Tränsbett och hästen

2013-12-10 @ 10:02:00
Egentligen som alla vet är hästens mun inte gjord för att ha ett bett i munnen. Jag läste en Australiensk studie (ni kan läsa den här) nu på morgonen var de hade 6 tvååringar av olika raser med i studien. Dessa unghästar delades upp i två grupper, var den ena gruppen reds in och skolades med tränsbett, och den andra gruppen reds in och skolades med bettlösa träns. Det man kunde  se av studien var att flera hästar protesterade, skakade på huvudet, slog med benen, stegrade sig osv. i den gruppen som hade bett, än i den bettlösa unghästgruppen. Båda grupperna presterade i slutändan lika bra och de bettlösa hästarna kunde göra samma skolor och lyssnade lika fint som de inridna med bett.
 
bild lånad härifrån
 
Jag tycker alltid det här är en så svår grej att greppa. Jag vill rida Matti så snäll som jag bara kan, även om jag har lång väg kvar för att uppnå full harmoni i ridningen. Men när jag läste studien började jag igen tänka på varför vi rider hästarna med bett? På dressyrtävlingar måste man ha bett i hästens mun  (om jag nu inte har förstått helt fel) och det tycker jag är så bakfram. I dressyr vill man ju all kommunikation mellan ryttare och häst ska gå så lätt och vara ett magiskt samspel, men då finns det regler som säger att du ska lägga in en extra stång, kandar,  när du kommer upp till en viss nivå och du måste ha sporrar. Nu är inte sporrar något fel eftersom du minimerar dina hjälper, men då finns det ju så många som inte klarar av att rida på rätt rätt med sporrar, och de som precis som mig inte klarar av att hålla underskänkeln så stilla som den borde hållas, och då är inte resultatet av at använda sporrar så snällt och fint längre! Men då igen, kan man göra hästen så känslig att det inte behövs dem heller, tycker jag då igen lite..
 
Hoppryttaren Tyra hoppar sin häst Joe utan bett hur fint som helst!
Här är svenska duktiga ryttaren Linn med sin unghäst Cupido och tränar dressyr med ett bettlöst träns.
 
En annan sak som många debaterar om är det vanliga tränsbettet, hur tjockleken kan inverka. Den gamla läran som jag blev lärd då jag började rida var, ju tjockare bett = destu snällare, medan idag säger läran tvärt om, eftersom det tjocka bettet tar så mycket plas i hästens lilla mun som inte helst är gjord för att ha ett bett i sig. När jag googlade om tjockleken kom följande upp:
 
" Tidigare har man ansett att ju tunnare bettet desto skarpare inverkan på hästen. Numera anser man att ett tjockt bett är värre än ett tunt bett. Hästens mun är inte skapt för att ha ett bett inne i munnen, varför egentligen inga bett får plats i hästens mun, men tjocka bett tar definitivt upp mer plats smala bett varför smala bett är att föredra. Det som i slutändan avgör hur skarpt ett bett är, är ryttarens hand. Oerfarna ryttare ska tidigt lära sig att rida med en mjuk och följsam hand."
 
Det här förstår jag över huvudutaget inte, vad sjutsingen är idén här?? Snöra om mulen så hårt att hästen inte kan gapa samtidigt som det är hårda bett intryckta i munnen? Jag blir bara förbannad när jag ser en sådan här bild. Bilden är lånad härifrån
 
 
 
För se så där 5 år sedan red jag så otroligt hemskt. Min hand var allt annat än följsam och allt mitt fokus låg på var huvudet var på hästen, jag hade sågande rörelser i min hand som jag inte ens var medveten om fören Lena Lahti kom på sin första ridlektion till mig och sade ragt ut "varför sågar du hästen i munnen i varje hörn du gör?!", DÅ först blev jag medveten om denna rörelse och det tog ett tag innan jag fått tränat bort den! FY, att ingen tidigare skällt ut mig för det, hästens mun är ju så otroligt känslig så att göra några extra stora rörelser och ryckningar i tygeln måste ju ta frukansvärt ont för hästen!!
 
Har ni märkt det annars, när man börjar rida har man nästan ingen utrustning på hästen, men ju duktigare man blir ska det bara mer utrustning på hästen? Benskydd i alla de former, belindor, boots, olika träns och remmar, två bett i munnen, sporrar osv. Istället för att hålla det så natruligt som möjligt! Nu är jag själv en pryl-fjolla som gärna matchar schbraket med benlindorna, men de gånger jag lägger benlindor har jag alltid i åtanke att rida ett hårt pass, och lägger jag boots har Matti just fått broddar på skorna eller så planerar jag att rida i hårdare gångarter, för ni som läst här länge vet hur Matti trampade av sko efter sko när jag började rida honom, så efter det har botsen hört till vardagsmat för oss.. Jag säger inte att det är fel att linda ben och skydda hästen eller att vara utan benskydd osv. utan säger mera det är ganska lustigt hur det blivit, för 40 år tillbaka hade hästen i princip, ett täcke för vintern, nu har vi se så där ett täcke före varje minusgrad som kommer ;).. Håller ni inte med?
 
 
 Jag är inte emot att rida hästen, jag menar det gör jag själv flera gånger i veckan, men jag tycker man borde ta en tankeställare om vad hästen är för djur, och försöka tänka lite mera vad som är naturligt ur dess synvinkel, och inte snöa in oss på att ta den lättare/hårdare metoden som oftast inte heller är hållbar i längden.
 
En lycklighäst presterar bättre och håller längre även på tävlingsbanorna, och för mig som inte är så duktig på ridning så vill jag ändå påstå att det här med hantering och att läsa av hästar är jag helt okej på, även om jag har mycket kvar att lära mig där!

Kommentarer
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Vill också rida så snällt som möjligt :) Ska nog träna min blivande häst att bli riden i stallgrimma/repgrimma och sådär :)

2013-12-10 @ 12:21:01 / URL: http://neapocalypse.blogg.se/
Postat av: Anna

Bra inlägg. Håller med hur lustigt det är. Rider bettlöst nu och förstår inte längre alls varför man ska ha bett i munnen då det går hur bra som helst utan :)

2013-12-10 @ 21:15:27 / URL: http://hastanna.blogspot.fi/
Postat av: Angelica

Fantastiskt bra inlägg med många kloka tankar :) Jag har själv ingen häst och kan faktiskt inte ens rida, men jag tycker hästar är fascinerande och magiskt vackra djur, och jag tror på en naturligare behandling av våra djur, så som bettlös ridning för hästar! Tack för att du sprider sunda tankar och fakta :)

2014-08-29 @ 14:19:56 / URL: http://miljomedvetaren.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo