Årsresumé, oktober-december

2013-12-29 @ 13:54:00
OKTOBER
 
 
 
I oktober kunde man fortfarande rida där ute och vi trimmade på efter bästa förmåga. Matti kändes stundvis bra, men hade lätt att bli hängig på hand och enbart "knäcka" av i nacken.
 
 
 
 
Stallmästaren blev sjukskriven och det betydde att vi me gemensamma krafter skulle försöka fixa att hästar kom ut och in alla mornar och fick mat, så några dagar hade jag möjlighet att hjälpa till på något sätt, och morgonen va man fick spendera de första timmarna innan skolan med Matti var riktiga 10 poängare trots att jag är den mest morgontrötta människan i världen!
 
Vi spenderade också mycket tid i terrängen då vägarna var så blöta så de var perfekta för lite galopp och trav.
 
 
 
 
Men i oktober blev också katten min sjuk och vi fick i två omgångar åka till veterinären p.g.a. urinvägsinfektion som inte ville ge med sig och det var inte alls roligt när man såg hur dålig han blev!
 
 
 
 
Till min stora glädje så kom också NH-kursen jag sett så länge fram emot! Mira som höll i kursen korrigerade vad jag gjorde fel och demonstrerade med Matti olika saker också vilket var mycket givande!
 
 
 
 
 
 
 
NOVEMBER
 
 
Under hela november månad kunde man inte alls rida på ridplanerna något destumera än skritt p.g.a. att allt regn hade gjort dem till en enda sandvälling och Matti gillade inte det minsta underlaget och gick och spände sig ganska mycket! Så det blev många terrängrundor istället!
 
 
 
 
Men som tur har man så snälla vänner som gör det möjligt för en att rida eftersom de lånar ut sin transport och agerar kusk så att man slipper iväg på träningar. Nan Ekblom kom även denna månad och höll dressyrträning åt oss och vi fick konstatera att Matti inte vet riktigt vad ett stöd innebär, att han inte är lat utan tror att stödet är en broms, så mitt stora jobb blev att få honom att förstå att bära sig själv och ta emot stödet och inte ta det som en bromsning. Sedan så fortsatte vi med galopplyften att jobba och jag fick det även som läxa!
 
 
 
 
Det roliga var att många gånger när vi var och red i Solf manegen så var det flera från Vasa Hubertus samtidigt och red och "tog över" manegen. Men det är bara roligt så får man rida med känt folk som också är villiga att hjälpa om man låser sig eller funderar något! Jag och Linn började igen med att kommentera varandra när vi red ochd et var mycket tacksamt!
 
 
 
 
När Losvika skulle komma och raspa och vaccinera några hästar i stallet hade de tagit med sig butiksbussen och det gjorde gott till humöret för alla i stallet eftersom vi alla vara ganska bittra på det regninga vädret och att inte ha någonstans att rida då manegen var borta och ridplanerna en enda sandvälling.
 
 
 
 
Bästisarna Matti och Robin fick mysa i stallgången då de står mitt emot varandra och hänge ihop ganska intensivt, i hagen, på resor till manegen, i stallgången i terrängen osv. Matti hade dessutom krånglat lite här med lastningen, men efter att ha gett det 3 gånger med lite protester så gav det med sig och nu går han på snällt igen *peppar peppar*
 
 
Hagarna hade också sett sina bättre dagar, så en dag tog jag med mig pojkvännen till stallet och han hjälpte mig att byta ut stolpar i Mattis och Robins hage så att de tryggt skulle kunna spendera tid i hagen utan att man som hästägare behövde vara rädd de skulle fastna i någon tråd eller komma igneom staketet.
 
 
Självklart belv det en hel del mys!!
 
 
 
 
DECEMBER
 
 
I början av december hade all hopplöshet med att vara tuan manege gått lite över eftersom man fann sig i situationen och jag insåg jag har så fina vänner som gör att jag slipper iväg till manegen trots att jag inte äger en transport.
 
 
 
Allt var is och det gick i princip bara att skritta över allt och vissa dagar hade Matti mera energi än andra. Men energimängden var endast på 0,5 liter havre per dag nu och det verkade vara en passlig dosering nu när han inte kan röra på sig ordentligt regelbundet. Men för att göra terrängrundorna mera spänande skippad ejag sadel och träns och red ut i grimma istället vilket inte alls var några problem. Less is more eller hur brukar de säga? ;)
 
 
 
 
Men så var katten min sjuk igen och det blev åter igen 2 veterinärsbesök, ena besöket med akut tid andra med en ordenltigt undersökning som blev ett kostsamt besök men det framkom han orsakade urinvägsinfektionerna p.g.a. stress och ångest, s.k. FIC. Så vi fick ångestdämpande medicin och rekommenderad att fortsätta köpa Feeliway patroner till adaptern som ska utsöndra ett lugnande hormon till katter.
 
 
 
 
Det kom snö för några dagar, men tyvärr låg blankisen under som inte alls gjorde det lättare för oss att motionera varandra, men istället passade jag på att fotografera min snygga häst i det snöbetäckta landskapet!
 
 
 
 
Vi åkte även till manegen och passade på att ha hästarna lösa en stund medan vi var ensamma så de skulle få busa av sig på underlag som håller lite fart och bus, men hästarna våra ville helst bara rulla sig.
 
 
 
 
Vi fortsatte öva på bärighet och styrka med varierande resultat. Stor skillnad sedan ett år tillbaka, visst, men långväg kvar för att få formen stadig och bra med styrka till både häst och ryttare!
 
 
 
 Det har med andra ord varit ett toppen 2013 och jag hoppas 2014 blir minst lika bra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo