Tröttilainen

2013-05-31 @ 21:57:00
Alltså nu är jag så trött! Hade tänkt dela med mig av Matti och Lafis busande från igår, men har igen ork att fixa några bilder idag, så det får ni vänta på tills i morgon!
 
Ikväll löshoppade vi (jag o Ansu) Matti och Tepa lite halvseriöst på stora ridplanen efter att de kutat runt som några dårar, haha, de hade verkligen skit kul där på stora ridplanen de där små busarna! De har verkligen yta att busa på, sådan lyx!!
 
Här kommer annars 4 mysiga foton som Sara tog på mig och Matti igår innan hästarna fick busa tillsammans. Jag vet jag alltid skriver det, men hon är bra duktig Sara!! Nästa vecka ska vi ta nya somriga bilder hit till bloggen! Jag funderar lite om man skulle gota några helt annorlunda än de vanliga jag har haft, ex. att jag r mer fixad o sminkad, har klacksor eller något? Har ni några roliga förslag på stil på bilderna?? Det är ju ändå ni som ska se bilderna varje gång ni kikar in, så bring it on med era roliga ideér!
 
 
Bilderna har jag kallt kopierat från Saras blogg. ;) 
Bus

Ännu en ny lekkompis

2013-05-30 @ 21:25:43
Så var ännu en dag fylld med lek avklarad för Mattis del. Idag fick han leka med en äldre herreman, nämligen veteranen Lafi. De hade riktigt roligt och sprang och visade upp sig i manegen (vi vågade inte ha dem lösa på ridplanen då de pågick hopplektion på andra ridplan).  Vilken lyx att få ha så där många lekkompisar! :)
 
Ni får se fler bilder i morgon nu ä jag så trött så jag ger bara en teaser på några bilder på vad komma skall i morgon! ;)
 
Är de inte bara för söta??
Bus

Vilken fantastisk dag!

2013-05-30 @ 09:44:00
 
Ikväll hade jag planerat med Johanna sedan tidigare att vi skulle rida ut i terräng och vädret råkade verkligen vara på vår sida. Tack vare vädret och vårt fantastiska sällskap så hängde också Ansu och Liino med ut i terräng. Vi band upp våra hästar ute på gården och började borsta dem, det var sådan härlig sommarkänsla i luften så det är svårt att tro det bara är maj ännu.
 
Jag red första gången med stigbyglar idag igen efter frakturen i foten konstaterats, men trots att vi enbart skrittade så kändes det av i foten, så blir nog att fortsätta rida utan stigbyglar ett tag till. SUCK!
 
 
 
 
Vädret var magiskt och hästarna njöt för fulla muggar! Alla hästarna kom bra överens och de njöt lika mycket som oss! Vi prövade att rida ut till en åker men vi fick svänga om då den inte var tillräckligt upptorkad ännu, men det gjorde inte så mycket, för vi red omkring i skogen och längs bostadsområdet. Två söta barn kom utspringandes från en gård och frågade om de fick ge lite gräs åt hästarna när vi red förbi, så då kom en av barnen och matade Matti med gräs, så ni kan ju tänka er hur nöjd han var, och barnen blev så glada när de fick klappa hästarna. Matti stod som vanligt som ett ljus när barnen kom fram och tog försiktigt gräset från deras hand (fast i och för sig skulle han inte ha kunnat gapa så stort heller då träset var på, heh ). Han är nog så duktig med barn den där hästen!
 


 
Det var en super trevlig terrängtur i gott sällskap och med glad hästar. Det var verkligen avkopplande och humöret blev på topp efter rundan. Jag tror denna vecka med inga krav på ridningen gör lika gott till mig som till Matti. Nu nollställer vi oss, samlar krafter och njuter på samma gång av att få vara tillsammans.
 
Efter terrängrundan gick jag bakom transporterna och betade med Matti 30 min. Sedan blev vi erbjuden en betesplats i sommar ca 2-3 veckor, så det är ju helt perfekt!! När det blir dags för bete är ännu ett frågetecken, men jag hoppas på augusti eller något där runt eftersom gräset inte är lika starkt då. Alltså det börjar kännas som allt börjar lösa sig med det mest i livet just nu. Sommaren kommer emot och jag ser så fram emot att få spendera den vid Vasa Hubertus!
 
 
 

Hästfolk, inget enkelt folk

2013-05-29 @ 13:00:00
Jag vill börja med att poängtera att detta inte är något inlägg var jag "piikar" någon, utan skirver allmänt om ämnet. Hoppas ni orkar läsa mitt kilometer långa inlägg, för jag tycker detta är ett viktigt ämne att ta upp!
 
Jag trivs loppan vid Vasa Hubertus och känner mig som en i familjen där, vilket känns helt fantastiskt med tanke på hur många vi faktiskt är där i stallet och alla kommer överens och har verkligen en "vi"-anda och hjälps åt! 
 
 
Efter olika diskussioner med helt fantastiska och duktiga människor i stallet blir jag så förvånad när jag får höra hur de blivit behandlade, och hur avudnsjukan då någon annan ryttare lyckats, i sin tur förvandlats till skitprat bakom rygg osv. Min fråga är VARFÖR? Vi alla har olika förutsättningar, olika ekonomiska möjligheter, olika styrkor och svagheter, VARFÖR ska det hackas ner på någon som redan ligger, eller trycka ner någon som lyckats och prata skit om dem? Den biten har jag aldrig förstått. Jag har personligen sluppit ganska lidrigt undan och inte blivit baktalad (så jag hört det i alla fall), inte heller har jag blivit allt för orättvist behandlad i några större utsträckningar, men jag är ju medveten ändå om hur hårt klimat det kan vara i hästvärlden!
 
Jag minns så bra en kommentar jag fått här på bloggen (se här)
"Jag tycker att du är alldeles för självkritisk i dina ridinlägg, du är mycket duktigare än du får det att låta. Jag hoppas verkligen att du inte får elaka inlägg i stil med "men hur rider du egentligen? och att det är därför som du uttrycker dig som du gör."
 
Men det har blivit till att jag skriver på detta sätt som jag gör för att jag känner jag är långt ifrån fullärd, och när jag läser bland andra bloggares kommentarer blir jag så ledsen när jag läser hur elaka vissa kommentarer kan vara! Skriver ryttaren på ett sätt var det framgår mera framgång och att ryttaren tror på sig själv/sin häst, så då blir kommentarsfälten bombaderade med negativa kommentarer. Jag har också sett många bloggare ursäkta sig i stil med "snälla inga elaka kommentarer, jag vet jag int är så duktig" eller liknande (jag har också själv gjort det någon gång). Det är så fel, VARFÖR skulle vi inte få tro på oss själva, VARFÖR får vi inte vara glada över våra resultat och framgångar osv. 
 
 
Som sagt har jag inte råkat ut för några hemska elakheter, och här på bloggen tycker jag faktiskt att vi har en ganska bra och positiv anda, och jag blir alltid så glad när jag läser era fina kommentarer! MEN jag förstår inte varför inte alla hästmänniskor kan vara som er och kommenterar snällt och konstruktivt här på bloggen. En vän berättade att hon hade hört ryktesvägen att det gick hemska rykten om henne och hennes häst, och såkart var ryktena helt falska, men eftersom de som team skördade framgång efter framgång så stack de i konkurenternas ögon och de ville "trycka" ner denna tjej. SÅ HEMSKT!
 
Jag är inte bäst på att berömma andra heller, men jag försöker göra det så ofta jag kan, för vi alla håller på med denna fantastiska sport tillsammans för att vi alla älskar det vi gör. Varför ska vi då låta avundsjuka komma ivägen och förstöra denna fina sport? Som sagt, alla har olika förutsättningar, ekonomi och talang, men vi kan alla bli bättre och göra det bästa av situationen vi har. Klart jag skulle vilja rida lika fint som Sophia Backlund i stallet och kunna ha som mål att sikta på OS. Jag menar det vore en dröm att klara av att skola Matti lika bra som hon skolat sina hästar, men jag har inte haft samma förutsättningar som henne, och jag besitter inte samma talang och känsla för ridningen. Jag har ridit i många år endast 1ggr/Vecka på ridskola och då utvecklas man inte särskilt snabbt. Det är först då jag var 17/18 år som jag fick möjligheten att börja rida flera gånger i veckan på medryttarhästar och började utvecklas som ryttare, och först nu äger jag en egen häst. Bara för att jag också skulle vilja besitta samma talang och haft samma förutsättningar som Sophia, jaa-a inte går jag och pratar illa bakom ryggen på henne för det? Vad vinner jag på det, istället beundrar jag hennes ridning och känsla. Så nu är vi där igen, vi alla har olika förutsättningar och talanger. Beundrar istället alla duktiga ryttare och lär er av dem. Nu menar jag inte heller att det pratas illa om Sophia, eller att hon får många elaka kommentarer, utan jag tog henne bara som exempel eftersom jag tycker hon är sjukt duktig! :)
 
 
Jag försöker inte att ha fördomar, och bara för att man är en duktig ryttare eller klär sig snyggt betyder det inte att man är en stropp och tror sig vara bättre än alla andra, och bara för man klär sig som man känner för och inte har dyraste utrustningen betyder inte att man är någon sämre ryttare än någon annan. Vi alla är bra på det vi gör, men vi ska komma ihåg att vi alla kan utvecklas och bil bättre. Så jag skulle önska att nästa gång ni känner för att säga något illa om någon anna ryttare eller häst, fundera först VARFÖR ska ni säga det? Vad vinner ni på det? Baserar era åsikter på avundsjuka? Tänk i såfall, HUR ska du göra för att nå dit som ryttaren du är påväg att prata illa om är. Det finns bara möjligheter inom ridningen och hästhållningen om vi bara ser det från den sidan. 
 
Jag hör saker om olika människor ständigt, men oftast är de baserat på okunskap eller felaktig information. Det finns så otroligt många fantastika människor i stallet som är sjukt duktiga på vad de gör, och INGEN av dem är någon hemsk person, alla är lika ödmjuka, snälla, omtänksamma och peppande, och jag tror inte det är någon större skillnad på andra duktiga ryttare i andra stall. Så slopa fördomar och fokusera istället på dig och din häst. Beundra och inspireras av varandra istället för att försöka trycka ner varandra. Det är en sådan fin sport vi håller på med, så varför fokusera på strunt när vi kan lägga ner vår energi på dessa fantastiska djur istället?
 


Kram och gnägg på er!

Kärleken alla inte förstår

2013-05-29 @ 08:59:00
 
Som ni redan säkert vet är jag är en otroligt känslosam människa. Jag har lätt till både gråt och skratt på gott och ont. Speciellt bölande blir jag när det kommer till Matti..
 
Det är verkligen något speciellt som jag har och känner för den hästen. Han är en sådan enorm terapi för mig, och jag vet att jag skriver gång på gång hur mycket han betyder för mig, men jag tror, eller jag vet, att ingen kan ens föreställa sig hur mycket han betyder för mig, för att inte tala om hur mycket bra han ger mig och mitt stressade psyke. Många kan tänka sig att de tror de förstår kärleken jag känner för min häst, min pojkvän tror det, men han förstår inte, även om han försöker.
 
Bandet du skapar till din häst är bland det finaste jag vet! Vi blir så lätt insnöade, och håller lätt endast ridningen som kontakt till hästen, ex. en snabb borstning för att man ska hinna rida innan man snabbt slänger in hästen i boxen och åker iväg. En del hästmänniskor glömmer bort vissa gånger att "umgås" med hästen. Kanske jag har starka åsikter över denna "umgänges"-del med hästen, eftersom jag inte är någon högt presterande ryttare inom ridningen, men jag anser ändå att allt för många ryttare glömmer bort att hästen inte är en maskin, utan ett djur som behöver kärlek för att de ska vara lyckliga, och ett bra träningsuppläg är långt ifrån vad som gör en häst lycklig!
 
Jag känner mig faktiskt stolt över bandet jag och Matti har. Visst gör han som han vill ibland och beter sig ouppfostrat som precis vilken annan häst som helst, men de är djur, inga maskiner som sagt, och jag anser att Matti är ett lyckligt djur just nu. Han har mig som älskar honom, han får bra foder av bra kvalitet, han har en hagkompis som han busar med, han får omväxalnde träning och där emellan får han bara vara en häst och leva loppan genom att äta och busa. Det är en fantastisk känsla det där då man för första gången på länge känner man faktiskt gjort något rätt, för då man jämför Matti för 2 år sedan och nu är det som två olika hästar på en del områden. 
 
Jag hoppas ni inte blir led dessa inlägg var jag gör värsta kärleksförklaringen till Matti. Men om ni följer denna blogg så vet ni att det är otroligt starka känslor för denna häst och jag skäms inte över att det blir tårar av både glädje och sorg med honom, för jag är ärlig här på bloggen och skriver om oss, mig och Matti
 
Jag vill avsluta inlägget med en video från igår som jag tycker passar in hit. Njut och beskåda min fina, strålande häst!
 

Dag två

2013-05-28 @ 23:02:23
Idag blev dag två på Mattis avkopplingsvecka, eller vad vi nu ska kalla den. För er som hoppats på outfitbilder o ridbilder får vänta till nästa vecka, denna vecka ska Matti få återhämta sig och bara vara unghäst.
 
Matti och Tepa hade fått gå länge ute idag och när jag kom till stallet efter jobbet fick han gå ut och äta gräs i ca 30 min innan han fick busa av sig på ridplanen. Det verkade uppskattat denna gång för han lade verkligen bakbenen under sig och kutade iväg första gången han fattat att han får busa.
 
Sen skrittade jag av honom i skogen i sällskap av min goda vän Lena som kom på besök. Matti verkade riktigt nöjd med situationen och verkar redan vara lite piggare igen! I morgon ska vi rida ut i terräng på kvällen, men även då utan några krav, bara skritta och komma bort från stallet (kan inte rida med stigbyglar ännu så blir bara skritt).
 
 
 
 
Bus

VIDEO - hopptävling

2013-05-27 @ 21:40:29
Som vanligt har jag svårt att vara tyst, speciellt då någon annan rider ens häst, så det är bara jag som ropar lite där på sidan, hehe.
 
Jag har lite problem med det där, jag lever mig in i ryttarens situation och "tror jag själv rider och vet vad som ska göras", eller vad man nu ska säga. Jag står lixom och gungar med i takt med hästens rörelser och smackar ibland och tänker hur jag skulle göra osv, Gör ni de också när ni ser någon annan rida?

Men jag måste ännu en gång skriva att jag är så nöjd med Matti och Juulias prestaition i alla fall, de gjorde sitt bästa med tanke på omständigheterna och det är DET som räknas! :) Första tävlingen för Matti är över, och nu kan allt bara bli bättre! Fantastiskt!!
 
 
 
 
 
 

Genomridning av Matti

2013-05-27 @ 21:19:21
Idag red jag igenom Matti eftersom Juulia inte upplevt honom riktigt så som han brukar. Visst låg Matti mera på tygeln än han gjorde sist jag red honom, men det har säkert med att göra då han tävlat igår och var trött, men annars kände jag inga fel när jag väl fått honom uppmjukad och lättare på hand, då svarade han nog framåt och tillbaka, sidvärtes och bakåt. Så jag vet inte vad han funderade på igår?
 
Jag red ett lite kortare pass idag på 30 min, 20 min på ridplan och 10 min i terräng. Resten av veckan ska endast bestå av terrängrundor och "play-dates" med andra hästar, så att han ska få leka och nollställa sig lite. Det har varit en lite intensivare period nu igen, så Matti förtjänar lite vila nu när Power Cupen slutade för hans och Juulias del här.
 
Som avslutning på dagen fick Matti beta lite gräs i sällskap av hans flickvän Lillon. Båda njöt och mumsade i sig som de inte visste om någon morgondag. Ganska rofyllt!
 
Haha, jag är annars så glad att det finns en invalid-ramp bredvid stallet, för nu kan jag komma upp och ner på Mattis rygg säkert utan att det gör fruktansvärt ont i foten eller att jag skadar den ännu mer. Jag rider fortfarande utan stigbyglar, men fick foten omtejpad idag, så kanske i slutet av veckan vågar jag rida med stigbyglar?
 
 
Mattis första hopptävling

2013-05-26 @ 19:12:43
Idag har det verkligen varit en lång dag! Matti har avklarat sin första hopptävling och jag har stått och fotat tävlingen hela dagen så jag lyckades bränna axlarna en aning.
 
Hur gick  själva tävlingen då? Jaa-a vad ska man säga, Matti hade inte riktigt någon bra dag. Juulia upplevde honom trög och att han inte svarade varken fram eller tillbaka när hon red. Tyvärr blev han lite seg och tittig så de drog på sig en vägran på första hindret, en rivning på 7e hindret och ett stopp på muren så de blev alltså uteslutna i grundomgången på grund av de två stoppen.
 
Hur gick det så här? Jaa-a trist att Matti hade en dålig dag när det var tävling, men även hästar har bra och dåliga dagar och jag i alla fall upplevde att hindrena var maxade, och när jag såg höjden på muren så gissade jag att det skulle komma ett stopp där eftersom Matti inte hoppat så höga murar och inte riktigt har självförtroende och säkerheten för så stor murar.
 
Juulia gjorde sitt aboslut bästa och var super duktig! Jag tror att det inte var det lättaste för Matti att starta sin första tävling genast på 90 cm, men eftesom det var Power Cup var han tvungen, eller vad vi nu ska säga. Men nu ska vi hoppa mera och träna mera så Matti får mera säkerhet. I sommar ska han få tävla mera på 70-80c, så att han som sagt får säkerhet och rutin innan vi åker upp i klasserna! :)
 
Jag är super stolt över både Matti och Juulia. Video från deras ritt kommer i morgon. :) Här får ni första bilder. Matti tycker jag i alla fall var sötast av alla hästar, så i den klassen vann han med hästlängder! 
 
 

Matti är redo

2013-05-25 @ 17:37:02
 Matti är redo för morgondagens tävlingar. han fick helt ledigt från ridningen, istället passade jag på att duscha honom och tvätta upp honom ordentligt, sedan var jag så bussig och lät honom torkai solen medan han betade lite gräs.
Det är faktiskt spännande hur gan ska reagera på alla utsmyckade hinder. :) men det borde nog gå bra! Eller om vi säger som så, vi får se i morgon hur det går.

Matti njuter

2013-05-24 @ 06:43:00
 
 
När vi precis kommit till stallet vågade jag inte träna på att ha Matti lös på gården eftersom jag inte kände till alla rutiner i stallet, men nu när jag känner mig mera hemma vågar jag fortsätta träna på vårt samspel på vårt sätt igen. Så igårkväll. fick han stå helt fri ute vid bommen och sedan följde han snällt efter mig in i stallet och även då helt lös. Han är så ödmjuk den där hästen, och det är alltid lika hjärtevärmande när andra ser det jag ser i honom och berömmer hans fina lynne och hjärta av guld. Tror helt ärligt ingen förstår hur mycket denna häst betyder för mig. Det är nästan löjligt då jag skriver det hela tiden, haha, men sådan är jag!
 
Om ni vill skulle jag kunna be någon filma lite hur jag brukar träna på vårt samspel och "relation", om intresset finns alltså? Antar många av er läsare redan känner oss så ni kanske inte är så brydda, men ni läsare som inte känner oss. Kommentera om ni vill jag ska fixa en sådan video :)
 
 

Matti och Juulia hoppar specialhinder

2013-05-23 @ 22:32:23
 
Idag hoppade de lite kortare lektion men lite mer intensiv. Det var specialhinder som stod på schemat och Matti klarade det med bravur! ETT hinder kom ett stopp på första gången de red emot det (det vitblåa räcket i videon), men sedan flöt allting på som en dans, typ. Matti har ju nog mycket att lära sig med avstånd osv. men hans arbetsmoral och vilja är guld värd. Fast han var lite trött hoppade han allt, och alla hinder låg på 90 cm.
 
Fast jag själv knappast skulle ha vågat hoppa specialhinder så blir jag så glad när Juulia inte tvekar och ger Matti självfötroende med hoppninen så han senare i sin tur kan ge mig det i hoppningen. Man ser riktigt hur modig Matti blivit! Muren hoppade han galant fast han aldrig hoppat någon mur tidigare. Vattenhindre med vatten i hoppade han också första gången i sitt liv med bravur (vi har tidigare bara hoppat vattenmattan, men inte med vatten i).
 
Ska bli spännande att se hur de placerar sig på lördag. Matti har ju inte så mycket erfarenhet i hoppningen så jag har inte så höga förväntningar, men både häst och ryttare får göra något kul tillsammans och bli en erfarenhet rikare! Vackert så! :)

Vilken fantastisk kväll

2013-05-23 @ 22:23:00
Det blev en kortare hopplektion idag för alla ekipage, men istället blev det mera fokuserat på en åt gången och de fick hoppa mera på en gång och sedan gå och skritta av. Matti verkade lite trött men kämpade på bra. Idag hoppade de specialhinder, men mer om det i ett annat inlägg.
 
Det är sådan bra terapi för mig också att bara få vara hästskötare ibland också. När Juulia ska hoppa kommer jag oftast en timme på förhand och bara borstar och myser med Matti. Idag när hon hoppat klart var jag också där snabbt för att ta hand om min fina hopphäst.Svettig blev han såklart av värmen så det belv dusch och sedan fick han torka ute i solen 30 min. Han är så gosig min Matti! Även om han aldrig kommer bli någon elit häst och nå de största klasserna på tävlingarna skulle jag ALDRIG byta ut honom. Jag kunde inte ha fått en bättre första egna häst, och honom håller jag hårt i, för det finns inte många så som Matti! <3
 
 Innan hopplektionen så fick jag sällskap av Sara och hunden Elmeri eftersom de skulle på hundkurs bredvid stallet. Sara som är sjukt duktig på att fota såg jag just laddat upp helt underbara bilder från då jag stod och borsta Matti där ute, så jag kopsade dem helt kallt och lägger hit dem. Vill ni få personliga bilder ska ni kontakta Sara, hon är sådan ödmjuk och fin människa med en enorm talang inom foto och redigering så ni blir inte besvikna. Porträtt-bilder misslyckas hon aldrig med, så ska du ta studenten eller vill föreviga dig och din häst --> mejla Sara!
 
 
 


 

Ordentligt nerdrogad häst

2013-05-22 @ 20:48:00
Idag blev det verkligen en hästdos lugnande åt Matti inför hans raspning, det gavs antagligen en stor dos eftersom det var många hästar som skulle raspas tänderna på, och veterinären avverkade dem en efter en från listan så det var tvunget att vara långverkande dos. Innan Matti blev nerdrogad så löslongerade jag skrutten i manegen lite så han skulle hinna röra på sig något idag, men hela han verkade trött, och hade inte riktigt någon energi att springa av, så han nöjde sig med att stå och hänga med mig framför spegeln, hehe!
 
Efter att Matti fått sitt lugnande tänkte gulle vännen falla ett tag när han var som mest drogad, men han löste problemet med sina ostadiga ben genom att luta sitt huvudet platt mot väggen för att stöda upp sig. Älskligen min, jag tyckte det såg så hemskt ut när han var så groggyg. Dessutom började han svettas kring öron och hals efter att lugnandet började tappa sin effekt så jag svampade av honom lite. Tydligen kan det vara en bieffekt vissa hästar upplever av lugnandet? Har ni varit med om detta? Som tur gav det med sig till kvällen.
 
Men sprutan gick bra och raspningen (nåja, han var ju nerdrogad). Veterinären hittade några små taggar in i munnen som var vassa och kunde påverka ridningen, så jag blev rekommenderad att nu en tid framöver raspa hans tänder var 6:e månad för att få taggarna under kontroll och så att man hoppeligen senare kanske endast behöver raspa 1 ggr/år.
 
Det ska bli spännande att se nu då om Matti känns annorlunda att rida nu några dagarna fram över. I morgon ska Juulia rida hopplektion med Matti inför Helena igen. Senast hon red Matti var på tävlingen förra veckan, så i morgon ska det slipas på det som inte fungerade sist så allt sitter inför söndagens tävlingar.
 
 

Älskade vännen då!

Tandläkare

2013-05-22 @ 15:49:00
Idag ska Matti till "tandläkaren" och få tänderna raspade, eller rättare sagt, kommer "tandläkaren" till stallet. Vi får se om jag hinner rida innan eller omd et blir en vilodag för Matti idag? Hoppas jag hinner rida innan och jag ställer oss sist i kön, för det är ändå x-antal hästar som får tänderna fixade ikväll i stallet. 
 
Det är så kul att läsa alla era kommentarer, kul att ni läsare börjat kommentera, ni var så tysta ett tag. Keep up the good work! GNÄGG!
 
 

Gotta love life, no, Maestro

2013-05-22 @ 10:36:00
Igår kväll åkte jag iväg till stallet efter jobbet, så på plats var jag ca 20:45. Då var det bara att snabbt borsta Matti och på med sadel och träns. Igår passade jag på att rida med hacket också, och Matti var som en dröm att rida!
 
Jag blir själv alltid mera försiktig med mina hjälper och hand då jag rider med hackamore eftersom jag vet det är skarpare än det bett jag vanligtvis rider med. Matti kändes så otroligt lätt på hand, även om han i början försökte kura ihop sig med halsen för att slippa undan, men det blev bättre när jag hjälpte honom att förstå att jag inte vill ha någon mule bakom lod. Känslan efter bara en kort stund var underbar!  SÅ lätt som Matti kändes igår borde han alltid kännas!! Tyvärr glömmer jag ibland bort hur lätt kontakten mellan hand och mun ska kännas eftersom Matti blir lite tung ibland, så det gjorde verkligen gott för oss båda att rida med hackamore igår! 
 
 
 
Jag gjorde sådana övningar igår att jag började rida in på en stor volt på båda kortsidorna var jag ökade traven, sedan fortsatte jag ut på spåret och efter hörnet en skänkelvikning in mot mitten, och när jag kommit till mittlinjen ökade jag traven rakt framåt för att förbereda en halt och sedan göra en halt. Jag kände för första gången hur Matti faktiskt använde sina bekben under sig i flera steg, både från trav-halt och halt-trav!! Sen övade jag också i galoppen tempoväxlingar på långsidorna, och så förminskade jag volten så mycket som det gick utan att Matti fick en fyrtaktig galopp på kortsidorna, det blev nästan som en stor galoppiruett. 
 
Alltså jag är helt salig efter gårdagens ridpass. Matti var helt amazing att rida, och jag önskade verkligen någon skulle ha filmat!! Jag nöjde mig med ca 30-40 min eftersom han gick som en klocka igår, jag har ALDRIG fått den känslan tidigare då jag ridit någon häst!! Att han fick busa med Calle dagen innan gjorde gott. Han är allt bra min den där gråa hästen! Gotta love life, eller rättare sagt Gotta love my wonderful horse Maestro III 
 
 
He is simply the best!

PowerCup - hoppning

2013-05-21 @ 08:57:56
Jag kan ju inte ta åt mig all ära gällande Mattis framsteg inom hoppningen eftersom det inte är jag som hoppat 90 cm banor med honom, men galoppen har jag ju tränat mycket på för att inte tala om tempoväxlingar, samlingar bommar och sådant som hjälper Matti i hoppningen, men den största biten som att ge Matti självförtroende och hjälp på traven över hinder har Juulia gjort, så hon är värd massor av beröm också som är så modig och överför det till Matti!
 
Det är verkligen en underbar känsla när man ser att ens häst utvecklats, och inom hoppningen tycker jag man ser en sådan stor skillnad, håller ni inte med?
 
Jag vill verkligen inte ni ska ta min text som skryt, för det gör jag inte, jag är bara glad och nöjd över min häst. Han har en långbit kvar, men på så här kort tid tycker jag han e värd en guldstjärna i kanten för sin utveckling! 
 
 

Allas vän Matti

2013-05-20 @ 22:47:00
Lite som rubriken säger så känns det när det kommer till Matti. Han tycker om alla och han är snäll med alla. Idag fick Matti leka med en ny kompis, nämligen en annan skimmel i stallet, Calle. Det gick kalas och båda som har lite arab i sig turades om att visa upp sig och hade så roligt på ridplanen! Hästar är ju verkligen så otroligt vackra djur att titta på!
 
Nu har jag annars tagit fram olje-burken för hovarna, eftersom Mattis hovar blir så torra till sommaren. Jag tänkte att jag börjar jag i tid i år eftersom de hann spricka lite förra året innan jag blev rekommenderad denna olja och började olja in dem. Mardrömmen är att de ska se ut som första sommaren jag hade Matti, då såg de hemska ut när de sprack och de var mera pilformade än runda! Tur har mineralerna Biopromin (inte biotin) och denna olja gjort underverk!
 
 

Gammal bild, men det tar så länge att överföra de där bilderna just nu så orkar inte vänta ;)
Bus

Hej från hästryggen

2013-05-20 @ 12:20:49


Power Cupen - dressyr

2013-05-20 @ 08:36:00
Jag måste erkänna att jag inte minns hur Juulia och Matti placerade sig i dressyren, jag tror de kom på andra plats där också faktiskt, alltså en andra plats både i dressyr och hoppningen.
 
Juulia har tror jag nu när jag tänker efter hoppat Matti mer än ridit dressyr.  Men bra gick det ju, något på 61% fick de på sin första dressyrtävling tillsammans. Nu i helgen är det regionala hopptävlingar i stallet, så då ska Matti och Juulia tävla efterso tävlingen i torsdags var en kvalning som de klarade. Så nu blir det på riktigt! Dressyren tävlar de vid Lakeuden ratsastaja i Seinäjoki om jag inte missminner mig . :) 
 
 

Tävlingsförberedelser

2013-05-19 @ 20:16:10
När det var tävling i torsdags var jag i tid i stallet för att duscha Matti som hade tagit ett riktigt ordentligt lerbad dagen innan. Efter duschen fortsatte jag att knoppa Mattis man och flätade svansen så den skulle bli vågig och fin till tävlingsmomentet. Medan Matti stod och torkade i solen så satt jag bredvid på gräsmattan och läste på tent i solen, multitasking, hehe.
 
Jag tror jag var minst lika nervös som Juulia om inte mer, så det var sådan terapi för mig att få fixa Matti så fin jag bara kunde göra honom. Flätorna blev dessutom bäst vad jag gjort hittills, visst har jag mycket övning kvar för att få snygga knoppar, men övning ger färdighet.
 
 Här kommer lite bilder från förberedelserna inför tävlingen! :) I morgon kommer bilderna från dressyren.
 
 
Redo för dressyr-delen av Power Cupen! 

VIDEO

2013-05-19 @ 10:16:00
Den här skulle ha kommit upp igår men jag förstår inte hur den inte gjorde det?? Well, here you go!
 
 
 
 
Gillar ni sådana här videouppdateringar?
  
 
 

Hej från hästryggen

2013-05-18 @ 14:36:00
Passar på att sola medans Matti betar <3

Bilderna som jag lovat..

2013-05-17 @ 22:26:04
Bilderna som jag lovat från tävingen är på gång, jag har bara inte hunnit sätta mig ner ordentligt framför datorn före nu. Så nu överförst bilderna så hoppeligen kan jag bjuda på fina tävlingsbilder på Matti och Juulia i morn. Om ni vill se andra tävlande får ni kika in på Hubbebloggen i helgen, där kommer resterande bilder upp! :)
 
 

Matti agerar ordningsvakt

2013-05-17 @ 19:50:00
Matti har äntligen en hagkompis, fina Tepa gick med på att hålla Matti sällskap. Idag stod de och myste i hagen, Tepa lade sig till och med ned, så Matti fick hålla vakt, även om jag tycker det mer ser ut som att Matti somnat stående, haha!!

Kan inte vara stoltare!

2013-05-16 @ 20:33:07
WUHUU MATTI OCH JUULIA TOG SIG VIDARE I JUNIOR POWER CUPEN! 
 
I dressyren fick de något på 61%, sen i hoppning gick de lysande, ett litet nedslag kom på ett hinder men de gick ändå så pass bra så de placerade sig på 2a plats i Power Cuppen! YEAH!!
 
Nästa vecka blir det alltså regional hopptävling som arrangeras vid stallet, och sedan dressyren någon annan stans. SÅ KUL!!
 
Jag är så enormt stolt över både Matti och Juulia, de har utvecklats så grymt inom hoppningen och båda har fått mera självförtroende. Jag är så glad för deras skull. I morgon kommer en bildbomb, nu måste jag ännu läsa på lite tent! :)
 
 

Jag är nästan lika överlycklig som då vi klarat vår första dressyrtävling för över 1 år sedan!

Det blir inte alltid som man vill

2013-05-16 @ 15:42:00
Idag var jag till farbro doktorn och visade upp min fot (läs mer om det här) och det konstaterades att jag hade en fraktur i foten, en såkallad stressfraktur som gick rakt genom ett ben.
 
Mina första tankar och frågor var självklart om jag kunde rida. Först var läkaren tveksam men sade sedan bara jag använder ett skoinlägg som skall göras åt mig så foten inte belastas borde det gå bra, men gör det ont rekommenderades jag att inte rida.
 
Som ni redan vet är jag en lipsill, speciellt när det kommer till Matti, så då min mamma frågade hur läkarbesöket gått brast det för mig och jag började gråta, eftersom jag bara tänkte på hur Matti kommer få tråkig och enformig träning nu när jag inte kan tömköra, longera, promenera i skogen för hand osv. med honom, det enda jag kan göra är rida barbacka och dressyr (kanske hoppa beror lite på hur det känns).. Så jaa-a vi får se hur jag löser detta. Jag har redan prata med Suvi och förvarnat henne att hon troligen kommer få komma två dagar i veckan, för att hjälpa mig med det jag inte får göra ännu (promenader, longera, tömköra osv.)
 
Så det är statuset för min fot som jag bara trodde var inflammerad.. Där ser man, jag kan ha problem upp till ett år framåt och jag borde bara ta det lugnt och vila foten!! Men nu fick jag ju i alla fall svart på vitt att jag har ordenligt sjukt och inte inbillar mig eller överdriver.. 
 
 

Morgondagens startlista!

2013-05-15 @ 22:35:00
Det ska bli så spännande i morgon! Tävlingen är inte mega stor, men det är ändå många anmälda, så ska bli mycket roligt!
 
Här kommer startlistan! Tävlingarna börjar kl 18.00. Kom och kika vetja!
 
VASA HUBERTUS POWER CUP-KVAL
KLASS 1: LC1 2000, öppen för Hubertus medlemmar som deltar i Power cuppen
Isabella Sjöblom - Masha, VH, Power Cup
Petra Kalamo - Valmont, VH, Power Cup
Juulia Dahlbo - Maestro III, VH, Power Cup 
Jenna Dahlbo - Lolo, VH, Power Cup 

KLASS 2: 70 cm, arv. A00, ÖPPEN FÖR ALLA
Isabella Sjöblom - Masha VH
Emma Karlsson - Heimir VH
Anna Harkkila - Alisone VH

KLASS 3: 80/(85 cm), arv. 367.1, ÖPPEN FÖR ALLA (De i power cuppen med små ponnyn hoppar 80cm, stora ponnyn hoppar 85cm). 
Anna Söderman - Ricardo III VH 
Isabella Sjöblom - Masha VH Power Cup 
Camilla Priz - Laxton VH 

KLASS 4: 90 cm eller högre arv. 367.1, ÖPPEN FÖR ALLA (De i power cuppen med stora hästar hoppar 90 cm)
Juulia Dahlbo - Maestro III, VH, Power Cup 
Jenna Dahlbo - Lolo VH Power Cup 
Petra Kalamo - Valmont VH Power Cup 
Camilla Priz - Laxton VH Power Cup 

övriga deltagande i 90 cm
Tina Granlund – Arttu VH
Göran Sjöblom – Odi VH
Ella Lönnroos - Parys VH

100 cm
Tina Granlund – Arttu VH
Ella Lönnroos Parys VH
Tina Granlund – Odi VH

110 cm
Annika Ulfvens Lolo VH
 
 
Ni kommer väl och hejar på Matti och Juulia med mig? Tänk, Mattis första hopptävling!!!

Kunde inte hålla mig!

2013-05-15 @ 17:29:00
Igår blev det inget stall för min del, jag har nämligen haft sedan december lite problem med ena foten, men nu i veckan har det brakat loss riktigt ordentligt så jag kan inte gå normalt. Så igår motionerade Johanna Matti åt mig och fick passa på att försöka utveckla Matti lite mera nu igen, vilket jag är fantastiskt tacksam över!! 
 
Idag kunde jag dessvärre inte hålla mig från stallet, så jag åkte ut direkt efter jobbet för att mysa lite med Matti. Jag borstade honom där ute och gick (läs haltade) till stora ridplanen och lät honom mumsa på lite gräs medan jag kikade på dem som red. Suvi hade lovat att åka ut till Matti på kvällen och promenera med honom så han får röra på sig lite idag också inför morgondagens tävlingar.
 
Men den lilla visiten jag gjorde till stallet med minimalt promenerande, känns i foten i alla fall. Men i morgon skall jag till läkaren så får se då vad han tror min fot har för fel. Jag tror den är inflammerad, men vi får se? Hoppas inget allvarligt i alla fall så jag kan fortsätta med praktiken och ridningen (fast något ridförbud skulle jag ändå inte hålla). ;)
 
 
Matti var sådär lagom ren av sig idag, hehe.

Kanske ni minns?

2013-05-14 @ 18:37:00
Jag vet inte om jag skrivit om detta tidigare, men tror inte det? Förra vintern gick Matti i princip på lösdrift (var inne på natten dock), men på dagen hade han fri tillgång på hö. Egentligen ville jag inte ha Matti på lösdrift, men när en annan häst hade sparkat sönder den viktigaste stolpen i hagen (som skilde alla andra hagar ifrån varandra), så var vi illa tvugna att ha alla hästar tillsammans och alla hästar på lösdrift, det är ju inte så lätt att slå ner nya pinnar i marken när det är vinter!!
 
Matti gick det ingen nöd på, för nu fick han ju äta obehindrat med hö från att han kom ut på morgonen till att han kom in sent på kvällen. Utan att skoja hittade jag honom 99,9% av alla gångerna vid höbalen när jag skulle hämta in honom..
 
Jag har inget emot lösdrift, vissa hästar passar det super bra åt, andra inte, men enligt min åsikt passade detta inte alls åt Matti. Min lilla häst passade såklart på att vräka i sig allt vad han bara kunde, så till sist var han inte så liten längre! Matti blev en tjockis.
 
Så varför jag förra sommaren endast hade Matti på bete 2 veckor och funderar göra samma sak i år är just på grund av samma orsak, han föräter sig. Han äter så otroligt mycket så hans mage nästan sprängs, och eftersom han är piggare och mera allert som den storlek han är nu, föredrar jag den. Han var dessutom så trög när han var så där stor, för att inte tala om den belastning det är på ben och leder när hästen är för tjock! Men den vintern hade vi inte så mycket andra val än att låta honom äta. Andra alternativet skulle ha varit att ha Matti inne i boxen dygnet om, och det skulle inte fungerat över huvudtaget!
 
Det är lite knepigt hur hästar fungerar. Friesern i gamla stallet gick på lösdrift året om och fick så fint hull och massa av det, men Matti.. Jaa-a, ni ser ju på bilden här nedan!!
 
 
Yepp, så här fet var Matti för 1 år sedan, hur jag än försökte motionera.
Men med frusen ridplan och frusna vägar gick inte det så bra alla dagar.

Aldrig gått så bra!

2013-05-13 @ 20:49:52
Ikväll hoppade Juulia lektion för Helena igen efter flera veckors uppbehåll. Det gick bäst vad det gått hittills! EN rivning fick de på en 90 cm oxer, men annars gick det hur fint som helst!
 
Även om det var Juulia som red Matti, så tar jag faktiskt åt mig lite av allt beröm som Matt fick om hur hans galopp förbättras och blivit starkare, och positiva kommentarer att han blivit mer framåt, för det är ju just DET vi jobbat på de senaste veckorna som ni också fått läsa om här på bloggen!
 
I sluttraven fick Juulia Matti dessutom riktigt mjuk och fin, och åter en gång är jag så stolt över min gråa springare, och såklart över Juulia som också utvecklas massor under dessa hopplektioner!! De hoppade en bana i slutet av lektionen och det gick kalas! Matti taggade faktiskt riktigt till i mitten av lektionen, så Juulia hade fullt upp att hålla in honom där ett tag, haha.
 
Detta är absolut inte samma Matti som för 1 år sedan, har har fått mer framåtbjudning (men är ändå inte helt framför skänkeln ännu), han har fått bort hömagen och fått mycket bättre kondition sedan januari. Jag är så glad! Kanske jag borde börja tro mera på mig själv att jag också kan utveckla en häst, sakta men säkert. :) Det har verkligen gett resultat av att få helt andra träningsmjligheter. Alla stall har sin charm och sina fördelar, vissa saker saknar jag med gamla stallet, men jag vet vi inte skulle ha utvecklats så snabbt och kommit tillbaka med träningen och utvecklingen efter hans skada om vi inte varit vid Hubbe.
 
 

Hopplektion

2013-05-13 @ 14:26:00
Ikväll blir det hopplektion för Matti och Juuli, första gången på uteridplanen dessutom! Får se om jag kan åka ut och kika, har tent att läsa på + äcklig huvudvärk + att jag måste kl 18 anmäla mig till höstensprakik så får se om tiden räcker till, för lektionen deras börjar kl 18.
 
Men fingers crossed så jag kan bjuda på fina bilder hit sen ikväll! Haha, jag är redan nervös inför torsdagen då DE ska tävla. JÄIKS!
 
 
Senast jag var och kikade gick det kalas och jag var stolt som en hönsmamma! :)

Maestro goes nuts!

2013-05-12 @ 10:19:00
 
Det finns inget bättre än då man ser ens häst mår bra, har gnistan i ögat och är lycklig och full av liv! Älskade Matti, vad jag tycker om dig! Hoppas jag hinner ut till stallet efter jobbet så vi kan gå på en promenad! Idag är han helt ledig eller så går vi på en promenad eftersom han kändes trött igår och i morgon ska han på hopplektion med Juulia (sista hopplektionen innan tävlingarna på torsdag) så bäst han är fit for fight då! :)
Bus

Världens bästa medryttare

2013-05-11 @ 19:40:00
Suvi som rycker in då jag inte hinner med Matti (=om jag jobbar kväll, har mycket i skolan, är på resa osv.), hade tillsammans med sin flicka gjort en födelsedagspresent till Matti. Hennes flicka hade ritat en så fin teckning av Matti. Jag blev så glad när någon annan än jag också "firar" och visar lite extra kärlek (även om hästen fattar nada) när det är något speciellt som händer, ex. födelsedag. Som jag många gånger skrivit, mitt prio ett med Matti är att han ska känna sig älskad!
 
Detta fina paket hade Matti på sin box när jag kom till stallet idag! :)
 
 
Mattis fina födelsedagspresent. På andra sidan teckningen stod alla barnens namn som önskade Matti en bra födelsedag. Aaaw, så hjärtevärmande att andra också älskar den här hästen lika mycket som mig!

Cavaletti + galoppträning

2013-05-11 @ 17:54:00
Idag var det meningen det skulle ha blivit en terrängrunda men då det regnade om vart annat så planerade vi om (Ansu och jag) och byggde cavaletti och lade fram bommar för att träna på galoppen. Detta var verkligen en super övning för både Matti och Tepa eftersom båda har lite svårt med att hålla samma takt i galoppen och ha en rullande galopp.
 
På ena långsidan hade vi tre galoppbommar och på andra långsidan hade vi cavalettin. Verkligen bra övning och på bommarna känns det verkligen som om det börjar så småning om gå bättre, och jag börjar så småning om (inte än, men snart) känna när vi kommer rätt och fel, och jag börjar känna när jag ska hålla in och driva på mellan bommar/cavalettin.
 
Det var riktigt roligt och jag och Ansu satt och ropade till varandra, till mig ropade Ansu "tårna fram, benen om!!" eftersom detta är ett stort problem med min sits när jag hoppar, tårna står ut till sidan och jag kniper fast med knäna så underskänkeln bara flaxar. Så det var verkligen toppen att hon satt och ropade lite på mig så jag tänkte på det mellan bommarna och cavalettin.
 
Eftersom solen tittade fram när vi var klara red vi en kort sväng i terräng ändå när vi skrittade av. Det är verkligen toppen att rida samtidigt som en vän då man kan hjälpa varandra och peppa varandra under passet! :) Så vida man inte tar illa upp om kompisen kommenterar ens ridning. ;)
 
 
 

Mattis födelsedag

2013-05-10 @ 20:32:18
Idag har Matti fått dubbelt med kärlek sin födelsedag till ära. Jag var ut innan jobbet med "tårta" till Matti, och Juulia red Matti på kvällen och övade inför nästa veckans juniorcup. Fick ett mess av Juulia nu ikv var hon berättade att det gått riktigt bra under passet, så det ska bli så roligt för mig att få vara hästskötare till dem nästa vecka på torsdag. Ni kommer väl och tittar på tävlingarna??
 
Hade jag inte annars gjort en fin tårta till Matti, hans födelsedag till är! Jag fick bara så dåligt att vara när jag konstaterade att han hamnat att stå ensam i hagen på sin födelsedag eftersom Robin åkt iväg till Helsingfors med Linn.. Men bara det torkat upp så ska han och Lillon gå i samma hage, så några dagar/vecka måste han stå ensam *buhuuuu*
 
På filmen längst ner ser ni hur överlycklig Matti blev över att få lite tårta! :)
 
 
 
 

Idag fyller världens bästa häst!

2013-05-10 @ 09:21:00
Idag fyller världens bästa häst Matti 8 år. Det ska firas med häst-tårta som jag ska åka ut och ge honom nu innan jag åker vidare till jobbet! <3
 
Grattis älsklingen min!!
 
 

My fairytale horse, Maestro

2013-05-09 @ 12:19:40

Min sagohäst!

2013-05-08 @ 21:11:00
Idag ömmade Matti i ryggen igen så jag skippade ridningen, istället tvättade jag skrutten med ordentligt schampoo och så tog vi en fotosession.
 
Efter fotase fick Matti leka med sin bästa kompis en sista gång för i vår, för i morgon åker de iväg till Helsingfors över sommaren (buhuuu!!), så vi får se vem som kommer som kompis till Matti nu i hagen när Robin åker iväg, buhuu, kommer bli tråkiga terrängrundor utan Linn och Robin!!
 
Men tillbaka till något roligt!! Shit vilken snygg häst jag har! Kolla bara in teasern på vad komma skall här under!! Fler bilder får ni i morgon!
 
 
 
 
 
Bus

Flög nästan av!

2013-05-07 @ 20:22:42
Haha, alltså idag har nog varit en tossig dag i stallet. När jag kom till stallet hade Matti tappat en sko, MEN TILL MIN LYCKA hade Ansus häst Tepa också tappat en sko igår så deras hovslagare var redan påväg till stallet och han slog också fast Mattis sko. Sen hade jag också glömt bort att det var stallmöte i stallet, så jag hade ju tur i oturen att jag kom då jag kom till stallet så jag inte missade det.
 
Efter mötet hoppade jag upp på Matti och red barbacka en stund. Då jag hittat balansen efter att travat och galopperat lite smått tänkte jag öka galoppen på ena långsidan vilket Matti tydligen blev helt överlycklig av ökningen  för han började BOCKA!!! Först kom bara några lite större galoppsprång som bara blev större och större tills han bockade och jag låg på halsen, då stannade Matti som tur och väntade tills jag kravlat mig tillbaka. Haha, alltså den där hästen slutar aldrig överraska mig, jag bara skrattade när jag var tillbaka på ryggen och jag tror de andra ryttarna på ridplan blev lika förvånade som mig när Matti drog sina bocksprång. Det var nog nära att jag skulle ha flygit av, ett bocksprång till och jag skulle ha varit på backen, haha, min lilla buse!
  
 
 
Bus

Effektiv!

2013-05-06 @ 15:32:00
I söndags passade jag på att tvätta sommarens täcken och alla mina schabraker, det är bara mitt svarta som inte är tvättat eftersom jag måste ha något att ha under sadeln.
 
Det är härligt med våren, värmen och allt! Nu är det bara att ta nytvättade schabraker och täcken till stallet och känna sig duktig! High five to me!
 
 

Nu blir tävlingen av!

2013-05-06 @ 14:31:53
Kom och heja på Matti och Juulia nästa veckas torsdag då de tävlar och kvalar till power cuppen! :) Så klart om ni andra är hoppsugna så finns det klasser ni också kan delta i. Kom med och träna nu innan säsongen drar igång ordentligt!
 
 
TÄVLINGSINBJUDAN
Välkommen till Vasa Hubertus träningstävling i hoppning samt Power cupens klubbkval Torsdagen den 16.5 kl.18.00.

Klass 1: LC:1 2000, öppen för Hubertus medlemmar som deltar i Power cupen
Klass 2: 70cm bed. A00, öppen för alla
Klass 3: 80/(85cm) bed. 367.1, öppen för alla (I Power cupen hoppar små ponnyer 80cm och stora ponnyer 85cm)
Klass 4: 90cm eller högre bed. 367.1, öppen för alla (I Power cupen hoppar stora hästar 90cm)

Bestämmelser:
Anmälningar skickas per e-post till milla.routamaa@hotmail.com senast 14.5. Uppge ditt namn, hästens/ponnyns namn, klubb, vilka klasser du deltar i samt om du deltar i Power cupens klubbkval (Information om Power cupen finns att läsa på SRL:s nätsidor)
Ryttaren måste vara medlem i FRF-förening
Vaccinationsintyg skall uppvisas i kansli
Startavgifter 5 € för VH:s medlemmar, 10 € för övriga


Välkommen att tävla eller titta på, njuta av stämningen och godsakerna från kantinen.
 


Äntligen

2013-05-06 @ 12:10:00
Det känns som det är ett tag sedan jag bjöd på någon video då jag rider Matti, så här kommer den. Nästa gång ska jag försöka ha någon att filma när det känns det går toppen, för som jag skrev igår så kändes Matti trött och jag var trött, så det blev inte så bra ansprång till bommarna som i förrgår, så jag är fullt medveten att jag kommer fel några gånger, men seli, seli, här kommer videon ;)
 
Ser ni att Matti är mer framåt (även om han kändes trött). Ansu kommenterade det när hon såg oss rida, så när jag kom hem måsta jag kika på gamla videon för att jämföra, och visst ser han mer framåt ur nu, och känns så också, men man noterar inte sådan förändring när man rider gossen varje dag! Det tar sig, sakta, sakta, men säkert. :)
 
 
 
Jag stör mig bara på min puckel-rygg, jag måste verkligen fara till massör och kolla så det inte är någon låsning (vilket min ridlärare tror det är)
 
 

Full rulle!

2013-05-05 @ 23:24:00
Idag har det varit full rulle, förutom att jag försov mig till talkot så har allt flytit på bra idag. Vi fick hagar fixade och bommar målade på talkot så alla är nöjda och glada. Alltså vilket härligt gäng det är där i stallet! Det är ju faktiskt roligt att komma på talko när människorna är glada och skojfriska!
 
Fast nu kanske jag ska skriva lite om Matti, hehe. Matti blev skodd idag så nu är sommar-dojorna på. Efter talkot var jag lite trött, så det blev inte så länge ridet, kanske en 30-40 min. Det var några bommar framme som jag red över för att koncentrera mig på galoppstegen, men jag kände att både jag och Matti var lite trötta idag så det gick inte alls lika bra som igår, men så är det ibland, därför red jag inte så länge heller. 
 
Ansu filmade lite i slutet då vi red, så jag slänger upp en video från det i morgon, ni får nöja er med lite bilder från då vi hade skrittat av efter passet nu istället! :)
 
 

Världens bästaste Maestro!

2013-05-05 @ 00:28:00
Visst kan man ibland känna att absolut ingenting fungerar med ridningen, men ofta är jag bara överlycklig över små, små framsteg som jag och Matti gör inom ridningen! :) Idag hade jag och Linn bestämt oss att rida samtidigt, och väl i stallet valde vi lägga fram lite bommar. Det måste vara bästa idén vi haft på länge. Det var så bra träning för Matti och Robin!!
 
Till min lycka så har galoppträningen den senaste veckan verkligen gett resultat, jag kände för första gången på länge, eller kanske till och med någonsin, att jag kunde reglera galoppen ganska så bra! Ni som följt bloggen länge vet hur mycket jobb det varit och fortfarande är med Mattis galopp, men det tar sig!
 
Ikväll hade vi ett bommavstånd på 17,5 meter, där vi varierade galoppstegen mellan 4, 5 och 6 steg mellan bommarna. Att få 4 galoppsteg trodde jag aldrig skulle bli svårt, det blev det inte heller, men att få in 6 steg var svårare, MEN det gick två hela gånger! I januari fanns det endast två växlar i galoppen, hårt eller ännu hårdare, och att reglera steg mellan bommar var i princip hopplöst, styrkan fanns inte.. Men nu kände jag att jag fick ihop galoppen bättre och Matti orkade korta upp galoppen bättre utan att bryta av. Det vi måste jobba vidare på är såklart styrkan i Matti så galoppens kvalitet förbättras, men sakta men säkert blir den bättre! Det har ju till och med ni märkt då ni kommenterat videon (det glädjer mig som vanligt!!).
 
Summa av kardemumma så är jag otroligt nöjd, vi gör små framsteg hela tiden, men bättre små än inga alls! Känslan av att jag klarar av att reglera galoppen och hålla den i någolunda bra rullning, DET ni kära läsare känns som en vinst då galoppen varit så ursel och styrkan hos Matti fortfarande inte är den bästa, men vi försöker efter bästa förmåga!
 
Efter att Matti fått skritta av sig fick han och Robin vara lösa på ridplanen medan jag och ngr tjejer pratade en stund och plockade bort bommarna. En helt super bra lördag med andra ord! :)
 


 

 
 Älsklingen min, kanske vi en dag faktiskt blir till något riktigt bra?? 
 

Underbart terrängväder!

2013-05-03 @ 16:35:00
Idag fick vi nytt terrängsällskap, ingen mindre än Johanna och Pasa! Det var så skönt att rida ut igen, det blir tyvärr allt för sällan då jag som ni vet inte rider ut ensam av säkerhetsprinciper. Vi skrittade hela rundan men inget fel med det, jag tror Matti behövde det, för han var så nöjd och glad där vi gick.
 
Vi hade så roligt åt Matti och Pasa eftersom de inte träffats tidigare och det gick så bra, så när vi kom tillbaka till stallet hann vi bara ge lite frihet åt dem på gårdsplanen så började de klia varandra riktigt ordentligt. Jag stod bara och flabbade, för det var inga milda tag de kliade varandra med. Haha, de var så söta! Så härligt att både Pasa och Matti är hästar som går med det flesta ihop för här blev det man-man kärlek med det samma ;)
 
 
Haha, se nu bara hur kära de blev, det var nog motvilligt de slet sig från varandra sen när vi gick in i stallet igen ;)

2 min med Johanna & Matti

2013-05-03 @ 10:04:00
 
 
Jag har sådan tur som har så många goa tjejer som är duktiga och ställer upp för mig och Matti vid Hubbe när det är svårt, tidsbrist, kunskapsbrist osv. Glädjetårar!!
 
Nu har Matti haft flera dagar hård träning så idag ska vi ut terräng och bara ha roligt. Dels för att jag var sjuk igår så jag ids inte rida allt för hårt, och dels för att Matti säkert känns lite trött i musklerna nu. 

Bästa köpet!

2013-05-02 @ 17:24:16
Jag måste tipsa om ett par kylomslag jag varit så otroligt nöjd med! Jag köpte dem i vintras då Matti var skadad men använder de även nu efter hård träning för att kyla ner Mattis ben och minska chanserna på vätska o värme i benen.
 
Så speciellt nu när vi hoppat eller ridit mycket galopp åker det genast på i 20 min medan jag fixar undan annan utrustning och fixar Mattis mat. Enkelt, effektivt och super bra! I stallet finns en frys som jag har dem i eftersom de ska frysas ner. I vintras hade jag dem i stallet eftersom det var ett kallt stall Matti var uppstallad i då, men nu till sommaren är frysen räddningen!
 
Jag köpte dem från Agrimarken och jag har sett flera andra i stallet använder de till sina hästar. De är verkligen toppen och värd vartenda euro! Tror mig minnas de kostade 40-50 euro. :)
 
 
Inte världens bästa bild då den är fotan med telefonen, men ni ser lite hur de ser ut iaf.

Tystnad och galoppombyten

2013-05-02 @ 14:25:06
Haha, att jag skulle ha mera tid nu? Nej, fortfarande lika busy så bloggen fått lida. Men idag ligger jag hemma och är sjuk så jag hinner uppdatera er lite bättre om vad som hänt med Matti de senaste dagarna! :)
 
Johanna hjälpte mig med galoppombyten med Matti här om dagen och så har jag själv övat på dem med Matti. Igår fick vi ett ordentligt galoppombyte och ett antal slarviga, men det där att vi fick ett bra gjorde mig dag helt super!! Matti blev svettig men såg riktigt nöjd ut, han vet när hon gjort bra ifrån sig. Visst fick vi 1 bra byte av 100 försök, men ett är alltid fler än 0.
 
Jag har sådan tur då Johanna är villig att rycka in och hjälpa mig på traven med Mattis inlärning eftersom hon lärt sin häst galoppombyten, och jag aldrig lärt någon häst utan bara gjort byten på kunniga hästar, så det ska bil intressant för mig även detta. Åter igen lär jag och Matti oss något nytt tillsammans! :)
 
 


RSS 2.0