En tankeställare

2014-02-06 @ 11:12:00
Här omdagen kom jag över en video som handlar om hur bettet påverkar hästens mun. Den var ganska skrämmande tycker jag. Även om jag vet att jag inte har den hemskaste och hårdaste handen som håller i en tygel, så blev jag ändå ledsen för vad jag utsetter min älskade Mattis stackars mun för, alla vet vi ju att hästens mun inte är gjord för att ha bett i sig, det är något vi människor valt att lägga dit. Det som jag bara tycker är så märkligt är hur man hör så ofta hur ryttare envisas om att "min häst fungerar inte utan bett" eller att "min häst är så stark så jag har ingen kontroll om jag inte skulle ha pelham".. osv. Mycket handlar i mina ögon om allt basic sakersom inte fungerar, och kanske man måste börja om från början för att få kommunikationen att fungera.
 
Jag kan förstå varför många tänker så (även om jag inte egentligen kan), för allt ska gå så snabbt framåt idag. Ungar ska utvecklas snabbt och stiga i klasser med sina ponnysar i tidig ålder, och även vuxna ryttare med sina unga och äldre hästar måste utvecklas till följande säsong. Flera tar en "quick-fix" och lägger hårdare medel till för att snabbare nå målet, genom att ha åtsnört mulen på hästen och lagt in ett hårt bett i hästens mun för att hästen inte ska ha annat alternativ än att lyda för det annars tar ont. Jag påstår inte att ALLA göra så här som tävlar, långt ifrån, det får ni aldrig dra egna slutsatser om att jag menar, men om ni tänker efter är detta ändå inte ovanligt. Som jag sade till min vän Sophia när hon red en gång, att det känns skönt att se på då hon rider eftersom hon rider så snällt och inte härjar eller blir orättvis mot sina hästar. Sophia tävlar på hög nivå och ryttare på samma nivå får man se sparka sina hästar framåt med sporrar, ropat och härjar då de tränar sina hästar. Visst kan man få hästen att se flashig ut, men heldre då för att man faktiskt får hästen att vilja ta de där stegen och itne gör det utav rädsla och tvång. Usch, det tar så ont i hjärtat att se.
 
Jag kan långt ifrån allt, och det finns många hästar jag inte skulle klara av att rida, men jag tycker vi ändå alltid ska ställa oss frågan varför hästen agerar som den gör. Den frågeställningen kommer vi långt med, istället för att endast fortsätta och ha attityden att "hästen jäklas och måste sättas på plats", men varför jäklas hästen då? Do you get my point? Det här är den diskussion som jag vet väcker många känslor eftersom man antinge förstår vad jag menar, eller så blir man kaxig och irriterad för att man kanske känner sig träffad och inte förstår min poäng. Ibland har vi en tendens att bli ganska lätt insnöade inom hästsporten. Men jag är inte rädd att ifrågasätta, och jag har fått höra människor har trott jag syftat på någon speciell person när jag skrivit mina inlägg som dessa, men så är det absolut inte! NEJ! Utan jag lägger bara fram fågan jag tänker på mycket när jag läser bloggar, ser på tävlingar osv. Men om man känner sig träffad kanske man ska ställa frågan "varför" lite oftare och fundera lite. Vi glömmer så lätt bort hästen som individ och ser det enbart som ett djur som skall "knäckas" som många säger. Det gör ont varje gång jag hör det sägas, även om jag själv hade den attityden för ca 5 år sedan innan jag blev visad andra alternativ. Tar vi till hårdare redskap genom hårda bett, träns, tömmar, sporrar osv. begränsar vi hästens möjligheter att uttrycka sig och då blir hästen tvungen att dra till med drastiska medel för att berätta något är fel, något kanske gör ont, hästen kanske inte förstår, något känns obehaglig osv. Vi människor måste bli bättre på att lyssna på våra hästar!!
 
 
 
 
Nu blev det ett gnaska långt sidospår då jag ville bolla tankar om bettlösa träns, men grundtanken med inlägget var när jag såg videon här nedan. Jag ska spara ihop pengar till att köpa bettlöst träns som är mjukare och snällare än mitt hackamore. Ni som har erfarenhet av dessa träns, vilken modell och varifrån får man förmånligast dessa? När man läser produktbeskrivningar så är de ju skrivna för att sälja så jag tycker det är svårt att avgöra vilket som är snällast för hästen.
 
Vare sig ni är för tanken att rida bettlöst eller inte så rekommenderar jag att ni ser videon. Man får sig en tankeställare och blir upplyst om bettets inverkan. Behöver vi faktiskt bett i hästens mun? De flesta av er kommer att fortsätta som ni brukar fast ni sett videon, men jag hoppas någon annan än mig  tänker att de vill börja rida mera varierat och utan bett för att låta hästens mun vila.
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag rider min medryttarhäst på ett flowerhackamore. Vi trivs båda väldigt bra på det. Han blir väldigt orolig i munnen med bett, men bettlöst funkar han jättebra både på ridplan och i skogen. Flowerhackamoret är mångsidigt då man kan välja hurudan effekt man vill ha, mer tryck i nacken / under hakan / på nosryggen osv. Det finns även många olika varianter av bettlösa träns som fungerar enligt samma princip, tex LG-bridle och orbitless bridle.
Min förra medryttarhäst hade en budgetversion från Hööks på ett cross-under träns. Även hon funderade alldeles utmärkt utan bett, men jag är inte alls nöjd med hennes bettlösa träns. När man tog ett tygeltag och sedan gav eftergift så lämnade liksom trycket kvar för remmarna gled inte tillbaka, så jag skulle inte rekommendera ett budgetalternativ, satsa istället på kvalitet.
Sen går det ju också bra att rida i repgrimma eller vanlig grimma :)

2014-02-06 @ 12:00:01
Postat av: Linda

har även mer och mer börjat fundera på att om man skulle ha häst så skulle jag nog satsa på bettlöst eller helst rakt gummibett. Ser mer proffisgt ut då man ser någon som rider bettlöst :)

2014-02-06 @ 12:21:05 / URL: http://linzun.blogspot.fi
Postat av: Sia

Måst ju rekommendera rambo micklem multibridle, kostar en ganska så stor peng men jag ha int ångra att ja spara ihop ti ett sånt då de e så mångsidigt! Samma träns funkar som vanligt bett-träns, har tre olika bettlösa alternativ som man kan använda beroende på vilket hästen funkar bäst på plus att man kan använda de som kapson när man longerar! Bästa av allt e väl ändå att de e ergonomiskt, lämnar nerver och tänder fria. Jättenöjd med mitt, värt varenda euro. :)

http://www.youtube.com/watch?v=MZ7aJkVWRMo


Svar: det är just av sådana här kommentarer man får mig övertygad då man får svar varför det är så bra :D Tack snälla rara! Du gjorde så jag fick upp ögonen för detta träns! VArifrån köpte du??
Annu Åkers

2014-02-06 @ 12:28:39
Postat av: AnnaK

Håller med Sia.

2014-02-06 @ 15:09:43
Postat av: Sia

Jaa de e riktigt prima, Helu fick de i julklapp så ja ha int ridi så läng me de men hittills e vi båda riktigt nöjda, tycker helu ha blivi mer harmonisk. Enda e väl att ja int riktigt tycker att läderkvaliteten lever upp till prislappen, men passformen å mångsidigheten e ju desto bättre! Använder inga andra träns än dehär nu just, de funkar till allt. :) köpt de av en på FB som säljer horsewareprodukter, kan skicka hennes kontaktuppgifter åt dej om du e intresserad? Annars får man väl dom lite billigare om man köper på typ ebay.

Svar: okej nämen skicka på FB uppgifterna så får jag kika :) TACK!
Annu Åkers

2014-02-06 @ 16:40:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo