Något är inte rätt..

2014-03-13 @ 11:05:59
Jag har sådan magkänsla att allt inte står rätt till med Matti då han i ridningen varit annorlunda nu på sista 1-1,5 veckorna. Jag har försökt känna igenom rygg och ben utan att med min kunskap hittat något som ömmar eller är fel, men då igen vad vet jag? Så jag ska ringa och kolla med veterinär och diskutera vad det skulle kunna vara, och högst antagligen åka och visa upp honom till hästklinik för att kolla upp honom.
 
I hanteringen är Matti samma härliga kille och en ängel, precis som tidigare, men så brukar han också vara i ridninge. Men igår i stallet så fick jag höra att Matti betett sig annorlunda med Juulia och försökt resa sig när hon red så hon fick hoppa av och longera honom? Detta är ett betende som INTE hör till Matti och om en häst mitt i allt börjar med att bocka eller stegra sig på detta sätt borde varningsklockorna börja ringa!! Eftersom hästar har olika sätt att säga om de har ont, och deta sätt är ett av dem! Matti har jag upplevt varit annorlunda i ridningen senaste veckan men jag har tänkt han har extra energi, men han har blivit motionerd varje dag och på olika sätt, och ändå inte betett sig som sig själv. Det är inte varje gång eller dag, men eftersom jag varierar med markerbete, terräng, dressyr, bus osv. så kommer det fram olika tydligt.
 
Igår var jag lite nervös hur Matti skulle bete sig när jag fått höra han försökt resa sig dagen innan med Juulia, och då kände jag igenom ryggen och ben innan jag skulle och rida, men jag hitta inte något med mina ögon och kunskap som skulle säga han är sjuk. I ridningen hade Matti helt ok framåtbjudning, men han gick mera emot skänkeln på volt när jag försöke gymnastisera bakdelen igår, och först efter att jag galopperat och travat i 30-45 min (självklart med pauser i mellan) så började han bli finare och avslappnad och det brukar INTE ta så länge, och fö några dagar sedan tillbaka skrev jag ju om hur jag fick rida på i 1,5 h innan han började röra sig bättre.
 
Så jag ringde och pratade med min tränare och "mentor" Lena igår en bra stun och funderade fram och tillbaka vad det kunde vara, och jag fick bara mera och mera känslan att först fokusera på att utesluta att han har ont och kolla upp honom. Vissa av er tänker säkert "han bara testar, vad du överreagerar!" men Matti har inget lynne av att jävlas och jag känner min häst! Om en häst mentalt ändrar så där relativt snabbt borde varningsklockorna börja ringa, och man borde överväga att kolla upp hästen för att i alla fall utesluta att hästen har ont, för det ända sättet för en häst att visa för oss blinda människor att den har ont är genom att "dumma sig" som vi människor ofta uttrycker det. Jag skulle ALDRIG klara av att ha på mitt samvete att jag fortsatt att rida och träna Matti och och ignorera hans försök att berätta åt mig något är fel och jag orsakat hans boxvila eller liknande som kunde vara i värsta fall. Det tar inte jag på mitt samvete!!
 
Kanske jag överreagerar, men jag har en klump i magen som säger att jag måste ta reda på,  men jag vet inte exakt vad? Är Matti sjuk? en då igen är han inte svullen, öm eller tappat matlsut... Är min ridning och stör honom? Men varför betedde han sig så med Juulia då och inte varje ridpass och nu helt plösligt? Har han endast extra energi p.g.a. vårkänslor? Men då igen så får han så lite havre så den borde inte ens räknas som en energidos.. Har han kommit på ett nytt sätt att slippa undan arbete (men då igen har han aldrig avrit pressad då han rest sig)? Testar han mig? Men varför skulle han börja göra det först efer 3 år? Förstår ni mitt dilemma?
 
 
Jag tycker så förbaskat om den där hästen och nu säger magkänslan jag måste ta reda på vad som felar..

Kommentarer
Postat av: Anna

Tycker det är bra att du först utesluter skada.. sen är det ju många hästar denna årstid som börjar betee sig annorlunda iom pälsfällning... det kan få hästen att ändra beteende under några veckors tid. Hoppas ni hittar orsaken!

Svar: jo, visst reagerar Matti på hösten när det är byte av klimat, MEN han har aldrig reagerat så här starkt i så fall tidigare, och då jag ändå hållit på med honom i 3 år tycker jag att jag borde märkt han reagerar så här starkt i så fall, men jag vet inte, därför vill jag utesluta någon skada, inte för jag vet vad det skulle kunna vara för skada men.. :/
Annu Åkers

2014-03-13 @ 11:14:32
Postat av: Ann

Klart du ska kolla om han har ont! Ibland kan det sitta på andra ställen, på ställen man inte tänker på.

2014-03-13 @ 12:43:28 / URL: http://borrowedhearts.blogg.se
Postat av: Ann

oj såg att den kommentaren kan se barsk ut. menade att jag tycker att du resonerar helt rätt :)

Svar: tog den inte heller som barsk eftersom jag vill kolla upp honom! :)
Annu Åkers

2014-03-13 @ 12:44:07 / URL: http://borrowedhearts.blogg.se
Postat av: Linda

Din ögonsten ska du såklart kolla upp direkt han beter sej på ett sätt som han inte tidigare gjort. Jag gör som dej, fast jag "bara" har hundar...om de beter sej på ett sätt de inte tidigare betett sej så är det nog bra att först själv kolla upp om det sitter i någon muskel/nerv och om man inte hittar något så är det nog bara att beställa tid och fara och visa upp för att utesluta vissa saker.
Håller fast vid att det är bättre att ta det säkra före det osäkra.

Svar: det är ju bara det att det kostar mycket pengar att bara kolla upp, men ska ta reda på mera ikväll av juulia vad som riktigt hände i förrgår!
Annu Åkers

2014-03-13 @ 13:09:52 / URL: http://linzun.blogspot.fi/
Postat av: Anonym

Tycker du ska kolla upp honom och fram till dess endast jobba en tid från marken :) så skulle jag iaf gjort.

2014-03-13 @ 13:31:39
Postat av: Lena

Sir du na visst samband med händelserna beroende på vad ni gör? Ere bara vid ridningen t.ex. å skiljer e sig isf från terräng, manege, uteplan??
Som nån skrev ovan så e ju pälsfällningen lite jobbigare kanske både fysiskt (kliar,nyper,klåda mm)) å psykiskt. BE-vitamin tillskott e ju bra att ge på våren :)
Jag har no iaf hunni konstater att fast man känt hästen länge å kan dess beteendemönster så är e ju int helt omöjligt ändå att di kan ändras å få ett nytt beteende tillfäligt...
Hoppas an blir normal igen!

Svar: jaa-a jag vet inte. Får nog prova börja ge honom BE-vitamin och magnesium för mjölksyra i musklerna och hoppas det skulle börja reda upp sig? För jag börjar känna mig lite rådlös då guldklimpen inte kan prata mitt språk så jag inte vet om det är vårkänlsor eller om han har sjukt..
Annu Åkers

2014-03-13 @ 16:57:31
Postat av: AnnaK

För någon dag sedan när du satte ut bilder där man såg att han riktigt trampade under sig tänkte jag skriva, lite halvt på skämt, att ni får sluta utvecklas så förfärligt för snart står du utan passande sadel igen för han musklar om/till sig. Vet ju inte om det beror på opassande sadel, men det kanske inte är helt otänkbart i alla fall om man jämför hur han såg ut för över ett år sedan och nu.

Svar: haha nåmen ;) Men tro mig, fått panik över opassande sadlar så den kollar jag ständigt att den sitter, han har inte breddat sig så mycket vid bogen så den sitter nog frotfarande, men blir han större kommer jag vidda sadeln för som tur kunde man göra det! :) Redan informerat de som sålde sadeln till mig och se lovade fixa det åt mig när den dagen kommer!
Annu Åkers

2014-03-13 @ 17:08:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo