Kanske ni minns?

2013-05-14 @ 18:37:00
Jag vet inte om jag skrivit om detta tidigare, men tror inte det? Förra vintern gick Matti i princip på lösdrift (var inne på natten dock), men på dagen hade han fri tillgång på hö. Egentligen ville jag inte ha Matti på lösdrift, men när en annan häst hade sparkat sönder den viktigaste stolpen i hagen (som skilde alla andra hagar ifrån varandra), så var vi illa tvugna att ha alla hästar tillsammans och alla hästar på lösdrift, det är ju inte så lätt att slå ner nya pinnar i marken när det är vinter!!
 
Matti gick det ingen nöd på, för nu fick han ju äta obehindrat med hö från att han kom ut på morgonen till att han kom in sent på kvällen. Utan att skoja hittade jag honom 99,9% av alla gångerna vid höbalen när jag skulle hämta in honom..
 
Jag har inget emot lösdrift, vissa hästar passar det super bra åt, andra inte, men enligt min åsikt passade detta inte alls åt Matti. Min lilla häst passade såklart på att vräka i sig allt vad han bara kunde, så till sist var han inte så liten längre! Matti blev en tjockis.
 
Så varför jag förra sommaren endast hade Matti på bete 2 veckor och funderar göra samma sak i år är just på grund av samma orsak, han föräter sig. Han äter så otroligt mycket så hans mage nästan sprängs, och eftersom han är piggare och mera allert som den storlek han är nu, föredrar jag den. Han var dessutom så trög när han var så där stor, för att inte tala om den belastning det är på ben och leder när hästen är för tjock! Men den vintern hade vi inte så mycket andra val än att låta honom äta. Andra alternativet skulle ha varit att ha Matti inne i boxen dygnet om, och det skulle inte fungerat över huvudtaget!
 
Det är lite knepigt hur hästar fungerar. Friesern i gamla stallet gick på lösdrift året om och fick så fint hull och massa av det, men Matti.. Jaa-a, ni ser ju på bilden här nedan!!
 
 
Yepp, så här fet var Matti för 1 år sedan, hur jag än försökte motionera.
Men med frusen ridplan och frusna vägar gick inte det så bra alla dagar.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är en viss skillnad mellan lösdrift och fri tillgång på hö. Lösdrift innebär att hästen går fri dygnet runt och själv bestämmer när den vill vara inne, äta, dricka osv. Att hästen står på box om natten och har fri tillgång till hö i hagen på dagen betyder inte att den går på lösdrift.
Fri tillgång på grovfoder (av rätt kvalitet) passar alla hästar och är absolut det bästa för hästen. Men hästar som är ovana på den fria tillgången gör oftast inget annat än äter, det tar ett tag innan de förstår att maten inte kommer att ta slut.

Svar: jo jag vet det, därför skrev jag "Förra vintern gick Matti i princip på lösdrift (var inne på natten dock)", läs vad det står istället för att tolka eget.. :) Matti gick hela vintern och våren, det passade inte honom. Jag känner min häst och fick pröva på.

Matte och häst tycker för mycket om mat så båda föräter sig på det goda om det inte finns något stop. :)

Eftersom du verkar insatt i ämnet vore det kul om du gav ditt namn för vidare diskussioner!
Annu Åkers

2013-05-14 @ 20:22:09
Postat av: Miia

För Sam funkar fri tillgång till hö i hagen och det är jag glad för,han skulle inte kunna vara på ett ställe där de portionerar ut höet för han har svårt att hålla hullet. Jag väljer att ha honom på mera grovfoder istället för kraftfoder.
Men som sagt,funkar på en del hästar och funkar inte på andra!
:)

Svar: jo jag önskar det skulle fungera för Matti, men han föräter sig på det, därför kan jag inte ha honom på bete nå länge heller för det blir i överdrift. Men som både du och jag skrev, vissa passar det bättre för andra sämre. :)
Annu Åkers

2013-05-16 @ 09:16:35 / URL: http://sambucamolinari.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo