Frågor och svar del 1

2014-02-03 @ 13:56:00
Det kom en del frågor, så jag delar upp dem i tre olika inlägg. Så här kommer första delen, följande kommer i morgon! :)
 
 
Vad använder du för utrustning då du rider dressyr/hoppning/terräng?
I dressyr beror det helt och hållet på hur hårt pass jag tänkte köra. Planerar jag att rida ett mera krävande pass lägger jag stödjande lindor och bots på utöver sadel och träns. Men om jag tänkte köra ett lugnare dressyrpass och bara "lunka på" så använder jag sällan mera än sadel och träns, ibland endast träns.
 
I hoppning använder jag alltid benskydd på både fram och bak + bots eftersom Matti inte riktigt har koll på sina ben i hoppningen, och jag vill unvdika att klumpighetsfaktorn kickar in då jag inte själv ännu kan hjälpa honom i själva hoppen så bra.
 
I terräng beror det på om vi far på en lugnt terrängrunda eller mera fartfylld. Skrittar vi och travar på lång tygel är det endast träns som slängs på, alltså ingen sadel eller benskydd/benlindor, medan om det blir galopp och mera fartfyllt så åker sadeln på och benskydd + bots. Varför jag har bots på är för att Matti oftat trampat av sig skor  och då hans hovar är av dålig kvalitet vill jag minska chanserna att han ska trampa av sig skorna och söndra hoven.
 
På vintern så använder jag mig utöver de ovannämnda även ländtäcke när Matti är klippt eller det är riktigt kallt eftersom korsryggen/ländryggen är känslig på Matti.
 
 
 
 
 
Är Maestro din första häst? 
Ja, det är han :)
 
Hur länge har du ridit? 
Jag började rida som 5-åring, men lära mig rida kanske som 12-åring. Förstår ni vad jag menar? Så jag ha hållit på med hästar i 18 år och ridit, ridit aktivt i ca 11 år, men det känns som jag lärt mig rida på riktigt när jag fick Matti.
 
Blir Maestro het av sig någon gång?
Jo det blir han. När han hör underliga ljud eller plötsliga ljud. Riktigt "låst" blir han om han inte ser varifrån ljuden kommer eller vad som för ljudet. Skidare, sparkstöttingar och skridskoåkare är heller inte något han är så stort fan av. Så som han blev här om dagen då byggarna förde plasten dragandes efter sig på snön. Sen såklart när han får springa lös så jagar han upp sig själv och fnyser och har sig då han lever till det, men då får han brassa på bäst han vill då han själv får bestämma!

 

 

Tränar du något annat än ridning?
Jag går på gym så ofta jag hinner, men med mitt schema blir det allt från 2-4 ggr i veckan.

 

Hur mycket tid spenderar du i stallet?
Det varierar på vad jag gjort. Men om vi säger jag motionerat Matti normalt och vi skulle ha ridhuset klart vid stallet så spenderar jag minst 2 h per dag i stallet. Men de gånger vi nu åkt iväg till Solf manegen så har det tagit 3,5-4 timmar.

 

Du skrev du har haft svårt att lasta Matti. Hur löste du problemet?
Problemet kommer väl aldrig på det sättet vara löst eftersom Matti tycker det är lite obehagligt att åka tranpsort, och vem kan klandra honom, jag skulle inte heller vilja stå där inne och bli transporterad. 

Men första gången som Matti började protestera så fick jag hjälp av en annan som hade mera kunskap om svårlastade hästar och vågade vara lite hårdare emot Matti än vad jag vågade.. Det Matti började sporta med då var nämligen att då han steg halvvägs in i tranpsorten så kastade han sig sedan bakåt så jag flög som en vante efter honom ut ur transporten och det skulle kunna bli farligt. Så det som gjordes då var att varje gång han slängde sig bakåt smällde hon som hjälpte mig till med spöet på baken på Matti i samma stund som han kastade sig bakåt. Metoden fungerade, och Matti gick snällt in i transporten en lång period efter den eftermiddagen, men nu i efterhand när jag blivit mera NH-frälst var det kanske en metod jag inte skulle ha valt idag, och därför har jag nu helt enkelt försökt vänta ut honom eller försöker på nytt och på nytt tills han går in och belönar med morötter och massa gotta som han får stå och mumsa på då han står helt inne i transporten. Ibland har jag haft honom att backa snabbt om han krånglat riktigt mycket och då har det oftast gått på följande försök. :)

Transporteringsproblemet är inte helt löst ännu eftersom han strejkar vissa gånger utan att jag förstår varför, men han har alltid ändå gått in på under 15 min, så det är ju inte långa stunder. Jag kritiserar inte metoden hon som hjälpte mig använde, för det kom snabbt resultat och han slutade kasta sig bakåt. Men idag vill jag bara hitta alternativa lösningar som inte kräver tvång eller hårda metoder. Många gör på det sättet, så jag säger inte vad som är rätt o fel, men jag väljer gärna att göra på annat sätt nu när jag lastar Matti! :)

 

Kan du göra ett utrustnings-inlägg?
Visst kan jag det, det ger mig ett bra skäl att putsa upp all utrustning då, hehe!

 

Rider din pojkvän?
Nej det gör han inte, men han har provat på det någon gång. Men jag tror inte det är rätt ridlärare som står och säger vad han ska göra då jag gör det, så tålamodet räcker inte riktigt till alla gånger för honom att göra som jag säger ;)

Men min pojkvän hänger ändå med till stallet nu som då, vilket gläder mig eftersom jag då får spendera tid med båda mina favoriter och dela med mig av min stora passion! Jag tror nog han tycker om Matti men vågar bara inte säga det högt. Men jag har ändå fått höra han tycker Matti är lite häftig ;)

 
Så här kan det t.ex. se ut när jag ber pojkvännen hjälpa mig och lägga på benskydden medan jag gör något annat. Hans utläggning var att han tänkte man skulle lägga på dem som fotbollsskydd. Men det är absolut inte enkelt då man inte vet hur de ska läggas på.
 


Var har du Matti uppstallad?
Jag har honom vid Vasa Hubertus här i Vasa, Finland.

 

Hur planerar du Mattis tränigsschema?
Jag tänker inte så mycket på att lägga upp ett träningsschema. Jag försökte ett tag göra veckoscheman, men det höll inte. Jag tar träningen efter väder och vind, och såklart efter Mattis form och min form. Har jag en dålig dag är det ingen idé att rida ett ordentligt dressyrpass, utan då skrittar vi ut i skogen eller så pysslar jag bara på med Matti. Jag försöker i alla fall hålla som regel att inte rida Matti mera än max 3 dagar irad eftersom han då blir uttråkad och tappar motivation och glädjen med ridningen.


Har du andra djur än Matti?
Jo, jag har två katter, Leo och Ludde 3 och 2 år som är mina andra bebisar :)


Vad har du för sadel till Matti?
Jag har en Stubben Genesis  C.L custom made som vi använt i ca 1 års tid och varit super nöjd med!


Hur kom du i kontakt med NH?
Oj, jag tror det alltid funnits ett intresse av grundtanken med NH från då jag var liten, eftersom jag tidigt började lära mina sköthästar göra konster och tyckte det var så häftigt när de följde efter en även när de var lösa och jag har alltid beundrat dem som har fina relationer med sina hästar och man ser den ömsesidiga kärleken.

Men riktigt ordentligt så kanske bara 1 år sedan. Jag har sjukt mycket kvar att lära och lever inte helt fullt ut hur jag tycker det borde fungera, men efter mina förutsättningar så gör jag så gott jag kan och vill bara lära mig mera om hästen och dess beteende, för det är just det som NH handlar om. Inget hockus pockus, utan ren basic fakta om hur hästen beter sig i flock och det gäller för oss att tala samma språk och förstå hästen för att kunna hantera med så små medel som möjligt i harmoni.

 

Kommentarer
Postat av: AnnaK

Har du kollat på ponnyakuten på svt? där har de varje säsong med någon med lastningsproblem och jag testade för skojs skull metoden en gång på en häst som annars tog timmar att lasta. Döm av min förvåning när den fattade grejen på en halvtimme och det krävdes inte många gånger tills den gick in direkt utan petande och godis.

Om du i framtiden funderar på att köpa eget släp kan det också löna sig att kolla på släp där de åker baklänges, många hästar gillar det bättre eftersom de inte behöver balansera på samma sätt vid inbromsningar.

2014-02-03 @ 17:31:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo