Börjar förstå det nu

2013-01-31 @ 21:17:06
Jaa-a, man börjar förstå det nu, i övermogron flyttar vi ut ur stallet i Helsingby, och det ska kännas bra att ha krypavstånd till min älskling, hoppas han kommer att trivas i det nya stallet.
 
Idag packade jag ner första grejerna, och jag började förstå på riktigt att vi ska lämna Helsingby snart. Blandade känslor, men nu när det är bestämt att vi flyttar så ser jag faktiskt fram emot det. Tänk lyxen att få tillgång till manege, hindermaterial, många olika tränare, stora ridplanar, varmt stall, spolspilta, "kafferum" osv. Sådan lyx har jag inte riktigt fått uppleva ännu då jag varit medryttare eller ägt häst. Men jag kommer att sakna frihetskänslan och terrängen i Helsingby..
 
Många frågade vart vi ska flytta, och vi kommer att flytta in vid Vasa Hubertus, så vi får se hur vi kommer att trivas där, jag har aldrig riktigt haft något att göra med stallet eller föreningen tidigare så jag vet inte vad jag har att förvänta mig. Men so far har de andra hästägarna där välkomnat oss till stallet via Facebook i alla fall, så det känns ju skönt och bra att anlända till ett helt nytt stall då man redan innan de träffat en hälsat en varmt välkommen! ;) Fast jag har på känn att jag kommer att springa runt som en yr höna där nu i början, haha..
 
 
 
Han har det nog rätt bra, han fick bara se på medan jag packade och gick an! ;) Min älskling
 

Det här att packa..

2013-01-29 @ 10:13:32
Jaa-a, det här med att packa har aldrig varit roligt. Ska nu först åka till skolan för en föreläsning, sen blir det nog att spendera lite mer tid i stallet ikväll för att packa lite och förbereda lite smått.. Jag ska försöka gå riktigt noga igenom vad jag har och se om jag ska sälja något eller slänga och så klart försöka hinna rida!!
 
Börjar bli mer och mer nervös ju mer det närmar sig lördag nu!!!
 
 

Mycket på gång!!

2013-01-28 @ 20:38:00
Det blev en händelserik och känslosam start på denna vecka.. Jag och Matti ska nämligen flytta. Orsaken är för att jag ska spara in så mycket tid och bensin det bara går på transportsträckorna så inte skolan och ekonomin bli mer lidande än den måste, men också för att jag och Matti ska få bättre träningsmöjligheter eftersom jag inte äger någon transport. Jag kommer att ha krypavstånd till stallet, ynka 2,6 km till stallet tillskillnad från 22 km en väg som jag haft nu.
 
Samtidigt som jag ser fram emot att få möjlighet till mångsidigare och aktivare träning inför olika tränare och tillgång till manege (!!), så känns det ledsamt eftersom jag ändå hållit till lite på 3 år vid Helsingby och vi har varit som en liten familj där ute i skogen. När jag sade upp stallplatsen ikväll brast jag ut i gråt eftersom det är så blandade känslor (och som ni säkert redan noterat är ag en lipsill när det kommer till lycka och sorg). Men ibland måste man våga bryta mönstret för att få ändring, och vi får vänta och se hur vi kommer att anpassa oss och trivas i nya stallet, så det kommer bli spännande eftersom jag inte alls spenderat mycket tid i detta stall tidigare.

Så på lördag får vi ta vårt pick och pack och påbörja nästa kapitel i min och Mattis bok. Hoppas vi kommer trivas lika fint i nya stallet som jag gjort dessa år i Helsingby!
 
 
Jag är nervös som sjutton inför flytten, nytt stall, nya människor, nya regler..
Som att börja ett nytt jobb
 

Gör mig så glad!

2013-01-28 @ 16:04:00
Att få höra snälla kommentarer om en av okända människor gör en så fantastiskt glad! Min goa vän Ansi berättade igår att en tjej hade kommenterat om mig och Matti "nämen det är ju ett trevligt ekipage". Sådana kommentarer gör en så otroligt glad, tror inte ni kan förstå hur mycket det värmde mitt hjärta att få höra det, även om jag inte fick höra det direkt av personen i fråga, och dessutom så känner jag inte ens denna person som yttrat denna snälla kommentar!
 
Ibland kan jag känna att hästvärlden är ganska så kall eftersom det tydligen är svårt att unna någon annan lycka och framgång, så man glömmer lätt bort dessa fantastiska människor som stöttar och berömmer andra ryttare och hästar oberoende deras ekonomi och kunskap! Fast då igen är vi ju, tyvärr, allmänt dåliga här i Finland på att berömma varandra, vi kanske kan tycka någon är duktig eller gör ett bra jobb, men det håller vi oftast för oss själva, håller ni inte med?
 
Så tack du goa människa som kommenterade detta till min goa vän Ansi, jag blev så fantastiskt glad av få höra det!!
 
 
Det värmer ju extra mycket då man tycker så om sin häst att andra tycker vi är fina tillsammans!
 

Min fina skrutt!

2013-01-27 @ 17:10:00
Jag var och kikade på hopptävlingarna vid Vasa Hubertus idag. Jaa-a det tar nog en tid tills Matti och jag är i samma form igen som de ryttarna som red där idag, just nu har båda lite väl rund mage, men snart!! ;)
 
Matti var mycket bättre att rida idag än igår. Visst hängde han på tygeln och försökte slippa undan stundvis genom att kura ihop sig, men i det stora hela är jag mycket nöjd! Jag gjorde en bra övning som fick Matti att lyssna riktigt bra. Jag red nämligen sicsac längs långsidorna och svängde en bakdelsvängning med ca 55 graders vinkling, ökade skritten, kortade upp och gjorde en ny 55 graders bakdelsvängning.
 
Jag red utan "gelepad" idag, och jag fick hoppa ner och sadla om. Men det var en sådan vänlig själ som skulle ge mig en äldre gelepad så vi får vänta och se tills den kommer om den passar eller om jag måste köpa en nyare. Men sadel hamnar som tur aldrig att trycka på för mycket trots att den glider lite fram, men jag vill ju den ska hållas på ställe, så bara vi får en "gelepad" och mindre hömage borde det problemet vara löst! :)
 
 
 
 Mattis ben var lite varmare idag så jag lade kylomslag på innan jag lade jodpaxomslag. Bättre är det iaf!
 
 

Mindre glad häst

2013-01-26 @ 12:39:00
Haha, alltså idag blev nog Matti så sur på mig när jag kom och tog honom ur hagen just precis när lunch-höet kom, killen min sprang för första gången bort från mig, haha.
 
Idag lånade jag annars av en i stallets gelépad att ha under sadeln och nu satt sadeln nästan som gjuten, den kanske rörde sig 0,5-1 cm framåt men sadeln började aldrig ligga och trycka på bogbladet så nu känns det bra på sadelfronten!! Problem solved :)
 
Men till ridpasset nu då. Jag skrittade bara idag ännu. Förskte rida öppnor, slutor och skänkelvikningar som helatiden böt håll för att få Matti att vakna till lite och bli lite mera uppåt i formen. Först gick det helt ok, men i slutet på det 30 min passet så kortade jag upp tyglarna ganska ordentligt så Matti skulle komma mer upp i formen och det blev super tungt! Matti blev hängig på bettet och trögare, så jag började göra många bakdelsvängningar, 90 graders svängar, 30 graders och 180 graders svängningar.
 
Matti blev märkbart lättare i hand men han visade tydligt att det var tungt eftersom han slarvade med bakbenen och sen ibland så började han tendensera att skutta för mycket uppåt så jag fick bli ännu tydligare och lugnare i svängarna så att han inte skulle stressa upp sig, och då jag fick en ordentlig bakdelsvängning med bra energi, mjukhet följt av energiska steg framåt så avslutade jag och Matti var hur nöjd som helst!
 
Har så bra feelis efter dagen då sadeln börjar lösa sig, såret blir bättre och jag kan rida. Nu ska vi bara sikta framåt!! :)
 
Perus "sitta på häst"-bild, men hade ingen som fotade idag.
 
Det ser ut som sadeln hamnat för långt på bilden, men den ljuger lite, men hehe Mattis mage kan jag tyvärr inte säga det samma om, tyvärr... ;)
 
Mamas baby bo

Hjälpande hand

2013-01-25 @ 15:49:00
Jag vet inte vad som hänt här, detta skulle ha kommit upp i förrgår. Nåja ni får två inlägg idag då..
 
Igår hade jag med mig pappa ut till stallet. Eftersom jag fortfarande behöver ett tag till ta hand om Mattis sår varje dag så kommer mina föräldrar att hjälpa mig någon dag i veckan, så jag säkert hinner med skolarbetet eftersom det blivit mycket lite tid för skolarbete denna vecka p.g.a. all tid det tar att resa till och från stallet + att fixa om såret och motionera hästen. Pappa klarade allt galant!
 
Vi avslutade med att gå ut i månskenet, Matti, jag och pappa + 3 hundar. Tänk så fantastiskt att gå i månskenet, månen gjorde klara skuggor av oss allihopa, man såg ritkigt bra fast ingen gatubelysning var på. Jag trodde att Matti skulle vara lite spooked eftersom hästen min är lite mörkrädd, men icke! En gång hoppade han till när hundarna mitt i allt kom upp ur diket. Det var i alla fall hur mysigt som helst att promenera i den kalla kvällen!
 
 

Pappa och Matti förra vintern i januari

Vill ni se?

2013-01-23 @ 15:16:37
Av: A
Kan inte du lägga upp en film med "en dag i stallet?? Skulle vara roligt att se dig och Matti hur en dag kan se ut för er. :) Vilka bra tips du gav i inlägget!!
 

Tips på motivationshöjare

2013-01-23 @ 09:41:00

Man kommer alltid vilja ha mer saker/möjligheter än man har och det tycker jag bra, så länge det inte blir överdrivet. Mål med ridning tycker jag är super viktigt, men det är inte bara mål som motiverar mig utan även andra saker.

 

Jag är ganska materiell av mig, jag tycker om att kunna variera looks både i vardagen, på gymmet och också på hästryggen. Jag tycker det är roligt att matcha ihop en "outfit", alltså kolla att mina ridbyxor eller tröja matchar ihop med den schabrak och benlindor jag valt till Matti. För mig är detta en del av det roliga med egen häst, att kunna "pimp your ride", hehe. I stallet fnissar de åt mig då jag tycker detta är roligt och att jag har några fler schabraker än dem, men jag bryr mig inte, alla väljer vi vad vi lägger pengarna på. :) Jag lägger mer än gärna pengarna på min häst och saker till honom och mig som vi har nytta av i ridninge, jag älskar ju min hobby!

 
 
 
 

Men förutom materiella saker som motiverar mig till ett ridpass så är det självklart träningsmöjligheterna. En bra tränare är A och O. Jag behöver en tränare som inte är rädd att pusha mig och höja rösten åt mig när jag inte rider till 100%, därför har jag tyckt mycket om min tränare Lena Lahti eftersom hon känner mig och Matti så pass bra och är fantastisk bra på att berömma en så man får feelisen, "fanken jag kan!!"!

 

Att kunna variera träningen är också motiverande tycker jag, att kunna variera mellan dressyr, hoppning, terräng, horsemanship osv. Jag har efter bästa förmåga försökt variera Mattis träning, men eftersom vi inte har bästa hoppmöjligheter i stallet var jag har Matti så har vi inte kunnat hoppa nära på så mycket som jag skulle vilja, men man gör så gott man kan med att dra fram stolar och stockar så man kan hoppa lite ibland.. Man märker på Matti ganska snabbt när han är uttråkad, då ser han små spöken i hörn osv.

 
 
 

Nu har jag då aldrig egentligen vart medryttare eller ägt någon häst som varit uppstallad i ett stall med manege, men att ha hästen vid ett stall med manege kan jag gissa är mera motiverande eftersom man då kan rida fullt ut året om. Det går och jag har som sagt aldrig haft tillgång till manege på de hästar jag ridit, men jag kan tänka mig att då man har tillgång är det en motivationshöjare i sig, att inte behöva rida ute i blåsten, regnet, snöslasket eller isbanan. Men man gör det bästa av situationen om man inte har menege. Hittills har ju jag och Matti klarats oss bra utan manege! :) Nu spelar det ju ingen roll då vi ändå bara skrittar.. ;)

 

Men också att ha vänner att rida ut med och samåka till stallet motiverar till att rida mer och ordentligt, i alla fall för mig. Är jag helt ensam i stallet (som jag oftast varit de senaste månaderna med Matti) så känns det lite trist. Ibland självklart skönt, men är det dag efter dag blir det lätt ensamt. Så både gott och ont med att ha hästen på ett mindre stall. Men igår fick jag Ansu med mig till stallet då hon haft en krävande dag och vill komma och se något annat, så det kändes perfekt då jag inte hade något alls emot att få sällskap med till stallet!

 
 

Skaffa en träningsblogg på nätet.. Jag har inte ångrat en dag att jag skaffade denna träningsblogg åt mig och Matti. För genom träningsbloggen får jag lägga upp bilderna och skriva texter om ridpassen så jag kan lätt kolla tillbaka hur det gått. Sen om jag glömt att skriva upp i häftet i stallet när Matti senast belv skodd eller vaccinerad kan jag snabbt kolla upp det här på bloggen, perfekt!! Sen också precis som jag diskuterade med A igår så känns det så fantastiskt att läsa peppande kommentarer av helt okända människor när det går sämre för oss. Tänk att ni är så fantastiska!!! Att människor jag träffat en gång eller aldrig träffat tar sig tid att skriva en peppande snäll kommentar här på bloggen, ni har ingen aning tror jag hur mycket era kommentarer peppar och värmer mitt hjärta!! Sen när det går bra också har ni varit så snälla med att kommentera och berömma våra framgångar, men framför allt har kommentarerna era peppat och hjälpt mig nu när vi haft flera otursdrabbade månader! TACK!!

 

 Utmana era gränser, är det en rädsla du ska komma över till exempel, bygg upp en plan hur du ska klara av att övervinna rädslan och ge dig tusan på att klara av det. Jag har t.ex. varit höjdrädd vid hoppning så länge jag kan minnas, men i våras fick jag bara ge mig tusan på att jag måste övervinna rädslan för jag bromsar bara mig själv och Matti om jag inte tar itu med rädslan, så en dag slände jag upp höjden jag var rädd och hoppade över den flera gånger. Blir varm i kroppen vare gång jag tänker på den dagen! Motivation kan vara att göra något du inte vågat!! Är du rädd att rida ut i terräng? Rid i ett säkert sällskap och bygg upp tilliten till din häst genom att första gången skritta, andra gången trava lite, tredjegången galoppera lite osv. Men när det kommer till rädslor är det vi själva som måste pusha oss, andra kan hjälpa med att peppa, men det är vi som måste välja att NU gör jag det här fullt ut och skiter i rädslan. Vi målar ofta upp i skallen på oss det värsta som kan hända, men det är bara i huvudet på oss. Vi måste våga slänga oss ut för att kunna växa ..

 
 

Åter igen ett vet.samtal

2013-01-22 @ 09:13:00
Snart är jag väl stammis vid Losviks telefonväxel, hehe. Ringde dit idag igen och hörde angående fortsatt vård av Mattis sår eftersom jag tycket allt går så långsamt, är jag verkligen på rätt väg, gör benskydden nytta eller skada när de är på så där pass länge, när han lyfter på benet hela tiden när ska man veta om det blivit ett betingat beteende eller om det faktiskt gör ont, när ska värmen runt såret försvinna osv.. Känner mig så hjälplös och rådlös när det kommer till min ögonsten Matti!!
 
Självklart var det svårt för Losvik att kunna säga något med säkerht när hon inte såg benet eller hur Matti lyfter på benet, vilket jag förstår och är självklart, så jag kände mig lite fånig som ringde igen med mina frågor.. Nå vi kom överens i alla fall att jag ska ringa en veterinär här i trakten eller komma dit med Matti igen så någon får kika på det, för att det tar så här länge för såret att ta fast tyckte även hon var lite underligt.. Så jag måste bara ringa till annan veterinär här i trakten som får komma ut och kika på såret/såren, så hoppas jag verkligen att det börjar gå fast!!
 
Jag vill att min skrutt ska bli helt frisk igen så vi hinner flyga fram i galopp på någon åker täckt av snö i år ännu
 

Måste kämpa på!

2013-01-21 @ 16:15:00
Ingen får någonsin tro jag inte skulle tycka om Matti eller inte ha lust att vara med honom, men nu när det är så fruktansvärt mycket i skolan så känns det inte lika hejsan alla gånger att starta bilen och köra iväg och ta hand om det där förbaskade såret. Innan han skadade sig hade jag 1-2 dagar i veckan helt ledigt från stallet för att jag skulle hinna med sådana saker som man annars inte har tid med, men nu finns inte den möjligheten eftersom jag måste ut varenda jäkla dag för att ta av benskydden för att kunna sköta om såret, kyla benet en bra stund och hinna rida osv.
 
För stunden känns det mera som ett måste att åka ut till stallet än ett andrum i vardagen som man vill till... Jag antar det beror på att vi har haft sådan otur nu i flera månader med sår och sadelproblem! Klart  jag myser och mår bra när jag väl står och pynjar och på med min favorit, men före och efter visiten känner man en extrem stress och ångest över högen med skolarbete, disken som står på bänken, ekonomin som är i botten, sitt osociala liv och hur dålig flickvän man är som inte har tid eller ork att var en 10 poängare till flickvän... Stressen blir som inte mindre precis!! Inatt tror jag att jag till sist fick sömn p.g.a. de tidigare 3 sömnlösa nätterna
 
Nu skall jag i allafall fixa middag och sedan åka iväg till stallet, så KANSKE jag hinner göra skolarbete när jag kommer hem.. Förlåt nu för mitt klag-inlägg, men just nu  känner jag mig lika uppåt som en sur citron.. Hoppas ni mår bättre!! ;)


Han är mitt allt, men dessa 2 månader har blivit tunga, speciellt nu när det inte ser ut att gå fast såret på de närmsta veckorna heller... Så ibland måste man bara få klaga lite för att bita ihop sen igen och kämpa vidare!

Snart är vi tillbaka!

2013-01-20 @ 10:32:59
Jag saknar verkligen att kunna träna ordenltigt, så jag slängde just precis iväg ett meddelande till min tränare om det är möjligt att hon skulle brja komma och träna oss igen, och om vi kunde börja med 30 min träningar så att jag och Matti kommer igång snabbare och på rätt sätt!
 
Bara att invänta svar nu då! :) Känner jag verkligen behöver tips nu efter snart 6 månaders paus från ridlektionerna!!
 

Världens bästa!!

2013-01-19 @ 18:48:00
Gosh vad jag älskar min häst. Bröt ut i gråt idag i stallet p.g.a. lite privata grejer och Matti noterade genast man var ledsen, han blev nämligen extra gosig hade en sådan där blick mot en att "gråt inte". Sen var han helt super i ridningen idag med tanke på att det varit nästan 2 månader paus från ordentlig dressyr. Älskar så den där hästen!!
 
Well, tränade lite vidare på halterna idag och det gick super!! Ibland behöll han rund o fin form i ryggningen och en bra bakaktivitet framåt direkt i trav! Travade inte mycket eller långa sträckor eftersom man helst ska skritta med honom, men någon övergång i slutet blev det. Red 30 min och fokuserade på böjningar åt båda hållen. Det märks han tycker det är tungt nu för ibland hänger han på bettet eller krullar ihop sig när man kräver lite mera, men det kommer (!!) han har ju ändå tappat en hel del muskler nu så..
 
Tyvärr så gled sadeln fram lite idag igen, så jag fick hoppa av och sadla om, men sen hölldes den bättre. Jag noterade att jag måste spänna sadelgjorden i 3 olika etapper, för första gången blåser han så upp sig så mycket då man spänner och då glider sadelgjorden mer fram då det blir så brantare "backe" med hans nya fina hömage ;) Så måste verkligen ta lite igången så han inte hinner blåsa upp sig så mycket ch skapar så brant backe för sadelgjorden att skurra iväg på!
 
 

Det här är en av mina favoritbilder. Hur har jag tidigare klarat mig utan Matti, jag förstår inte?!

Finns det någon vänlig själ?

2013-01-19 @ 11:17:00
Hej alla läsare, jag har ett litet problem! Saken är den att jag skulle vilja köpa STALLPELLETS till Matti som strö i boxen, MEN jag skulle vilja först pröva på om han låter det vara som strö eller om han börjar käka av det (som jag hört några hästar kan göra).
 
Jag kom precis hem från Agrimarket och de säljer inte längre 16 kg säckar, utan endast 500 kg, och det skulle ju kännas lite pissigt om Matti skulle få för sig att börja käka av pelletsen och så står man där med ännu 480 kg pellets man inte kan använda sig av..
 
Så har du något kg STALLPELLETS jag skulle få köpa eller vet av någon som använder sig av STALLPELLETS jag skulle kunnA fråga av. Ta mer än gärna kontakt om du har tips eller råd hur jag kan göra!!
 

Matti blev en älg

2013-01-17 @ 21:41:00
Hade pojkvännen med mig till stallet idag som sällskap. Dagens program blev en powerwalk eftersom Matti hade varit utan täcke på sig i hagen så han var så öm i ryggen då han fått kallt så jag ville inte rida honom, men jag lade på ett tjockare täcke innan vi promenerade iväg så han skulle få upp värmen igen. :) Pojkvännen tyckte synd om Matti så han klädde ut honom till älg med sina vantar, haha! Man riktigt såg hur Matti bedjade till mig att ta bort dem och pojkvännen.. Sötisarna mina!
 
 
Haha, diggar så bilden, Matti ser minimal ut och riktigt skämmande ut!
Bus

Sann glädje!

2013-01-17 @ 11:57:00
Det börjar känns mycket bättre med Matti nu, han var nästan inte alls varm runt sitt nedre sår,  och svullnaden var nästan helt borta! Matti lyfte nog på benet när jag skrapade bort sårskorpan men annars ingenting!! Såret uppe på insidan av låret var nog aningen varmt, men jag lade sorbact på över natten, men annars ser det också bättre ut!
 
Jag passade på att rida Matti i ca 20-30 min också, och min herreman var verkligen trög, men han får inget kraftfoder nu heller så det är inte så konstigt och så har han fått börja gå med de andra hästarna igen så han motionerar sig bra i hagen också. Jag skrattade så åt Matti igår, jag fick ju fasen nästan inte hästen att rygga när jag satt uppe på ryggen, och nu när jag tänker tillbaka tror jag inte jag ryggat någongång så länge jag haft honom heller (förutom i terräng), haha. Så vi övade på att rygga fint och få en bra energi fram i skritt, det gick se så där. Medan jag red hade jag såret att luftas också så det inte är intäckt 24/7 och efter att jag ridit sköljde jag det i vanlig ordning.
 
Jag red i sadeln igår, men i mitten av passet fick jag hoppa av och sadla om eftersom den åkt en aning fram. Så jag hoppas verkligen att den slutar göra det, och att den formar sig rätt så att jag kan behålla sadeln, jag vill inte rida barbacka igen ett halv år!! Men vår sadelgjord är också för lång, så den hjälper ju inte direkt till att hålla sadeln på plats.. Men just nu är kontot tomt så måste vänta tills man sparat ihop till en kortare bra sadelgjord.
 
 
 

Ursäkta mig!

2013-01-14 @ 23:13:49
Det känns som uppdateringen här fått lida, och jag är verkligen ledsen för det. Men inget nytt på Matti fronten ännu, såret har väl nog blivit aningen bättre nu igen och han ömmar inte lika mycket, men har inte vågat rida något ännu, bara longerat och pysslat med honom. Hans nyaste sår ser också bra ut fast det blev lite djupare, men rött och fint och ömmar inte och är inte något märkbart varmt, vilket är en lättnad! Men han har ordentliga skydd på sig nu när han är i hagen så troligen borde han klara sig från nya skador en tid.
 
I morgon fyller jag år, så då hinner jag bara snabbt fixa såret på Matti eftersom vi har skola till kl 17:30 och jag har gäster på inkommande. Men på torsdag tänkte jag rida igen, så jag får mjuka upp honom i sidorna lite, för han såg lite stel ut när jag longerade honom idag.
 
Men det känns ändå okej fast jag inte ridit honom, för jag vet han mår bättre nu, Matti har nämligen fått börja gå med de andra hästarna i hagen igen, igår var han första dagen tillsammans med de andra igen och det gick bra. Mattis partner in crime Arn var lagd i en annan hage, för nu när hans lekkompis varit borta har Arn börjat hitta på bus (som ex. riva ner trådar och staket) så han är flyttad till en mera outbrytbar hage, hehe.
 
 
 
 
 
 
 
 

Hästblogg tips!

2013-01-13 @ 10:24:04
Min fina vän Anso har också börjat blogga om sin fina heppa Tepa och hennes arbete som stallchef vid Vasa Hubertus.. Så kika in på hennes blogg och hälsa henen välkommen till bloggvärlden. Jag ska åka dit idag och ta några nya foton på dem så de får fina foton på sig till bloggen!
 
ansii.blogg.se
 
Printscreen från hennes blogg


Jag rekommenderar!

2013-01-12 @ 12:00:00
Det tycks aldrig vara något som hört om dessa super mineraler, så jag tänkte att jag skulle dela med mig av detta nu så ni också får veta om dessa super mineraler och kanske väljer att börja ge det till era hästar.
 
Jag började ge detta till Matti främst p.g.a. hans otroligt dålig hovkvalitet, och det gav märkbart finare och starkare hovar till följande sommar (det tar ju ca 1 år för hoven att bytas ut helt)!! Det räckte ju i somras med att olja hovarna när det var som torrast ute, året innan hölldes inga skor på och hovarna föll sönder.
 
Men förutom att det stärker hovarna finns det en massa andra saker som mineralerna Biopromin hjälper och påverkar! Det bästa tycker jag är att en låda räcker ca 11-12 månader så man behöver inte beställa nytt hela tiden, och så är det super bra då Matti tycker det är så gott också. Matti fick ganska så snabbt super fin päls också och man noterade att alla punkter stämde in på Matti. Läs bara vad de inverkar på här nere..
 
 
 
 
 
 

Efterlängtad update

2013-01-10 @ 20:58:00
Ni som troget har följt med på vår resa här på bloggen gissar jag har väntat på att jag ska förklara lite mer vad som hänt nu de senaste dagarna. Jag har alltså vari lite ledsen eftersom Mattis ben inte blivit bättre utan snarare tvärt om, vilket var mitt eget fel.
 
Saken är den att såret hade precis som jag tidigare skrivit blivit mycket bättre, och det fanns inte egentligen någon ordentlig sårskorpa att skrapa bort, MEN som jag skrivit var jag orolig eftersom Matti hade börjat lyfta på benet och markera det var sjukt, men efter att jag hade diskuterat med andra lät jag mig övertygas och ignorerade min magkänsla, och det detta var som var det största misstaget, jag skrapade nämligen inte bort sårskorpan denna kväll och följande gång när jag kom till stallet och jag skulle ta hand om Matti och hans sår såg jag genast att området runt såret var ännu mera svullet och benet ännu sjukare. Jag tryckte uppifrån och nerifrån på det svullna området som var helt mjukt och plötsligt sprack såret och det sprutade ut var i ansiktet på mig, på Mattis ben och på mina ridbyxor. Jag fick panik och ringde Losvik på en gång!!
 
På Losvik sade de jag skulle fortsätta kyl, putsa med vatten och skrapa bort sårskorpan även om denna process tar länge, och så skrev de ut mera antibiotika eftersom det fortfarande är infekterat då det kom mitt i allt så där mycket var trots att det inte kommit var på flera dagar innan detta. Men vår otur slutade inte där. Eftersom jag ringde så sent på dagen till Losvik hann de inte ringa till något apotek gällande antibiotikan så de lovade göra det följande dag, vilket de hade gjort men Apoteket hade slarvat bort mitt antibiotika-recepte så jag fick åka till apoteket idag igen, och DÅ hade de hittat receptet och jag kunde ta ut Mattis antibiotika. Men oturen slutar inte här.. Mattis bästa hästkompis Arn hade slitit sig ur sin hage och in i Mattis hage så de hade busat och sparkat så mycket bakut så Matti hade blivit träffad (såklart!!) och hade fått ett köttsår på insidan av samma ben men högre upp på benet.. Så nu har jag ytterligare ett sår att börja ta hand om!
 
Men lite tur hade vi igår eftersom en veterinär råkade vara i stallet så jag passade på att visa upp Mattis ben och han tyckte som tur också att Losvik givit mig rätt anvisningar och att det var bra Matti får mera antibiotika. Efter att han kännt på benet sade han till min lycka att jag kan nog rida Matti såvida han inte haltar..
 
Så mitt mål med att få ett skadefritt 2013 höll ju inte i sig mer än 1 vecka?? Men nu ska jag börja lita på min magkäsla även när det gäller områden jag inte har så mycket erfarenhet om. Så kära läsare, kan ni kommentera det till mig om jag skriver att jag är osäker på något, skriv då "lita på din magkänsla!!". Detta borde väl börja bli 5e gången min magkänsla varit rätt och då jag lyssnar på andra blivit fel.. Han har nog tur att han är så jäkla underbar den där hästen, tror jag inte annars skulle orka med detta elände!
 
 
 
 
 
 

Jävla skit sår!

2013-01-08 @ 16:33:28
Alltså jag blir så ledsen!! Inte får man vara glad länge!! Jag hade tänkt rida i sadeln idag men den idén var nog bara att slänga i roskis.. Mattis sår hade blivit värre..
 
Jag hinner inte skriva mer om det nu annat än att jag är ganska ledsen över det..
 

Är det rätt är det lätt

2013-01-07 @ 16:17:00
När man stressar över skola, arbete, hyror, pengar, mat och tid, då är det så fruktansvärt skönt att åka ut till stallet och få stanna upp en stund. Nu när min bästa vän har sökt häst så sa jag till henne att "om du känner att det är roligt att rida, och du ser fram emot igen att få rida hästen, då är det rätt!". Den känslan har jag med Matti ifall ni råkat missa det, hehe. Visst är inte vår resa en dans på rosor, men det är klart fler fina stunder än tråkiga.
 
Jag finner mitt inre lugn med Matti och mår så fruktansvärt bra (förutom nu i december då jag nästan oroat ihjäl mig över hans ben!). Jag menar absolut inget elakt till någon specifik ryttare, utan jag har i allmänhet svårt att förstå mig på ryttare som köper en häst för att den ska kunna ta de till de högsta klasserna, och när denna inte kan ta en längre efter 1-2 år, ja då säljer man fort som tusan bort hästen till vem som helst för att kunna köpa nästa duktigare häst. Dessa ryttare har garanterat lika svårt att förstå sig på mig och min hästhållning eftersom jag pratar babyspråk med min häst och tror mig veta vad han tänker och gråter blod vid tanken om att måsta sälja min älskade häst!! Jag förstår ju det att man måste kunna utvecklas och det är inte det jag har något emot, utan ryttare som ser hästarna som objekt och inte en partner man ska ha roligt med. Det är ändå sist och slutligen hästen som gör grovjobbet till din framgång på tävlingar. Men det finns ju faktiskt ryttare som kämpar år efter år med sin häst och klarar sig bra i tävlingar och fått fina resultat, det är DE ryttarna jag unnar all lycka i världen till.
 
Jag tänker bara på hästar som säljs hit och dit och aldrig får känna trygghet, jag tänker ju genast på Matti, skulle han ha blivit såld till ett ställe var han inte fick vara länge på nu heller tror jag han skulle flippat. Matti kräver att man ger honom så mycket kärlek och trygghet för att han skall fungera och må bra. Jag tycker faktiskt vi fungerar bra ihop, fast han dampar speciellt mycket nu när han har sjukt mycket energi, och jag inte alla gånger rider så fint, så fungerar vi ihop och är lyckliga tillsammans!! Det är just den lyckan och kärleken jag önskade flera hästägare kände för sin häst, en gemenskap och ett starkt band som ingen kan bryta!
 
 
Jag vill aldrig mista dig min vän!

Stubben Genesis C.L

2013-01-06 @ 16:39:00
Nåja, äntligen kan jag skriva, "Gott folk, nu har jag en sadel!", i alla fall nästan.. Saken är det att den satt riktigt bra när vi sadlat och medan jag skrittade, men när jag travade lite så gled den liite fram (ca 1 cm för långt fram), MEN den blev inte i bakåtlut som alla andra sadlar blivit, MEN jag red utan stigbyglar och det gör ju att man i traven "knuffar" sadeln lite framåt med sätet när man följer med travrörelserna.
 
Så vad blev det utav detta nu då? Jo, jag ska ha sadeln på prov i 2-3 veckor och skritta mest för att "rida in den". Jag ska vara noga med att sadeln inte ska få glida framåt medan jag skrittar, gör den det ska jag hoppa av och sadla om för att sedan hoppa upp igen och fortsätta. Detta för att sadeln ska formar sig rätt efter Mattis rygg. Jag hamnar också att rida utan schabrak nu i början av samma orska, så jag får vänta lite till med outfitbilderna, hehe. Jag som hade varit så excited och färdigt planerat några outfits, men de får vänta någon vecka ännu.
 
 
 
 
Jag kände med det samma då jag satt mig ner i sadeln att den var bästa vi haft hittills. Jag fick Matti för första gången lika "lätt" som då jag rider barbacka att söka sig i rundare och mer avslappnad form med sadel. Jag har ju alltid tyckt han går bättre då jag rider barbacka, men nu var det ingen skillnad. Mattis ägare i Estland berättade att man noterar på Matti genast en sadel ligger bra eller dåligt, och nu fick jag känna den känslan, han var mer framåt än han brukar, mjukare och gav ärligare efter. Sadeln var annars super skönt att sitta i också, jag kände jag fick bra stöd för skänkeln när jag satt ner i korttrav även då jag ökade traven och klarade bättre av att ha ett stadigt överliv. Men nu när jag ridit i den idag och är ovan att rida med sadel krampar det lite i mina skinkor, hehe!
 
Tjejerna kollade min hoppsadel också, och som jag gissat så satt den inte bra, den var till och med sämre än jag trott. Nu i efterhand inser jag ju att jag inte skulle kanske ha bordat köpa med den heller då jag köpte Matti, men man lär sig nya saker hela tiden. För stunden så löser jag hoppsadelproblemet med tjock fårskinnspadd och tjockt schabrak, och eftersom det är så sällan jag använder mig av den borde Mattis rygg inte ta skada menade dem. Så på det sättet kanske jag hinner skramla ihop mera pengar så jag kan köpa en hoppsadel som verkligen passar i sommar eller till hösten??
 
De är nog så bra de där tjejerna på Horse-Ess, jag har fullt förtroende för dem och känner absolut inte de försöker lura en till att köpa en sadel som inte passar (jag får ju ha min på prov nu i 2-3 veckor för att se om den passar till 100% eftersom Matti har så knepig byggnad). Så jag rekommenderar att om ni söker sadel till er häst ska ni ta kontakt med dem, de hjälper att hitta den rätta sadeln till din häst, och ifall de inte skulle råka ha en sadel i sin butik så hjälper de dig att hitta en någon annanstans ifrån. Jag skulle aldrig hittat en sadel åt Matti tror jag om det inte vore för de två tjejerna. Sen har de en bra butik på gården också var de säljer allt man behöver till ridning och hästhållning ifall man inte söker sadel så är det ändå värt att ge Horse-Ess ett besök!!
 
 
 
 
 

Super duper excited!!

2013-01-06 @ 10:07:00
Jag är så excited!! Idag får jag äntligen veta om sadeln passar Matti, för idag kommer tjejerna från Horse-Ess (som säkert är led mig efter att jag varit som ett barn på julafton i 2 månader "när kommer sadeln?" "har ni hört något om sadeln" osv). Jag har lite halft ställt in mig på att den inte kommer att passa så jag inte behöver bli ledsen, men då är andra hälften av mig riktigt hoppfull!
 
Ooooh, kan ni inte hålla tummarna ännu en sista gång så att sadeln skulle passa! För jag tror inte ni förstår hur mycket jag längtat efter denna sadel och verkligen hoppas och vill den ska passa perfekt!! För vi har ridit barbacka nu i 5 månader och väntat på denna sadel sedan september, och NU ska jag äntligen få prova den.
 
 

Ni lär nog få läsa i eftermiddag hur det gått. kl 13 kommer de till sallet, så stay tuned!

Äntligen lite sol!

2013-01-05 @ 15:03:24
Vilket underbart väder det har varit idag! Solen har varit framme och det har varit ca -8 grader. Synd bara att både jag och Cessi hade bråttom idag så det blev en snabb visit till stallet. Men jag hann rida och sköta om såret ändå hu bra som helst!
 
Såret har minskat betydligt, men jag knaprar upp sårskorpan ändå och putsar och lägger omslag, precis som veterinären instruerade. Men det är den där lilla svullnaden jag ändå funderar över, idag igen lyfte Matti ibland när jag tryckte hårdare på den. Jag börjar bli hypokondriker nu när vi haft sådan otur.. Men ska följa med nu i morgon och se hur det är då.
 
Jag red 20-30 min idag igen, barbacka och på ridplanen. Först var Matti tittig och spänd i ryggen och ville inte riktigt ge efter helt ärligt, men efter att jag gjort flera samlingar och tempoväxlingar i skritten mjuknade han och efter andra pausen i passet var jag på en ändvolt var jag gjorde öppnor och slutor i skritt och sedan ett och ett halft varv i trav. Matti lyssnade riktigt bra så slutade där. Jag riktigt såg på Matti hur nöjd han själv var av att fått arbeta lite.
 
 
 
 
 Fast han inte har alla riktigt hemma alla gånger så är han bra fin min den där gråa hästen!
 

Klumpighetsfaktorn är hög!

2013-01-05 @ 11:48:13
Eftersom min älskade häst har klumpighetsfaktor på max så beställde jag hem för ett par dagar sedan ett par benskydd som han ska få ha på sig i hagen när han läggs ihop med de andra nu kommandevecka. Jag hamnar också att köpa ett par gummiboots som han skilt har i hagen på alla hovar så KANSKE vi klarar oss med mindre skador nu i hock-säsongen. ;)
 
Helst skulle ja ha velat beställa sådana som går längre ner mot hoven men de va slutsålda, och jag såg just att dessa jag beställt också är slutsålda nu, så det var verkligen tur jag beställde då jag beställde!!
 

Kvällsbus

2013-01-04 @ 16:30:38
Åkte ut ikväll i skymningen till Matti. Först tog jag hand om såret och det börjar verkligen se bättre ut, men det är en liten svullnad ovanpå, det är inte sjukt utöver då man trycker rikigt hårt där.. Måste följa med det där.
 
Tränade från marken med Matti idag. Bandet vid porten var borta så hade fast Matti idag och försökte hantera honom med energi (något jag läst om här) det gick riktigt bra i slutet och Matti fokuserade nästan hela tiden på mig, så det känns bra.
 
Tanken var att jag skulle avslutade med att löslongera Matti i hagen istället, men där vaknade han till liv och drog en så knäpp rodeoshow och var så lycklig att jag fick sluta löslongeringen så inte några skador uppkomma eller skor skulle flyga av nu när vi ska få sadeln på söndag, vill inte skjuta på det ännu en gång, så var lite nojjig idag. ;)
 
 
 
 
Bus

Buhuu

2013-01-04 @ 14:12:00
Buhuu, vart har min talang försvunnit? Jag har tappat bort skuttet! Jag slapp ju upp i höstas och nu gör jag inte det längre!! Jag skyller på jackan och de tunga vinterstövlarna!!
 
Jag måste öva!!
 
 

Gårdagens ridpass

2013-01-03 @ 13:21:00
Som sagt gick det helt bra igår att rida, aningen styv till vänster var gubben min och det kändes som jag ibland fick ta i så mycket för att få böjt honom, så vissa bilder ser helt förfärliga ut när jag försöker ställa Matti (ni ser ju bara första bilden!!), haha, det tog en stund innan jag hittade flowet med grim-ridningen.
 
Men här kommer några bilder som min snälla pojkvän tog på igår!
 
 
Min älskade snutte! Ja jo, jag glömde att berätta vi får kanske sadeln nu i helgen, (jag vet inte hur många gånger jag skrivit det nu?! ) så jag hoppas verkligen att jag  snart kan skriva "Nu har vi FÅTT sadeln, jippiii!". ;)
 

Snabb update

2013-01-02 @ 16:32:00
Varit till stallet i sällskap av min fina pojkvän! Jag red barbacka i grimma idag igen, men idag  var Matti ganska styv till vänster men mjuknade upp efter en stund. Red i 20 min och mestadels skritt men också något varv åt båda hållen i trav, växlade formen också, ibland lite högre och ibland riktigt lång och låg.
 
Såret såg mindre ut idag så det är verkligen på bättringsvägen, men det är inte svullet men jag tror det blivit någon slaggs ärrvävnad innuti (som veterinären sa kunde förekomma) eftersom det är en liten utåtbuktnad under såret på benet..?? MEN Matti hade lyckats trampa på sig idag ignen för han hade ett litet sår på bakbenet som jag plåstrade om, så det var verkligen befogat då jag beställde benskydd som han kan ha på sig i hagen när han läggs ihop med Arn igen, för då kommer de gå vilt till igen ;)
 
Fler bilder får ni se senare, jag måste snabbt fixa mat nu innan gymmet! :) Så stay tuned!
 
 

Som alla andra

2013-01-02 @ 11:48:13
Jag har läst ikapp mig nu på de bloggar jag inte riktigt hunnit läsa under nyåret. Det komiska är att typ alla tycks ha frågestunder på sina bloggar, så det gör att jag har en fråga till er som jag började fundera på.
 
 
VILL NI JAG SKA ORDNA EN FRÅGESTUND HÄR OCKSÅ PÅ BLOGGEN?
 
Igår var Matti riktigt energisk så jag ska fara och köpa "special" benskydd till honom idag så han kan gå med de andra hästarna i hagen igen utan att skada sig ytterligare. Min pojkvän har lovat komma med och fota lite när jag rider så det kommer lite roligare bilder hit ikväll, även om jag bara skrittar och vädret suger balle..
 
 

Gosch, vad jag saknar sommaren när man ser ut på det här slaskvädret!!
 

Första inlägget år 2013

2013-01-01 @ 13:50:00
Gott nytt år alla läsare!! Hoppas ni hade ett bra nyår! Jag friskförklarade mig igår och åkte ut till Matti på eftermiddagen och red honom barbacka i hagen i grimman. Jag har inte tidigare ridit i bara grimma så det var lite spännande, men det gick kalasbra. Fast jag var nog lite tveksam till om jag skulle rida barbacka eftersom han varit oriden så länge och det var glashalt på gården, men jag täntke lite att bara jag klarar mig till hagen så gör det inget om jag faller av för snön är ju så mjuk så man stöter sig inte. Ridplanen är en isplan så den är inget alternativ att rida på.
 
Eftersom vi inte ridit på länge så har jag tänkt rida 30 min åt gången nu i en veckas tid varannan dag. Igår fokuserade jag på en lång, rund och avslappnad form och Matti lyssnade riktigt bra på mig. Vi gjorde lite skänkelvikning, öppnor och bara någon enstaka övergång till trav för att få honom att vakna till liv och lägga mer vikt på bakdelen.
 
Så ljuvligt det var att vara uppe på hästryggen igen, speciellt Mattis mysiga rygg!
 
 

 Matti kollar att båda benen är på plats.. ;)


 
 


RSS 2.0