Matti goes Angry Horse

2013-07-31 @ 20:44:00
Ikväll blev det en skrittrunda i terräng i sällskap av goa Johanna och Pasa. Blev på riktigt bra humör efter ritten och jag fick åter en gång konstatera att jag är så glad att jag fått så många nya fina vänner vid Hubbe. Tänk då man inte kände egentligen någon då man bytte stall och var lite små rädd att andra skulle kika snett på en då jag och Matti kom dit från skogen och inte är så högpresterande av oss, medan jag nu har flera nya fina vänner jag aldrig skulle byta ut! 
 
Tillbaka till Matti nu då. Vi skulle efter terrängritten pröva att lägga ihop Matti, ponnyn Täplä och Elli. Elli och Matti kommer ju bra överens och det gjorde också Täplä och Matti så länge de var på tumis. Men sen när vi lade Elli med i hagen så blev hon mitt i all brunstig och skulle promt pissa fint framför Matti och locka honom till sig. Så min mesiga häst blev mitt i allt macho-man och "hingst", vilket resulterade i att han började vakta Elli och Täplä fick inte komma nära så det blev lite sprakar och vallningar av valackerna så vi tog dem ganska fort bort från varandra och fick konstatera att det jag gissade var faktum, två valacker och sto är ingen bra combo, eller 3 hästar tillsammans går sällan. Men man vet aldrig säkert innan man prövat. Ingen häst blev skadad eftersom sparkarna var mera för att markera än att skada den andra hästen. TUR!
 
Men aldrig hade jag trott Matti skulle börja bossa och valla bort en annan häst på det där sättet. Jestas. Men nog såg Matti bra snygg ut när han krökte nacken och sprang så där fint för att imponera på stoet Elli, men att Matti började sparka tyckte jag såklart inte om, men hästarnas drifter är starka och man måste acceptera att man inte kan lära och uppfostra dem på det planet, i hästarnas värld gör de upp på detta sätt som ser så våldsamt ut i våra ögon. Matti kommer att gå tillsammans med Elli i hagen denna vecka.
 
På tumis kom de bra överens och trivdes ihop, men när Elli kom blev det tävling om stoet, som gissat. ;)

Kommentarer
Postat av: Anonym

Inte menat som kritik men det är ganska starkt att gå ut och säga att det är faktum att tre hästar sällan går ihop eller att 2 valacker och ett sto ej går ihop. Har du mycket erfarenhet av detta? Men det finns ju en anledning till att många ogärna sätter ihop hästar i hagen. Skaderisken då hästarna gör upp rangordningen är ju stor speciellt om de är skodda. Ofta behövs ju även stora utrymmen så att hästarna har plats att ge utlopp för sina markeringar. Rangordningen och hästens beteende är ju ofta dynamisk då hästarna inte känner varandra så bra beroende på hur väl de känner de andra, hur länge de befunnit sej på platsen osv. Inte menat som kritik men jag tycker det är starkt att säga detta är faktum och ville därför poängtera det. Vad jag har märkt söker sig ofta hästar till "likadana" dvs samma färg, samma ras etc. Jag bara poängterar detta för era hästar är väl lite lika i uppbyggnad och färg.

Svar: tack för din kommentar! :) Enligt min erfarenhet har det råkat vara så och så har jag blivit lärd sedan bansben att det oftast inte fungerar, men klart finns det undantag! :) Precis som med allt. Två och två gick det fint och de kom överens, men när stoet började brunsta tog drifterna över och det blev för våldsamt eftersom vi inte ville de skulle göra upp så någon skadar sig eftersom en spark kommer ganska hårt. När matti tidigare stod med två valacker och ett sto i vintras skedde samma sak i två olika omgångar och då var det med två olika sto, men så häftigt som igår blev det inte för de stonen brunstade ju inte :)
Annu Åkers

2013-08-01 @ 08:43:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo