Helt sjukt galet kul!!

2014-10-24 @ 14:01:00
Nu tuffar jag ner mot Helsingfors med tåget för att stötta, hjälpa, hejja och peppa min goa vän Sophia som kvalat sig med sin häst Zerleone till finalen i Small toruen som äger rum under Helsinki International Horse show!! Sophia, hästarna och andra hjälpredan Cia åkte ner redan i onsdags, men på grund av min praktik så åker jag ner idag!
 
Det kommer bli så otroligt roligt!! Jag tror jag kommer vara mer nervös än Sophia, hehe! Jag menar ajg höll på att börja gråta när hennes häst fick så mycke beröm under en clinik av landlagstränaren för någon månad sedan, hur bölig kommer jag inte att vara nu när Sophia och hennes häst Zerleone (Zebbe) rider in på arenen till deras fantastiska kür musik?? Får gåshud av bara tanken att få möjligheten att vara med där och se allt, uppleva allt.
 
Jag komemr knappast uppdater något extra under helgen, men näst vecka, jädrans vilken bildbomb ni kommer att få från helgens händelser! Lova mig att ni hålla era tummar och tår för Sophia och Zerleone, deras tävlingsklass börjar kl 11 på lördag. ÄÄÄH, det här är ju helt sjukt!! Tur att det inte är jag som ska tävla där, när jag är så här excited och nervös över att bara vara hästskötare till världens bästa team!! <3
 
 
Bjuder på en gammal bild på super Z och världens bästa Matti som är så goa kompisar och brukar få stå och mysa ibland i stallgången när det är lite människor som kan tänkas störas av detta. :) Matti kommer att skötas av min goa vän Johanna under helgen, så jag känner han är i trygga händer och jag kan med gott samvete njuta för fulla muggar i helgen!

Matti är nu klippt

2014-10-21 @ 13:50:00
 
 
Nu är Matt klippt! Eller förvisso har han varit det redan några dagar, jag har bara inte kommit mig för att uppdatera här om det. Tänk att han redan har så där pass mycket päls. Nu kommer han säkert orka bättre, och så torkar han bättre efter träningspassen, för han blir så grymt svettig vid rygg och hals efter ett träningspass, så  man får byta täcken flera gånger för att han inte ska bli sjuk medan han torkar.
 
Tack snälla rara Sophia för hjälpen!!
 
 

Uppför och nerför

2014-10-20 @ 10:46:46
Idag ska Matti få behandling, och jag tänkte känna på honom i ridnigen lite lätt innan behandlingen. Det har verkligen varit så från dag till dag med vår kvalitet i ridningen. Eftersom det varit riktigt toppen pass emellanåt då han kännts som smör och lyssnat på mig så otroligt bra, resulterar ju i att jag har högre krav på våra ridpass än för ett år sedan. Nu när jag upplever honom gå dåligt är motsvarar det de passen som jag tyckte gått bra för ett år sedan.
 
Vad jag vill uppleva i ett ridpass är att jag får med mig Matti på noterna, att han känner glädje till att arbeta och är ivrig på nästa uppgift. När det känns bra och jag känner mig lycklig där uppe på ryggen är när Matti bär sig själv, är som smör i händerna och rör sig framåt. Han har bjudit på de passen flera gånger den senaste månaden, men han har också kunnat vara följande dag allt annat än det jag just beskrev. Därför ska hans muskulatur kollas upp nu så han inte har någon låsning eller ömhet någonstans.
 
Passet här under är från lördagens ridpass. Jag var så glad att jag själv inte skulle tävla igårdagens hallmästerskap, för jag fick inte alls till någon fin känsla i ridningen. Jag fick inte alls kommunikationen och harmonin i ridningen. Matti blev hänging på hand och jag fick inte alls upp ryggen på honom och mjukhet igenom hela hästen som jag fått tidigare. Mot slutet lättade känslan som tur lite och då slutade jag när Matti mjuknade och bar sig själv bättre (inte bra, men bättre) och travade fint på.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matilda var så snäll och fotade lite. Synd bara att det gick som det gick då, men det kan inte gå bra alla dagar, de är bara djur och har bättre och sämre sidor de också.

Hallmästerskapen i dressyr

2014-10-19 @ 09:13:15
Idag är det hallmästerskapen i dressyr vid stallet, och jag ska själv börja bege mig mot stallet. Det känns skönt att inte ha huvudansvaret över den här tävlingen nu när det kännts som man hållit i trådarna för ganska mycket olika saker i stallet på sistone. Denna gång får jag som tur bara hjälpa till lite där det behövs. Det är ganska så vanligt att när Hubertus arrangerar något är det ofta ganska mycket folk som kommer, så det är inte bara så där att slängra fram något när man drar i trådarna, det är mycket planerande och ställande inför dagen D. Så jag lyfter på hatten för Sophia som orkat dra igång dessa tävlingar och fixat allt.
 
 
Nu är ju inte vädret lika lysande som på bilden, men tur hålls tävlingarna inne i manegen!!

Extra biljetter till HIHS

2014-10-16 @ 10:28:00
Vår förening Vasa Hubertus har två extra biljetter till Helsinki International Horse show som går av stapeln 25.10, och dessa två biljetter säljer vi nu för ynka 50 euro styck (!!) (ord. pris 83,50).
 
 
Program för dagen ser ni här och pågår mellan 11-18:30.
Först till kvar är det som gäller! 
Ni kontaktar mig om ni är intresserade av biljetterna
 
 

Vi människor är ganska så lika hästen

2014-10-15 @ 12:37:56
 
bild lånad härifrån
 
 
Hästar är flockdjur precis som människor. Både hästar och människor behöver i någon mån ha en ledare, speciellt om det är en större flock. Jag har börjat se allt mer gemensamma nämnare inom flockhanteringen när man jämför hästar och människor.
 
Kanske låter konstigt, men om ni tänker efter så egentligen inte. I en hästflock behövs en flockledare för att hålla flocken trygg och bort från faror. Ibland lyckas flockledare bättre och ibland sämre, men utan en flockledare skulle flocken lätt kunna bli kaotisk. Känslor av att känna sig osäker och otrygg skulle uppstå då ingen tar befälet, och inte finns några riktiga regler för vad som är tillåtet och inte. Som ni vet känner hästen sig trygg och lycklig när det är svart på vitt vad som fås göras och inte. Det ser man bara på hästen språk mellan varandra hur de signalerar när något inte är okej eller är okej.
 
 
bild lånad härifrån
 
Precis allt det här samma gäller ju oss människor, bara att vi dessutom kryddar till allt med lite kraftigare attityder emellanåt ;). Är vi människor i en stor grupp behöver vi en stark ledare, som för oss mot rätt riktning och bort från faror. Man kan relatera det här till företag eller som många stall drivs av.. styrelser..
 
Just eftersom jag nyligen blivit medlem i Vasa Hubertus styrelse som en helt vanlig styrelsemedlem har jag börjat reagerar på det här beteendet. Jag har mycket åsikter och tycker om att påverka, därför just valde jag att gå med i styrelsen när jag blev tillfrågad, eftersom det är just där jag kan göra något åt saker jag vill ändra på. MEN jag har också konstaterat under denna korta tid att jag aldrig skulle klara av att leda en flock i den storlek som vid Vasa Hubertus. Jag kanske har vissa egenskaper som tyder på ledare, men jag är allt för känslig för att klara av att vara en stark ledare för en stor flock. Jag beundrar människor som klarar av det där emot. Jag blir genast uppgiven om jag blir klagad och trampad på utan någon orsak eller utan konstruktiv feedback, eftersom jag ändå bara försöker mitt bästa och har svårt att inse att alla inte kan tycka om allt man gör, eftersom det finns otaliga många åsikter och personligheter i denna värld. Alltid stör man någon när man handskas med en stor flock oberoende om det har att göra med hästar eller människor.
 
 
 
 
 bilder lånade härifrån
 
 
Både i hästens flock och i människoflocken kan inte ledaren vara omtyckt av alla, eftersom det finns de hästar och människor som alltid prövar ledarens tålamod och possition för att se om den är så stark som den ska vara, och skulle jag vara ledaren skulle det inte hålla. Så jag lyfter på hatten för alla er ledar-hästar där ute. Bra jobbat!! Kämpa på ni alla chefer, avdelningskötare, ordförande, rektorer och andra ledare. Ni är duktiga!
 
Det jag ändå alltid har försökt tänka när jag inte varit suttit på en beslutfattande position, är att ge konstruktiv feedback. Alltså komma med förslag på hur man kunde ändra något och inte enbart vad som är fel. Att mina påståenden alltid besvarar frågan "varför är något dåligt" och "det här kan man göra för att förbättra".. Just de två frågorna anser jag alltid är viktig att kunna besvara när man för något vidare till de beslutfattande ledarna, oberoende om det handlar om arbetsplatsen, skolan, föreningen eller kompisgänget. För vem skulle tycka det är roligt att genomföra ett förslag om det aldrig kommer någon possitiv feedback eller om det bara klankas ner. DET kunde faktiskt vi människor lära oss av hästar, visa varandra uppskattning. Det är vi människor allt för dåliga på. Vi väsnas när det är dåligt men vi berömmer varandra allt för sällan. Eller vad tycker ni? Ser ni likheter mellan hästens flockbeteende och människans?
 
 
 bilden lånad härifrån

Minns ni? :)

2014-10-14 @ 19:07:00

Lekkompisen

2014-10-14 @ 11:23:21
Igår var Matti verkligen i sitt ässe! Jag hade valt att motionera honom mycket sent då jag tänkte att han skulle få busa av sig i manegen, och till hans lycka var hagkompisen också i manegen, så efter att de ridit klart fick de två kompisarna busa runt i manegen, och jessus vilken fart Matti hade!
 
Matti älskar verkligen att leka med någon hästkompis på ytor han slipper att springa på, för jessus vilken fart Matti hade. Det gör ens hjärta så varmt och ger det där extra slaget när man ser ens häst är lycklig! Och igår var Matti så glad så han visste inte vart han skulle ta vägen och sprang varv på varv på varv runt i manegen med kompisen Tore efter eller före sig.
 
I morgon kväll ska Matti få leka med Pasa om allt går enligt planeran, och idag ska vi rida lite. Så vi får se då hur det går! Jag har velat hålla lite lugnare åt Matti då han snubblade så senast vi var i terräng, för det hör inte till vanligheterna för Matti. Kan ju hända Matti var bara trött i musklerna efter lite intensivare träning eller så hade han en sämre dag, eller faktiskt har någon låsning någonstans?
 
Men igår syntes inga låsningar eller snubblingar över huvdutaget när busen rockade loss i manegen!
 
 
 WROOOM!
Bus

Vart försvinner dagarna?

2014-10-12 @ 14:00:00
Klart att jag vet vart all min tid går, praktik, stall, slutarbete, gym, sömn - repeat! Så bloggen har verkligen fått lida på sistone.
 
Men Matti har fått träna, mysa i terräng, fått tillbaka sin hagkompis Tore och lite till, så vi lider inte och har varandra men det syns int på bloggen men så är nog fallet! Ikväll ska Matti longeras då jag vill se lite hur han rör sig igen när han snubblade en del när vi red ut i terräng sist. Det kan ju vara något tillfälligt men jag kommer att ta och ha han som kollade upp Matti senast när jag funderade öve om allt stod rätt till at göra det igen, så får se då. Ännu några dagar innan han kommer.
 
Här får ni se några dåliga teelfonbilder från de gågna dagarna av mig och min prins!
 
 
 
 
 
 
 
Gullungarna Matti & Pasa

Lite annorlunda start

2014-10-08 @ 11:05:15Lite annorlundastart på dagen! Men inttressant att följa med träningar, man lär sig så mycket !!

Goa gubben min då!!

2014-10-07 @ 20:25:00
 
 
Vilken härlig höstdag det varit!! Det var så fint när jag kom till stallet att jag var tvungen att ta ett foto med telefonen för att föreviga ögonblicke då systemkameran lämnat hemma.
 
När jag kom in i stallet tittade min älskade Matti upp och var riktigt gosig och mysig när man klappade om honom. Han verkade vara på riktigt bra humör idag också! Eftersom han var mera känslig igår och vår kommunikation fungerade bättre så tänkte jag att nu struntar vi i ridspöet jag fått som vana att ta med på varje ridpass utan att helst använda det alla gånger (förutom då jag blir trött)..
 
Så det blev ett dressyrpass med fokus på övergångar, mukhet och tempoväxlingar. Det gick kanon! Emellanåt tappade jag lite rytmen och Matti kom ur sin mjukhet, men hittade rätt så fort tillbaka till den. På långsidorna fick jag bra ökat traven, men mest ännu enbart med farten, men några få steg tog han längre ändå. Roligast av allt i detta är ändå att jag inte kände jag behövde stöd av ridspöet. Det är så mentalt i min hjärna från många år tillbaka att han inte rör sig om jag inte håller det i handen, men idag rörde han sig bra framåt i alla gångarter, fart fick jag ur men sakta men säkert borde aktiviteten bibehållas i bakbenen också då han får styrkan att balansera upp mig där också!
 
Jag är helnöjd med passet som blev väldigt exakt 30 min. Jag tänkte försöka köra mera kvalitet på passen och effektivare och kortare (förutom ridlektionerna), för att se om Matti skulle bli mera motiverad och hållas så här glad och framåt, för så som han är nu att rida har han nog inte någonsin varit under dessa år jag haft honom. STOR skillnad på kort tid nu igen! YES!!
 
 
 
 
 
Print screens från sist han var så härlig att rida. Ingen fotade eller filmade idag

Världens finaste häst!

2014-10-07 @ 05:56:45
Matti och min älskade pojkvän idag på förmiddagen!
 
Igår hade jag och Matti verkligen en helt suberb dag tillsammans! På förmiddagen gick vi ut på en promenad och tog ett litet spontant photoshoot då jag hade pojkvännen med mig på promenaden, och här nedan ser ni resultatet! FANTASTISKA BILDER!!
 
Sedan på kvällen fick jag hjälp av Sophia när jag red då hon kommenterade och hjälpte till med att få Matti mera aktiv med bakbenen i galoppen, men det är både han och jag som måste få mer styrka för att få till det riktigt bra! Men det är så bra med någon som kommenterar ständigt om och om igen från marken, för framåt har det gått för oss, och igår kväll kändes Matti mycket bättre igen, så promenaden på förmiddagen gjorde verkligen sitt!!
 
Matti var också så duktig under promenaden på förmiddagen. Jag såg genast han var på rätt humör så han fick vara lös och stå och posera medan vi stod några meter ifrån ute i skogen, i vassen osv. Jag må kanske inte vara den bästa ryttaren, men jestas vad jag är stolt över mitt och Mattis band då han litar på mig. Klart jag inte kunnat ha ett likadant band till någon annan häst då det här är min första egna, men jag får rysningar när det kommer de dagar då Matti ser på mig helatiden och undrar vad jag vill han ska göra. Som idag... Han hade inga som helst behov av att springa iväg, utan var så nöjd och trygg där mitt ute i skogen med mig trots att det var nytt område vi var på idag. DET är jag nöjd över med mitt "hästsätt" då jag fått Matti att lita så mycket på mig att han kan stå och sova mitt ute i skogen och vara helt lös. Älskade finaste gulle hästen min!!
 
Min pojkvän Thomas har alltså tagit bilderna här nedan och jag har redigerat dem :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Är han bara inte för fin?? Han kan se riktigt snygg ut också ibland och inte bara söt ;)

Bloggen under ombyggnad

2014-10-06 @ 15:11:00
Bloggen är under ombyggnad så det kan se lite störigt ut här ikväll, men det ska hoppeligen bli mot det bättre!! :)
 
 
 
 
 

Höstmys

2014-10-05 @ 18:14:00
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Longering

2014-10-05 @ 07:15:00
Det är lite tyst här med jämna mellanrum, och orsaken är att jag kör slutspurten med skolan så slutarbetets finjusteringar tar mera tid än jag skulle vilja, och jag orkar därför inte blogga särskilt mycket..
 
För någon dag sedan fick jag faktiskt be min goda vän Johanna om hjälp då jag var tvungen att skriva arslet av mig på slutrbetet, så Johanna red Matti en dag, sedan var han ledig fredag och lördagen så longerades han. Under longeringen fokuserade jag på övergångar för att det inte skulle bli runt runt i racer fart. Så vi fick till och med till det flera gånger att Matti lyfte på kommando från skritt till galopp. Duktiga pollen min!
 
Så här kommer lite bilder och en videosnutt från då jag longerade :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Matti hälsar - Tjena kexet!

2014-10-04 @ 22:53:58
Bus

Knäppjök

2014-10-01 @ 09:42:21
Igår blev det en 30 min promenad i skogen med Matti i sällskap av min kära mamma och hennes två labradorer. Matti skötte sig fint och det var riktigt mysigt att gå där och reflektera livet med min goa mamma.
 
Efter promenaden blev det longering av Matti som har haft två ofrivilliga lediga dagar då skon åkte av, så jag hade på känn Matti skulle vara en häst full av energi, och genast jag sade "galopp" kutade Matti iväg och fick värsta busattacken och for runt som en galning, gjorde en hel omvädningn och böt mitt i allt varv och tog fram araben i sig, haha! Han är så tossig när han gör så där.
 
Så när han sprungit av sig det mesta tränade jag övergångar påkommando med honom innan vi varvade ner. Så hoppeligen har värsta energin gått ur honom idag så han hålls mera i handsken, hehe. Men inatt kom första minusgraderna som varade in på förmiddagen, så kan nog hända jag har en liten busig häst, men jag tänkte jag skulle prova lina honom före ridningen för att se om han skulle vara mjukare till vänster varv då han fått värma upp utan en skumpande ryttare på ryggen!
 
 
 
Bus


RSS 2.0