Kvalitetstid

2013-07-02 @ 15:48:03
 
 
Något jag tycker är så mysigt är att bara sitta i hagen och bara se på då hästen betar. Matti brukar komma med jämna mellanrum fram till en och hälsa då han betar, för att sedan fortsätta mumsa på gräset. Jag påstår inte jag är någon guru på det här med horsemanship eller uppfostran av hästen, men jag tycker det är super intressant och jag tror starkt på att umgås med hästen för att stärka bandet hjälper till att få andra saker att fungera inom ridningen.
 
Ömsesidig respekt är A och O för mig i hästhållning, och något jag kräver av hästar jag hanterar. Det finns inget värre än när en häst går på en eller trycker bogen mot en och traskar iväg när man leder den. Hästar är smarta och lär sig snabbt nya saker, så att få hästen att lyssna på en från marken och visa respekt är enkelare än man tror, bara du läser av hästens kroppspråk korrekt och visar hästen respekt och är rättvis. 
 
Nu råkar Matti vara busenkel att lära detta med respekt eftersom han haft en sådan fin uppväxt var han blivit älskad för den han är och faktiskt fått vara häst på riktigt. Matti är av naturen en som vill vara tillags och i dagsläget vill han lita på människan. Jag tror hans beteenden för snart 2,5 år sedan berodde på att han blev förvirrad efter båtresan från Estland till Finland. Idag är Matti världens snällaste och härligaste snutte med lite bus som han bjuder på ibland. Jag påstår som sagt inte att jag är någon guru och vet allt om horsemanship, för Matti har varit en optimal första häst att lära sig detta på eftesom vi klickade så bra och då han har så ljuvligt lynne. 
 
Horsemanship är så enkelt och nyttigt eftersom det är stora djur vi handskas med, men jag vet många inte har intresse för det och rent ut sagt tålamodet och kunskapen om hästens kroppspråk som det kräver till en början, men de som har det ska verkligen pröva enkla saker med sin häst, sköthäst, foderhäst. Jag tycker det är helt fantastiskt att få ett 600 kg djur att respektera dig för att den vill det och inte för att det är regler som säger det eller för att hästen vet den får smällar och slag om den inte flyttar på sig, alltså p.g.a. rädlsa. Ofta hanterar vi hästar på människo-språk, och inte hästspråk. Att beskåda hur hästar beter sig mor varandra i hagen hjälper dig mycket att lära dig hästens kroppspråk och veta vad den vill.

Kommentarer
Postat av: Emilia

Haha, vad jag blev skrämd för andra bilden! Kommer helt att tänka på hemulen... Och var har han ena örat..? :D

Svar: haha, jaa-a de e nog bakåt någonstans :P
Annu Åkers

2013-07-02 @ 20:31:19 / URL: http://emiliamariah.blogspot.fi/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo