Vilken dag!!

2015-03-28 @ 15:41:00
Nu är jag trött i kroppen minst sagt! Har gjort min stalldag idag och varit i stallet från 06:50-15:30. Dagen började med att två boxdörrar hakat upp sig och jag tänkte inte få ut de två hästarna innuti, fortsatt med att en hage var kaputt så jag fick provicoriskt fixa den så att alla hästar skulle få gå ut idag. Men eftersom morgonen började med oflyt dröjde allt annat längre innan det blev gjort så det blev ganska så bråttom, men jag blev bara i slutändan 30 min senare än planerat.
 
Matti blev dessutom vaccinerad idag så nu kommer han ta det lugnt i ca en vecka med helt ledigt idag och i morgon, en lite prommenad på måndag och sedan terräng och lite små lunkande. Men efter gårdagens super pass förtjänar han detta också!
 
Jag har nämligen upplevt att Matti inte varit lika överlycklig att jobba som han varit tidigare, så denna vecka har jag överdrivit med beröm och vilken helomvädning han gjorde! Igår blev han så ivrig så han bjöd på alla möjliga rörelser och lyssnade så fint framåt och lyfta fina galopplyft från HALT (!!), det har han aldrig gjort tidigare, men nu var han så ivrig så han bara lyfte galopp och hade så bra attityd och humör. Så jag tror denna ego boozt vecka har varit bra för Matti, för han är absolut bäst när han är så här glad och go!
 
Nu ska jag käka något innan jag åker ut till stallet igen, för ikväll har jag kvällstall, så det är riktigt heppa-tjej idag.
 

Vad har hänt senaste veckan?

2015-03-27 @ 16:20:58
För det första dröjer det att få bilder till bloggenf ör att min hårdskiva är full så kan inte överföra bilderna från kameran till datorn ännu, men hoppeligen nu inom snar framtid fixas detta!
 
Men vad som hänt senaste veckan är att jag har varit i sverige på dop, medan jag var borta bekantade sig Matilda och Matti med varandra på egen hand och det blev bestämt att Matilda kommer nu under en tid framöver ta hand om Matti 50% från och med april då jag har mycket med vår husbyggande. 
 
Hur jag ska klara av att enbart "bestämma" 50% får vi se, jag vet ju Matilda tar bra hand om Matti och Matti verkar gilla henne, men det är mitt lilla barn så det tar samtidigt i hjärtat som jag vet att detta är enda rätta. Jag vet ju att detta inte betyder jag inte får åka ut till Matti, för att ta en promenad ut i skogen är inget bort från att Matilda kan rida samma dag, men ni kanske kan tänka er. JAg är ändå mycket tacksam att Matilda och Matti passar så bra, för annars skulle jag inte ens gå med på detta, så nu ska jag ine tolkas fel i min text!! :P
 
Men jag red Matti på tisdag och han var helt toppen. En lite buse på gott humör kan man tolka ridpasset (men busig på ett roligt sätt). Red mycket övergångar och tempoväxlingar och tog det i korta etapper ridsessionerna eftersom Matti blivit riden 3 dagar irad före denna ritt i manegen, och som ni kanske minns från tidigare tröttnar Matti lätt på manegen om han är där mera än 3,4 gånger i rad.
 
Så på onsdag red vi ut med Johanna och Mattis partner in crime Pasa i terräng. Vädret var underbart och sällskapet lika bra. Dessa humörhöjare tycker jag om! Igår torsdag busade vi loss i manegen på egen hand och körde lite löslongering vilket Matti tycker om. Han hade inget extra bus i sig idag så vi höll inte på allt för länge utan motionerade varandra i 20 min och gick sedan in i stallet så Matti skulle få sin mat och jag utfodra kraftfodret åt hästarna.
 
Idag har jag också kvällsstall men ska rida före det, tänkte köra lite jogg bara idag och inte så avancerat, men ändå så han får jobba, för i morgon ska Matti vaccineras och då blir det två dagar ledig för honom.
 
I brist på andra bilder får ni nöja er med en från i tisdags från instagram

Tur att man har vänner!

2015-03-13 @ 11:45:00
När man är sjuk är jag mega tacksam över mina hjälpsamma vänner jag har runt mig! Så här lät jag i morse när jag vaknade som i videon här nedan (jag började fnissa då det lät så hemskt, haha). Så inte är man riktigt i arbetsskick eller ridskick när man låter så där. Igår red ju då Matilda Matti på hopplektion och idag ska Johanna ta hand om Matti åt mig. Kan hända Matti måste vara ledig i morgon eller om jag får någon att motionera honom åt mig, för jag har lite på känn jag inte kommer vara helt 100 i morgon ännu, men hoppas ju på att ändå kunna åka och jobba.
 
Feberfri har jag fått vara under morgonen, men det har jag varit övriga mornar också, enbart mitt på dagen och mot kvällen febern slagit till. Så får se nu då när den börjar. Tog värkmedicin i förebyggadne sysfte ändå nu på morgonen, så hoppas klara mig utan feber diag så jag kan fara och jobba i morgon, för det här suger! Speciellt då vädret är soligt och ser hur mysigt ut som helst där ue!! Varför ska sjukstugan alltid pricka in just de daarna då man bara vill vara ute??
 
 

Update kommer

2015-03-13 @ 11:15:06
Matilda och Matti var super duktiga. Mer info kommer senare.. :)
 

Jag är inte bitter

2015-03-12 @ 19:04:49
Nå tror ni nu inte jag går och blir sjuk ordentligt just idag?? HAft en flunssa som varit från och till i 3 veckor bröt ut med buller och bång igår kväll och idag. Så jag blev tvungen att åka hem från jobbet tidigare idag när jag fick feber, tapapde i princip rösten och värkte i hela kroppen.
 
MEN idag skulle ju jag få se Matilda hoppa Matti!! De är nu i skrivande stund på hopplektion och jag skulle så vilja vara där och se hur det går. Här framkomemr mitt lilla problem att släppa taget om MAtti till någon annan, men dels också för att jag tycker om att se någon som inte är hopprädd hoppa Matti, för då får han utlopp för sin hoppglädje mer än då rädda jag sitter där på ryggen. Matilda lovade ge rapport efter ridlektionen och hoppeligen skickar hon även videon från då de hoppar. Hoppas Matti sköter sig, han var nämligen ledig igår då jag blev så flunssig, men vad skulle han nu inte det. Han är smart den hästen, men han kan ju tagga till från 0-100 i hoppning ibland, så får se om han tar fram det nu när han har en hoppglad ryttare på ryggen. AAAH, jag vill vara där och se på!!! :(
 
Idag blev dessutom en ny hoppsadel köpt, så nu återstår bara en sadelgjord. Vi har som tur fått låna av andra i stallet nu under tiden, men nu nrä det är 110% säkert det blir köp av sadeln måste jag nog fixa en egen sadelgjord. Frågan är bara vilken längd?
 
 
Mina bästa vänner idag. Febernedsättande, halspastiller, nässpray, febertermometer och finrexin.

Underbara häst!

2015-03-10 @ 11:57:00
Shit vad mycket program det varit på mina lediga dagar från jobbet nu. I Lördags så jobbade jag på stallet från 7-15 och jag var helt trött i kroppen efter stallet så det var ju helt perfekt att Matilda kom igen och red Matti. I lördags blåste det riktigt stormaktigt här i Vasa och det var inte många från stallet som red den dagen, men Matilda var tapper hon och hade bestämt sig för at provrida Matti ytterligare en gång.
 
Jag själv skulle nog inte velat rida i det vädret för manegens väggar bara skakade och utanför manegen flög saker omkring och plåt som lämnat över fån då manegen byggdes hade börja flyga omkring så det lät som om det vore plåten från själva manegen som lossnat, SÅ mycket ljud hade det. Så ni kan ju säkert räkna ut att Matti var ganska på tårna och vaje gång det härjade till ordentligt där ute blev han rädd, så denna stackars häst var helt genomsvettig när ridpasset på 40 min var slut då han stressat så av alla intryck.
 
Men Matilda klarade av allt helt super! Hon pratade lugnande med Matti och fortsatte rida trots hans break downs. Men stormen tog bara mer o mer fart så till sist så beslöt hon för att få Matti lite avslappnad så slutar de för dagen, för det lät inte alls mysigt där ute. Men det var ju bra på det sättet att jag fick se hur Matilda klarade av Matti när han är som svårast och Matilda fick prova på det när jag var på plats. Matilda klarade av Matti nästan bättre än mig då han låser sig då hon verkar var så orädd. Så jag lyfter på hatten och känner inte alls någon oro ifall Matilda nu bestämmer sig för att börja hyra Matti.
 
 
Bilden lånad av Matilda från då hon red Matti i busvädret
 
 
Igår där emot var det inget busväder, tvärtom. Solen sken in genom manegen så man behövde ingen belysning, och det var riktigt varmt och skönt i manegen. Matti arbetade riktigt fint och efter uppvämrningen började han stundvis bära sig så mycket bättre att man bara log där man satt och red. Han lyssnade så fint och skänkelvikningarna i trav och öppnorna i galoppen bara flöt på. Så rolig känsla när den där kommunikationen mellan Matti och mig funkar, för då är Matti bara så rolig att rida och han känns som smör i handen och det räcker med att du flyttar lite vikten eller sitsbenen så flyter han fram sidvärtes. Aah, så härlig känsla!!
 
Idag får Matti vara ledig och i morgon ska jag longera honom så han får busa av sig och på torsdag så ska Matilda på hopplektion med Matti för att känna på honom där. Då tar jag kameran emd så det äntligen börjar komma lite bättre bilder hit till bloggen, för jag har varit allt för lat med det och kommit ur form med fotandet. Men ska försöka bättra mig så jag själv kan följa med utvecklingen vi gör.!
 
 

För Mattis bästa

2015-03-04 @ 21:58:54
Dagen jag fasat för är kommen, jag hamnar att ta hjälp av någon annan för att kunna motionera Matti och behålla honom. Vi kommer ju som sagt med gubben min börja bygga hus och det är bara för mig att bita i sura äpplet och inse det är fel mot Matti att jag inte tar in en andra hjälpande hand som motionerar, myser och sköter om min älskade Matti.
 
Så idag var Matilda till stallet och provred Matti. Jag hoppas ju på att jag inte skrämt iväg Matilda eftersom jag sade som det var att jag har lite problem att släppa taget om honom, men jag jobbar på det. För jag upplever det helt anant att jag ringer någon enstaka gång till Johanna till exempel och ber henne att hjälpa mig någon dag om tiden blir för knapp för mig, men nu sk jag dela Matti 50% med någon!!!
 
Någon som ändå lugnade mig betydligt var hur även Matilda pratade babyspråk med Matti, hon berömde honom mycket när hon red och fnissade åt hans jämnfotaskutt med bakbenen när galoppen skulle samlas. Med andra ord verkar det att vi har ganska så samma inställning till hästar. MEn eftersom det är så otroligt viktigt för mig att det skall kännas rätt för den som hjälper till emd Matti, för Matti och mig så kommer vi nu i mars ha några gånger som Matilda provrider och känner på de olika grenarna med Matti för att se om det klaffar, vilket jag hoppas på!
 
Vi provred dessutom i slutet av passet en hoppsadel som en i stallet råkade ha på prov och som jag provade på Matti igår i boxen, och den ser ut att passa! Så i morgon ska jag provrida sadeln själv och efter det ser jag då om vi mitt i allt har en hoppsadel igen och kan börja hoppa. Kul för Matilda i sådana fall som är mer hoppintresserad. :)
 
Matilda och Matti i hoppsadeln som provas. Ganska så fint! :)

Vi är tillbaka

2015-03-03 @ 22:25:00
Idag har det varit en stressig dag på det sättet då vi skyndat mellan möten som har med vårt husbygge att göra och att hinna fixa mat innan stallet kallade.
 
Varför det var bråttom till stallet var för jag tänkte jag skulle hinna rida inna ridlektionerna började, men så hade även 6 andra ryttare tänkt, så det blev ganska trångt när jag och Matti kom med i den mixen och skulle rida i manegen. Men efter att vi kommit överens att rida i samma varv och alla följde ridreglerna gällande gångarterna och fart så gick det ganska smärtfritt. :)
  
TIll en början var Matti ganska stel, eller inte stel, men hängig framtill vilket inte alls är kul då jag lätt börjar göra för mycket och Matti slappnar inte av alls (jag menar varöfr skulle han?). Men eftersom det var lite utrymme att galoppera på så bestämde jag mig efter uppvärmningen att jag skulle öva på galopplyft från en kort samlad trav/skritt och sedan samla galoppen genom at göra början till piruetter. Långt ifrån en galopppiruett blev det, men då jag försöker stärka baken hans så har vi börjat träna galoppen på sistone på detta sätt. Vilket har gett super bra reultat då han blev så mjuk och härlig i slutet efter allt galopparbete! Helt underbar häst att rida det där när han börjar bära sig själv och blir mjuk i hela kroppen. AAH! <3
 
Shit, i maj blir det 5 år sedan min och Mattis väg korsades. Vilken rolig resa vi haft och fortfarande har <3. Därför känns det lite jobbigt att jag hamnar att ta hjälp av andra nu när vi bygger hus att motionera Matti, men mera om det i ett annat inlägg, det blir för långt detta här om jag börjar skriva om orsakerna och tankarna kring det här. :)
 
 
 

En dressyr ryttare som fattar! Finally!!

2015-03-03 @ 10:53:05
 

Löshoppning igen

2015-03-02 @ 21:40:21
Idag blev det löshoppning igen på schemat för Matti. Oj så roligt han tyckte det var. Han eggad upp sig så rejält så det tog en bra stund innan han varvade ner igen då flåset och pulsen kom så upp för honom.
 
Idag lade vi till ett hinder i serien, och höjde sista oxern 5 cm mera än senast, så idag hoppade Matti ett hinder var frambommen var 1 meter och bakre 1,05. Hur duktigt som helst! En gång kom han lite långsamt in så vi fick ta om, men alla andra gånger var öronen spetsade farmåt och när man smackade på så for han som ett skott. Gulle-grisen min!
 
Vi var totalt 5 stycken som löshoppade våra hästar idag, och det är så roligt då vi är så blandat gäng där vid Hubertus, så man hittar alltid någon som hänger med på olika bus beroende på hsät och humör. Så kanske man kan få in varannan vecka löshoppning nu i framtiden? Kul var det idag, även om det blev lite bråttom tidsmässigt för mig. I morgon blir det ett ordentligt dressyrpass igen så tvättmaskinen går för fulla muggar nu för att få tvättat upp schabraken. :)
 
 
 
 
 

Matti löshoppades igen 😊 han blev riktigt i det ett tag 💓

Ett filmklipp publicerat av Annu Åkers (@annuakers) Mar 2, 2015 kl. 6:07 PSTRSS 2.0