Inget tävlande!

2013-04-05 @ 21:05:05
Det blev inget tävlande nu i helgen för Matti och Juulias del. Stallet och manegen är satt i karantän nu fram till 20.4 i förebyggande syfte och då alltså blev hopptävlingen inhiberad p.g.a. detta nu då herpes-viruset härjar i Finland. Så fram till 20.4 kommer ingen annan än de i stallet få rida i manegen för att inte dra några baciller till stallet..
 
Det pratas om man ska vaccinera hästarna i stallet som bäst, men jag känner mig lite tudelad. Jag vill ju inte något ska smitta Matti, men vi rörs inte så mycket i andra stall, men då igen finns det många som tävlar som kan ta med sig smittan till stallet vårt eller någon som kommer och hälsar på och bär på viruspartiklarna.
 
Men då och andra sidan hör Matti inte till riskgruppen då han inte är gammal och inte riktigt föl/unghäst och inte heller något sto med föl i magen. Så han borde inte bli dödssjuk..
 
Eftersom han ändå inte får något försvar mot viruset (om jag förstått rätt) efter första sprutan, så vet jag inte riktigt om det löns. Andra sprutan tas ju 4-6 veckor efter första och sedan 3e sprutan efter 6 månader, och då ska den uppräthållas med 6e månads mellanrum för att vara i kraft. Dessutom så kostar en spruta har jag hört 50-70 euro så för mig är det också en ekonomisk fråga..
 
Är detta samma hysteri som det var med svininfluensan för ett par år sedan för oss människor och det vaccinet eller är detta allvar? Jag känner mig ganska så 50/50..
 
Vad har ni för erfarenheter? Vad har ni hört?
 
 
Jag skulle då igen aldrig förlåta mig om Matti blev svårt sjuk för att jag inte vaccinerade honom

Kommentarer
Postat av: Petra

Mutta toi rokotuskaan ei tehoa tähän vaaralliseen hermostomuotoon, joten se vähän niinkun tulee jos on tullakseen.. eli ei tarvii itseään syyttää siitä vaikka ei rokottaisikaan :)

Svar: jo varmasti, mutta kun tuli niin yhtäkkiä tämä keskustelu rokotuksesta tallissa, tulin vähä epävarmaa että mitä tehdään? :/
Annu Åkers

2013-04-05 @ 22:25:24
Postat av: Lotta

Jag kommer inte att vaccinera C. Höna av en fjäder...

Svar: Jo det känns lite så, men ändå är vissa bra på a skrämma mig och göra mig osäker på mitt beslut tt inte vaccinera :S
Annu Åkers

2013-04-06 @ 18:56:40
Postat av: Daniela

En av hästarna i Vickys stall har fått nån flunssa så man måst tvätt stallkläder osv om man far ti nåt annat stall, som tur e så e ja ju bara i Vickys stall å int nå annanstans, så vi får hoppas att de int sprider se nån annanstans!

Svar: men fy då! Hoppas det inte är viruset hästen har :(
Annu Åkers

2013-04-06 @ 23:56:32 / URL: http://danielasfoto.blogg.se
Postat av: Miia

Det finns ännu INGET diagnostiserat EHV fall i Finland! (9.4 kl 8.30)
Det finns många andra sjukdomar som ger liknande symptom som herpes som tex häst influensa.

http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/ajankohtaista/?bid=3416

Svar: det låter otroligt skönt! Hoppas de stämmer! :)
Annu Åkers

2013-04-09 @ 08:18:36 / URL: http://sambucamolinari.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo