Vart försvinner pengarna?

2014-02-10 @ 10:34:00
De senaste dagarna har det varit mycket åsikter på nätet gällande staten och kommunernas satsningar på hästsporten här i Vasa/Korsholm. Har ni missar det kan ni läsa snabbt dessa korta artiklar för att veta vad jag pratar om. Artikel 1, Artikel 2.
 
Hur många gånger har jag inte skrivit på denna blogg om hur efter vi är gällande utvecklingen med hästsporten här i Österbotten?! Det finns så mycket potential, men ingen kommun eller stat som ännu förstått detta!! Jag blir så förbannad om pengarna som utlovats till hästsporten skulle dras tillbaka, och satsas om på en annan sport! NÄR ska denna konstant växande sport få några betydande bidrag? Priserna på ridlektioner vid ridskolor rusar iväg för att föreningar och privatpersoner helst ska kunna täcka utgifterna för stallhyror, el, foder, hästar, utrustning osv.. De flesta stall blir dessutom privatägda eftersom föreningar ytterst sällan får något kommunalt eller statligt stöd. Ta till exempel vår förening Vasa Hubertus, vi får bekosta vår nya fina manegen påegen hand!! Det är vi som är inhyrda i stallet som betalar den manegen och nu bygger den på egen hand!!! Vilket hockeylag bygger deras arena på egen hand? Eller vilket fotbollslag bygger sin fotbollsplan eller idrottshall på egen bekostnad? INGEN!! Hur sjukt är inte det, när hockey, fotboll och andra pojk/mans-dominerade sporter får sponsorering utan några större diskussioner, medan vi inom hästsporten fortfarande får kämpa och försöka få ekonomin gå ihop, och många föreningar och ridskolor får sluta med sin verksamhet för att det inte finns finansiering..
 
 
Att vi hästflickor lätt förlöjligas och får växa upp med kommentarer som "hästar passar bäst på brödet",  "ska du åka havremopeden" eller "ridning är ingen sport" bidrar till att ingen tar sporten på allvar om man inte själv utövar den, för det är först DÅ man förstår charmen och hur svår denna sport är! Men Få politiker inser behovet av denna sport, både som rehabilitering, terrapi och träning samt tävlingssammanhang. Det är en sådan mångsidig sport som utövas av gammal som ung! Jag skulle gärna vilja höra någon nämna någon annan sport var barn och vuxna är ute i friska luften, lär sig respektera olika typer av människor, ta ansvar, behärska sig själv, koordinera kroppen, få mod, beslutsamhet, vi-anda, tålamod, visa vänlighet, sammarbeta i små och stora grupper och samtidigt som allt detta handskas med ett 600 kg djur som har sin egen vilja och instinkter. Som grädden på moset, vem offrar flera tidiga mornar för att fodra hästar, rida en träning, eller åka land och rike runt för tävlingar och eftertraktade träningar eftersom utbudet på dessa är begränsat här i nejden då ingen satsar på sporten..
 
Jag läste en insändare i VBL har för någon dag sedan var skribenten nämnt att det är en sport som utövas av med mest flickor, medan hockey intresserar även äldre målgrupper.. HALO, har skribenten gått in i ett stall någon gång?? Bara i vårt stall vid Vasa Hubertus är majoriteten av hästägarna över 35 år! Räknas man inte då som vuxen? Det bästa med denna sport är att alla blir jämnlika, ingen är bättre eller sämre p.g.a. åldern. Visst finns det hierarki, men den är olika tydlig beroende på vilket typ av stall det är frågan om, Ridskola, privatägt stall, föreningsdrivet stall osv. Men på de felsta ställen är alla jämnlika, något man inte ser ofta idag. Gammal som ung har lika mycket att bidra med och sitter i samma båt. Kanske det är just för att vi inom hästsporten alltid fått göra allting själv, eftersom vi är så sammansvetsade, har denna fantastiska vi-anda, drivarglöd och beslutsamhet som kommer på köpet när man börjar utöva denna sport. För vi har på sidan av våra andra jobb och studier fått kämpa för att på gratis arbetskraft få stallet att gå runt och leka Byggare-Bob otaliga gånger för att det inte funnits pengar att anställa kunnigare folk till detta!!
 
 
 
 
 
Jag tycker det är skamligt att kommun och stat inte satsar på ridsporten då vi dessutom råkar ha så många duktiga satsande ryttare här i nejden som verkligen kämpar för att ta sig framåt, och allt finansieras ur egen ficka!! Vi skulle dessutom ha så många fler duktiga ryttare här omkring om bara det skulle satsas lite mera på ridsporten genom att bygga säkra ridhus i full storlek, stödja föreningar som upprätthåller ridskolor och arrangerar träningar och tävlingar, och göra det möjligt att arrangera tävlingar i större utsträckning!
 
Varför ridsporten inte får bidrag tror jag helt enklet baserar sig på att detta är en kvinnodominerad sport, man kan gå till en så vardaglig situation som klassrummet för att se vilket kön som får svara mera och ha mera ljud för sig, och kanske fram för allt föra fram sina åsikter utan att bli nertystad i klassen.. Går det så långt ner i åldern att detta accepteras är det svårt att förvänta sig något annat i vuxen ålder, MEN tack vare beslutsamheten och kämparglöden som kommer med denna sport är vi hästmänniskor inte lätta att få nertystade.. Men tyvärr är det så här ännu idag 2014 när det kommer till jämnställdheten i Finland, MEN jag tror många inom hästsporten nu fått en kämparglöd som heter duga när artikeln om att ge "våra" pengar till någon annan sport. Jag förstår bara inte hur det kan vara så otroligt svårt för politiker att inse hur mycket som kan utvecklas i nejden inom ridsporten och faktiskt i långa loppet dra in pengar och vara lönsamt efter att man satsat på någon till ridanläggning och stöda de få föreningar som ännu klarat av att hålla fortet uppe! Tänk bara vilken terapi hästar är för många, det är bra mycket billigare att spendera tid i stallet än hos psykologen!! Och jag vet jag inte är enda som fått bästa terapin i stallet när man haft sina tuffa motgångar!
 
 UPDATE: Jag fick en bra kommentar gällande inlägget.. Detta är en av de få sportet var kvinnor och män faktiskt är helt jämnlika på en plats, både i hobby och tävlingssammanhang!!
 
Detta är en sport som ger så mycket glädje till alla personligheter, den som tar för sig, den som håller sig tillbaka, till den pratglade, till den blyge, till den som vill satsa att nå eliten, och den som bara vill traska i skogen med sin häst.. Hur många andra sporten passar så många personligheter in, och har så många olika variationer på vad man kan inrikta sig i och göra i en och samma sport? Varför har inte någon satsat på sporten ännu? Det är min stora fråga? Varför??

Kommentarer
Postat av: Gun

Mycket bra skrivet Annu!! Sådana här inlägg borde komma fram på synliga ställen!

2014-02-10 @ 13:15:59
Postat av: Daniela

Där slog du huvude på spiken! Så bra!!

2014-02-10 @ 13:34:55 / URL: http://danielabackstrom.blogg.se
Postat av: Emilia

Såå bra skrivet! Samtidigt fick jag inspiration till en krönika jag ska skriva i skolan, nu ska jag visa att vi hästmänniskor ska kämpa för våra rättigheter.. :)

2014-02-11 @ 20:41:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo