Öppna, sluta, ditt och datt

2013-02-28 @ 11:52:00
Nåjaa, nu är jag hemma igen efter 5 timmar i stallet. Jag hjälpte nämligen Ansu lite i stallet idag, och så kom hovslagaren ut, så därför blev det en lång stallvistelse idag igen. Hovslagaren sa idag igen "Du har nog fått en fin häst, han har så bra lynne", men det vet jag ju redan, Matti är toppen även om han busar ibland och får vårkänslor! <3
 
Ridlektionen var toppen, och det känns så fantastiskt just nu. Då jag jämför dagens pass med första efter Mattis vila så har vi på så här kort tid kommit långt!! Jag har så förbaskat bra feelis efter ridlektionen, Lena Lahti är verkligen en TOPPEN tränare, hon vet precis hur hon ska pusha och uppmuntra mig till att kämpa till att sista svettdroppen fallit av mig! Tack för det!!
 
Idag var "svårighetsgraden" lite högre. Vi jobbade mycket med att få aktivitet i bakbenen och lättheten (såklart). Övningen som jag tyckte var bäst var den när vi red i kort, kort, trav och skulle göra ett steg öppna, ett steg sluta, ett steg öppna och sedan genast galopp. Övningen fick verkligen mitt hjärnkontor att jobba och att hitta känslan var svårt för mig, och jag ville göra lite för mycket så det blev snarare tre steg öppna, tre steg sluta, tre steg öppna, tre steg trav och sedan galopp. Men till sist fick vi till det, YES!
 
Jag är så förbaskat nöjd med lektionen, allt gick så mycket bättre än förra veckan, så jag hoppas verkligen vår utveckling fortsätter i samma takt, för just nu känns det som att om inga fler skador uppkommer kan vi bli farliga på tävlingsbanorna nu när vi har toppen träningsmöjligheter.. Eller får man säga så om sig själv?
 
 
Bilden är snart 1 år gammal, men tycker så om den. Min älskade häst! Tänk vad han kan göra en lycklig!

Vill ha!

2013-02-28 @ 10:40:00
Varför vill man ha mest grejer när man inte har pengarna?? Jag kikade på på calevo.com och hittade genast en massa jag skulle behöva och vilja ha!
 
Det kostar inget att kika, men ooh vad jag länge suktat efter de där bootsen med fårskinn!! Att flera i stallet råkar ha sådana gör ju inte precis att mitt "vill ha"-begär blir mindre?! Nej, vill ännu mera ha dem när jag varje dag ffår påminnas om hur snygga och bra de är!
 
 

God morgon!

2013-02-28 @ 05:34:30
I skrivande stund har jag redan varit uppe i 33 min, dvs 05:58, och om 11 min borde jag styra kosan mot stallet eftersom jag ska rida lektion för min tränare kl 07:30, GÄSP! Som tur blev det inte lika tidigt för mig som för Ansu, Ansu rider som bäst ridlektion, alltså hennes började 06:30
 
Kanske inte alla som frivilligt rider denna tid på dygnet. ;)
 
 
Off to the stable!
 

En spännande utfärd

2013-02-27 @ 20:02:00
Idag fick vi då sällskap utav Madde och Allu ut i "terrängen". Idag red vi endast längs cykelvägarna och mot Gerby. Jäklarns vilken bra träning för Mattis psyke, en hel massa trafik med skvättande bilar mötte vi och en hel del folk som var ute och gick, cyklade, drog pulka osv. Matti hade verkligen mycket att tänka på. Att Matti dessutom klarade av att gå största delen av rundan först känns nu i efterhand riktigt bra.
 
Visst var Matti på hel spänd nästan hela ritten och hoppade till ibland, men jag är ändå stolt att han klarade av rundan bra,  underlaget var ju så slaskigt att jag och Madde inte kunde prata med varandra när bilar körde förbi oss eftersom man inte hörde något av vad den andra sa, så då kan man ju bara tänka sig hur det lät i Mattis öron!
 
Det bästa ändå med ritten var när Madde svängde in mot sitt stall, haha inte det att hon försvann, utan att jag och Matti fick rida sista biten genom bebyggelse och skogen på tumis. Visst var han på spänn men han gick framåt och vi travade genom skogen, även om det var lite väl spännande ibland så det kom ett stopp då Matti plötsligt hörde något, men han fortsatte snällt sen igen. Duktig heppa!
 
Det kanske inte den trevligaste terrängnen runt stallet som sagt, men jag ser det som ett ypperligt tillfälle att vänja Matti med liv omkring honom, jag menar ska vi börja tävla måste han vänja sig vid liv och rörelse! Jag avslutade ändå med att låta Matti busa runt i manegen eftersom vi skrittat största delen av terrängrundan. Han är bra söt min lilla heffaklump!
 
 
 Ser ni annars något nytt med Matti?? Nu får vi se hur observanta ni läsare är??
 
 
Bus

En ljuvlig känsla!

2013-02-27 @ 08:18:00
Igår hann jag inte uppdatera eftersom jag åkte raka vägen hem till föräldrarna eftersom min syster från Sverige är hemma och hälsar på, men ni får destu fler updates idag istället!
 
Igår fick Matti och Robin gå ute länge eftersom jag kom mot kvällen till stallet. Jag var lite nyfiken att se hur Matti skulle bete sig eftersom han var lite busig dagen innan, men idag var han precis som vanligt. Enda som hände var när snö rasade från manegen att Matti fick lite små panik så han sprang något steg och sedan stod blixtstilla med stark pulserande puls vid min skänkel och försökte förstå vad som hände. Älsklingen min!
 
Tillbaka till ridningen då. Först var Matti aningen spänd i sidorna, men efter mycket skänkelvikning och öppna redde det upp sig och han blev stundvis riktigt fint i skritten och LÄTT. Efter det så fortsatte jag i trav efter att ha skrittat en bra stund och här var Matti tung igen och jag fick jobbar skit mycket för att få honom lättare framtill. Det positiva var att jag kunde ändå rida på kortare tygel idag, han drog inte tygeln ur handen på mig som han brukar lite sneakyt göra. MEN det var i galoppen och efter galoppen jag fick honom bäst. Jag övade lite tempoväxlingar i galoppen från hårt, till normalt tempo (att samla upp ännu mera klara vi inte ännu). Så efter galoppen var han så lätt och rund  och fin, Det var en så ljuvlig känsla! så jag tror nästa gång ska jag värma upp i galopp ganska fort.
 
Långt inlägg men lite bilder, jag ber om ursäkt. Idag ska vi ut i terräng med Madde och hennes Allu, så ska försöka ta lite bilder då. :)
 
 
 Matti blev ganska så svettig idag. Härligt med manege så man kan träna ordentlig även på vintern!

Vårkänslor, kort sagt

2013-02-25 @ 17:00:55
Alltå jestas, idag var våren verkligen framme i stallet, varmt och skönt och galna hästar, haha. När jag hämtade in Matti och Robin flög en efter den andra runt i hagen och visade upp sig, även om jag ledde två valacker, men de hade tydligen ingen betydelse idag, haha.
 
 
 
Sedan så var Matti ganska vårberusad också, han spände hela sig och alla ljud och intryck var så grymt spännande. Säkertligen har det att göra med eftersom han i princip varit ledig i tre dagar (endast promenad och igår helt ledig). Inte blev Matti okontrollerbar, det blir han typ aldrig, men lite knäpp i skallen var han nog idag. Men efter att ha galopperat lugnade han ner sig och var riktigt OK i galoppen idag. Ibland är det bra han hetsar upp sig så han får lite luft i de där dromedarstegen ;)
 
Efter ca 20-30 min på uteridplan red vi ut i sällskap av Ansu och Tepa, och även Tepa tyckte de va lite mer spännande idag så han svängde om vid en blå tunna som han nog gått förbi tusen gånger, så då tyckte också Matti det var grymt spännande och spände sig och fick lite hingstnacke, haha även han har gått förbi den "farliga" tunnan flera gånger.
 
Vad lär vi oss av detta? På våren ska inte Matti vara ledig från ridningen i 3 dagar i rad, hehe.
 
 
 
 
Bus

Mattis vecka

2013-02-25 @ 11:44:00
Eftersom jag nu har bättre träningsmöjligheter så kan jag faktiskt veckoplanera. Jag försökte ju tidigare men det gick inte riktigt när vädret ställde många gånger till med problem.
 
Denna vecka är dock lättare att planera, speciellt eftersom jag har sportlov. Så detta är hur jag planerat att Mattis träning skall se ut denna vecka. Vi får se hur långt den håller! :)
 
 

hästnörd vs. datanörd

2013-02-24 @ 22:09:00
Fixade lite nytt till Sophia Backlunds hemsida. Jag är ju en riktig datanörd mellan varven också, eftersom jag tycker om att leka i Photoshop med bilder och leka med html koder, så när Sophia frågade om jag ville hjälpa henne fixa något till hemsidan hennes var det ju kul, men man blir så super petig när man gör till någon annan. Till en själv kan man ju byta varje dag, om man inte är nöjd, hehe.
 
Sophia verkar nöjd och det är det viktigaste och känns super! Gå in och kika på hennes sida och säg va ni tycker! :)
 
 

Ska jag, ska jag inte?

2013-02-24 @ 19:29:00
Tror morognadagens ridpass får avgöra det. Jag skrev postade ju här tidigare tävlingsinbjudan till övningstävlingen i dressyr som skall arrangeras i stallet, jag funtsar lite om jag ska delta bara for fun. Programmet är inte allt för lång så Matti orkar ju nog bli riden genom den lättaste klassen (lätt B program) men knappas med många fina poäng! 
 
Då jag är så dålig förlorare kanske jag borde delta bara för att lära mig att man ska kunna vara sämst någon gång också.. Kanske, hmm, måste känna på hur Matti känns i morn! :) Jag har ju tunnat av manen i alla fall så man skulle kunna göra flätor, hehe
 
Vad tycker ni, vänta så vi faktiskt är i form och delta då på riktigt eller göra halvhjärtat något försök nu?
 
 
 

Är det lätt är det rätt!

2013-02-23 @ 15:30:00
JAG VET INTE VAD BLOGGEN KRÅNGLAR, DET HÄR INLÄGGET SKULLE UPP IGÅR KVÄLL!!
 
Matti har blivit en liten ladies man på riktigt nu. Idag charmade han stoet Lina, så troligen kommer Matti och Robin få en till hagkompis.
 
Idag var det andra gången Mattis medryttare S kom till stallet. Hon är så otroligt ljuvlig människa, och man ser riktigt att Matti tycker om henne, när vi stod och borst honom så blev han så avslappnad att han nästan somnade, så allt detta att ta hjälp av någon annan känns så bra!
 
Idag gick vi ut och gå med Matti eftersom att S ville se hur han var att gå ut och gå med, och för att lära känna honom bättre. Så att hon föreslog detta gjorde mig så glad, för ni som läst bloggen länge vet att jag tycker hästhantering och kommunikationen med hästen är så otroligt viktig, och det finns så många ryttare som bara vill rida till 110% när de väl får "låna" en häst, så jag blev så glad över föreslaget att ta en promenad idag! Det känns nog så rätt det här!!
 
Vi gick  ganska långt och ända hem till hennes familj så barnen skulle få träffa Matti, och de matade i honom med massa morötter och knäckebröd, de var så söta de där barnen! Matti stod som ett ljus, sträckte fram sitt nalle-huvud och hälsade på barnen, och även om de stojjade och ropade av förtjusning ibland stod han snällt stilla och var så snäll en häst bara kan vara. GOSH, han är så go!
 
 


En till dag med promenad!

2013-02-23 @ 14:33:00
Idag blev det ännu en promenad med Matti och jag kan tippa på att vi promenerade mellan 7-10 km kanske? Haha, jag är sjukt dålig på att uppskatta, men minst 5 km gick vi i alla fall! Som sällskap ahade vi idag Emma och hunden Charlie.
 
Varför promenera  när jag ska sätta igång Matti ordentligt? Nå en sak är för jag vill han ska se något annat än 4 väggar, sen vill jag han ska vänja sig vara utan sällskap av andra hästar på nya ställen, sen så får man starkare band tycker jag till hästen när man är ut och går och så får Matti ostört utan mig på ryggen hitta balans och styrka när han plumsar genom snön i skogen.
 
 
Senast Emma och Charlie var emd till stallet var super länge sedan, kanske då detta kort blev taget?
Jag minns faktiskt inte? Men mysigt var det! En riktigt 10 poängare!

Love is in the air

2013-02-22 @ 09:17:36
 
 
 
 

Dagens dressyrlektion

2013-02-21 @ 20:23:31
Nåja, nu orkar jag berätta lite mer om ridlektionen. Det blev alltså dressyr idag på schemat och första ritten med ett lånat bett (eggbett), och jag kan glatt meddela att det känns som jag fått mer motivation och inspiration till ridningen igen! Det gör mycket att ta lektioner!
 
Det gick kanske inte så där kalas bra, men jag gillar bäst de lektioner man får jobba arslet av sig eftersom det är DÅ man lär sig något. Idag gick det ändå bättre än förra veckan, men min tränare Lena hoppad ändå upp på Matti för att känna på hur han kändes. För mig var det också super bra att se från marken när hon korrigerade och gav efter, så jag fick SE Mattis reaktioner. Han var inte lika hängig idag på hand i jämförelse med förra veckan, men när Lena hoppat upp sade hon att hon trodde ändå inte han hängde så som han gjorde, så undrar hur hon skulle ha tyckt om det förra veckan då, hehe.
 
Vi tränade att få en lätthet framtill, snabba reaktioner framåt och åt sidorna samt samlingar genom öppna och halter. Även om Lenas mun gick i ett om hur jag skulle göra och påminde mig om och om igen gällande samma saker, så är jag ändå kalasnöjd med passet! Jag fick betydligt bättre feelis än förra veckan och det kändes som jag fick en bättre form på Matti idag och han funkade fint med det lånade bettet.
 
Haha, fast nästa lektion blir nästa veckas torsdag klockan 07:30!!!! Jag hoppas verkligen jag har vaknat tills lektionen börjar, för Lenas lektioner är verkligen ingen semester, därför gillar jag hennes lektioner så hårt, det är HELATIDEN något att göra och tänka på, därför utvecklas hennes elever så snabbt också! :)
 
 
 

En toppen dag!

2013-02-21 @ 19:49:00
Alltså vilken toppen dag det varit idag! Jag har varit super aktiv i stallet. Jag cyklade ut till stallet kl 13 och tog in hästen, gjorde honom i ordning och red lektion (skriver med om den i ett annat inlägg), sen så fotade jag lite när Ansu red lektion och efter det putsade jag båda sadlarna, alla tränsen och mina stövlar. Efter det så myste jag en bra stund med Matti innan jag började att tunna ur hans man, och jaa-a det tog nästan 45 min för den var så tjock!! VIPS så hade man varit i stallet i lite på 6,5 timmar!
 
Det var så underbart att kunna stå helt ostört och mysa med Matti hur länge som helst. Han är så harmoniskt och ger mig sådant lugn! Där stod han och hade huvudet som jag kramade om läänge! Min älskade ÄLSKADE häst! Tänk om alla skulle få känna sådan ömsesidig kärlek till ett djur!!
 
Haha, JO!! Sen har Matti blivit en riktig ladies man! Han charmade Lillon helt idag när de fick snusa på varandra så Lillon som tydligen bossar med maten tillät Matti äta direkt ur munnen på henne. Haha, jag och Tina stod bara och skrattade! Till sist delade de på ETT höstrå, precis som Lady och Luffsen med spagettin!
 
 
 
 
 
 
 
 
Är det inte för ljuvligt med hästar?

Tävlingsinbjudan

2013-02-21 @ 11:37:00
bild lånad av Sophia Backlund
 
VÄLKOMMEN TILL VASA HUBERTUS ÖVNINGSTÄVLINGAR I DRESSYR SÖNDAG 10.3 KL.10.00
 
KLASSER:
KLASS 1: Lätt B KN-Special 2009, öppen för ekipage som inte placerat sig på regional nivå samt ponnyn,juniorer och unga hästar
KLASS 2: Lätt A:2 2009, öppen för alla
KLASS 3: Övningsklass, valfritt program som meddelas vid anmälan, nivå medelsvår B eller högre, öppen för alla.
 
 
Bestämmelser:
-          Anmälningar skickas per e-post till soffi1986@hotmail.com senast 6.3
-          Uppvärmning utomhus men också gruppvis i manegen
-          Snygg klädsel (formell tävlingsklädsel krävs inte). Benskydd/lindor och spö är tillåtna
-          Vaccinationsintyg skall uppvisas i kansli
-          Startavgifter 5€ för VH:s medlemmar, 10€ för övriga
-          Köldgräns -15
-          Domare Teija Laitinen
-          Startlistor sänds per e-post till alla anmälda fredag 8.3

Gårdagens hopplektion

2013-02-20 @ 07:52:00
Haha, "hopplektionen" fick en fantastiskt början. Jag kom till manegen och skulle hoppa upp när jag ser att jag inte har några stigbyglar åt hoppsadeln?! Märks det att jag är dressyrryttare, hehe? Så jag fick fort som tusan springa tillbaka till stallet och hämta några. Som tur fanns Gunilla  i manegen så hon började promenera med Matti medan jag hämtade stigbyglarna. TACK!
 
Nåja, nu kommer lite text och bilder om gårdagens lektion. Det var första bomm och cavalettiövningarna för oss sedan sommaren och jag kan lugnt meddela man var mycket ringrostig! Till min glädje var Matti mycket framåt i uppvärmningen och när vi gasade fram längs långsidorna lärde han sig det snabbt och tryckte riktigt ifrån på långsidorna.
 
Övningarna var nyttiga. De gick alla ut på att ha kontroll över stegen. Jag är ju ganska så nybörjare på hoppning så jag hade lite svårt att känna när jag kommer rätt på bommen och svårt att veta hur jag ska parera och kanske framför allt NÄR jag ska parera. Men roligt hade vi!! Glad var Matti också heela passet så det gjorde allt ännu bättre!
 
JO, MATTI LÖSER SIN GRISLEY-PÄLS!! Finally!! När jag kramade om honom (som jag alltid gör när jag kommer till stallet) så märkte jag att jag var super hårig och fått med en tuva hår i handen från hans hals. Så det blev borstning i stallgången igår! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Lätt att skylla ifrån sig!

2013-02-19 @ 20:40:15
En snabbt update. Både jag och Matti överlevde bomm och cavaletti-träningen idag. En urgullig tjej fotade hela lektionen så kommer upp bilder, jag lovar, men inte ikväll. Har en stor tent i morgon jag måste läsa på mera för att bli godkänd i. 
 
Men gällande rubriken. Jag fick konstatera att kanske jag ska tänka om, för Matti var taggad med hoppningen, men det är snarare JAG som haft för lång paus, för det här att reglera galoppen var inte alls lätt. Vi kom alltså ganska fel på bommar och cavalettin, hehe.
 
Men nu näsan tillbaka ner i tent-materialet. Hörs i morn med en bildbomb!

Minns ni återblicken??

2013-02-19 @ 13:00:00

Tänk så lite det behövs!

2013-02-19 @ 08:02:00
Jaa-a inga under sker i hästvärlden för mig och Matti precis, men vi kämpar på att komma back on track och att bygga upp igen alla musklerna han tappat under sjukledigheten. Så ni kan ju förstå hur perfekt tajming och hur roligt det känns när min och Mattis blogg ändå fått mera uppmärksamhet på sistone även om vi inte är något elit-tävlande ekipage eller har talangen att ta fantastiska bilder till bloggen varje dag.
 
Förra veckan var det Elfsstrands.se som länkat hit, och igår fick jag ett meddelande att också Dressyrmupparna.se länkat hit, båda bloggarna är bland de mest lästa hästbloggarna i vårt granland Sverige. Så ni kan ju förstå hur häftigt det känns, det som gjorde mig ÄNNU gladare var att läsa alla snälla kommentarer det kommenterats på deras inlägg.
 
 
Detta känns kanske aningen löjligt/pinsamt och svårt att förstå om man inte själv skriver en blogg, men när jag har en svacka med motivation och inspiration med ridningen, så då är det tusan denna tränigsblogg som gör att man få tillbaka inspirationen och motivationen igen!!  För det är just av ERA fina kommentarer jag blir peppad av till att forstätta kämpa och bita ihop. Speciellt nu då Matti hade problem med det där förbaskade infekterade såret på benet. Det att ni tog er tid att kommentera peppande saker gjorde mer än ni kan föreställa er. Tänk att t.o.m. okända människor kan visa så mycket kärlek och empati, jag lyfter på hatten för ER!!
 
TACK!!
 

Försöker finna motivationen!!

2013-02-18 @ 11:46:00
Visst är jag less på att det är en lång väg tillbaka att få tillbaka Mattis muskler och uthålligheten han tidigare hade, men att se tillbaka på foton, inspireras och peppas av de härliga människorna i stallet gör mycket för att man ska orka och hitta motivationen och se att positivt!!
 
Förra veckan hade jag en lång diskussion om just motivationen att lägga en häst igång igen med en tjej i stallet som var i samma situation som mig, hur som helst så fick hon mig övertalad att komma med på en lätt hopplektion nu på tisdag, altså i morgon. Så jag är lite nervös eftersom jag inte hoppat något hinder sedan början av augusti (!!), men jag tror inte det är några hinder nu på tisdag utan mer kavaletti och bommträning.
 
Sen försöker jag känna motivation och inspiration av det att jag anmält mig att gå kursen för regional tävlingslicens. Som jag skrev i början av detta inlägget har jag kikat på gamla bilder och hittade de mysiga tävlingsbilderna från min och Mattis första tävling tillsammans som Sara tog. Tusan så nära vi var att vinna, ett halft ynka poäng, men så är det och jag blev så överlycklig över andra platsen att jag började fälla glädjetårar. Det var sann glädje!
 
 

En dag utan måsten

2013-02-17 @ 17:52:00
Idag har varit en dag utan måsten, har spenderat största delen av dagen i stallet och det har varit så skönt!! De har träningstävling i stallet så jag åkte ut till kl 13 för att kolla på ekipagen i stallet. Kanske jag och Matti kan ställa upp nästa gång i någon lätt klass? Vem vet?
 
Jag kollade inte hela tävlingen eftersom jag och Ansu skulle rida ut i terräng tillsammans. Vilken perfekt terrängrunda. Jag och Matti gick först hela vägen, och idag såg vi flera skidare  (tyvärr ingen riktigt skidandes mötande). Sen red vi en annan väg idag och kom ut till Singsbyvägen så vi red längs med den en bit och där saktade minsann inte bilisterna i, men Matti skötte sig bra. Jag är så nöjd med den mentala tärningen Matti fick och klarade av med bravur, igen!!
 
Vi avslutade med att rida på den enorma ridplanen (hoppridplanen) vi inte ridit på ännu och gasade på i galopp. Matti tyckte det var så förbaskat roligt så till sist fick jag börja hålla in honom för han drog så iväg i glädje galopp på långsidorna. Så idag var en rolig dag för oss båda, utan måsten.
 
Sen så passade jag på att putsa tränset lite och sen så kom mina goda vän Lena och hälsade på och det var riktigt trevlig. En riktigt toppen dag har det varit. Nu tillbaka med näsan ner i tentboken....
 
 
 
 
Bus

Söker du foderhäst?

2013-02-17 @ 09:59:41
Min fina vän Malin som studerar i Sverige skulle behöva en fodervärd/halvfodervärd till sin fina häst Kessu nu från och med denna vår (mars/april),

Geizer, mera känd som "Kessu", är en gentleman född -88 (av rasen trakehner) och en utmärkt läromästare för den som kanske ännu inte är redo att helt ta ansvaret för en egen häst. Halvfodervärd är alltså en utmärkt lösning för den som känner så!

Trafiksäker och supersnäll i alla lägen. En häst att lita på och ha roligt med. Kessu är pigg och vid god hälsa, och både vill och behöver få motion och kärlek regelbundet av någon som bryr sig. Kravet är att människan inte väger mer än max 75 kg, då han inte är viktbärande, och att han ska få stå kvar vid Asplunds stall i Västervik i Vasa (full service = mockning/fodring/utsläpp sköts av bästa stallchefen Kati). Stallhyra, hovslagarkostnader, etc. betalas alltså av fodervärden.

Om du är intresserad – ta kontakt till Malin via
e-mail (malin.us.nyman@gmail.com) 
telefon (+46705679434)!
 
 
Jag har fått rida och hoppa på denna fina herreman och  jag rekommenderar honom varmt till er! En helt super läromästare som ger trygghet till ryttare oberoende nivå!
 
Sprid gärna ordet vidare! :) Här är några fina bilder på Malin och Kessu
 


Matti mår verkligen bra!!

2013-02-16 @ 18:59:00
 
Matti mår verkligen bra, rullar sig mest hela tiden när han får chansen. Är han inte för söt?

När tiden inte räcker till

2013-02-16 @ 14:55:00
Jag har länge varit av åsikten att jag inte vill ha någon annan som rider Matti, jag vill klara honom själv! Men nu är det 6 otroligt hektiska veckor på kommande i skolan med 8 tenter + inlämningsarbeten, så det är bara att bita i det sura äpplet och inse jag inte klarar att få bra betyg och vara i stallet flera timmar per dag = jag är tvungen att ta hjälp med att motionera Matti så jag själv hinner göra skolarbeten..
 
Så idag var min mammas väninna som sökt häst att rida ut till stallet och provred Matti och det gick super! Matti skötte sig fint och jag hoppas hon gillade Matti. Viktigast för mig är nämligen att den som tar hand om Matti älskar honom och avgudar honom lika mycket som jag gör. Så Suvi ska hjälpa mig nu när jag har massor med skoluppgifter och tenter i skolan en dag i veckan med att ta hand om Matti, så jag får den dagen helt spendera på skoluppgifter.
 
Tog bilderna med telefonen så de är inte utav den bästa kvaliteten..
 
 
 
 
 

Tröttilainen

2013-02-16 @ 09:14:00
Matti tyckte det var så skönt att rulla sig efter torsdagens lektion, och sen när jag borstat bort spånet och lagt på hans lila "pyjamas", jaa-a, då var han nog super trött.
 
Älsklingen min!!
 
 
 

Mentaltränig

2013-02-15 @ 20:05:00
Jag fick sällskap av pojkvännen med till stallet så det gick mycke fortare att cykla idag när man hade sällskap! Idag skulle Matti få ha en vilodag då det varit ridning på schemat tre dagar i sträck, så vi passade på att gå ut på en 2 km promenad längs med cykelvägen för att ha lite mentalträning till Matti, och sen också för att han inte skulle stelna till efter gårdagens ridlektion. Varför jag valde att gå längs vägen och så sent är då Matti ser mest spöken i mörker och han inte är van med många bilar som kör förbi, men han skötte sig helt perfekt!
 
Haha, man skulle kunna tro han bott vid Hubertus hela tiden och van med mycket trafik, för han är så duktig! Jag tycker så om den där hästen, han är så go, och har du hans förtroende gör han vad som helst för dig, de egenskaperna gör att mitt hjärta smälter varje gång jag konstaterar det, och jag blir så stolt över honom!
 
Visst har jag varit nervös hur han ska reagera, men då igen om jag inte utsätter honom för det han kan tänkas reagera på så kommer han aldrig att vänja sig. Jag menar då jag var på träningslägret sommaren 2011 kunde jag inte duscha honom för han var rädd för slangen och vattnet, nu kan man ha honom lös och gå med slangen mellan benen på honom utan att han bryr sig. Man ska veta sina trygghets-gränser, ja, men man måste också tänja på dem för att kunna utvecklas!
 
 

Hemsk tragedi!

2013-02-15 @ 15:07:00
Ni har väl inte missat att en manege föll samman och ett barn lämnade under och dog för någon dag sedan i Laukaa. Fy så hemskt, sådant får inte inträffa tycker man ju!!
 
Jag tycker dessutom att det har varit mera negativa saker som skrivit om hästsporten i pressen nu på bara någon vecka (traktorn som jagade ryttare jag bloggade om tidigare och nu det här), kan inte det skrivas något positivt snart om hästsporten, det har varit en hel del elände nu tycker jag!! Det finns ju så mycket fint och roligt inom sporten menar jag bara, föräldrar blir avskräckta för mindre..
 
Hemskt, så hemskt att något sådant skulle inträffa!
 
 
 
 
 
 
 

Första ridlektionen på 6 mån

2013-02-14 @ 19:16:00
Jaa-a, då har man avklarat första ridlektionen på 6 månader, vändagen till ära. Om jag ska vara helt ärligt så skäms jag lite, för jag trodde inte jag börjat slarva så där mycket och lagt på mig ovanor inom ridningen. I skritten så höll jag för mycke emot med handen och sen så har jag inte nära på ridit Matti i varje steg.
 
I början av lektionen så gick huvudet i övervarv, men sen var efter under lektionen kom jag bättre in i tankebanorna och ridningen i sin tur började fungera lite bättre. Visst är det en lång väg tillbaka, men vi har ju påbörjat resan nu i alla fall.
 
Vi tränade att få Matti lätt framtill, och nu på ett nytt sätt eftersom gamla inte gav så mycket resultat. Tidigare har vi försökt rida honom riktigt rund, mjuk och låg och där efter plockat upp honom när han mjuknat till, men det har inte hjälpt så mycke, så nu försöker vi ett nytt sätt var jag istället ska påminna honom att det inte är ok att hänga på handen trots att han är i en högre form genom att skaka snabbt med den tygel han hänger mer på för att genast det blir lätt kontakt ge efter som belöning. Sen så har ju Matti kort hals så det försvårar ju ytterligare en korrekt form för honom om inte ryttaren klarar av att rida ihop hästskrället.
 
Vi gjorde en hel del öppnor var jag skulle få mer aktivitet i bakbenen och hjälpa Matti hitta en bra form. Stundvis sprang han som en giraff och stundvis såg han faktiskt riktigt trevlig ut och kändes för någon sekund riktigt toppen, men lika fort som känslan var YES, blev den NOUUU!!! Men så är det ..
 
Så summa av kardemumma är att jag måste vara så noggrann med mig själv att vara tydlig, MJUK i handen, bort med skänkeln när den inte behövs och våga kräva lite mera utav Matti. I början a lektionen kände jag mig mest frustrerad av allting och lite ledsen då inget fungerade, men i slutet när jag och Matti började prata mera samma språk så kändes allt bättre och det var en stor skillnad från början av passet till slutet. Så vi har redan bokat in till nästa torsdag igen för att vi ska bättre komma igång.
 
Tack Lena för en toppen lektion igen!!
 
Jag fotade Ansu och Tepa när de red före min lektion, så Ansu fotade i sin tur lite mig och Matti i början av lektionen innan hon fick rusa. Så bilderna är från första halvan av ridpasset. Ofta mellan varven såg det ut som på första bilden eftersom jag hade sjukt svårt att hålla en jämn och korrekt form på Matti eftersom han hade en tendens att hänga på bettet idag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I need your help!

2013-02-14 @ 11:47:00
Alla vänner och bekanta som läser denna blogg, inte är någon av er intresserad av att rida och ta hand om Matti under påskhelgen?? Jag är nämligen i Sverige då och skulle bli överlycklig om någon kunda ge min heppa lite kärlek då jag är borta. Ridningen är inget måste, men att titta till honom och ta hand om honom en stund per dag skulle vara hjärtevärmande, eftersom jag inte vill han ska känna sig bortglömd!!
 
Vill man rida får man, men behövs inte varje dag, vill bara att någon tittar till honom som sagt, borstar och visar kärlek. Kanske gå en promenad om andan faller på. Det är helpension som han har så det är inget mockande eller liknande som behövs göras.
 
Hör av er till mig på FB om ni inte har min tel.nr.!
 
 
 

An other day in the terrain

2013-02-13 @ 16:40:57
Nåja, så har vi avklarat vår andra terrängrunda vid nya stallet med bravur, och som jag skrev tidigare hade vi med oss ett nytt sällskap idag. Båda hästarna skötte sig exemplariskt och Matti var både först och sist, i skogen var vi sist och i bebyggelserna var vi ledarhästen, hihi.
 
Till min lycka har jag kunnat, precis som i Mussmoskogen, rida på helt långa tyglar fast det är nya områden för Matti, men han är nöjdast då han får gå och lunka och titta med hela huvdet och halsen omkring sig.
 
Vi red inte på några "läskiga" ställen (lekpark, längs med vägen) idag eftersom det endast vara 4e gången Ansu och Tepa red ut tillsammans, så det är ju viktigt att de får bra start och förtroende för varandra och att det går fint nu i början så de vågar ta utmaningar i terrängen senare. Jag och Matti har ju kännt varandra i snart 2 år så det är lite skillnad med att jag vill utmana oss hela tiden i terräng ävne om det bara är andra gången på nytt ställe, jag och Matti känner ju varandra utan och innan. Det var så roligt att få rida ut med sin goa vän, vet inte hur många år sedan det är vi senast kunde göra det. På söndag ska vi igen, jeij!
 
Knäppte några fantastiska snygga telefonbilder under terrängrundan också. Haha, syns vi inte bra, Ansu med sin reflexjacka och Matti med sitt reflextäcke. Safety first!
 
 
 
 
 

Försäljningsvideon av Matti

2013-02-13 @ 13:00:00
Jag minns inte om jag visat försäljningsvideon som Mattis ägare i Estland gjorde om honom. Här kommer den i alla fall.
 
 
 
I somras/höstas kunde jag själv se att jag utvecklat Matti vidare från det arbete Betti gjort, men idag känns det lite som att vi är tillbaka på ruta ett. När jag ser hur fint Betti rider Matti på videon och jag tänker tillbaka på gårdagens ridpass ger det mig dåligt samvete att jag inte är den optimala "utvecklaren" till Matti. MEN i morgon är det som sagt ridlektion och vi är nu igång efter sjukledigheten så det kan bara bli bättre igen. Och eftersom jag har anmält mig till att ta tävlingslicens betyder det att vi SKA tävla i sommar, och vi SKA bli super bra, och vi SKA utvecklas!
 
Men idag ska vi bara ha roligt och jag ska snart cykla ut till stallet och rida ut i terräng, fast idag får vi sällskap av Ansu & Tepa. :) Så får se om våra småpojkar håller sig i skinnet i den relativt nya terrängen för båda! :)
 

Red and blue in the manege

2013-02-12 @ 19:14:00
Idag red vi i rött och blått lite dressyr i manegen. Thomas var med och fotade lite, men idag var Matti såklart inte lika fin som sist då vi hade fotografen med oss, men det var bättre än förra veckan i alla fall! Till vänster var han lite motsträvig ibland och jag fick lugna mig själv när jag kände frustrationen krypa fram. Men gjorde lite sidvärtes och försökte böja och ställa honom, gick se så där!
 
Jag vet att allt berodde på mig eftersom jag hade mera att tänka på idag igen, eftersom jag inte kunde använda hela ridhuset då en tjej longerade en häst i ena ändan och jag och en annan tjej delade andra hälften av ridhuset. Men jag lär mig att samsas hela tiden och hålla bättre koll på min koncentration, hehe.
 
Men här kommer lite bilder från idag. Själv tycker jag nog man ser lite skillnad från förra veckans pass, men vi är verkligen inte i samma skick vi var i somrast.. ÄNNU!! På torsdag är det ridlektion så då hoppas jag få mer byggstenar att få en bra grund nu igen!
 
JO, och så ska jag ta tävlingslicens nu. JÄIKS!!! Det innebär ju att vi ska hoppa en 80 cm bana felfritt och rida ett L:B dressyrprogram för att få lincensen. Men eftersom Matti inte är i skick så ska jag göra teorin först, så i början av nästa månad, DÅ!! Vad har jag gett mig in på, jag har ju inte tävlat riktigt på riktigt tidigare!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rolig överraskning

2013-02-11 @ 19:14:00
Fatta hur glatt överraskad man blev när jag kollade in en av mina favorit hästbloggar (elfstrands.se) och ser detta inlägg här nedan!! Vad kul att de gillar min och Mattis blogg, och tipsat sina läsare om den!!! :) Så otroligt kul, verkligen, tack!!
 
 
 

Som ett överlyckligt barn!

2013-02-11 @ 10:14:00
Igår galopperade jag första gången i nya sadeln och på Matti efter sjukledighet!!! Oooh, så glad både jag och Matti blev av det! Jag bara kände  hur han ville gasa på mera längs långsidorna!
 
I övrigt gjorde ja mycket sicsac skänkelvikningar längs långsidorna i skritt och trav, i skritt gick det super, och helt ok i traven. Sen gjorde jag också en skänkelvikning från ett hörn och när jag kommit till medellinjen gjorde jag en volt mot spåret och när jag avslutat volten tillbaka vid medellinjen igen gjorde jag en sluta ut mot spåret igen och det gick kalas!

Jag vet inte om det är underlaget som gör det, men Matti är så framåt i jämförelse från den sölkorven han brukar vara. Men det kan ju också vara att vi äntligen har en sadel som passar så han tycker det är roligt att sträcka på benen utan att något trycker på, eller så beror det på då han fått vara ledig NÄSTAN hela hösten, eller så allt arbete jag gjorde när vi red barbacka i 4,5 månad äntligen payed off! För det är SÅÅ roligt nu att rida Matti nu när han börjar ha egen motor. Han var dessutom så mjuk o fin i munnen och inte det minsta hängig på bettet. Så att ha varit i terräng och fått en helt ledig dag från ridning gjorde susen till honom!
 
Glömde fota något extra i stallet, så det blir super dåliga bilder av min lilla lila häst efter ridpasse istället. Min älskade vän!!
 
 

Fördomar = okunskap

2013-02-09 @ 15:50:00
Visst har alla fördomar ibland, det hör väl till antar jag, men jag kan handen på hjärtat säga att trots jag har ibland fördomar så låter jag inte det påverka hur jag ger något/någon en chans.
 
Vad svamlar jag om nu tänker ni säkert, men jag ska förklara. Jag har hört och läst att några av er har så  fördomar mot Vasa Hubertus, och jag hade nog någon fördom själv innan jag fick en bättre inblick om stallet. Det gemensamma dragen jag noterat hos de som kommenterar negativt om Vasa Hubertus är att de flesta är bara antagande, det finns ingen grund i påståendena. Jag har fått frågor om stallet och hur jag trivs där flera gånger nu, så tänkte berätta lite hur det ligger till.
 
Jag hade en fördom mot Vasa Hubertus för några år sedan. Jag trodde att det var många som lite snobbiga, och att alla duktiga ryttare såg en på oss "vanliga" ryttare. Känner ni igen er?? Av någon underlig anledning tror de flesta detta?? Men så är verkligen inte fallet!! Ryttare kan rida i mjuksibyxor utan att någon kollar snett.. Alla är super snälla och goa, bryr sig om sina hästar, alla är på lite olika nivåer inom ridningen, vissa är super duktiga och man tänker bara "WOW!" när man ser dem rida, medan andra helt vanliga hobby ryttare.
 
Hästarna får gå minst 6 timmar i hagen per dag, och de hästar som går tillsammans ute i hagen är oftast ute längre och ägaren hämtar in dem själv på kvällen. Visst är hagarna mindre än vid Helsingby (men så stora hagar har inte många stall!!!), men jag är ändå positivt överraskad, de kan busa och kuta omkring i hagen hur bra som helst, så SÅ små är de inte, inte de hagar var de går flera i alla fall. :)
 
Boxen är större än den Matti stod vid tidigare och jestas vilken spånbädd, Matti som jag nämnt tidigare rullar omkring där och ligger och sover, så han stortrivs. Sen är stämningen i stallet behaglig, det går lugnt till och trots att det är s.k. "rusning" mellan kl 17-19 så blir det aldrig galet i stallet, ljudnivån hålls passlig och hästarna är lugna och vissa sover t.o.m., så det säger ju en hel del! So far måste jag säga jag är så nöjd, och allt varit över förväntan!
 
Jag har ju inte varit i stallet mer än en vecka, så säkert kommer jag så småning om se vad som fungerar och ej, jag menar inget stall är perfekt, det finns alltid något som kunde förbättras på alla ställen. Eller jo, en sak irriterar jag mig på, haha, stallgången. Jag har ju inte varit på ett stort stall så har inte behövt uppleva hur fort stallgången blir smutsig då man går in och ut med hästarna ut boxen, DET stör jag mig på och sopar ofta stallgången på Mattis sida. Men så där annars slopa fördomarna, det är super bra gäng i stallet och de har hjälpt mig nu i början utan att någon har suckat när jag frågat något osv. De som läst bloggen en bra tid vet ju att jag värderar Mattis välbefinnande högt, och Matti mår riktigt fint där, annars skulle jag väl inte skriva så gott om stället. Jag kan efter en vecka bara rekommendera stallet varmt!
 
 Här på bilderna är stallet fint fixat eftersom duktiga stallmästaren Ansu varit i farten!!
 
Det finns passligt med sadelhängare utanför boxen så man kan placera sadeln där när man sadlar på/av
 
Mellan gången mellan de 4 olika delarna i stallet och ryttarmas lilla krypin med våra skåp
 
"andra" sidans
 
"andra" sidans andra del
 
Här kan man bl.a. gå ut med hästen ur stallet och här är också spolspiltan (hö färdigt till hästarna)

Jag blir så förbannad!!

2013-02-09 @ 09:35:00
Har ni läst Vasabladet idag?? (läs artikeln här) Pojkvännen läste precis högt upp artikeln om ryttarduon som blev JAGADE av en jäkla traktor?! Vad fan tänkte traktorchauffören?!
 
Jag har som tur aldrig blivit jagad av något fordon, men jag har varit med om att bilchaufförer tutat och kört hårt förbi när jag ridit och ofta har hästen blivit skraj och någon har skenat iväg, och det är absolut INTE någon rolig upplevelse!
 
Jag är medveten om att många chaufförer inte har en aning om hur man ska bemöta en häst, vilket jag tycker är hemskt. Så om någon icke hästkunnig person skulle råka läsa denn blogg, låt mig förklara enkelt.
 
 
Ju större fordon, ju farligare upplever de flesta hästar fordonet. Så det säkraste sättet för dig som chaufför och ryttare + häst är att du stannar fordonet eller i alla fall saktar i för att inte skrämma hästen.
 

Usch, jag blev så arg när pojkvännen fortsatte att läsa högt att polisen först inte tog dem på allvar!!! VAD FAN! Så man får uppföra sig precis hur som helst mot ett 600 kg djur med starka flyktkänslor?? Hästen kan ju skada ryttare, sig själv OCH bilchauffören om man ej visar ekipaget respekt. Olyckor sker allt för ofta så kan man inte bara respektera oss hästnördar också när vi rider för att undvika olyckor?!
 
Nej nu ska jag gå och lugna mig lite, blev så arg. Vem tusan jagar två ryttare med häst med en stor, högljudd jäkla traktor?!
 
 

Första terrängrundan avklarad!

2013-02-08 @ 15:12:05
Helt fantastiskt väder idag, eller hur? Perfekt för en terrängrunda! Som sällskap fick vi med oss goa Linn och hennes häst Robin (som förövrigt är Mattis nya hagkompis nu). Vi red omkring i ca 1 timme och Linn visade mig en hel massa olika terrängvägar. Visst är det inte samma terräng som vi är van med, men jag ser det positivt eftersom nu får Matti VERKLIGEN mentalträning.
 
Vi travade en del och då Matti inte hängde med i Robins trav fick han lyfta lite galopp, hehe.. Vi såg någon skidåkare som Matti tyckte var lite läskig men det gick bra, vi red under en tunnel för att se hur Matti skulle reagera och det gick kalas bra! Vi mötte lastbil utan problem, men det som var mest skrämmande enligt Matti var barnen som rutchade i lekparken, haha, så då fick Robin gå före och visa det inte är något farligt.
 
Så med andra ord gick det otroligt bra!! Jag trodde Matti skulle spänna sig största delen av ridturen eftersom vi inte varit i terräng nu på länge (alltså med mig på ryggen) och nu var terrängen helt ny och helt annat än vad Matti var van med. Men Både Matti och Robin lunkade på med helt långa tyglar när vi skrittade.
 
Sen gick också Linn med på att hjälpa mig med hoppningen med Matti. Så när Matti är i skick och fått bra kondition ska hon börja hoppa honom lite nu som då, eftersom jag har inte hoppkunskaper ännu att utveckla honom vidare inom hoppningen. Så det är jag tacksam att Linn var intresserad av att hjälpa mig med!
 
Helt otroligt vad hästarna och ägarna som finns nära Mattis box är snälla och goa! Känner mig så lycklig lottad då allt blev så bra trots min enorma nervositet av flytten! :) Nu vill jag bara snabbt bygga tillbaka Mattis muskler han tappat när han varit sjuk så är det bara att tuta och köra igen..
 
Som sagt, nu kan det bara bli bättre för mig och Matti!!! Här kommer lite bilder från vår morgonritt kl 10 på morgonen!
 
 
 
 
 

Matti blir mobbad

2013-02-07 @ 17:46:00
Blev lite ledsen för Mattis skull ikväll när jag kom till stallet, fick nämligen via ett telefonsamtal veta att Matti blir lite utfryst i hagen och står i ett hörn största delen av tiden i hagen för en häst låter inte honom helt in i flocken, och jag som trodde det gick så bra!
 
MEN till min glädje råkade Mattis ena "boxgrannes" ägare vara på plats och jag nämnde Mattis situation, och hon sade med det samma vi kan pröva om Matti fungerade med hennes häst, sagt och gjort! De fick snusa på varandra och sedan gick vi ut till en ledig hage och släppte loss dem.
 
Det ironiska var att jag berättat om hur Matti brukar busa och stegra sig och kuta omkring som en annan idiot av ren glädje när han leker, men så var inte fallet ikväll för Matti utan snarare hur hästen Robin betedde sig.. Han kutade runt som någon annan kalv på grönbete och Matti stod helt chockad i mitten av hagen och tittade på. När Robin sprungit av sig kom han fram till Matti och hälsade och de började genast tycka om varandra.
 
Vi lämnade hästarna ensamma en stund och gick in och värmde oss. Sen när de varit ute kanske 30 min gick vi och tittade till dem och de såg så nöjda ut. När vi kom in i stallet såg jag att Robin varit framme och skött om Matti i pälsen för det var lite dregel här som där kring manken. Så nu får vi bara hoppas det går att fixa med hagarna så dessa två kan gå tillsammans istället så inte Matti blir utfryst och tvingas hållas i ett hörn för att inte bli iväg jagad. Gulle vännen min!
 
I morgon ska vi rida ut i terräng också, just med Robin och hans ägare Linn. Ska bli riktigt spännande och roligt! :)
 
 
Bus

PROBLEMET FIXAT

2013-02-07 @ 10:06:00
Jag fick en kommentar igår om att det inte syns när jag svarar på era kommentarer i kommentarsfältet trots att det automatiskt skickas ett e-mail till er (om ni angivit er e-mail adress) att jag svarat på kommentaren, men NU är det fixat. Jag har inte varit medveten om detta, men jag svarar ALLTID era kommentarer och nu syns mina svar också! :)

Sen vill jag bara säga jag tycker det är super kul när ni blivit fler som läser bloggen, på två veckor har det nästan varit besöksrekord som slås av varje dag. Super roligt att ni vill följa lilla Matti och mig. Kram på er!!
 
 

En sen visit

2013-02-06 @ 20:42:56
Ikväll blev det en senare visit till stallet. Eftersom jag vill ta det lite lugnare nu i början med Matti tänkte jag försöka hålla två dagar ridning 1 dag vila elelr longering, två dagar ridning osv.
 
Så idag belv det då longering som stod på schemat. Matti var så enormt söt när jag kom till stallet, han omfamnade nästan mig genom att tryck sin stora lurviga ansikte i famnen på en som om han ville krama en, älsklingen min.
 
Borstade om snutten min och gick iväg till ridplanen för att longera honom lite, men mörkrädd som han är var det mer spännande att vara på den stora ridplanen när det var mörkt än när det är ljust, så han kyttade lite i hörnen och elstolpen var lite läskig så den skrittade/travade man lite snabbare förbi.
 
Eftersom jag vet jag inte kan få Matti helt trött genom enbart longering lade jag till lite markarbete och hade honom att backa på kommando, komma emot mig och gå skänkelvikning. Skänkelvikningen var lite svår i början men efter någon minut snajjade han det galant! I morgon ska vi rida igen, kanske vi ska prova rida på ute ridplanen då?
 
 
Haha, ser inte bara Matti för taggad ut på första bilden. Jaa-a inte är han stressad fast det är stort stall i alla fall! :)
 
 
 
 Konstaterade jag får börja fota Matti ur myrperspektiv för att han ske se stor ut igen ;) Idag när hästen "Lillon" gick förbi boxen kände mig sig nog liten, för det stoet är allt annat än liten.
Bus

Svar på kommentar

2013-02-06 @ 10:05:00
ANONYM SKRIVER: jag har aldrig varit in i Hubbe-stallet, kan inte du fota eller filma, varför inte ta den där videobloggen jag önksade tidigare som aldrig blev av........ Kul att ni trivs. Kan du annars skriva positiva o negativa saker med stallet??

ANNU SVARAR: Någon videoblogg vågar jag inte göra, men jag kan säkert filma någon snutt eller fota här någon dag då jag är i stallet!
Hehe, jag vet inte om jag vågar filma då jag är så pass ny där, känner mig så fånig ;) tss
 
Angående stallet så kan jag säkert skriva något inlägg, kanske i slutet av veckan då jag fått vara några dagar till i stallet och komma in i rullorna. Men so far har jag inte några negativa saker att skriva om, allt har bara varit positivt faktiskt! ;)
 
 
Min söta sputnick med bettet snett i munne, haha.

Brunt dressyrpass

2013-02-05 @ 17:24:57
Haha, alltså jag kom inte på någon bra rubik, men den där förklarar passet ganska bra, vi red dressyr och var klädd i brunt. Har inte riktigt något som matchar min schabrak som är beige-brun, men nåjaa sak samma.
 
Idag kom Thomas med och fotade, tyvärr var kameran lite dåligt inställd så de flesta bilder är suddiga, men jag laddar upp dem bästa hit som jag fått lite tydligare i Photoshop.. Jag vill nämligen ha bilder att jämföra med nu när vi ska komma igång igen så man kan se hur man utvecklats. I början var Matti mycket styv och "knäckte" lixom bara av i nacken då jag försökte lösgöra, han ville inte alls ge efter mjukheten ända från manken i formen, men i slutet gav han stundvis efter.
 
Det blev lite mycke för min hjärna ikväll då två andra tjejer red. En av dem hade "ridlektion" i ena ändan av manegen, och den andra hade högre växel än vad jag och Matti ännu klarar av att rida så jag kände hela tiden jag fick hålla koll på var andra var så jag hade fullt upp med att kolla var de anda hästarna va så jag inte skulle trilla ivägen, men ändå gjorde jag det ;)
 
Men tillbaka till Matti, formen var ingen höjdare idag heller men vilken framåtbjudning han haft igår och idag!! Ökade traven ordentligt på långsidorna idag och jag behövde inte hela tiden driva på utan det räckte med att trycka om med skänkeln, precis som det ska vara! Det var så roligt att kunna rida fram ordentligt, kanske det beror på underlaget, jag vet inte? Sedan red jag skänkelvikning i skritt och trav, och jestas vad skrittarbetet med sidvärtes gjort gott åt Matti. Travade en skänkelvikning sicsac på långsidan idag och han snajade genast, han brukar alltid tröga sig fram förr. Kanske skadan kom lägligt så vi båda fick nollställa oss och köra fullt ös nu?
 
Här kommer i alla fall några bilder från dagens ridpass..
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Världens bästa mamma & pappa!

2013-02-05 @ 09:22:32
Hon trotsar sin allergi och hjälper mig lappa Mattis täcke!! Jag måste bara ha världens bästa mamma! Är så grymt tacksam över att ha en familj som lägger så mycket kärlek och tid på min älskade Matti. Pappa var ju chaufför i helgen då vi flyttade och han körde ju oss också till veterinären i december även om det var mitt i dagen!!
 
Jag och Matti älskar er mamma & pappa!! Även om jag är 22 år kommer jag alltid våga skryta på er som om jag vore 8 år. Min mamma och pappa är bäst! ;) hehe
 
Puss & Gnägg från oss!
 
 

Funnit oss till rätta!

2013-02-04 @ 19:01:00
Jag kan inte skriva det för många gånger hurudan lättnad det är att Matti anpassat sig så bra till nya stallet! Han chillar, gäspar och rullar sig boxen så han ser ut som ett spån-monster!! Jag har inte sett honom rulla sig i någon box tidigare, men idag rullade han sig flera gånger (och nej, han har inte kolik) och såg ut att må loppan!!! Min snuttis då, mitt hjärta värms så när jag ser han trivs och mår bra, då mår jag också bra.
 
Jag red ju annars i manegen idag och det gick kalas! Formen var jag inte så krävande med, men Matti hade en fin framåtbjudning och någolunda mjuk i sidorna, så jag nöjde mig där. Eftersom vi just kommit igång efter långledigt på nästan 4 månader så är han rätt så tung framtill nu igen och hängig på bettet, men nu kan de bara bli bättre!! Ringde min tränare idag så vi ska boka in en träning nu så vi får komma igång. Jo, jag TRAVADE FÖR FÖRSTA GÅNGEN ORDENTLIGT PÅ SNART 2 MÅNADER MED MATTI. Jag tror både jag och Matti var lika nöjda efter ridpaset! Det som var ännu en höjdare var att sadeln låg bra på plats trots att vi travade ganska mycket!! Halleluja.
 

Han är precis samma goa Matti som han tidigare varit, känns som jag kan börja andas ut!
Vi båda mår bra nu!

Nytt är alltid nytt!

2013-02-03 @ 16:45:23
Så var andra dagen avklarad vid nya stallet. Eftersom jag var i tre olika omgångar till stallet igår så känns det redan som vi varit där i fler än 1 dag.
 
Matti hade just precis kommit in från hagen då jag kom till stallet och han såg riktigt nöjd ut, fast hans täcke såg inte lika nöjd ut. Täckätaren Tepa hade varit i farten så blir att sy täcker nu ikväll så man får det fixat till i morn!
 
Jag förvånas över hur LUGNT det är i det där stallet, jag menar det är ändå många hästar där men stämningen är lugn och hästar ligger och sover?! Matti var precis lika avlsappnad som i förra stallet till min lycka! Så jag bostadeom honom och kollade benen, och helt skadefri ännu denna dag! YES!
 
Vi gick runt på området och bekantade oss med både dressyr-ridplanen och hopp-ridplanen, gick vid parkeringen, bakom stallet och sen avslutade vi med att skritta runt i manegen! Manegedörren som skramlade var enda som Matti regerade på, annars var han bara nyfiken och såg sig omkring. Jag passade på att longera honom på ridplanen då det var lite djupare snö där men Matti såg trött ut så höll inte på så länge, säkert mycket att ta in för honom också, så gissar han är lika slut i huvudet som mig! I morgon ska vi rida för första gången i manegen, spännande!! Ska se om jag får någon med och knäppa några foton?
 
Bus

Snabb update

2013-02-02 @ 16:35:00
Jag var precis i stallet och hjälpte till att ta in Matti, eftesom jag vill se hur han anpassar sig. Han var hur lugn som helst! Visst kollade han sig runt omkring då vi gick från hagen men inget mer än det. Sen fick han en super mysig granne också som slickade lite magnesium på gallret, så Matti var ju inte sen att slicka rent gallret efter grannen, hehe.
 
Känns nog bra, min nervositet över hur Matti skulle reagera är bortblåst. Det var riktigt lugnt alla 3 omgångar jag varit till stallet. Flera hästar låg och sov nu när jag var sista varvet, så det blir nog bra!


Då var det flyttat!

2013-02-02 @ 14:33:00
6 timmar senare sitter jag nu här vid köksbordet igen och kan glatt skriva om flytten! Även om mina föräldrar inte har så mycket kunskap om hästar och hästhållning så blir jag så glad när de ändå försöker efter bästa förmåga ta del av min hobby. Trots att jag är 22 år glädjer det mig att mamma ringer och frågar om hon får komma med, eftersom hon också bryr sig om Matti och vill han ska ha det bra. Så där satt vi då nästan hela familjen och Ansu för att hämtra transport och häst och bege oss till Vasa Hubertus.
 
Efter att jag hämtat Matti ur hagen och på första försöket lastat min grisley björn till häst så bar det av mot nya stallet. Väl vid hubertus var det lite spännande för Matti så han var vaken och tittade sig omkring medan jag  lugnt kunde ta bort transportskydden och så gick vi in i stallet och in i hans box så han skulle få bekanta sig. Matti hade blivit lite oroligare när jag gick bort för en stund med några grejer, men lugnade sig snabbt igen när jag kom tillbaka och stod lugnt i boxen och tittade runt sig.
 
Sen var det bara på med ett par "hag"-skydd och ut i hagen för att träffa på sina två nya hagkompisar. och allt gick super bra! Det känns så skönt att det gick så fint med hästarna eftersom det för mig är viktig att Matti får gå med andra hästar.
 
I morgon tänkte jag gå omkring på området med Matti så han får se sig lite runt, kanske longera honom lite i manegen. Oj, jag ska få rida i manege fast varje dag nu!! Häftigt! Haha, jo en sak till!! Matti ser ut som en ponny bredvid alla jättar till hästar, så jag tror inte jag vågar kalla Matti för stor häst längre när han är lägre än de fläste i mankhöjd i stallet, tss..
 
 

Inte världens bästa kvalitet när jag försökte zooma med telefonkameran, men ska ta med systemkameran i morgon till stallet och fota, så kommer det lite finare bilder hit! :)

Första delen avklarat

2013-02-01 @ 17:54:13
Nu är jag nästan "Hubertusbo", förde första lasset idag till stallet och alla hälsade så glatt och önskade mig välkommen så det kändes självklart super! I morgon har jag bara att lasta in sadlarna i bilen och hästen in i transporten så är jag klar i Helsingby.
 
Hade pojkvännen med idag som lyfthjälp så jag fortsatte lära honom lite mer om horsemanship innan vi lastade in grejerna i bilen. Matti var så trött och otaggad så tog ett tag innan han kom igång. Gosh han är bra min håriga häst!
 
Haha, Ansu berättde att hennes häst kallas "nallen" i stallet för att han är så hårig.. Haha, undrar vad de kommer att kalla Matti då? Grisley björnen?? jag menar Ansus häst har ingen päls att tala om när man ser håriga Matti, tss!
 
 
 

Hur är Matti??

2013-02-01 @ 10:29:00
Min absoluta favorit blogg skrivs av systrarna Elfstrand och skriver bloggen Elfstrands.se de skriver med humor blandat med saklighet och fakta, man blir bara glad av att läsa deras blogg. Så när jag läste deras blogg här om dagen så blev jag inspirerad av att skriva ett liknande inlägg, nämligen om hur Matti är.
 
Precis som de skriver tycks det vara popp att skriva om hur svår sin häst är osv. och jag tycker alla hästar är svåra om man inte vet hur man ska hantera dem. Matti är för mig kanske världens lättaste häst att hantera, medan jag som ni redan vet fick infon när ja började med honom att han var schitzofren och opålitlig.. Inte i mina ögon, inte ens nära..
 
 
Om du respekterar Matti för den han är, litar på honom och ger honom den tid det tar för att lära känna dig, DÅ har du en vän för livet som gör vad som helst för dig (så länge det inte kommer någon skidåkare, sparkstötting, älg eller någon som för oväsen inne i ett skjul, hehe). Matti vill vara till lags, han vill vara din bästa vän, han jävlas aldrig med mening det är bara det att han kan bli missförstådd ibland ifall man inte känner honom.
 
Trots att jag tycker att Matti är enkel i all hantering i mina ögon skulle jag ändå inte säga Matti är någon nybörjarhäst eftersom han är så pass känslig. Förstör du hans tillit är det svårt att få den tillbaka, eftersom alla snedsteg du gör svetsas fast i hans minne så du får inte göra några stora misstag, men på samma sätt svetsas alla positiva stunder fast i hans minne och han har lätt för att börja tycka om människor.
 
 
Jag drömmer lite om att i framtiden kunna ha terapiridning med Matti.. Idag är vi inte där, han behöver mer mental träning, men kanske om 5 år? Varför jag vill ha terapiridning? Nå dels för jag vet hur mycket hästar hjälper ungdomar som har det svårt, hey, jag har själv varit en av dem, och dels för att Matti ser verkligen människan för den hon är! Jag har haft med mig olika vänner och bekanta till stallet, och det gemensamma dragen jag sett hos Matti när nya människor hälsat på honom är att när det kommer en som inte har det bästa självförtroendet eller är osäker så blir Matti ännu lugnare och mera tillgiven (gosh nu börjar jag gråta när jag skriver då jag blir så rörd.. jäkla lipsill!!!!).
 
 
Matti är så klok samtidigt som han har mycket kvar att lära, men jag har inte bråttom, jag vill det ska ta just den tid det behövs för oss två, och jag vill aldrig behöva sälja min bästa vän! Bandet jag har till min häst tror jag inte många förstår sig på. Jag vet min pojkvän inte förstår även om han försöker, och jag tror inte heller min familj heller förstår även om de också försöker och vill. Bandet jag har och känner för Matti måste upplevas, det går inte att förklara.
 
 
Världens absolut bästa Matti, bland det bästa jag har!


RSS 2.0