersom han är så ärlig och visar fort när man gör fel och när han inte förstår eller inte tycker om något. Man måste prata samma språk till 100% helt enkelt. Nu påstår jag inte Matti är den svåraste hästen som finns, långt ifrån, men man måste vara som person lugn och konsekvent för att han ska vara lycklig och nöjd, och han har en personlighet som inte passar med alla.
 
 

HÄSTAR ELLER PONNYS? VARFÖR? 
Hästar! Jag har inte vuxit på längden sedan 7an i högstdiet (jag är 176 cm lång) så jag behöver rida en större häst även om jag ridit maxade ponnysar eller små hästar i många år. Matti är ju inte en sådan stor häst igentligen, han är ju bara 162 cm i mankhöjd,men som tur har han massan då istället så man inte känner sig för lång. :)
 

FÖRSTA HÄSTEN/PONNYN SOM DU RED MERA SJÄLVSTÄNDIGT PÅ?
Oj vad svårt! Första medryttarhsäten hette Wäinö och han red jag som ca 11-åring om jag inte minns helt fel (?), och han red jag helt självständigt på, alltså utan övervakning. Men om man räknar som "utan ledare"-självständigt tror jag det var Kepu vid Korsholms ridskola när jag var en ca 8 år?
 
 
 
 
VILKET ÄR BÄTTRE, BARFOTA ELLER SKODD HÄST? VILKEN STORLEK HAR DIN HÄST PÅ SKON?
Det här är ett ämne som alla har olika åsikter om och långa argumentationer om för och nackdelar. Matti är skodd och det har passat oss bra. I början föll skorna av och kvaliteten på hoven var dålig. DÅ frågade jag hovslagaren om han borde gå barfota, men hovslagaren menade då att Mattis hovar var av så dålig kvalitet att de behövde skon som skydd för att inte gå sönder eller att han skulle börja ömma, så då har jag fortsatt att sko Matt utan att tänka på andra alternativ då det funkar för oss. Hans skostorlek är 2 om jag inte missminner mig..
 
Jag är inte så insatt i barfota skoning och dessa "tossor" man lägger på, så vad som är bättre och sämre är upp till var och en tycker jag. :)
 
 
ATT KLIPPA HÄSTEN. FÖR ELLER EMOT?
Jag tycker det är helt okej att klippa hästen om man tränar aktivt under vinterhalvåret. Matti som annars har en björnpäls orkar MYCKET bättre nu när han är klippt än vad han orkade förra vintern då han blev genast svettig och det tog länge för honom att torka och jag fick byta fleecetäcke många gånger för att han inte skulle bli sjuk.
Första gången klippte vi Matti helt när vi trodde Manegen skulle snabbt bli klar, medan nu andra gången klippte vi Matti endast där han svettas mest eftersom vi kommer att rida mycket ute och Matti behöver pälsen för att inte bli stel och kall om korsrygen, så då klippte vi bara halsen och under magen.
 
MEN tränar man inte hårt varje dag så att hästen inte blir så svettig ser jag ingen idé att klippa pälsen. Hästarna får ju mera päls naturligt till vintern av en orsak, så klipperna man inte så slipper man ju allt krångel med täcken hit och dit och det kliar inte lika mycket i pälser hos hästen. Naturligt är bäst!
 
Min snälla hjälpare när det kommer till klippning är Soffi. Hon är lugn med hästana och det är super viktigt för mig när jag har någon annan som ska göra något som KAN upplevas obehagligt för hästen
 
 
GÅR DIN HÄST ENSAM I HAGEN ELLER MED FLOCK?  VARFÖR?
Här igen har många olika åsikter, men MIN är att hästar ska få gå tillsammans om det finns möjlighet till det. Matti kommer överens med de flesta och har ett snällt sätt att vara i en flock. Matti har fått träffa på många olika hästar under de här åren jag haft honom och det är tror jag MAX 3 st som han inte tyckt om och 1 häst han inte kunde stå tillsammans med, men i det fallet var det för den andra hästen var så elak mot Matti.
 
Matti har två korta stunder (på ca 1-1,5 vecka) stått ensam i hagen och jag märkte GENAST att han var mera apatisk och det fanns ingen glädje i ridningen heller. Vid Hubertus har jag fått frågan om jag inte är rädd att hästarna ska skada varandra när de har hockar nu på vintern, men det är jag inte. Matti och Robin läser av varandra så bra att de aldrig skulle sparka mot varandra så att de skulle träffa den andra. Matti har orsakat flest sår av att han trampat på sig själv under den tid han stått i samma hage som andra hästar, och de såren skulle han också kunnat få om han stod ensam. Såret han hade förra hösten som blev infekterat och så svårläkt var såklart inte roligt, MEN jag vet jag har en lycklighäst att hantera när jag kommer till stallet eftersom han fått klia och blivit kliad av sin bästa kompis i hagen. Vissa hästar klarar bättre av att stå ensam, Matti är inte en av dem, han har alltid stått i flock.
 
 Att se glädjen i Matti då han och hästkompisen Robin återförenades i höstas var så härligt, då fick jag första gången se Matti stegra sig och gå helt bananas i hagen av ren lycka!
 
 
 
 
VÄRDERAR DU MERA LYNNET ELLER UTSEENDET PÅ HÄSTEN (SÅ SOM FÄRG?)
Lynnet helt klart. För är lynnet glatt och lyckligt så blir vilket häst som helst häftig och härlig att se på. Matti var ju nästan svart (riktigt mörkgrå) när jag började rida honom och nu är han nästan vit så skulle jag hänga upp mig på färg skulle jag ha bytt häst redan, men det skulle jag aldrig göra. Lynnet är viktigast hos alla djur tycker jag! Det var Mattis lynne jag föll för. Skulle jag bara provridit och varit ute för att köpa en häst när jag träffade Matti första gången tror jag inte jag skulle ha fallit för Matti och vi skulle stå här som ett par, för Matti tog det ett tag att förstå sig på och lära känna innan man fastnade, och nu är jag fastklistrad och skulle aldrig byta!
 
 
HURUDAN ÄR EN BRA HÄSTBLOGG?
MYCKET bilder. Men jag är inte så brydd i nivåerna på ryttarna, utan jag tycker om att läsa bloggar man kan känna igen sig eller kan leva sig in i det dem skriver. ÄRLIGA bloggar tycker jag också om, de som skriver när det är riktigt skit och riktigt toppen, och har fötterna på jorden. Jag har ganska stor blandning på bloggarna jag läser. Någon är riktigt tävlingsiniriktad, en annan riktigt horsemanship och skriver om att man inte ska rida hästen (typ?) och en annan är en vanligt tralla runt i skogen blogg, och en fjärde är om skolning av unghästar. Så allt från himmel till jord, men det de har gemensamt är att de skriver vad som gått bra och dåligt och har mycket bilder med och filmer! Älskar att se på hästfilmer.
 
 
VÄRSTA AVRAMLINGEN?
Jag har två och båda inom hoppningen, av samma häst och när jag var ca 11 år och under beloppet av ngr månader.
 
Hästen hette Tupla och han tyckte om att hoppa lite högre än hindrena var, och jag hade ingen balans över huvudtaget. Tupla i sig gjorde inget fel, han hoppade hindret, men jag var inte alls med i hans enorma hoppa så jag åkte som en katapult ur sadeln när bakvalvet tog i min stjärt så jag flög av när Tupla landade och jag i min tur landade på min svanskota. Efter det har jag svåt att sitta på hårt och att ex. göra situps går inte om jag inte har mjukt under.
 
Andra avramlingen skedde på en övningshopptävling och jag hoppade min första trippelbarr och det skulle ske en snabb sväng till vänster efter hindret. Här igen hängde jag inte med i det stora hoppet och flög till höger när hästen fortsatte till vänster som han skulle och jag skade min arm så vi fick åka till akuten..
 
Där av är jag rädd för att hoppa eftersom jag var så liten och allt kändes värre än det kanske var och så blev det en lååång paus från hoppning efter akutbesöket.
 
 
 
HUR MÅNGA TÄCKEN HAR DU TILL DIN HÄST?
Det är faktiskt inte så många när jag sett vad andra har i stallet, jag ligger verkligen i underkant.. Men då de är så dyra täcken, så har några som kanske borde bytas ut, i alla fall lappas.. men det är en annan historia..
1. Jag har ett helt regntäcke utan foder med halsdel 
2 . Jag har två fleece-täcken, ett med halsdel som jag använder som transporttäcke till och från manege och svett-täcke, och ett fleece-täcke utan halsdel som jag nu har under regntäcken åt Matti och i stallet.
3. Jag har ett fodrat stalltäcke som är 300g, som Matti får ha då det blir kallare.
4. Ett vintertäcke utan halsdel och ett vintertäcke med halsdel, jag minns inte fyllningen nu
5. Jag har ett ylletäcke att ha i stallet eller under täcke som jag använde mycket då Matti var oklippt och i ett kallt stall
6. Sedan har jag ett flugtäcke som jag kommer att sälja eftersom Matti inte är så känslig för flugor sist och slutligen, spray fukar bra åt honom.
7. tre stycken ridtäcken har jag, ett i fleece, ett med fleecefoder som är vattenavstötande och ett reflextäcke som har lite foder och är vattenavstötande.
 
 
 
 
 
HUR OFTA MOTIONERAR DU DIN HÄST?
Just nu, mindre än vad jag skulle vilja. Men vädret är så dåligt och vi är utan manege så Matti har lite vintervila. Men ordentliga ridpass 2 ggr i veckan och ordentliga srkittlänkar 3-4 ggr/vecka. Så helt utan någon motionering utav mig har han ca 2 ggr/ vecka.
 
Men som tur har Matti och Robin en av de största hagarna vid stallet och går ute längst av alla (då vi har möjligt att själva hämta in dem på kvällen). Men underlaget i hagen är också is så just nu vill de inte röra på sig så mycket där heller..
 
 
ÄR DU EN FÖRSIKTIG ELLER DUMDRISTIG RYTTARE?
Jag skulle säga en blandning. Jag vågar tänja på alla gränser förutom vid hoppning. Jag litar på Matti i alla situationer förutom hoppning eftersom jag vet han känner av min rädsla där. Igår red jag t.ex. igen ut barbacka och i enbart grimma i byn på en energisk Matti som varit ledig i 2 dagar, men det gick bra det med, även om han blev lite uppjagad av de andra hästarna som var med i början av skrittrundan. Men det är inte så högt fall av Matti, och barbacka slipper man så snabbt av om det skulle behövas.
 

 
 
Att göra en fotografering med min prins är det häftigaste jag gjort, och jag är så jäkla stolt över Matti eftersom det verkligen var en extrem situation ur en hästs ögon. Där var vi utan träns och sadel ute i skogen med massa "farliga" blixtar människor, plastpåsar som skyddade reflexskärmarna och batterierna till blixtarna från regnet.
 
Jag litade på Matti även om han blev rädd och sprang iväg en gång, men som tur hade jag då ännu grimma och grimskaftet på så jag fick honom stannad på någon höger, eller så insåg han att det inte var så smart att springa där bland alla träd och ris på marken. Jag tror faktiskt inte många hästar skulle ha klarat av den situationen, men MIN Matti gjorde det och att vi gjorde det tillsammans kändes bara så häftigt!
 
Så om jag då är dumdristig som gick med på det när man tänker att Matti kunde ha trasslat in sig i släpet från klänningen och fått panik och i värsta fall gått omkull bland alla kvistar, eller att jag fallit av på någon av de x-antal fällda träden där och skadat mig ordentligt?? Nej, jag tycker inte det, för jag litar på Matti och Heidi Järvi som var fotograf. DÄR tänjde jag på gränsen för vad vi annars utsatt oss för förut!
 
 
 

Vad blev domen?

2013-12-19 @ 07:02:00
Nu har man hunnit landa och ta hand om katten ordentligt. Vi var till veterinären igår nu då och han undersöktes i någon timme av veterinären.
 
Vad de kom fram till nu då var att Crea var lite förhöjt och det borde det inte vara hos en så här ung katt. Det kan bero på att han har druckit för lite eller p.g.a. inflammationen han hade i urinblåsan eller stress.
 
Inga stenar eller kristaller hittades i urinen och allt tyder på att det är FIC.. Alltså det jag hoppades att det INTE skulle vara så var det.. Jag har en ångestfylld och stressad katt.. Kan man känna sig som någon sämre matte?? 
 
Så nu får han en annan sorts smärtmedicin och ångestdämpande medicin, och om inte det hjälper och han fortsätter kissa blod så blir det att ta ett urinprov för odling genast antibiotikan är ur kroppen, eventuellt foderbyte och i värsta fall om inget framkommer av det så antidepressiv medicinering åt Ludde.
 
Vi kommer att slänga ut julgranen för att se om det är den han stressat upp sig på, men då igen tror jag inte det eftersom han leker med julbollarna mera än vår andra katt Leo. För vi har redan Feeliwayn och ångestdämpande medicin som han får varje dag, så hjälper inte detta känner jag mig som världens sämsta djurägare!
 
Det tog ganska länge innan Ludde piggnade till så det blev inget julmys i stallet för min del igår. Fick dåligt samvete av det då jag skulle vara med och arrangera men det nu blev pankaka av det, men som tur fanns det andra härliga i stallet som fixade det ändå! :( Men jag skulle inte ha haft samvete att åka bort från Ludde igår, så Matti fick en ledig dag igår då istället eftersom jag inte för en sekund trott att undersökningarna skulle ta så pass länge. Men idag blir det manegen med Sophia. Så ska bli kul att åka med henne och hästen Zebbe. Då får Matti träffa en ny häst igen, så vi får ju hoppas att Zebbe viskar en massa bra tips och kommentarer till Matti så han blir lika duktig som Zebbe en vacker dag, hehe! :)
 

Känner ni igen hästen?

2013-12-18 @ 18:34:00
Så såg Matti ut när jag började med honom 2011, 6 år. Kolla skillnaden på hela han från då till nu
 
 
Så här ser snyggingen ut idag 2013, 8 år. Mera muskler och ljusare päls kan göra mycket!
 
 
Det är först när man ser sådana här bilder man konstaterar hur mycket en häst ändrar på bara något år. Det är väl främst färg och muskler som synligt ändrats på Matti, MEN hans mentala bit har ändra också och han har blivit en sådan mogen och stabil kille, ingen impulsiv unghäst längre! :)
 
Jag har alltid tvilat på mina kunskaper inom allt, eftersom jag anser man aldrig är fullärd och ju mer man lär sig, destu mera inser man hur lite man faktiskt kan!!  Men när jag ser dessa bilder och tänker det här är min första egna häst och det har blivit en sådan stor resa både mentalt och fysiskt (tänker på musklerna inte färgen, hehe) för Matti till det bättre kan jag ju inte vara en allt för dålig hästägare..
 
Ibland måste man få säga att man gör något bra, och jag tycker jag tar hand om Matti på ett bra sätt. Självklart ger säkert folk komplimanger för att vara snälla ibland också, men då tänker jag också lite att de skulle inte ha behövt säga något alls om de inte menar det, och jag tycker många gett så fina kommentarer på sistone gällande Matti, och framför allt i stallet har jag fått kommentarer om att Matti musklat på sig och speciellt sin nacke, det såg jag inte ens själv före jag fick de kommentarerna, så det känns gött! ;)
 
Tänk att Matti bara är 8 år och jag kommer kunna jämföra sådana här bilder i många år framöver. Det känns så härligt att kunna blicka framåt och få ha denna häst i så många år framöver!! Tänk att kanske mina egna barn någon gång kommer få ta del av Matti också. Vilken härlig tanke!

Just nu

2013-12-18 @ 13:38:00
 

Leo tar hand om Ludde

2013-12-18 @ 10:40:55
Igår kväll när vi skulle gå och sova låg katterna som vanligt i sängen och ville mysa, men efter att vi myst lite lätt stiger Ludde upp och går och lägger sig på Leo, och Leo gör absolut ingenting, även om Ludde är lite tyngre. Älskde katterna som tar hand om varandra!
 
 
 

Ledsen i ögat

2013-12-17 @ 19:02:30
Min älskade kisse Ludde är inte ännu heller frisk. Igår kväll såg jag blod i handfatet på toaletten och det tyder bara på att det var Ludde som urinerat där, och idag berättade pojkvännen han kommit på Ludde när han urinerade i hadnfatet och det kom ordentligt med blod. Så jag ringde åter en gång till veterinären och berättade att jag är orolig, och fick som tur en tid till i morgon då hela Ludde ska undersökas grundligt igenom med röntgen, ultraljud, blodprover.. jaa-a rubbet! Så det blir nog ingen hoppsadel åt Matti före TIDIGAST sommaren, eftersom pengarna jag fick för min gamla sadel som jag sparat så jag kan köpa en ny,  nu går till veterinärbesöken vi gör med Ludde. 
 
Tur att jag ändå har de pengarna, annars skulle jag inte haft råd att undersöka Ludde. FYYY VA HEMSKT! Symtomen är ändå bara så underliga då Ludde annars är helt "normal" nu, och leker med Leo och så vidare, men sen så kissar han blod och det gör helt klart ont eftersom han kissar på andra ställen i hopp om att det ska ta mindre ont där. Det känns bra att jag blev tagen på allvar då jag ringde idag, och att jag fick så pass snabbt en tid. Även om jag fick veta räkningen kommer vara över 200 euro när besöket är klart, så får det bli så då. Jag måste köpa lite billigare julklappar åt familjen nu bara eftersom pengarna jag planerat till dem nu tog slut nu. :/ Det blir vatten och knäckebröd resten av månaden ser det ut som..
 
 
 

Julmys

2013-12-16 @ 18:48:11
Nu på onsdag kväll ska jag och Matti, Petra och Vallu sprida lite julstämning i stallet. 

Välkommen till Vasa Hubertus´ traditionella julandakt vid Vasa Hubertus onsdagen den 18.12. kl. 18.30. Efter andakten serveras glögg och pepparkakor inne i stallet. Alla medlemmar önskas hjärtligt välkomna att njuta av stämningen!
 
 
 

männen jag älskar mest i världen

2013-12-16 @ 12:01:03

två ridturer på en dag

2013-12-15 @ 18:37:00
 
Igår när jag hade min breakdown fick jag förslag av några att dra ner på min stalltid och ta hjälpmed av någon med Matti. Men jag har hjälp med Matti då jag aboslut inte hinner till stallet eller är bortrest, då hjälper alltid Suvi och Johanna till vilket är otroligt tacksamt, men jag behöver all den tid jag kan få i stallet. För att orka med allt måste jag få komma till stallet och glömma vardagen en stund och bara få vara med det djur jag älskar mest i världen, min bästa vän Matti.
 
Igår när det var en jobbig dag var jag t.ex. två gånger med Matti i terräng på eftermiddagen. Båda gångerna barbacka och ena i enbart grimma. Jag tor faktiskt jag ska börja rida Matti mera med enbart grimma när vi inte ska rida seriöst, för det gick precis lika bra det igår att rida i terräng barbacka i enbart grimma, jag menar varför skulle det inte gå lika bra? Jag tror det här emd att ha kontroll över hästen då det är bett i munnen ligger till stor del enbart i våra huvuden..
 
Första rundan barbacka och med hackamore
Andra rundan barbacka och i reflexgrimman
 
Matti var självklart så nöjd när han slapp ha något i munnen och lunkade så snällt och lugnt förbi bilar, hundar, barn som sprang, en tjej i rullstol osv. utan några som helst problem. Speciellt när det skymde den gången jag var i terräng med grimman så var det tacksamt att den hade reflex på sig så vi säkert lades märke till i trafiken.
 
Han är så klok min den där hästen, han vet exakt när jag är ledsen, de är så klocka dessa djur hästarna..

Jag blir så rörd!

2013-12-15 @ 12:21:14
Igår när jag i min ångest skrev om paniken, ångesten och sömnlösheten jag hade förra natten så trodde jag aldrig jag skulle få så fin feedback av er mina vänner! Jag har vetat jag har underbara vänner, men att ni är de mest fantastiska människor som finns bevisar ni gång på gång!
 
Igår fick jag så många fina mess, meddelanden, kommentarer och samtal av mina fantastiskt fina människor som finns i mitt liv. Ni förstår inte vad era pepp-texter och samtal stöttade mig igår! Min fina fina vän Linn kom efter sitt kvällsskift till mig och sov över för att jag skulle få prata ut och hon höra hur jag riktigt har det. Vilken fantastisk vän jag har i henne!! Och som sagt ni alla andra som tog er tid då jag hade min break down igår, ni är så fantastiska och har ett hjärta av guld!
 
Idag känns det bättre och jag har inatt fått sova, och sovde till kl 11:45 idag av ren utmattning, minns inte när jag senast sovit så länge?
 
TACK! till er som tog er tid för mig någon minut igår, det var mer värt än ni kunnat ana!
 
 
<3

älskade hästar

2013-12-15 @ 10:24:00
Det är så viktigt att låta hästarna få vara hästar ibland också och bara få busa loss. Det är så roligt att löslongera Matti och Robin då de lyssnar så bra på ens kroppspråk. :)
 
 
Bus

Luftigt dressyrpass

2013-12-14 @ 16:23:28
Igår var vi då till manegen på morgonen och det gick riktigt bra! Vi började med att låta hästarna vara hästar och busa av sig, och vad de njöt. Både Matti och Robin sprang genast till andra ändan av manegen och rullade sig, gång på gång, på gång, på gång. Det var så roligt att se hur de njöt! Roligast är att se hur de läser av varandra så bra, en blick, en snabb snurr med svansen osv. och den andra läser av och ger mer andrum eller så tar de galopprace till andra ändan av manegen. Gulle-pluttarna våra!
 
Efter att de fått busa ca 15 så blev det att föröka borsta av lort-pollarna våra och göra dem i ordning till ridningen. Igår fick jag i glaoppen en hel halv cirkel med bra luftiga gaoppsteg så jag nöjde mig där i vänster varvet. Till höger fokuserade jag endast på själva lyften från både en sluta i skritt och trav och det kom flera helt bra lyft. Matti är ännu fortfarande mycket svag till höger, men man ser ändå stor skillnad på dessa två månader. I slutet blev jag tyvärr för ivirg och tog de där 2 extra lyften som inte skulle ha behövts så Matti blir så trött att han visade genom att skutta och ha sig att det räckte, så för att inte lämna dålig smak efter lyften, så tog vi ett enklare lyft så han fick bara galoppera utan krav och så slutade vi sedan.
 
I traven koncentrerade jag mig enbart på att försöka hitta min sits och lite böja och ställa Matti, vissa steg när jag red en slut på den stora volten i båda kortändorna så fick jag till sitsen, men när jag bara åker så klarar ajg inte av att sitta ostört, men övning, övning, övning! Jag inbillar mig i alla fall att min underskänkel blivit liite mera still, så hoppeligen kommer resten då också så småning om!
 
 
 
 

Panikattack

2013-12-14 @ 06:03:16
De som aldrig varit utbrända kan inte föreställa sig, och de som varit utbrända vet exakt vad jag skriver om. Inatt fick jag min första panikattack på länge. Jag har legat sömnlös nu nästan hela natten och inte fått tag i sömnen. Hjärtat har pumpat i nästan uppe i halsgropen, ångesten ramlat sig på och jag ville bara börja gråta av utmattning till sist! Till min lycka råkade mina pojkvän ännu vara hemma så jag fick prata, men nu är han i jobb i 2 dagar, jag ensam med mina tankar..
 
Jag har bara pratat om hur jag NU äntligen är uppe på fötter igen efter utbrändheten, är som snart är redan 3 år sedan, men ändå kommer någon och drar undan mattan för mig och andan far ur mig och jag är livrädd att hamna tillbaka till hösten/vintern 2010 och må så skit som jag gjorde då!!
 
Att ständigt bli påmind och veta att du behöver pengar och måste jobba samtidigt som jag gör en praktik var man redan "jobbar gratis" med arbetsturer som motsvarar ett vanligt fulltidsjobb, plus att jag har älskade Matti jag måste motionera och ta hand om varje dag, plus att jag någonstans mellan praktik, jobb och häst måste hinna träna, umgås med kompisar och framför allt inte försumma min fina pojkvän eller familj känns överväldigande just nu..
 
Stallet har blivit mera av ett stressmoment då veckorna måste planeras så noga eftersom man vill hinna få in resor till manegen inbokade för att kunna motionera Matti. Att det är mörkt och trist och folk är irriterade och lika bittra över att inte ha någonstans att rida vid stallet underlättar inte min ork eftersom jag vet jag är lättpåverkad av andras åsikter när jag har ångesten som tickar på..
 
För bara någon vecka tillbaka gick allt bra och jag sa högt jag kände mig lycklig, och så här PANG!! kommer ångesten och överraskar mig! Jag får så dåligt samvete för allt! Jag velar mellan olika saker, jag vill inte smatidigt som jag vet jag måst.. Allt är bara en massa måst, måst, måst, måst! Jag pallar inte att leva upp till allas förväntningar, men samtidigt vill jag inte svika de jag bryr mig om, men jag sviker mig själv när jag inte tar hand om mig, men när jag inte tar hand om mig själv, vem gör det då och ser efter mig? Jag måste lära känna min kropp och knopp gällande vad jag orkar. Men jag tyckte det gick så bra, och nu, PANG!!
 
Jag kommer inte ihåg saker längre, jag hinner inte träffa mina härliga vänner som jag inte träffar i stallet och jag känner mig som världens sämsta vän p.g.a. det. Jag försöker lyssna på min goda vän Emmas fina råd till mig "hur ska jag orka med andra om jag inte orkar med mig själv först", men jag har så svårt. Jag förstår budskapet men har svårt att tillämpa det då jag måste rensa bort de negativa tankarna föst och ångesten innan jag klarar ava tt göra något!
 
Jag panik över att vara påväg in i väggen igen om jag inte gör något, men samtidigt känns det som jag inget kan göra något åt det eftersom studier + praktik + jobb är måste, studierna för att bli klar (bar 1 år kvar) och jobbet för att ha råd med Matti och att leva. Matti byter jag inte ut för något, det är han som gjort att jag orkar hittills! Familj och vänner vill jag träffa, jag älskar ju dem.. Så var ska man dra ner då?? 
 
Jag trodde jag var på det torra, jag trodde jag fått struktur, men så kommer någon och drar undan mattan och jag är livrädd att helst närma mig med småsteg vardagen som var för 3 år sedan!!
 

Sevärd film!

2013-12-13 @ 07:53:00
Ständiga debatter om korrekt form på hästen, i den här filmen tycker jag det kommer fram svart på vitt!! Jag blev själv nyligen rekommenderad att se den efter en diskussion som uppståd då vi diskuterade hur fel syn ryttare idag har på hästens form inom rindingen!!
 
Här kommer det svart på vitt!! Se teasern och gärna hela filmen!
 

Manege i morgon

2013-12-12 @ 21:12:00
I morgon på morgonen bär det av mot Solf-manegen igen. Känns som det här kommer bli en DYR vinter då man måste åka bort för att träna nu när manegen är under uppbyggnad, för det kostar att rida i manegen + bensinen dit + om man vill ha någon träning. Men vad gör man inte för att motionera sin häst och inte ta ett steg tillbaka inom ridningen?!
 
I morgon åker vi i sällskap av Linn och Robin. Jag ska ladda kameran till det så det blir flera bilder och videosnuttar om jag har tur!! :)
 
Senast vi var till manegen var så sent som i söndags

Dear Santa

2013-12-12 @ 08:41:24
 

Allt annat än snygga

2013-12-11 @ 14:22:00
Nu kom ju vintern äntligen och förra året gick mina vinterstövlar sönder så är i akut behov av nya. Mina vintervantar blev också sönderanvända förra vintern så det är bara att beställa efter nya. Men eftersom pengar itne växer på träd blev det den billigaste varianten av båda två, så får se hur pass de värmer, och man får hoppas de kommer snart!
 
 
Så klart finns det på önskelistan ett par mycket finare stövlar som faktiskt kanske skulle hålla några säsonger längre än en, som jag tror dessa kommer att hålla, men som sagt, pengar växer inte på träd när man behöver något akut så då blev det billigaste möjliga för att klara i alla fall denna vinter! :)

BESÖK HOS VETERINÄREN, IGEN

2013-12-11 @ 13:12:00
Idag e både jag och kissen min sjuk, även denna gång Ludde. För min del är det ett rivjärn i halsen som bråkar och för Ludde är det blod i urinen och troligtvis uringvägsinfektion IGEN! 
 
Jag blir så uppgiven, hur kan han ha det igen? Det har ju inte ens gått 2 månader sedan vi senast hade denna rambambula?! Fick ingen akut tid idag till veterinären vi brukar gå till så vi ska prova en annan idag eftersom vi fick akut tid till dem redan idag kl 16. Så det gäller bara att vänta till att klockan är slagen och springa och jaga Ludde med en gröpt släv för att försöka få ett urinprov. Hittills har jag inte fått något urinprov eftersom det bara kommit några få droppar. Stackars hjärtat mitt då han måste ha så där ont!
 
 
han känns så apatisk idag och det är betydligt värre idag än igår!! 
 
 
Säkert 100-ade gången jag googlar om urinvägsinfektioner på katter och börjar tro Ludde har något av följande..
Felin idiopatisk cystit – FIC
Felin idiopatisk cystit (FIC) innebär att en inflammation uppstått i blåsväggen. Detta kan vara lokalt utlöst (p.g.a. en retning i blåsan) eller centralt utlöst (p.g.a. stress). Det är viktigt att utreda grundorsaken till FIC, det vill säga om den med medicinsk eller psykisk.
En katt med FIC kissar lite och ofta, många gånger blodblandad urin. Katten skriker ofta i samband med urinering och kan kissa på flera olika ställen.
Behandlingen görs med glukosaminglykaner (Cystease) och antiinflammatorisk medicin (Metacam). Vid stressutlöst FIC används feromoner (Feliway) och vid svåra fall även antidepressiva medel (Saroten) för att sänka kattens stress. Det är även viktigt att öka kattens vattenintag.
ELLER
FUS – feline urologic syndrome / FLUTD – feline lower urinary tract disease
FUS eller FLUTD innebär att katten har urinvägsproblem med eller utan urinstopp. Stoppet beror på kristaller, celler och/eller proteiner i urinen. Kattens koncentrerade urin bidrar till stenar och om katten dricker dåligt förvärras situationen.
Även om problemen kan förekomma hos unga djur är den drabbade katten oftast en kastrerad, överviktig, äldre hane som lever inomhus. Det är ovanligt att en katt får FLUTD för första gången när den är äldre 10 år.
  
Kan det vara julgranen som han stressat upp sig på och fått urinvägsinfektion av?? Ludde är ju så känslig för allt

Personlighets test på Matti

2013-12-11 @ 10:08:59
Blev inspirerad av att göra detta personlighetstest på Matti efter att jag kikat in på Paulinas blogg. Jag tycker om att göra personlighetstester på mig själv och nu då Matti, man hamnar att tänka till lite och fokusera ordentligt på hur man är som person och hanterar olika situationer.
 
Tycker ni mina val verkar stämma överens med hur jag beskrivit Matti här på bloggen?
 
 
Enligt de här testet är Matti en Extrovert Left-brained utågende från dessa egenskaper:
- passligt Energisk (han är kanske inte det på ett sådant sätt att han är det hela tdien, men man kan lätt få honom att tända till och då blir helt överlycklig och vill busa, springa och göra vad som helst)
- mycket Charmig (många tycker Matti är så söt och han charmar lätt till sig uppmärksamhet av tränare, åskådare och människor som rör sig runt om i stallet)
- mycket Lekfull (Matti leker gärna med både hästar och människor om han får chansen. Kanske inte varje dag i hagen, men får han upp andan så kan de gå ganska vilt till i människors ögon, hehe)
- vanligt Bossig (förr var Matti inte gärna boss i hagen, men på sistone har han blivit säkrare och vem som är ledarhästen mellan Robin och Matti ändrar beroende på situation vilket är fint att se)
- Milt Hyper allert (Händer det något på gården, eller hör han något när vi är i terräng lystrar han ganska fort, höjer huvudet och spetsar öronen. Mycket sällan gör han något mera än det, men Matti vill hålla kolla på omgivningen)
- Milt Flyktinstinkter/rädd av sig (Om det är araben i sig eller vad det är men för plötsliga intryck hoppar gärna Matti till men sen är det fine efter det, så något överdrivet rädd ch flyktig är han inte, men det är en häst vi pratar om och han har de egenskaperna så långt inrotade så vid plötsliga ljud eller intryck så får han ett ryck av att flytta på sig)
- Milt Mat fokuserad (Matti älskar mat och vid inlärning har detta varit en bra belöningsmetod eftersom han bättre kan släppa andra faktorer som sker runtomkring honom och fokuserar på vad jag ber honom om)
 
 
Av det andra testet kunde jag konstatera det jag redan från tidigare konstaterat att Matti är en mycket fin allround häst. Han kan prestera och man kan lita på honom. Egenskaper som gjort honom till en fin allroundhäst är bl.a.
 
Mycket:
- Lär sig snabbt
- Smart
- Lekfull
- Pålitlig
- Förlåtande
- Bounding (kommer inte på det svenska ordet)
- Underkastar sig lätt (mig i alla fall)
- Lydig
 
Ganska:
- Klipsk
- Lugn
- Atletisk
- Energisk

Svar på kommentar

2013-12-10 @ 21:00:38
Detta tycks vara en ständig fråga som vi hästägare får höra, och jag får den ganska ofta här på bloggen också... Senast nu ikväll..
 
"Hur har du råd med allt gällande Matti då du studerar?"
 
Det kallas studiestöd, studielån och jobb på sidan av både skola och praktikdagar.. Men kanske framför allt PRIORITERINGAR. Men jag får lite hjälp medan jag studerar hemifrån med Mattis stallhyra, men nu detta år då jag kan jobba på sidan av studierna betalar jag allt mer själv eftersom det är mest min häst och jag vill kunna betala för honom själv. :)
 
Att skaffa häst är allt annat än en investering ekonomiskt,
men allt han ger mittpsyke är bästa och billigaste terapin man kan få!

Just an other day with an Opel

2013-12-10 @ 12:12:41
Så slutade fläkten fungera och här sitter jag då i roparnäs o funderar hur jag ska slippa hem med igenimmade rutor??

Som tur är det nu så pass igenimmat så ingen ser in i bilen längre så jag behöver inte skämmas ögonen ur mig...

Just an other day as an Opel-owner.. suck.. Lite kallt börjar det bara bli..

Tränsbett och hästen

2013-12-10 @ 10:02:00
Egentligen som alla vet är hästens mun inte gjord för att ha ett bett i munnen. Jag läste en Australiensk studie (ni kan läsa den här) nu på morgonen var de hade 6 tvååringar av olika raser med i studien. Dessa unghästar delades upp i två grupper, var den ena gruppen reds in och skolades med tränsbett, och den andra gruppen reds in och skolades med bettlösa träns. Det man kunde  se av studien var att flera hästar protesterade, skakade på huvudet, slog med benen, stegrade sig osv. i den gruppen som hade bett, än i den bettlösa unghästgruppen. Båda grupperna presterade i slutändan lika bra och de bettlösa hästarna kunde göra samma skolor och lyssnade lika fint som de inridna med bett.
 
bild lånad härifrån
 
Jag tycker alltid det här är en så svår grej att greppa. Jag vill rida Matti så snäll som jag bara kan, även om jag har lång väg kvar för att uppnå full harmoni i ridningen. Men när jag läste studien började jag igen tänka på varför vi rider hästarna med bett? På dressyrtävlingar måste man ha bett i hästens mun  (om jag nu inte har förstått helt fel) och det tycker jag är så bakfram. I dressyr vill man ju all kommunikation mellan ryttare och häst ska gå så lätt och vara ett magiskt samspel, men då finns det regler som säger att du ska lägga in en extra stång, kandar,  när du kommer upp till en viss nivå och du måste ha sporrar. Nu är inte sporrar något fel eftersom du minimerar dina hjälper, men då finns det ju så många som inte klarar av att rida på rätt rätt med sporrar, och de som precis som mig inte klarar av att hålla underskänkeln så stilla som den borde hållas, och då är inte resultatet av at använda sporrar så snällt och fint längre! Men då igen, kan man göra hästen så känslig att det inte behövs dem heller, tycker jag då igen lite..
 
Hoppryttaren Tyra hoppar sin häst Joe utan bett hur fint som helst!
Här är svenska duktiga ryttaren Linn med sin unghäst Cupido och tränar dressyr med ett bettlöst träns.
 
En annan sak som många debaterar om är det vanliga tränsbettet, hur tjockleken kan inverka. Den gamla läran som jag blev lärd då jag började rida var, ju tjockare bett = destu snällare, medan idag säger läran tvärt om, eftersom det tjocka bettet tar så mycket plas i hästens lilla mun som inte helst är gjord för att ha ett bett i sig. När jag googlade om tjockleken kom följande upp:
 
" Tidigare har man ansett att ju tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett. Hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen, varför egentligen inga bett får plats i hästens mun, men tjocka bett tar definitivt upp mer plats smala bett varför smala bett är att föredra. Det som i slutändan avgör hur skarpt ett bett är, är ryttarens hand. Oerfarna ryttare ska tidigt lära sig att rida med en mjuk och följsam hand."
 
Det här förstår jag över huvudutaget inte, vad sjutsingen är idén här?? Snöra om mulen så hårt att hästen inte kan gapa samtidigt som det är hårda bett intryckta i munnen? Jag blir bara förbannad när jag ser en sådan här bild. Bilden är lånad härifrån
 
 
 
För se så där 5 år sedan red jag så otroligt hemskt. Min hand var allt annat än följsam och allt mitt fokus låg på var huvudet var på hästen, jag hade sågande rörelser i min hand som jag inte ens var medveten om fören Lena Lahti kom på sin första ridlektion till mig och sade ragt ut "varför sågar du hästen i munnen i varje hörn du gör?!", DÅ först blev jag medveten om denna rörelse och det tog ett tag innan jag fått tränat bort den! FY, att ingen tidigare skällt ut mig för det, hästens mun är ju så otroligt känslig så att göra några extra stora rörelser och ryckningar i tygeln måste ju ta frukansvärt ont för hästen!!
 
Har ni märkt det annars, när man börjar rida har man nästan ingen utrustning på hästen, men ju duktigare man blir ska det bara mer utrustning på hästen? Benskydd i alla de former, belindor, boots, olika träns och remmar, två bett i munnen, sporrar osv. Istället för att hålla det så natruligt som möjligt! Nu är jag själv en pryl-fjolla som gärna matchar schbraket med benlindorna, men de gånger jag lägger benlindor har jag alltid i åtanke att rida ett hårt pass, och lägger jag boots har Matti just fått broddar på skorna eller så planerar jag att rida i hårdare gångarter, för ni som läst här länge vet hur Matti trampade av sko efter sko när jag började rida honom, så efter det har botsen hört till vardagsmat för oss.. Jag säger inte att det är fel att linda ben och skydda hästen eller att vara utan benskydd osv. utan säger mera det är ganska lustigt hur det blivit, för 40 år tillbaka hade hästen i princip, ett täcke för vintern, nu har vi se så där ett täcke före varje minusgrad som kommer ;).. Håller ni inte med?
 
 
 Jag är inte emot att rida hästen, jag menar det gör jag själv flera gånger i veckan, men jag tycker man borde ta en tankeställare om vad hästen är för djur, och försöka tänka lite mera vad som är naturligt ur dess synvinkel, och inte snöa in oss på att ta den lättare/hårdare metoden som oftast inte heller är hållbar i längden.
 
En lycklighäst presterar bättre och håller längre även på tävlingsbanorna, och för mig som inte är så duktig på ridning så vill jag ändå påstå att det här med hantering och att läsa av hästar är jag helt okej på, även om jag har mycket kvar att lära mig där!

Finaste vinterhästen

2013-12-09 @ 20:19:24
Alltså man kan vara bra klåpig på ibland och framför allt den senaste tiden, haha, jag har hunnit halka och falla så jag slagit i skallen och som pricken över i-et så startade inte min bild idag!! Så det var bara att cykla och frysa öronen av sig till stallet. Men som tur så har man cykelavstånd till stallet, skulle jag haft Matti på gamla stället skulle jag inte sluppit iväg till stallet idag?!
 
Passade på att ta lite vintermysiga foton på Matti idag också medan det var lite ljust i alla fall, men det var så fruktansvärt kallt så det blev faktiskt bara 18 foton, men tyckte de blev så bra de kunde bli för stunden så det fick räckam annars skulle jag väl ha tagit minst 100!! ;)
 
Efter det lilla vinter-photoshooten så red vi ut i terräng barbacka i det underbara vinterlandskapet! Det var som taget ur en saga! Snön låg tungt på träden, sjön var frusen och där red man i skogen med fina vänner på pigga och glada hästar när det började skymma! Matti var extra pigg idag och traskade världsvant fram med bestämda steg som ledarhäst i skogen, de andra hästarna med bra mycket längre ben än Matti fick för en gångs skull traska på i deras vanliga fart medan Matti fick skritta på ordentligt och få upp flåset där han traskade i snön!
 
Idag var igen en sådan där dag då man bara tänker, ooh vad jag älskar min häst och livet!
 
 
Visst är han fin min älskade skrutt! <3

The video + pics

2013-12-08 @ 21:22:00
Jaa-a nu är jag hemma och kan uppdatera lite bättre. Jag är så nöjd med dagen, men först tänkte det överhuvudtaget inte alls bli någon resa till manegen eftersom Johannas transport hade fått punktering, och exakt hur lite luft det var i ringen märkte vi först när båda hästarna redan var lastade och full vikt var på hjulen. Så det var bara att lasta av igen, och vara tacksam över att man är uppstallad i ett så pass stort stall så man kan hyra transport av andra snälla rara tjejer i stallet! Men det kom ju bara en extra gång att få träna lastning med Matti då, och till min stora glädje gick Matti på i både Johannas transport och den lånade tranpsorten på första försöket utan problem!! På hemvägen tror jag det var mörkret som ställde till problem eftersom Matti kom in på tredje försöket först (men ändå på under 2 minuter) eftersom det inte fanns någon lampa inne i transporten så blev det i hästens ögon som att gå in i en mörk bur kan jag tänka mig. Men efter att jag breddade på mellanväggen gick Matti in genast på tredje försöket.
 
 
Är han inte för söt på sista bilden?? Grisen min!
 
 
Ridningen gick som sagt bra. Galoppen är jag mest nöjd med eftersom jag för första gången fick Matti mera upp i själva lyftet till höger galopp och mera på bakbenen, tidigare har han inte orkat och jag har varit tvungen att ta ett "vanligt" sämre lyft och jobba extra på ihopsamlingen istället i själva galoppen, men idag kom våra första luftigare lyft, så ni kan ju gissa om jag är salig! Det är så roligt att se på videon och att man själv faktiskt kan se vår utveckling vi gjort det senaste året, det värmer hjärtat att jag har en häst som kämpar så för mig och förlåter mig gång på gång då jag gör fel! Matti är bäst!
 
I traven kändes Matti taktfast och lättare framtill, och stundvis bar han sig själv riktigt fint. I själva galopplyften struntar jag i formen eftersom jag vill bara få Matti att lyfta uppåt och inte falla in i galoppen, så formen kommer med tiden tänker jag. Till vänster började jag jobba på en sluta på volt med jag till höger ännu fokuserar på att få bättre tramp och stundvis ett litet sluta steg, vilket jag fick. Speciellt när jag ska lyfta till höger galopp ser man riktigt hur Matti väntar på vad jag ska be honom om och lyfter så fint på bakbenen och väntar på vart han ska lägga dem. Finaste hästen min!
 
Videon är från slutet av ridpasset och jag kände Matti var lite trött, så det är inte bäst vad han gick under ridpasset, men ändå stor skillnad! Håller ni inte med? :)
 
 
 
Självklart är det mycket arbete kvar för att få galoppen rätt-taktig och luftig helatiden, men vi tar oss stegvis ramåt hela tiden. Tack Johanna för det fenomenala sällskapet och för att du gjorde det möjligt att över huvudtaget åka till manegen!! <3

Uppe på rosa moln

2013-12-08 @ 17:19:14
Var till manegen med Johanna o hennes häst Pasa idag och det gick så bra med galoppen!!

Fokuserade på skänkelvikning och galoppen idag och till min glädje lyfte Matti rätt galopp till höger varje gång och jag fick yill hela TVÅ luftiga galopplyft! Till höger har han alltid haft svårare och börjat protestera då det är så mycket tyngre för honom, men idag kom bara en protest o två luftiga lyft.

Ni får ett bättre inlägg sen, bloggar från mobilen påväg hem från solf nu. Jag är så glad så nu ska jag o Johi fara o fira ridpasset till Hesburger!


så här mysiga var Matti o Pasa efter ridpasset. De hade ett riktigt romantiskt moment! ;)

Sadelutprovning

2013-12-08 @ 11:38:21
Igår kom då som sagt tjejerna ut från Horse-Ess till stallet för att kolla lite sadlar åt oss. I stallet var det 5 hästar som behövde hjälp av tjejerna,  3 av dem som skulle ha ny sadel och 2 av dem som ville tjejerna skulle kika om den egen sadel faktiskt sitter bra.
 
Jag tycker det är så otroligt viktigt att en sadelutrprovare är sakkunnig och att de faktiskt säljer sadlar som passar och inte enbart tänker på pengarna och säljer lite vad som heslt! Även denna gång gjorde Horse-Ess tjejernea Jessica och Nina mig absolut inte besviken. I lugn och ro kände de under och på salarna, kollade hästens byggnad noggrant, lät tjejerna provrida i sadlarna osv. De ger ett professionellt intryck och att de vet vad de prtar om eftersom de gärna förklarar när något sitter fel och man själv får komma och känna. Nu råkade inte alla hitta en sadel, men del fick mera märken att söka efter och råd påvägen hurudan sadel som passar just deras häst så det var inte bortkastat ändå!
 
 
 
Igår fick jag dessutom lära mera om hästar med ryggproblem, och hur man kan se på deras kropp saker som kan höra ihop med själva ömmande  ryggen, och det var riktigt intressant! Nu är jag ju en sådan som frågar mycket och själv vill vara med och kika och klämma när de provade sadlar för att lära mig så mycket jag kan. En häst t.ex. var tydligt ojämnt byggd och jag ställde mig bakom hästen för att själv få se det och Jessica och Nina förklarade hur man kan lösa problemet på olika sätt trots tydlig ojämnhet på sidorna. Jag tycker ju om att lära mig och anser att man aldrig är fullärd, så människor som gladeligen delar med sig av sin kunskap tycker jag är fantastiskt mycket om!
 
Till min lycka nu då om vi ska skriva lite om Matti, så passade vår dressyrsadel bra ännu, och om han bygger mera muskler kommer den sitta ännu mera som en smäck. Det känns skönt att ha någon att känna på sadeln då jag ändå snart ridit med den i 1 år, och så tycker jag att om man inte är en guru självpå sadlar så tycker jag att man ska kolla upp sadeln sin någolunda regelbundet, för om man tränar aktivt ändrar hästarna i formen ändå en hel del och sadeln behöver inte passa efter ett år. Det som gjorde mig som hästägare såklart mest glad var när tjejerna kommenterade att Matti ändrat i kroppsbyggnaden från då de senast såg honom och hade fin överlinje. Alltid roligt att höra sådant av människor man ser upp till. :)
 
När de väl skulle åka iväg så blev det en lång pratstund om allt från himmel till jord gällande hästar på gårdsplanen och jag måste då säga vilka vettiga tjejer de där är. Vi delade så mycket lika åsikter gällande mycket så det var hur trevligt (och kallt, hehe) som helst att stå där ute och prata! Mitt i allt hade det gått 6 timmar sedan jag kommit till stallet och jag trodde klockan var runt kl 19 då jag gick in i stallet igen, men nej den var 21:10, uups. Tack tjejer för det givande besöket!! :)
 
 
 
Matti funderade var hans mat var när jag kom in så sent, de andra hästarna hade blivit matade redan, men jag trodde aldrig klockan skulle ha rusat iväg så där fort när man stod där ute och pratade. Så jag gosade lite extra med killen min som förlåt för att han fick kvällsgröten sist av alla <3

Saker jag värdesätter

2013-12-07 @ 09:10:00
Det blir lätt att man lägger för mycket energi på negativa saker, håller ni inte med? Så nu tänkte jag ge ett helt inlägg åt saker som jag värderar hos både människor som hästar! Om vi börjar med egenskaper jag värdesätter hos oss tvåfotingar:
 
ÄRLIGHET
Jag själv är på både gott och ont en mycket ärlig människa, jag säger mina åsikter och vill gärna att andra också ska vara lika ärlig mot mig som jag är mot dem. Jag ser nämligen att både positiv och negativ feedback som möjligheter till  att utveckla och att förändra sig själv eller något till det bättre, både då det gäller egen personlighet och projekt osv. Ärligheten ska såklart inte såra någon på djupet, men det behövs mera ärlighet i denna ytliga värld tycker jag!
 
ÖDMJUKHET
Finns ingen finare egenskap än ödmjukhet hos människor. Min pappa är min stora förebild gällande detta. Jag tror fakiskt jag aldrig hört honom prata illa om någon, och han lyfter alltid fram alla andras positiva egenskaper och peppar. Han ser alltid möjligheter i saker och ting, och om han gör något otroligt bra skryter han inte som en tok om det, även om jag många gånger tycker han är värd allt skryt som finns i världen, men ni förstår min poäng? :)
 
VARMHJÄRTAD
Nu låter jag kanske mesig som hänvisar till mina föräldrar hela tiden, men det är ändå de som uppfostrat mig och tycker jag gett mig en ganska bra bild hur man ska bete sig mot sina medmänniskor. Min mamma och pappa är några av dem med det varmaste hjärtat jag känner. Mamma till exempel har alltid lagt sina barns behov framför sina egna. Hon stället alltid upp och man har genom åren många gånger fått sett hur hon fått ställa upp som stöd till sina väninnor och släkt och aldrig backat tillbaka då någon behöver stöd eller hjälp. Min mamma har alltid haft ett så varmt hjärta och alltid varit lätt att vända sig till när man mår dåligt, så den egenskapen har jag konstaterat att det inte finns i många människor, men de vänner jag har som jag hittat den egenskapen hos håller jag hårt i. Vem lägger andra behov framför sina egna nu förtiden? Det är inte många! 
 
POSITIV REALIST
Jag tycker om att omge mig av människor som ger mig positiv energi. Vem vill spendera tid med någon som bara klagar och är pesimistisk? Jag kommer på mig själv att jag ibland kan vara lite väl negativ och då försöker jag skaka av mig det. En vän som jag sällan hör klaga, det är min nyfunna vän Johanna, jag tror jag kan räkna på en hand de gånger hon klagat på något, hon är alltid positiv och den energin smittar av sig! Men är man överdriver positiv och påstår livet är en dans på rosor, då blir jag bara provocerad och det blir på något sätt så överdrivet, så samtidigt som jag uppskattar positiva människor föredrara jag positiva relalister, för det finns gränser med allt! :)
 
HUMOR
Jag själv har otroligt torr humor, men det finns inget bättre än människor man kan dra skämt med som blir interna och man skrattar ihjäl sig för minsta lilla. Jag älskar att skratta och vill gärna umgås med människor som har nära till skratt, för jag tror verkligen att ett skratt förlänger livet! Det finns så mycket i denna värld man kan skratta åt och när det kommer till hästar till exempel finns det ju så fantastiskt många fina stunder som får en att dra på läpparna!
 
 
 
Tjejerna råkar alla vara från stallet som är min absolut bästa vänner, men även utanför stallet har vi lika roligt!
 
 
Hos hästar då igen är jag då mera förlåtande och tolererar mera "negativa" egenskaper. Många egenskaper hos hästar kan jag faktiskt känna att samma egneskaper som människor väger ganska tungt! Här kommer de..
 
ÖDMJUKHET
Jag värdesätter hästar som försöker sitt bästa och är snälla by heart. Har hästarna det rätta lynnet innerst inne får de nästan hitta på vilket bus de vill när jag sitter på ryggen eller hanterar dessa stora djur, men då igen har jag lite det tankesättet också att det inte finns några elaka hästar, bara missförstådda och ouppfostrade hästar! Så igenligen så är alla hästar ödmjuka, man måste bara lära sig läsa av den enskilda hästen!
 
KÄNSLIGHET
Både i hantering och ridning värdesätter jag känslighet. Alla hästar är känsliga från början, men sedan är det vi människor som kommer dit med vårt oförstånd och gör hästarna mera avtrubbade. Sorligt men sant. Matti har alltid varit en oslipad diamant i mina ögon! I hantering är han otroligt känslig och läser av människor ganska snabbt, och hur du för dig runt honom påverkar honom GENAST! I ridningen är han också känslig, det gäller bara för mig att hitta gemensamma språket, för so far är det jag som är för otydlig och min fina känsliga häst missförstår ming vissa gånger, och det jag tidigare tolkat som att han är trög och okänslig för ex. skänkeln är SÅ FEL!
 
LYCKLIGA ÖGON - HJÄRTA AV GULD
Jag vill att hästar ska ha en glad blick, jag vill att hästar ska må bra. Visst ser man många hästar som inte har glada och tillfredsställda ögon och det avspeglar dess tillvaro, men jag blir så otroligt hjärteglad när jag ser glada hästar, vare sig det är min eller någon annans häst. Matti är i de felsta tillfällen glad och lycklig, och det värdesäter jag något otroligt, eftersom då betyder det att jag kan ge min ögonsten Matti det som gör honom i sin tur lycklig. Win-Win-situation.
 
ARBETSMORAL
Jag tycker det är så fantastiskt med hästar med hög arbetsmoral som kämpar så otroligt för sin ryttare för att var till lags! Matti är en sådan. Även om hans utbildningsnivå fortfarande ligger någonstans mellan Lätt B och Lätt A  eftersom mina kunskaper också ligger på den nivån, så är hans arbetsmoral så otroligt fin! Han säger ifrån då det blir svårt men han försöker verkligen sitt yttersta, och är så otroligt förlåtande när jag gör fel! Han blir inte upprörd och låser sig helt som en del hästar kan göra, men så är det ju med oss människor också, alla är vi olika och hanterar situationer olika!
 
Det finns såklart många andra egnskaper jag också värdesätter, men samtidigt så tycker jag många av dem hör till egenskaperna jag skrivit om här ovan, ex. terrängsäker, trygg, accepterande, nyfikenhet, livlig samtidigt som lugn, osv.
 
 
Vilka egenskaper värdesätter du i hästar och människor? Kommentera gärna, det är alltid lika roligt att läsa!
 
 
Alla egenskaper Matti bestitter så värdesätter jag och är just de som jag vill en häst ska ha!
 

Stallhäng

2013-12-06 @ 19:18:00
Ikväll fastnade det helt grymt med snö under hovarna så de blev inte mycket till motionering av Matti. Men istället blev det mys och borstning från topp till tå.
 
Eftersom det är så tråkigt att åka ensam till stallet ringde jag och frågade Johanna om hon ville hänga på eftersom vi bor så nära varandra, och det gjorde hon och Tilda, så det var så mycket roligare med sällskap! Oftast nu på sistone är jag ensam i stallet eller så är det endast någon enstaka människa i stallet som är på snabbvisit och fixar mat till hästarna sina, typ. De flesta har vinterledigt till sina hästar nu då vi är utan manege, förutom vi som rider mycket i terräng (och har egen transport och åker till annan manege o tränar), vi motionerar efter bästa förmåga våra hästar ännu. Men glad blev jag ändå då Johanna erbjöd mig att hänga med till manegen på söndag då hon ska dit med hennes häst Pasa, så tänk vilka fantastiska vänner man har som gör det möjligt för även mig att träna nu ordentligt (de gånger jag är i manegen alltså ;) )
 
Så eftersom det var lite folk i stallet och en motioneringsfri dag öppnade jag dörren till Robins box också så Matti och Robin fick stå och mysa lite medan jag pratade med tjejerna. Visst får man tiden att gå även då man inte rider. Stallet är då ett bra ställe att hänga på! Håller ni inte med?!
 
 Matti har börjat slicka på Robins nosrygg, super gulligt! Här hade han just dragit in tungan, men är det inte bara för sött??

<3

2013-12-06 @ 16:11:00
Gullungen <3

B-klass Bilder från onsdag

2013-12-06 @ 08:39:16
Jag hade med mig min lilla pocketkamera när vi var till manegen i förrgår, så lite före och efter bilder blev det. Finaste snutte-hästen min som gick snällt  in i transporten och jobbade så fint i manegen! :)

Vi får hålla tummarna

2013-12-05 @ 17:41:00
Jag har pratat länge om att jag ska försöka få ut Horse-Ess till stallet och hjälpa mig hitta hoppsadel till Matti, men det har inte alls gått som jag velat, men NU kommer de på lördag och om inte vi hittar en då hoppas jag att jag ska få tips om vilken typ av hoppsadel jag ska söka efter. 
 
Det var en sådan rumba att hitta senast en sadel åt Matti, och det här med att hitta en passande hoppsadel har inte heller varit lätt, men som tur har jag en passande dressyrsadel nu och inte är helt utan som senast jag sökte sadel. Men eftersom jag haft sadeln nu i 1 år och Matti musklat på sig ordentligt, bad jag ändå tjejerna att titta på dressyrsadeln och se om den fortfarande passar eller om vi måste vidda den en storlek. Så vi får hålla tummar och tår att det går vägen! :)
 
 
 
Här hade jag just fått sadeln och Matti hade hömage för flera och tappat tyvärr mycket muskler. Idag har han biffat till sig massor och jag tror lite sadeln är på gränsen till för smal åt honom, men känner mig inte helt säker så ska bli skönt att tjejerna från Horse-Ess kommer och kikar, för jag har fullt förtroende för dem!
 
Som jag tidigare skrivit, så rekommenderar jag varmt Horse-Ess att hjälpa dig hitta passande sadel åt din häst! Jag lärde mig massor av dem och är nu väldigt noga när jag väljer sadel och ser mitt i allt hur många hästar som faktiskt inte har passande sadel! Nu på lördag passar några till i stallet på att ha dem att prova sadlar så vi får se då om någon hittar en. För de säger att de säljer inte sadlar som inte passar, vilket är toppen! Finns så många försäljare som bara vill sälja och inte tänker på hur mycket en dåligt sittande sadel kan ställa till med för en stackars häst! 

Terapi

2013-12-05 @ 11:14:00
Tänk vilken fantastisk terapi det är att få ta hand om och pyssla om sitt älskade djur! Jag tycker så om mina djur, Matti och mina yvå katter Leo och Ludde!
 
Jag har sååå bra feelis ännu idag efter gårdagens huippu (för er svenska läsare, huippu = super på finska) resa till manegen då både lastningen och ridningen fungerade. Matti var så lugn och fin igår. Jag var ganska skeptisk igår med lastningen, tänkte månag gånger att vi får se hur det går när det var mörkt ute och Matti inte blivit ordentligt motionerad på länge. Men bra gick det och vi parkerade släpet nära en vägg för att få stöd av den så Matti inte kunde gå på sidan av transporten och han gick på tredje försöket så fint och lugnt in, så han fick massor av godis då han väl var inne i transporten. På hemvägen gick han in på andra försöket så snällt. Matti är så svår att förstå sig på när han bestämmer sig för något att han inte vill, för han är så känslig så man måste vara så besyämd på ett visst sätt. Härjar man och blir för "stor"/"aggressiv" blir det garanterat motsatteffekt, och är man för mesig utnyttjar han situationen och går vart han vill och gör som han vill. Men det är just därför jag tycker så om Matti han lär mig så otroligt mycket!!
 
Ridningen gick över förväntan!! Jag trodde han skulle vara styv och tung framtill, men efter att ha skrittat fram med filt på i 10 min och sedan börjat träna öppna o sluta på volt mjuknade han och jobbade stindvis super med bakbenen, på rakt spår fick jag tyvärr inte lika mycket med bakbenen. Luftiga lyft fick jag inte till höger, men istället fick jag flera bra tramp i själva galoppen, så jag ska till höger försöka stärka bakbenet genom samling i själva galoppen eftersom då jag samlar honom i skritt och ska få till ett luftigt lyft orkar han inte riktigt eller så missförstår han hjälperna, så jag funderar på att testa den vägen och stärka honom, för "vanliga" lyft kan han såklart och orkar, men när jag kräver ordentligt samling är han för svag ännu.
 
Som sällskap hade vi med oss Linn och Robin, och utan dem skulle jag inte sluppit iväg till manegen!
 
nu är bilderna gamla och från Nans senaste lektion, men det blev inga ridbilder igår :/ men nösta gång ska jag försöka om jag får med någon o fota!! :)

helt fantastiskt!!!

2013-12-04 @ 22:11:38


Vill ni följa Matti och mig bättre så kan ni gilla vår FB-sida var vi uppdaterar om saker som kanske inte dyker upp på bloggen, eller så uppdaterar vi först där, som idag. :) ni hittar länken dit här högst upp på bloggen :)

Till manegen

2013-12-04 @ 11:05:35
Ikväll ska jag och Linn åka med våra hästar till manegen och rida, wow, första ordentliga ridpasst på 1 månad snart? Helt sjukt! Kan inte den där förbannade snön komma snart, jag börjar bli så bitter och sur då man inte kan rida, visst kan det vara bra för Matti att ha en lite ridpaus, men manegen är inte uppe på någon månad ännu så inte vill jag att den lilla pausen skall bli 4 månader som förra året, det tog så länge att bygga upp Mattis kondition och styrka tillbaka!
 
Just p.g.a. att vi inte kunnat rida något annat en fri skritt, så vill jag inte utsätta Matti för ett hårt ridpass så jag väljer att hoppa över Nans träning denna månad och hoppas på att vi kunnat träna bättre till nästa månad. SUCK! Fick verkligen bra känsla senast, så får se hur det går idag! :)
 
 
Senast jag red lektion för duktiga Nan.

Min fina prins

2013-12-03 @ 17:15:53
Inte mycket man kan göra då alla vägar och ridplanar är skridskobanor just nu, men jag försöker aktivera Matti så gott det går.

Men idag trotsade jag halkan och vi gick ut på en 2,5 km promenad på isbanor till vägar. Killen min skötte sig bra med tanke på hur lite motionerad o stimulerad han faktiskt blir nu! Älsklingen min <3


påväg hem

2013-12-01 @ 20:09:15
Galet hur man saknar sina djur när man är borta! Min fina pojkvän, katter och finaste Matti har jag saknat som tusan!! I morgon blir det nog att söka sig ut till stallet tidigt och rida ut i terräng tillsammans innan jobbet, bara han och jag då att jag saknat honom så!

Sitter på Arlanda som bäst o väntar på flyget hem. Hann inte in via Hööks i örebro, men kanske lika bra då jag inte har så mycket pengar just nu, men en liten present passade jag ändå på att köpa till Johanna och Suvi som tack för att de tagit hand om Matti under helgen. Nog har man fina människor runt sig som utan problem ställer upp då man behöver någon som tar hand om ens ögonsten! <3

RSS 2.0