Hoppning eller dressyr?

2014-04-07 @ 12:45:00
När jag var yngre tyckte jag att de som höll på med hoppning var de ryttare som inte orkade kämpa med ridningen och ville ta en short cut inom ridningen, eftersom jag då tyckte hoppning var så enkel då det endast var att strya i galopp mot ett hinder och så gjorde hästen resten. Till en viss nivå kanske det är så, men när det kommer till höjder kan man inte bara åka med i hoppning, klarar man inte av att kontrollera hästen blir hoppning farligt, så det finns nog en liten dressyr-petandet inne i hoppningen också. ;)
 
 
 
Men idag förstår jag hur otroligt svårt båda grenarna är. I Dressyren kanske man behöver mera tålamod och man måste vara perfektionist och tycka om "små petas", medan i hoppningen behöver du tålamodet på ett annat sätt och enormt med mod, vilket det sistnämnda jag inte besitter särskilt mycket av och därför håller mig till dressyr.
 
Jag gillar dressyren då man fokuserar på grundtanken inom dressyren, alltså att det skall vara harmoni mellan ryttare och häst, och med så små kommunikations medel, därför tycker jag det är synd att man i högre klasser måste lägga in mera metall i munnen på hästen och MÅSTE ha sporrar när man rider. Men förutom harmonin så gillar jag att det är varje steg som ska kontrolleras och att det kräver så mycket av ryttaren i dressyren, hur man får de fina i hästen att synas och tanken av att en dag kunna göra passage och piaff känns häftigt även om den nivån är långt borta för oss ännu, men tanken är motiverande, att EN dag!
 
Fast när det kommer till att se på tävlingar är hoppningen helt klart roligare att titta på eftersom det är mera spännande, men när man känenr de som rider är dressyren helt enkelt överlägsen!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Tänkte bara kort berätta idén med kandar och sporrar: det har mycket att göra med att bevisa hur duktig ryttaren är; ju skarpare bett, desto bättre hand måste ryttaren ha för att harmonin ska fortsätta att existera. Sporren igen möjliggör en exaktare hjälp (inte egentligen en hårdare, även om de ofta används så...) som behövs när hästen måste förstå allt fler och mer invecklade kommandon, dessutom har det betydelse hur väl ryttaren kan kontrollera sin skänkel. Så egentligen är det bra med dessa krav på "starkare" hjälpmedel-många fel i grundridningen kan plötsligt komma fram när kandaret och sporrarna åker på. Kram från Lena :)

2014-04-07 @ 19:03:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo