Hästfolk, inget enkelt folk

2013-05-29 @ 13:00:00
Jag vill börja med att poängtera att detta inte är något inlägg var jag "piikar" någon, utan skirver allmänt om ämnet. Hoppas ni orkar läsa mitt kilometer långa inlägg, för jag tycker detta är ett viktigt ämne att ta upp!
 
Jag trivs loppan vid Vasa Hubertus och känner mig som en i familjen där, vilket känns helt fantastiskt med tanke på hur många vi faktiskt är där i stallet och alla kommer överens och har verkligen en "vi"-anda och hjälps åt! 
 
 
Efter olika diskussioner med helt fantastiska och duktiga människor i stallet blir jag så förvånad när jag får höra hur de blivit behandlade, och hur avudnsjukan då någon annan ryttare lyckats, i sin tur förvandlats till skitprat bakom rygg osv. Min fråga är VARFÖR? Vi alla har olika förutsättningar, olika ekonomiska möjligheter, olika styrkor och svagheter, VARFÖR ska det hackas ner på någon som redan ligger, eller trycka ner någon som lyckats och prata skit om dem? Den biten har jag aldrig förstått. Jag har personligen sluppit ganska lidrigt undan och inte blivit baktalad (så jag hört det i alla fall), inte heller har jag blivit allt för orättvist behandlad i några större utsträckningar, men jag är ju medveten ändå om hur hårt klimat det kan vara i hästvärlden!
 
Jag minns så bra en kommentar jag fått här på bloggen (se här)
"Jag tycker att du är alldeles för självkritisk i dina ridinlägg, du är mycket duktigare än du får det att låta. Jag hoppas verkligen att du inte får elaka inlägg i stil med "men hur rider du egentligen? och att det är därför som du uttrycker dig som du gör."
 
Men det har blivit till att jag skriver på detta sätt som jag gör för att jag känner jag är långt ifrån fullärd, och när jag läser bland andra bloggares kommentarer blir jag så ledsen när jag läser hur elaka vissa kommentarer kan vara! Skriver ryttaren på ett sätt var det framgår mera framgång och att ryttaren tror på sig själv/sin häst, så då blir kommentarsfälten bombaderade med negativa kommentarer. Jag har också sett många bloggare ursäkta sig i stil med "snälla inga elaka kommentarer, jag vet jag int är så duktig" eller liknande (jag har också själv gjort det någon gång). Det är så fel, VARFÖR skulle vi inte få tro på oss själva, VARFÖR får vi inte vara glada över våra resultat och framgångar osv. 
 
 
Som sagt har jag inte råkat ut för några hemska elakheter, och här på bloggen tycker jag faktiskt att vi har en ganska bra och positiv anda, och jag blir alltid så glad när jag läser era fina kommentarer! MEN jag förstår inte varför inte alla hästmänniskor kan vara som er och kommenterar snällt och konstruktivt här på bloggen. En vän berättade att hon hade hört ryktesvägen att det gick hemska rykten om henne och hennes häst, och såkart var ryktena helt falska, men eftersom de som team skördade framgång efter framgång så stack de i konkurenternas ögon och de ville "trycka" ner denna tjej. SÅ HEMSKT!
 
Jag är inte bäst på att berömma andra heller, men jag försöker göra det så ofta jag kan, för vi alla håller på med denna fantastiska sport tillsammans för att vi alla älskar det vi gör. Varför ska vi då låta avundsjuka komma ivägen och förstöra denna fina sport? Som sagt, alla har olika förutsättningar, ekonomi och talang, men vi kan alla bli bättre och göra det bästa av situationen vi har. Klart jag skulle vilja rida lika fint som Sophia Backlund i stallet och kunna ha som mål att sikta på OS. Jag menar det vore en dröm att klara av att skola Matti lika bra som hon skolat sina hästar, men jag har inte haft samma förutsättningar som henne, och jag besitter inte samma talang och känsla för ridningen. Jag har ridit i många år endast 1ggr/Vecka på ridskola och då utvecklas man inte särskilt snabbt. Det är först då jag var 17/18 år som jag fick möjligheten att börja rida flera gånger i veckan på medryttarhästar och började utvecklas som ryttare, och först nu äger jag en egen häst. Bara för att jag också skulle vilja besitta samma talang och haft samma förutsättningar som Sophia, jaa-a inte går jag och pratar illa bakom ryggen på henne för det? Vad vinner jag på det, istället beundrar jag hennes ridning och känsla. Så nu är vi där igen, vi alla har olika förutsättningar och talanger. Beundrar istället alla duktiga ryttare och lär er av dem. Nu menar jag inte heller att det pratas illa om Sophia, eller att hon får många elaka kommentarer, utan jag tog henne bara som exempel eftersom jag tycker hon är sjukt duktig! :)
 
 
Jag försöker inte att ha fördomar, och bara för att man är en duktig ryttare eller klär sig snyggt betyder det inte att man är en stropp och tror sig vara bättre än alla andra, och bara för man klär sig som man känner för och inte har dyraste utrustningen betyder inte att man är någon sämre ryttare än någon annan. Vi alla är bra på det vi gör, men vi ska komma ihåg att vi alla kan utvecklas och bil bättre. Så jag skulle önska att nästa gång ni känner för att säga något illa om någon anna ryttare eller häst, fundera först VARFÖR ska ni säga det? Vad vinner ni på det? Baserar era åsikter på avundsjuka? Tänk i såfall, HUR ska du göra för att nå dit som ryttaren du är påväg att prata illa om är. Det finns bara möjligheter inom ridningen och hästhållningen om vi bara ser det från den sidan. 
 
Jag hör saker om olika människor ständigt, men oftast är de baserat på okunskap eller felaktig information. Det finns så otroligt många fantastika människor i stallet som är sjukt duktiga på vad de gör, och INGEN av dem är någon hemsk person, alla är lika ödmjuka, snälla, omtänksamma och peppande, och jag tror inte det är någon större skillnad på andra duktiga ryttare i andra stall. Så slopa fördomar och fokusera istället på dig och din häst. Beundra och inspireras av varandra istället för att försöka trycka ner varandra. Det är en sådan fin sport vi håller på med, så varför fokusera på strunt när vi kan lägga ner vår energi på dessa fantastiska djur istället?
 


Kram och gnägg på er!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Du prickade helt rätt. Fler borde tänka som dig!

Svar: så roligt att du tycker så! :) Tack!
Annu Åkers

2013-05-29 @ 14:00:55
Postat av: Pia-Maria

Glömde skriva mitt namn :)

2013-05-29 @ 14:01:44
Postat av: Sophia

Måst ju skriva en kommentar och tacka så jättemycket för dom fina orden,jag blev ju riktigt generad nu :P och tillägga att jag beundrar verkligen dig för hur fint du skolar Matti och hur otroligt snabbt ni har utvecklats sedan ni flyttade till Hubertus! :) keep up the good work!! h,Sophia

Svar: nåmen bra du blev glad, du ska ta åt dig, du är så duktig! :) Tack snälla rara!
Annu Åkers

2013-05-29 @ 14:45:39
Postat av: Sara

Bra skrivet! :) Alltså man skulle lika bra kunna byta ut hästar, stall och ryttare i texten och byta ut det mot VAD som helst annat ställe/ämre så skulle det passa in även där. Pointen är bra :)

Svar: jo det är sant! Men ändå frustrerande att människor ska bete sig så :/
Annu Åkers

2013-05-29 @ 15:16:58 / URL: http://www.saralene.blogg.se
Postat av: Sara

ämne, ska det stå ;)

2013-05-29 @ 15:17:56 / URL: http://www.saralene.blogg.se
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Det är mycket bättre att istället skriva en bra kommentar när man ser en duktig ryttare, för då kanske tillochmed denna ryttare vill dela med sig av tips som har hjälpt dem bli bra på ridning, och som också kan hjälpa dig :)

2013-05-29 @ 19:40:04 / URL: http://neapocalypse.blogg.se/
Postat av: Daniela

Så bra skrivet, verkar som om du skulle skrivit ner mina tankar hehe!
Förresten, har bilderna av Matti klara nu, vart ska jag skick dom? ^^

Svar: nåmen bra jag inte är ensam som tänker så! :) du kan skicka dem till min e-mail [email protected] eller till mig på Facebook :)
Annu Åkers

2013-05-29 @ 22:51:00 / URL: http://danielasfoto.blogg.se
Postat av: AnnaK

Roligt att du tog till dig kommentaren :)

Jag tror att en delorsak till att du klarat dig undan större elakheter är att ditt hästliv sett ut som så många andras och därför gått "den rätta vägen" enligt många förståsigpåare. Du red länge på andras hästar och när du blev vuxen kunde du köpa en häst som andra unga vuxna också skulle ha råd med och som du sakta med säkert gör framsteg tillsammans med.

Hästmänniskor är så missunnsamma till sådana ryttare som haft bra förutsättningar från början med föräldrar som satsat på sina barn genom att ge dem fina hästar. Ska man köpa en färdigutbildad tävlingshäst ska det minsann vara för egna ihop tjänade pengar, annars har man åkt snålskjuts typ...

Svar: Visst är det så, men visst önskar jag också jag hade en hästintresserad familj eller en familj som var ekonomiskt oberoende så man skulle fått den där hästen när man var ung och utvecklats i raketfart då man var i tonåren och inte smyga sig fram som man göra nu! MEN, då skulle jag knappast ha Matti idag, och han byter jag inte ut frivilligt!! <3
Tack för din fina kommentar!
Annu Åkers

2013-05-29 @ 22:59:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo