Olyckan var framme idag

2012-09-29 @ 16:01:49
 
 
 
 
Idag städade jag stallet och även bland mina grejer och rensade kallt bort det jag inte använder, två påsar med saker jag inte använder slängdes.
 
Jag har också köpt en nya ryktlåda, eftersom den jag har nu är så gammal och ful, (jag har ju ändå haft den i ca 10 år), så nu har Matti en egen fin ljusblå ryktlåda var allt rymdes så fint in i. Den gamla blev putsad och fick agera förvaringslåda till Mattis benskydd. Glömde att ta kort på hur prydligt allt blev, kan försöka göra det i morgon.
 
Efter städandet red jag ut i terräng i sällskapa av Åsa och Arn, det var riktigt trevligt som vanligt tills olyckan var framme. Arn fick fnatt och gjorde en jäkla snabb piruett/hopp och allt vad han nu gjorde, för när jag fått stannat Matti (som hoppat till av Arns damp fel) så ligger Åsa i diket. Man får inte skratta här, men kan inget annat göra än skratta åt Matti, för han är så tönttig, han blev orolig och "rädd" för Åsa som låg i diket och vågade inte komma fram så jag fick hoppa av och springa fram till Åsa. FY!! Som tur kunde Åsa resa sig igen och vi skrittade tillbaka hem, men det var inte en så trevlig stor sten bredvid var Åsa landat, hon hade änglavakt!
 
Fy då. Hur snälla hästar man än har kan man aldrig utesluta att man faller av, de är ändå bara djur och agerar där efter, men det är vi som gett oss in i leken och får då leken tåla, men verkligen tur att Åsa kunde resa sig upp, det var ett ordentligt fall!!
 
 
 
 
 
 

Nattvideon

2012-09-29 @ 09:37:00
 
Det är var inte lika mörkt som det ser ut på videon, det är bara kameran som inte klarar av att filma när de blir lite mörkare ute. :)
 
 
 
 
 
 

Underbara häst!

2012-09-28 @ 20:54:00
Idag svängde jag in vid Agrimarket för att köpa lite Pellava men kunde bara inte motstå att köpa ett par lila benlindor då de var på erbjudande (jag vet, jag har pippi på benlindor och schabraker), så det blev en liten fredagspresent till Matti.
 
Som vanligt nu för tiden blev det att rida barbacka igen, och så red jag med Hackamoret idag igen. Hade sällskap av Lena och Idunn idag så vi skrittade fram längs vägen och red sedan dressyr på ridplan. Matti var som en dröm att rida gällande mjukheten! Vet inte om det är för att han haft både igår och idag regntäcke på sig eller om det är hackamoret som gör honom så mjuk  och härlig att rida rida. Har ni erfarenhet av Hacket får ni gärna dela med er!  Matti hänger nämligen inte alls på tyglen som han brukar, utan det är en lätt kontakt i tygeln, visst har han en tendens att falla bakom lod nu som då när han försöker slippa undan arbete, men annars mjuk och fin. Bara jag skulle få honom med vikten på bakbenen och framför skänkeln så skulle jag vara nöjd, men inte roligt att få allt gratis, så vi kämpar vidare!
 
Jag hade inget direkt mål idag med ridningen utan gjorde lite allt möjligt, hoppade ett litet kryss, galopperade, tempoväxlingar, skänkelvikningar, slutor och övergångar. Busade runt och hade roligt med andra ord. Imorgon ska vi bort från ridplanen och ut i terräng!
 
Lena filmade lite när jag red, fast det hann bli lite mörkt så syns inte sååå bra. Men den filmen kommer senare, tar en stund att klippa ihop det.
 
 
 
 
 
 
Bus

En sådan där..

2012-09-28 @ 12:22:00
En sådan här sadel är det som jag köpt (kommer att köpa då den anländer till Finland) till Matti, en Dressage Saddle Stubben Genesis CL. Du kan läsa mera om den här.
 
Hon som beställde åt mig frågade om jag ville ha en massa extra "finesser" som lät så bra, men jag som inte är gjord av pengar fick nog bara tacka nej till allt, lite trist, men den bittra sanningen. Klart jag klarar mig utan, men skulle kännts helt ok med en sadel i härligt läder som gör det ännu skönare att sitta i, en BioMex som gör det bättre för ryggen osv. Men nepp, vanlig sadel som passar Matti fick duga. Enda jag valde (eftersom det inte kostade något extra) var en sadel man får mera stöd från och lättare korrekt sits.
 
Så från och med NU får vi på riktigt vänta 6 veckor innan jag kan rida seriöst dressyr igen (det vill säga om sadeln sitter).
 

Så håll alla nu tummarna för oss så inte vi fortsätter ha lika otur med sadel.
 

Vilken skönhet! NOT

2012-09-27 @ 12:14:00
Alltså seriöst, det är skit svårt att få fina bilder på Matti, han ser alltid ut som en mammut eller kossa på bilderna. De gånger jag lagt upp foton när Matti har öronen framåt skulle ni bara veta hur många foton jag hunnit ta före det kortet kom!!
 
Marikje där emot är så lätt att fota, alltid öronen fram och huvudet högt, men hur man än hoppar, slänger stenar, viftar med spön och sådant så bryr sig inte Matti. För 1 år sedan kanske han skulle ha brytt sig, men tydligen har jag tränat honom allt för mycket att vara obrydd för i dagens läge är det svårt att få en bild där han ser ut att vara på allerten. Fast nu kom jag på att jag aldrig prövat ha med en havrehink? Fast då skulle han i och för sig inte stå stilla eftersom han älskar mat...
 
I förrgår försökte jag ta mysiga foton på Matti efter ridpasset men han såg ju inte särskilt snygg ut på ett enda foto!! Men nog diggar jag den där gråa hästen för det, men lite photogenic kunde han ju ändå vara! ;)
 
 

Här har han NÄSTAN öronen fram
 
Bus

Utveckling och funderingar.

2012-09-26 @ 15:15:00
Om jag ska vara helt ärlig så när det kommer till hästar och ridning har jag kanska dåligt självförtroende. Inte dåligt självförtroende på det sättet att jag blir osäker om hästarna bråkar när jag rider eller i hanteringen för jag menar det är ju nästan bara de jag hamnat att rida och hantera, utan jag har svårt att lita på att jag verkligen kan saker och ting.
 
Som till exempel med Matti, jag tänker ibland om jag har gjort rätt som köpt honom eftersom han är ung och jag inte är den kunnigaste ryttaren på planeten. Tänk vad fin dressyrhäst/hopphäst han skulle bli om någon kunnigare ryttare skulle skola honom vidare istället för mig. Alltå förstå mig rätt nu, jag ångrar inte köpet av Matti, det fanns inte något annat alternativ än att jag köpte Matti eftersom jag älskar denna häst mer än ord kan beskriva, men var det egoistiskt av mig att köpa honom baserat på min kärlek till honom när jag inte har kunskap att utveckla honom till den nivå andra 7-åriga hästar är på? Förstår ni hur jag tänker?
 
Jag tror helt ärligt att jag ALDRIG kommer sälja Matti, never ever, han och jag kommer i par, så är det bara! Men när man hör andra prata om andra hästägare och deras hästar i både positiv och negativ bemärkelse tänker jag alltid på vad det talas om mig och Matti? Tänk om det sägs jag är fel ägare eftersom jag inte kan utveckla honom ordentligt vidare så att han ex. skulle kunna rena galoppombyten idag osv.. Kanske gällande den biten kan det finnas sanning, för jag kan inte rida Matti så bra som ex. Lena Lahti, Cessi eller Betti (Btti var Mattis ägare i Estland) kan, men jag försöker, nej VI försöker tillsammans. Han och jag utvecklas tillsammans, sakta, sakta men säkert.
 
Det jag känner mig speciellt osäker på är allting runt omkring ridningen, när är det för tidigt att lägga på täcke om man ändå vill hästen ska få vinterpäls så då de blir -30 står man inte där med 10 täcken på och hästen fryser ändå, hur mycket foder ska hästen äta för att få energi som är hanterbar, vilket foder skall hästen ha, när skall veterinären ut och när kan man sköta sår och svullnader själv och med vilka preparat? Vilka utslag är inget farligt och vilka skall man hålla koll på.. Allting sådant här gör att jag känner mig osäker då jag nu ansvarar jag helt själv över en häst jag älskar så otroligt mycket, så jag blir rädd att min okunskap ska förstöra något.
 
Jag har möjligheten att ha Matti på världens mest harmoniska och underbaraste ställe jag vet, men jag får dåligt samvete många gånger då jag frågar så mycket om allt, och det är sällan jag som kan hjälpa till med något (förutom mockning, hehe) eftersom jag har minst kunskap i det stallet. Jag har sådan tur som har 4 andra underbara kvinnor med mycket kunskap runt mig, annars vet jag inte hur detta med att äga en häst skulle gå, ni förstår inte hur underbara alla är där i Mussmoskogen.
 
Blev ganska råddigt inlägg, men förstår ni hur jag menar?? Nu ska åka ut till stallet och pussa på min guldklimp, trodde jag inte skulle slippa ut idag, men mamma ringde och erbjöd skjuts och sällskap så jag var inte sen att tacka ja till det!
 
 
Känner inte ni er osäkra ibland med era hästar?
 
 

Det gick inte alls!

2012-09-26 @ 14:02:00
Haha, det sket sig med det samma med hela träningsschemat. Well, måndagen stämde ju och hoppeligen söndagens program, men hann inte hämta Hackamoret på tisdag så blir i morgon, och idag blev jag mitt i allt bil-lös så Matti blir ledig idag och på fredag fick jag medlockat Lena i terräng om vädret tillåter, så får helt enkelt ta dagen som den kommer. Nog skulle det vara lätt med egen bil så man kunde planera!!
 
Igår då så red jag i hoppsadeln lite dressyr. Till en början var Matti helt mjuk och OK i skritten men i traven blev han travhäst (minus farten) så jag började göra serpentiner över hela ridplanen och volter i varje kurva för att frsöka mjuka upp honom och mera på allerten, till sist mjuknade han upp en aning. Men det var ingen höjdare ridpass, men det hann bli så mörkt så man tänkte bli påriden och rida på de andra ekipagen på ridplanen eftersom ingen av oss tänkte på hur snabbt det blir mörkt så inga lampor var påslagna, hehe. Nå nu vet vi!
 
 
UPDATE: blev en lite pomenix med Matti idag, mamma ringde och erbjöd skjuts så vi gick alla ut och gå (jag, mamma, matti och hundarna Dixie, Elvis och Ronja)
 
 
 
Trött på att rida dressyr o hoppsadel, men hoppeligen har vi om 6 veckor en dressyrsadel att rida i!!

Veckans träning

2012-09-25 @ 15:36:00
Eftersom jag själv börjat gymma nu och måse få tiden att gå ihop med skola, Matti, gym, pojkvän och vänner så tänkte jag försöka lägga upp ett träningsschema varje vecka för mich och Matti på hur vi ska träna. Så så här ser vårt schema ut för denna vecka! :)
 
 

Excited!!

2012-09-25 @ 09:59:00
Igår erbjöd sig Jennie att hon kunde hålla hopplektion till mig och Matti, gosh vad excited jag blev! Jennie höll ju några gånger förra hösten men så rann det ut i sanden ju mer det blev mot vintern.
 
Så nu får jag bara hålla tummarna att jag får låna transport och att ridplanen i Gamla vasa är ledig på söndag, för isåfall får jag hoppa ordentligt! Vitsi va kul, och dessutom får jag en privat hopplektion.. Tidididii excited x10000.
 
 
Senast jag och Matti var på hopplektion (18 augusti)
 
 
 
 
 
 
Hoppning i Gamla Vasa manegen i februari 2012
 
 

Fångad av en stomrvind

2012-09-24 @ 16:39:14
Jeeestas vad det blåser där ute idag! Kände inte alls för att rida i denna blåst, så löslongerade Matti istället. Matti lyssnade så fantastiskt bra!! Det var så roligt, han lydde på tempoväxlingar, övergångar och inkallning fint. Hade Matti att galoppera några steg och bryta av till trav, trava några steg och lyfta galopp osv.
 
Ooh, han var så duktig!! Trodde inte han skulle lyssna på mig för fem cent eftersom det blåste då hårt. Fina skrutten!
 
 

Bild från instragram, innan vi gick till ridplan för att busa lite.
 
Bus

Hästloppis

2012-09-24 @ 12:08:00
Visst köpte jag lite småsaker till Matti när innan jag ägde honom också, men nu när jag står som ägare till honom så blir det mera praktiska saker som står på inköpslistan och ska inhandlas.
 
Igår beställde jag efter en sadel åt Matti (yepp ni läste rätt en Stubben special made for my Maestro), så det är bara att vänta nu då på besked av de vid Stubben i Holland. Kan ta upp till 6 veckor (suck!!) innan jag får den och då är det ändå inte 100% att den sitter, men vi får hålla tummarna!
 
Sen så älskar jag bara Facebook-gruppen "Hästloppis", där är det finlandsvenskar i österbotten som säljer hästgrejer. Lade upp en annons att jag söker reflextäcke, hackamore och tömkörningsgjord och vips hade jag allt detta efter bara några minuter. Så mycket bättre att köpa begagnat av andra som inte har nytta av det än slösa mycket mera pengar på nya om de begagnade ändå är i användbart skick! :)
 
Så nu när jag betalat och hämtat grejerna kan jag rida i mörker utan att vara rädd att vi inte syns, och jag kan ännu bättre variera träningen med Matti så han inte tröttnar utan är med på noterna hela tiden. Win-win situation. :)
 
 
 

Visste ni?

2012-09-23 @ 12:13:00
Visste ni att har man en häst som sadeln glider framåt på ska man helst inte använda sig av sadelgjordar med resår. För eftersom de töjer när man spänner sadelgjorden ger detta också utrymme för sadeln att röra på sig under ridningen.
 
Sadelgjordar gjord av rep är ex. super för hästar som sadlarna glider framåt på, det som är nackdelen är att det inte finns någonstans att stoppa undan remmarna från sadeln när man spännt sadelgjorden.
 
Men ett litet tips, byt bort sadelgjorden resår och köp en utan om sadeln glider framåt på din häst, det kan hjälpa mycket, så vida att sadeln annars sitter bra på din häst. :)
 
 
 
 Jag själv har ridit mer resår och hade beställt en till sadelgjord med resår men fick skicka tillbaka den efter att fått veta detta. Man lär sig hela tiden något nytt!
 

Shopping

2012-09-22 @ 11:58:00
Har länge kollat efter ett par ridstövlar men då de är så dyra!! Men igår så köpte jag mig ett par som priset var överkomligt på, så finally ett par som är tillräckligt höga och sitter.
 
Sen köpte jag i början av veckan en ny tröja också, riktigt perfekt att rida i nu när det blir för varmt i jacka men för kallt i vanliga tröjor. Det är e B Vertigo med teddy-tyg, så riktigt bra.
 
 

Bilderna från igår

2012-09-22 @ 11:03:00


Barbacka i kvällssolen

2012-09-21 @ 19:54:00
Nåja blev lite fotas ikväll. Men sakran red inte så bra, blir så spänd när ajg vet någon fotar för man vill ju såklart det ska gå bra och se bra ut.
 
Stundvis var Matti helt ok, men han va lika trög som han brukar vara, så det var lite irriterande eftersom han flög så fint fram igår, skulle velat ha DEN traven på foto! Igår tränade jag verkligen magmusklerna eftersom det blev nästan flygande trav, så idag var de mycket möra och jag hade svårt att sitta ner, så ser på bilderna det blev lite väl mycke lut bakåt istället, men övning och träning ger färdighet! På tal om träning skulle jag verkligen behöva en ridletion av Lena Lahti nu, men vet inte om hon håller åt mig när jag är sadellös.. Borde kanske kolla upp det?
 
Här kommer lite smakprov från ikväll, mer får ni i morn. Nu ska jag mysa med min pojkvän innan vi går och sussar.
 
 
 

Bakis och lerig häst!

2012-09-21 @ 09:25:00
Alltså mitt hjärta smälter varje gång jag kommer till stallet. Igår igen kom Matti och mötte mig vid porten när han hörde mig kalla på honom. Visst han skrittar bara, men i alla fall, tänk att han VILL komma till mig fast han har stor hage och kompisar i den. Älskade häst vad jag tycker om dig!!!
 
Nåjaa, det var bara en "kort" parentes. Matti såg annars ut som stryk i övrigt när jag hämtade in honom. 15 min innan jag och Cessi anlänt till stallet så hade det öst ner regn och eftersom Matti var blöt hade han såklart passat på att ge sig själv en lerinpackning, och eftersom jag fortfarande rider barbacka ännu så lade jag en schabrak på så jag inte skulle bli lerig och blöt i baken.
 
Att rida var Matti riktigt roligt. Jag fokuserade på mig själv och min ridning igen och försökte göra så lite som möjligt. Jag tränade på skänkelvikningar och tempoväxlingar samtidigt som en någolunda form skulle behållas både lång, rund, låg och, högre, rund form. I skritten gick det riktigt bra, men varje gång jag ökade i trav så gör jag något fel för Matti tappar alltid formen då.
 
Ooh, vad jag hoppas att jag hittar en sadel som gör att Matti vill röra sig framåt på samma sätt som då man rider barbacka. Matti fick riktigt bra ökningar igår, behövde inte påminna honom så mycket som jag brukar när jag rider med sadel, och det kom fina ökningar, inte sega som det annars brukar vara. Mina magmuskler fick verkligen en ordentlig workout.
 
Idag ska Cessi och jag fota varandra när vi rider, så ikväll kommer det äntligen nya ridbilder (om vädret tillåter). :)
 
 

Älskade fina häst. Sara har tagit denna fina bild då jag var 2a gången och red Matti förra sommaren.
 
 
 
 
 

Singing in the rain

2012-09-18 @ 20:04:00
Nåjaa, kanske rubriken inte riktigt stämmer, hehe. Igår var det så hemskt blåsväder så jag tog bara in Matti från hagen och gosade i boxen med honom och hjälpte till att städa stallet.
 
Idag regnade det inte när jag kom till stallet så jag tänkte jag skulle rida lite lösgörande övningar barbacka, men hann bara rida kanske 20 min så började edt regna, och när det regnar är det nästan onödigt att rida Matti, fr han avskyr verkligen regn (jag också), så det är lika bra att hoppa ner.
 
Men jag hann i alla fall träna på skänkelvikningar, öppnor och slutor. I Skänkelvikningarna så tog jag sic sag, alltså två steg till vänster två steg till höger osv. Mitt fokus idag var på mig själv, alltså att jag skulle göra så lite som möjligt där uppe på ryggen. Ibland gick Matti riktigt bra, men så kom regnet då så vi slutade.
 
 
 
 
P.S.
Det sket ju sig med sadelbussen nu på torsdag, den kommer på förmiddagen och far redan kl 14 så blev inget för mig och Matti då... SUCK!!!!
 
 

Backträning

2012-09-17 @ 10:14:00
Igår red jag ut med Cessi i terräng med hästarna och vi hade konditionsträning igen i alla backar. Det är så grymt bra för Matti att få galoppera i terräng och speciellt i uppförsbackar eftersom jag inte är tillräckligt skicklig än att få ordning på galoppen på ridplan så där bara, så han får träna rumpmusklerna o få en rullande bra galopp när det är backräning.
 
Hur som helst var det super kul att rida ut OCH Matti kunde galoppera jämnsides med Marikje idag igen. Det var så kul. Haha, speciellt då vi kom upp galopperades för en lång backe, för där i mitten av backen låg en pafflåda KOFF, och vi kom i ganska bra fart upp och jag och Matti galopperade på den sidan var KOFF-lådan låg på, så när vi kom till lådan tog Matti ett ynkligt och ograsiöst skutt till sidan och fortsatt ännu hårdare och förbi Marikje (utan att skena, jag bara lät honom galoppera håradare eftersom det är sällan han får sådana kickar). Hahaha, alltså den där hästen slutar aldrig förvåna mig, han är så grymt underbar å alla plan.
 
 Jo, så invigde vi de nya benskydden. Matti är så fin i marinblått och rött! Eller hur?
 
 

Nästan, igen!

2012-09-16 @ 15:30:34
För det första vill jag varmt rekommendera Horse-ess. De var helt underbara tjejer som verkligen gjorde sitt bästa för att hitta en sadel åt oss, och lärde mig dessutom samtidigt mer om sadlar och visade hur man korrekt prövar ut en sadel, vad de felsta gör fel osv. De tvingade verkligen inte på mig någon sadel, utan var mycket noga med att INTE sälja något som inte passar.
 
Tyvärr kom vi ju inte hem med någon sadel eftersom det var samma problem som tidigare, alla sadlar som sitter bra när Matti står stilla eller skrittar rör sig framåt och blir i bakåtlut genast han travar.
 
Men trots att vi inte hittade sadel är jag inte ledsen, jag fick mer kunskap och förståelse varför det är så svårt att hitta till Matti sadel. Matti har ex. mindre bogblad som gör att sadeln glider fram och åker upp på manken och blir i bakåtlut, dessutom har vi prövat allt för vida sadlar åt Matti. Så de sade Matti är en klurig häst med hans byggnad att hitta sadel åt, att antagligen har han ärft det av sin arab-pappa eftersom araber är mycket svåra att hitta sadlar åt. I värsta fall så hamnar vi att specialbeställa en sadel åt Matti, men de rekommenderade att jag ändå skulle åka med Matti och kika då sadelbussen kommer nu 20.9, och höra av mig efter det så ser vi hur vi går vidare.
 
Dessutom körde jag med släp första gången själv eftersom det rent ut sagt sket sig med chaffis. Men som tur överskred inte trailern + Matti + bilen maxvikten så jag får köra  fast jag inte har "lilla e" kortet. Jessica som hjälpte oss hitta sadel lärde mig då också lite om backning när jag berättade det var första gången jag körde. Det var ju verkligen inget Jessica skulle ha behövt göra men hon satte sig i bilen och guidade mig hur jag skulle backa och svänga och ha mig för att lättast slippa ut från gården, super snällt! TUSEN TACK FÖR ALL HJÄLP TJEJER, DET VAR GULD VÄRT!!!!
 
Jo, och Matti gick in på första försökena i transporten och skötte sig exemplariskt fast det var ett nytt ställe för honom, mama is so proud!!!!
 
 

Har du sadelproblem ska du definitivt ta kontakt med Horse-ess. Bästa jag gjort so far i detta sadelträsk!

 
 
 
 

Busy som bara va!

2012-09-15 @ 08:38:00
Alltså jag har varit så busy nu de senaste dagarna att jag inte hunnit uppdatera. Men vi lever, hehe. Idag ska vi åka norrut med Matti och prova sadlar, både till Esse och om vi inte hittar där fortsätter vi norrut! :)
 
Så snälla rara ni, håll tummar och tår att vi hittar en bra sadel till Matti idag!
 
 

Matti då han ännu stod i Vörå. 2a gången jag red honom.


 

Svar på kommentar

2012-09-12 @ 13:05:00
FRÅGA: Läste på sidan här att du varit utbränd och Matti missförstådd? Jag har inte följt din blogg så länge så tror du att du kan berätta om det? På vilket sätt menar du ni räddade varandra, knappast var Matti vanvårdad! Söt häst annars!
 
 
SVAR: Att Matti var vanvårdad får ni absolut inte tro, fy då, nej, nej!! Alltså grejen var att hans förra ägare inte hade tid för honom så hennes mamma tog mest hand om Matti, och eftersom mamma inte kunde så mycket om hästar så tog hon kontakt med mig och undrade om jag var intresserad av Matti. Mamman tyckte så om Matti och man såg hur mycket Matti tyckte om henne, så ni får aboslut inte tro han blivit vanvårdad, Matti har alltid blivit älskad!
 
Matti importerats från Estland i slutet av januari 2011 och ägaren innan mig köpte honom i början av feburari, så det blev snabba ägarbyten och stallbyten + resan över havet tror jag tog på Matti så han kom lite ur balans. Matti är en häst som behöver tid att lära känna en människa och våga lita på dem, så jag antar att de snabba bytena gjorde Matti osäker i sig själv. Han var ändå bara knappt 6 år när han gjorde sin stora och först flytt.
 
Det som jag syftar på med missförstådd är då människorna i stallet kallade honom schitzo och knäpp. De berättade att Matti kunde hoppa till för allt, såg spöken över allt, kunde springa iväg utan anledning, stegra sig i terräng o falla bakåt och sedan skena hem, var inte så terräng eller trafiksäker osv. Visst har Matti hoppat till för saker med mig också, men det gör alla hästar.
 
Jag blev lite osäker första gången så klart vad jag gett mig in på efter att fått höra det där, men föll för honom pladask. Men de två första gångerna jag red Matti var jag nog aningen nervös, men det släppte vart efter. Jag jobbade även mycket från marken med honom de första månaderna och fokuserade bara på att lära känna varandra, vilket jag tror var nyckeln till att vi så snabbt kom överens och jag aldrig fått se de fasonerna som jag fick höra första gången jag träffade Matti.
 
 


 
 
Jag då igen hade haft flera år i skolan som var tunga, blev skoltrött, fick mononucleos och hamnade in på sjukhus och fick flera följdsjukdomar så året efter tillfrisknande fårn mononucleosen så var jag sjuk i nästan allt annat, min kompis dog på en resa vi gjorde med skolan, jag kände jag inte fick det stöd jag behövde från skolan med studentskrivningarna när jag faktiskt varit riktigt sjuk och hade läkarintyg. Jag har alltid haft höga krav på mig själv och jag skulle ha behövt ett mellanår för att samla krafter men jag lyssnade för mycket på andra istället för mig själv och mitt välmående så jag började genast på högskolan men klarade bara några månader innan jag blev sjukskriven för utbrändhet.
 
Vid det här laget hade jag tappat kontakten med måna kompisar och dragit mig undan, inte klarat av att gå till skolan på 2 veckor och var livrädd att någon skulle få reda på det. Hade hittat på att jag var sjuk till skolan och till pojkvänne sa jag att lektioner blivit inhiberade osv. Som många säkert vet kommer man inte upp på fötter så där bara från en utbrändhet, så hela december var jag sjukskriven från allt, och i januari tvingades jag börja jobba 50% för att klara av ekonomin och gick vid psykolog och hela köret. I samband med detta då så hörde de av sig om Matti i juni 2011 och jag kände bara jag inte kunde släppa denna chans fast det innebar mycket ansvar och fullt schema igen (att ha fullt med program var skrämmande och ångestframkallande då ännu). Men det är det bästa valet jag gjort. Det var bästa terapin jag kunde få. Jag började vart efter må bättre och prioritera rätt och få ordning på mitt liv och jag började i skolan igen, men nu i ny skola och ny utbildning (sjukskötare).
 
Jag har ännu idag saker att jobba med ännu, men jag har kommit så otroligt långt och jag kan inget annat säga än att jag och Matti hittade varandra när vi behövde varandra som mest. Vi har tillsammans kommit upp på benen igen och mår så bra vi bara kan må just nu.
 
Blev en lång roman nu, men blev så rädd att andra också trodde Matti blivit vanvårdar, för så har det aldrig varit. Det är bara som med oss människor, ibland fungerar inte kemin mellan alla människor, alla fungerar inte med alla, så är det med hästar och människor också. Jag och Matti passar varandra som handen i hansken.
 
 
 

Konditionsträning

2012-09-11 @ 13:41:00
Igår var vi i terräng med hästarna och hade konditionsträning. I alla uppförsbacka galopperade vi och hade roligt. Matti frustade och hittade t.o.m. lite energi där i slutet så han drog förbi Marikje!! (aldrig hänt för,, var skit kul!!) så jag behövde inte driva på honom över huvudtaget, OCH vi kunde för en stund rida FÖRST!! Matti brukar alltid vara så långsam i jämförelse med Marikje så vi lämnar alltid lite efter, haha.
 
Red i egen dressyrsadel igår bara för att barbacka vågar jag inte rida så hårt i terräng då jag glider bakåt, men igår konstaterade att det gör jag INTE igen. Även om de sadlar jag provat inte varit de bästa de heller så märkte man så stor skillnad nu när man red i "egen" nu igen (eller jag äger den inte, har bara turen att få ha den tills jag hittar en ny)..
 
Men roligt var det i terräng och svettiga var vi allihopa! Ikväll ska vi igen i terräng men då i sällskap av Lena och Idunn. :)
 
 
Är det inte fantastiskt tur att jag har så otroligt taggad häst?! haha

Freedom, Matti & Marikje

2012-09-10 @ 12:57:41
 
Bus

Sökandet fortsätter

2012-09-09 @ 14:03:03
Ingen av sadlarna passade. Det så bra ut på tre stycken då man lagt på sadeln och spännt fast sadelgjorden så satt sadlarna ännu bra, men när jag ridit i sadlarna i alla gångarter så hade alla blivit i bakåtlut och de hade åkt fram mer eller mindre.
 
Nästa helg kommer en sadelbuss norrut och jag har försökt få kontakt med dem som har den och få bestämt ngn tid. Om inte jag hittar där så kommer en sadelbuss till stallet nästa månad.. Dessa är mitt sista hopp känns det som. Jag vill börja rida ordentligt! Men blir fortsätta barbacka!
 
 
 
 


Haha, Åsa frågade idag "vill du Matti ska börja gå med Idunn och Arn igen i hagen?", hon ser tydligen också att Matti fått tillräckligt av det god för i sommar och ska börja gå i bantningshagen igen. Det är så knepigt, för Marikje har gått hela sommaren på bete men på henne lägger det sig så bra på kroppen, Matti får en kalaskula till mage, haha! Sådan Matte sådan häst.


Suck stön!

2012-09-08 @ 15:11:00
Nåjaa, nu har jag kommit hem från stallet efter att ha provat sadlar. Prövade 4 st idag och ska prova 1-2 st i morgon. En satt bra tills vi började kolla vid manken, det fanns inte riktigt bra utrymme där, och en annan satt helt bra vid manken men var lite trång MEN denna kunde man böja järnet på och vidda hos en sadelmakare..
 
Så ingen sadel ännu. Ska vänta till i morgon och se ifall Åsa hinner kika och säga vad hon tycker. Sucka stöna! Som tur var det en vänlig själ som skickade på Facebook att det var en sadelbuss på kommande nästa månad som kommer ut till stallet och kollar ut sadlar, nya som begagnade, så om inte vi hittar någon DÅ ger jag nästan upp!!
 
Red i alla fall i ena sadeln för att se hur det satt. Konstaterade att två veckor ledigt från ridningen gjort gott till Matti, han var så mjuk och FRAMÅT!! :) Så kul att rida honom. Älskade häst!
 
 

När får man hitta perfekta sadeln?? Varit så nära idag men ändå inte alls!

 
 

Ändrade planer

2012-09-07 @ 13:37:24
Vill börja med att tacka alla ni för era tips i detta sadelträsk. Uppskattar alla tips ni ger, ni är så snälla!
 
Det var meningen jag skulle övervakat när hovslagare kom i morse kl 9, men inatt kl 00-03 var jag bosatt på wc och spydde som en gris, så blev ingen skoning idag, suck!
 
Sen skulle jag ha åkt norrut och samlat på mig sadlar att prova i helgen, men nehepp, de kan jag ju inte heller åka på då jag har feber. Som tur har jag en sådan underbar mamma som förstår min frustration och åker och hämtar upp sadlarna.
 
Hoppeligen är jag i bättre skick så jag kan åka och hämta upp två till, och sedan få prova alla i morgon!
 
Här är lite från gårdagen då jag lärde min pojkvän lite löslongering. Matti tyckte det var skit kul! Fick jag inte annars ganska ljuvlig bild med telefonen den här första här nedan? Mina älsklingar <3
 
 Bus

Jäkla sadelträsk!

2012-09-06 @ 20:45:55
Nu får jag lejdon på riktigt av att inte hitta någon sadel!! Har sökt överallt känns det som. Har två kanske tre jag ska hämta o prova i morgon, och en här i vasa jag ska plocka upp och kika, hoppas verkligen att någon passar.
 
Har nu 6 sadlar jag ska rpova i helgen, om ingen av dessa passar gråter jag nog som ett litet barn.
 

Sist jag hade flera sadlar på en gång o prova. 4 st, ingen passade

 
 

Utnyttjar ledigheten

2012-09-06 @ 07:23:58
Matti är ännu denna vecka på så kallat "loma", så jag rider inget utan jobbar med honom från marken och sådant (och letar dressyrsadel med lykta o lupp!!).
 
Så försöker få honom mera snabb på mina kommandon, han är ju lite av en söl-korv, haha. Borde kanske busa mera läng vägen och på någon äng för där var han lite kvickare med, fast han även där tar lite väl mycke betänketid på sig. Se nu bara på videon, haha!
 
Den var rätt lång o samma sak så försökte klippa o få den lite kortare så man orkar se. :)
 
 
 
Bus

Love is in the air

2012-09-04 @ 16:57:14
 
 
 
 
Matti är så underbar. Igår fick jag åter se min älskling efter 1 vecka ifrån varandra. Matti kollade lite snabbt upp när jag kom genom hagen och såg ut att tänka "Fasen, nu kommer hon bäst att äta det sista jag kan innan det blir hårdträning igen" för genast han såg mig började han tugga gräs i racer fart, haha.
 
Sen har Matti fått en liten beundrare, när jag tog in Matti från hagen igår kom lilla fölet galopperandes emot oss och ville busa med Matti, och han älsklingen är ju bara för snäll med fölen. Som Betti berättade åt mig ser det verkligen ut som att han älskar föl och unghästar. Älskade skrutten
 
 

Lillen ville busa och började nypa Matti i mulen, så där stod de o smålekte en stund <3


 
 
 
 
Bus


RSS 2.0