Ridsporten är så ego-centrerad

2013-10-17 @ 10:38:00
Jag brukar kika på en hel del hästvideon på youtube, och när jag ser på dessa har jag länge stört mig på att det bara är ur ryttarens perspektiv. Där tas det fram hur modig ryttaren är som vågar hoppa alla de där stora hindrena, hur ryttaren riskerar sitt liv osv. Ni har säkert alla sett "so you play football, that's cute"..
 
 
 
 
Visst kommer det i någon enstaka film en kort frekvens var de säger eller det står att vi jobbar tillsammans med ett stort djur, men då kommer det också snabbt efter hur mycket det väger och kan döda oss med en spark (typ), där igen = vinklat ur människans synvinkel så att ryttaren ska lysa, och det ska framhävas att vi vågar sitta där och riskera våra liv. Inte många lägger fram hur allt upplevs ur hästens perspektiv, hur HÄSTEN lägger sitt liv åt VÅRA (=ryttarens) nöjen och mål, och hur den får stå ut med hur ryttaren gör fel och behandlar den illa, och hur detta fantastiska djur med stort hjärta gång på gång förlåter oss och kämpar för oss! Några av er tycker säkert jag är dramatisk nu, men så här känner jag och det här är MINA åsikter..
 
Jag har skrivit förut och erkännt att jag kan ibland ha svårt att förstå vissa hästmänniskor som inte verkar ha några känslor med i denna sport och byter hästar som sockor och inte tar hand om dessa hjälplösa djur. I mina ögon är hästen människans bästa vän och ett väldigt känsligt djur som behöver vår kärlek och omsorg. Klart det är lätt för mig att säga här och nu att jag aldrig kommer att sälja Matti, jag vet inte vad framtiden för med sig, men går det som jag planerat så kommer jag aldrig sälja Matti, han kommer att få vara hos mig tills han lämnar detta liv här på jorden, skulle jag inte ha haft detta i åtanke från början skulle jag inte köpt honom, och så ser jag på alla djur jag tar mig an, häst, katt, hund, köper jag ett djur ska jag ge det ett värdigt liv till livets slut och ta det ansvar som kommer med att ha djur.
 
 
 
 
Jag sökte frenetiskt på youtube för att hitta youtube-klipp som hyllar ridsporten ur en vinkel var relationen och kommunikationen mellan häst och ryttare framhävs, och framför allt HUR MYCKET HÄSTEN GÖR FÖR OSS och våra egoistiska önskningar, men det fanns inte många sådana. Jag vill se en fin välgjord film var fokus ligger på vad hästen gör för oss och den ömsesidiga respekten, för det är just den ömsesidiga respekten jag saknar inom hästvärlden. Efter att jag lär mig allt mer om hur hästar fungerar och beter sig så ser jag allt mer hästar som blir så missförstådda, och det är allt för få hästmänniskor idag som lägger ner tid på att hitta och förbättra kommunikationen med sin häst. Mest fokus ligger tyvärr idag nästan enbart på ridningen. Jag har läst på nätet någonstans en bra quote gällande tävlandet inom ridsporten som framhäver vem som gör vad för vem. Jag tycker den var ganska bra.

"There are two beeings in the arena. One of the beeings doesn't realise how
important the competition is, and that one is over half a ton. You are the one
that has to convince the horse that what we do in the arena is really, really important"
 
Många säger att deras hästar älskar att tävla, och visst finns det hästar som tycker om det, men det finns också allt för många hästar som man ser på tävlingar som inte alls tycker det är roligt när ryttaren inte alls kan kommunicera så hästen förstår, och ifrågasätter hästen ryttarens handlingar eller säger ifrån så straffas hästen i vilket fall som helst, för att den "dummar sig bara" eller "testar" (vilket det självklart ibland kan vara, men då igen är det bristfällig kommunikation från början till slut). Jag är själv ingen guru eller perfekt, jag kan också ibland bli frustrerad på Matti när jag rider, men det är alltid mitt eget fel till hans "dummande" eftersom jag inte gör korrekt så att han förstår. Men kommuniaktionen är något man jobbar på varje dag, och min syn på ridning och hästar är helt annan än för 3 år sedan, och det är jag glad för.
 
Som ni säkert redan noterat av detta inlägg har jag svårt att förstå vissa hästmänniskor på samma sätt som dem har svårt att förstå mitt tankesätt, och så kommer det alltid att vara. Jag har bara så svårt att förstå hur allt fokus för vissa enbart ligger på prestige och tävlingar. Antagligen är det så eftersom jag själv inte är så duktig inom varken hoppning eller dressyr, och i vår familj har vi en tendens att fästa oss nästan FÖR mycket vid djur, och allt vårt fokus ligger på kärleken och förståelsen, och inte på att vinna. Eller på ett sätt är jag också ute för att vinna, men jag strävar inte efter att vinna alla förstaplaceringar, utan jag vill vinna mina djurs förtroende och kärlek, sedan om vi tillsammans någon gång vinner något pris är det bara en bonus, men det är inte mitt största fokus!!
 
 
 
Som jag skrivit på sistone är jag så glad att jag hittat Natural Horsemanship och vill utvecklas allt vad jag bara kan inom det, för jag vet att jag och Matti aldrig når eliten inom varken dressyr eller hoppning, men det är inte vårt mål heller (även om vi tävlar nu som då) utan vi vill ha så roligt vi bara kan tillsammans och jag vill ha en lycklig och trygg häst som skulle gå igenom eld för mig för att den älskar mig så mycket, inte för att jag tvingar honon igenom elden.
 
Vad är DIN åsikt gällande denna ego-centrerade sport?? Om ni har annan åsikt än mig så dela mer än gärna den. Jag anser inget är mer rätt eller fel, men jag vill bara förstå andra som inte tänker som mig. Ni får vara anonyma om ni inte vill ange ert namn om ni delar annan åsikt än mig.
 
Bara för att förtydliga så är detta inlägg inte negativt riktat mot någon speciellt hästmänniska eller alla tävlingsryttare, jag känner själv många hästmänniskor (och har vänner) som inte håller med mig gällande vart fokuset skall ligga, men så länge man gör det som känns rätt för en själv och man kan gå och sova med gott samvete är det väl ok. Detta är allmänt skrivet och MIN åsikt allmänhet när det kommer till ridsporten idag. 

Kommentarer
Postat av: Ida

Väldigt bra skrivet, jag önskar att flera inom hästvärlden också tänkte såhär! Gillar verkligen din blogg, den är så sund och hälsosam på något sätt :)

Svar: Nämen vad glad jag blir av din kommentar! Tack snälla rara du! :)
Annu Åkers

2013-10-17 @ 14:55:41
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Det är så sant det där du skriver, håller helt med dig, och NH är så underbart som belyser detta med att det är ett samarbete, inte en ensidig sport liksom :)

Svar: jo visst är det! :) Men inte är väl egentligen något mera rätt eller mindre, men min åsikt är denna och den har jag inte alltid haft, utan fått först när jag kom i kontakt med NH och förstod det. :)
Annu Åkers

2013-10-17 @ 16:39:12 / URL: http://neapocalypse.blogg.se/
Postat av: Marja

Du verkar vara en underbar person! Det borde finnas mera om sådana människor inom hästsporten, for sure! Jag håller med dig på allt du skrev. Men på en annan synvinkeln; att äga häst är väldigt dyrt - jag kan förstå människor som säljer hästen om t.ex. den blir skadad på sånt sätt att det inte går att tävla längre, OM det är så pass viktigt för ägaren. Hästen är tyvärr ett dyrt djur att ha bara för sällskapets skull. (Om det skulle vara billigt så skulle jag säkert ha flera häst :D)

(ursäkta om det finns fel i texten, jag är finskspråkig men vill bara förbättra min svenska)

Svar: Tack för din fina kommentar!! Självklart! Det säger jag inget emot, jag syftar mera på när hästar är friska och säljs utan större orsak. Tycker hästköp skall vara genomtänkta och inte någon hobby var man samlar och bytet till sig hästar. :)
Annu Åkers

2013-10-18 @ 09:23:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo