intressant kommentar

2013-12-27 @ 15:37:00
Jag hade sett fram emot att få tjäna lite pengar, men så går jag och blir sjuk och blir sjukskriven 2 dagar.. Great! Men jag hade lite tid att surfa runt då istället här på nätet och hittade ett intressant inlägg. Varför jag fastnade för inlägget var delvis för att jag hade reagerat på samma sak som skribenten Elvira skrev om, men det var kanske framför allt en kommentar till detta inlägg som fick mig att fastna eftersom jag tror den här tanken inte alls är så ovanlig om man inte är insatta i vad "NH-tänket" riktigt handlar om. Men det jag kan ockås känna min provocerad över är att man kan höra, "har du något NH-trix som kan fixa det här åroblemet" när NH är så basic saker som att läsa av och tyda hästar och prata deras språk, för dem kan vi inte lära prata svenska även om vi kan lära dem ycket annat, med NH tillämpar vi hästens naturliga instinkter och arbetar med hsäten efter det och gör det på ett "hästigt" sätt.. Här under kommer kommentaren..
 
 
 
 


>Hade jag köpt min häst för att leka med den i hagen, gömma hö bland halmen och rida i halsring så hade det varit en annan grej. Nu har jag köpt min häst för en ganska dyr peng för att jag vill rida på elitnivå. Nu vill jag inte leka med den i hagen och rida i halsring. Men tydligen är jag, enligt min uppfattning av dina texter, en djurplågare för att jag rider på nosgrimma och jag rider med ett lite skarpare bett för att han är stark (detta gör jag dock för att jag inte vill förstöra munnen på honom med ett snällare bett och riskera att min hand blir hårdare för att han är stark). Men jag kanske ska sälja honom istället för tydligen så vill han ju inte hoppa för han är piskad till det (som du vill vinkla till att 90% av alla hopphästar är) trots att han gör det med spetsade öron och i princip exploderar av glädje såfort han får syn på ett hinder. 


Men ja, jag ska nog ändra mig helt, börja rida på bettlöst och utan nosgrimma. Bettlöst trots att han kan vara väldigt starkt vilket medför att jag får en hårdare hand och på så sätt istället förstör nosryggen på honom. Jag ska ta bort sadeln och börja rida barbacka, låta han falla ur i muskler eftersom jag inte kommer att kunna rida honom ordentligt då han kan bli ganska stark. Enbart hoppa låga hinder med honom för han kan ju helt omöjligt tycka att det är roligt att hoppa. Sen helt enkelt bara leka med honom i hagen. 

Men nä, det vill jag inte. Tro mig, min häst är lycklig. Annars skulle han inte utvecklas, skulle han inte trivas skulle han ju knappast vara blank och fin i pälsen. Han skulle inte utveckla muskler och han skulle inte gnägga såfort han såg mig. Det går att skaffa ett starkt band med hästarna trots att jag inte håller på med NH eller annat flumm. Hade jag köpt min häst för att rida runt i repgrimma och långkjol hade det varit en annan sak. Men sluta vinkla det som om att alla elithästar har det sjukt hemskt. Jag har tidigare jobbat i ett av världens kändaste galoppstall. Hästarna står förvisso inne dygnet runt men de tas väl om hand. De tränas ca 1 timme per dag, sedan får de dusch, de står i spa, de går i skrittmaskin, borstas noga och varje person har max 3 hästar var för att kunna ge dem så mycket kärlek som det bara går. 

 

 
Jag kan tänka mig att ganska många som inte är införstådda i NH har lika mycket taggarna utåt som skribenten som skrev kommentaren här ovanför. Men oftast beror sådant på okunskap när det uppstår sådana reaktioner, eller att man låser sig och inte faktiskt läser eller ser ordentligt det som skrivits eller händer. Jag vill en dag kunna utan träns och sadel göra samma skolor som jag kan med sadel och träns, men för att uppnå det måste jag få ännu mera kunskap och förståelse i hästen och hitta stabiliteten i mig för att uppnå harmoni med hästen från bådas perspektiv, inte enbart människans. Men den bit jag faktiskt INTE förstår, är varför det skulle vara mindre fint eller häftigt att rida i ett rep runt hästens hals och hoppa över stock och sten med det än att hoppa hinder med åtsnörpt mun på hästen och massa hårda hjälpmedel för att ha "hästen under kontroll" när man faktiskt kan kontrollera en häst utan dessa hjälpmedel? Skillnaden är bara att utan dessa hårda hjälpmedel så behöver man lägga ner mer tid eftersom det är DU som ryttare som måste lära dig mera,medan med alla hårda hjälpmedel så tar du "snabbare" vägen fram. Märker ni att man kan lätt svänga alla ridstilar till något negativt? Så som jag gjorde lite nyss? Så sluta smutskasta varandras ridstilar och tillämpa det man själv tycker känns rätt? Allt är inte svart på vitt..
 
Personligen lever jag inte helt 100% efter NH-tänket, jag har mycket kvar att lära, men jag tillämpar det jag tycker passar mig och Matti från alla möjliga stilar, NH, klassisk ridning, traiditionell ridning, akademiskridning osv. för alla vill på någon nivå uppnå harmoni, men alla på helt olika sätt emellanåt, och jag tycker alla får göra som de vill med sina hästar så länge de kan med gott samvete gå och sova om kvällarna, MEN jag tycker alla kunde vara öppna för förslag och vara villiga att lära sig nya saker och se hästhållningen från andra perspektiv så allt inte blir så militäriserat eller som i någon massproduktiv fabrik. Det är djur vi har att göras med och de har olika dagar precis som oss. Visst hästar är inte gjort av proslin, men de är inte helelr gjorda av sten och vissa hästar (som ex. min Matti) är mera känsliga än andra, förstör du förtroendet eller tilliten så har du ett problem!
 
Jag är medveten om att det fnissas åt mig och mina funderingar, men de får göra det, jag blir inte ledsen över det, för jag har mina principer med hanteringen av Matti och omvårdnad om honom som baserar sig på fakta om hästen, dess beteende osv. Inom ridningen har jag massor kvar att lära mig ännu, men jag har accepterat att den biten kommer att ta längst och därför är jag noga med hanteringen av Matti och försöker istället ge honom de bästa förutsättningarna så att han ska få vara så mycket häst han bara kan! Jag beundrar därför bloggaren Elvira som gjort en helomvändning i sin hästhantering och verkar kunna mycket och vara villig att lära sig mera. När jag jämför hur jag trodde saker ocht ing fungerade för några år tillbaka så mår jag illa idag, och om något år kommer jag säkert tänka samma sak om tiden jag lever nu, MEN jag vill bara få snällare och bättre och naturligare hästhållning och ridning. Vägen är lång, men jag har inte bråttom, för JAG måste ställa om mig från något jag hållit på med i 17 år, så det går inte på någon vecka med ridningen!

Kommentarer
Postat av: Elvira - Baraelvira.se

Bra inlägg! Behöver nog inte ens säga att jag delar samma uppfattning som du ;)

Svar: tack! :) roligt att läsa!!
Annu Åkers

2013-12-27 @ 17:25:11 / URL: http://baraelvira.se
Postat av: Lotta

Kan du länka till nån filmsnutt där nån rider "naturligt" de högre skolorna? :)

Svar: visst kan jag det om jag hittar något riktigt fint klipp, inte hittat so far ngt var de rider piaffe o passage, men är inte så bra på att googla heller ;)
Annu Åkers

2013-12-27 @ 18:16:54
Postat av: Daniela

Ååh vilket sjukt bra inlägg! Du är så himla klok i ditt hästtänk! :)

Svar: TACK ska du ha!! :)
Annu Åkers

Postat av: Ann

Jättebra kommentar. Är också glad att det finns nån som du, som är som jag - jag fastnar aldrig för nån "gren" helt utan älskar att plocka det bästa från de flesta. :) Du har så himla fint band med Matti, det syns genom foton & videor och går inte att fejka. Läser tusen gånger hellre din blogg än dessa sk. toppbloggare.

Svar: nåmen så snäll o rar du är! Toppbloggare kan också ha bra hästtänk och jag vill inte smutskasta någon med något, alla gör vi så gott vi kan, men klart finns det människor som kunde tänka till lite med VARFÖR de gör si och så, men ofta baserar de ju sig på att de inte vet något bättre sätt för ingen har visat dem :)
Annu Åkers

2013-12-27 @ 19:05:02 / URL: http://borrowedhearts.blogg.se
Postat av: Vanessa

Håller dessvärre med kommentaren och inte Elvira. Alla har olika hästtänk och delade åsikter. Huvudsaken är väl änd att hästen inte far illa :)

Svar: aboslut! just det som jag menade med att huvudsaken man får kan och sova med gott samvete, för då torde ju inte hästen fara illa. Tror det ät ytterst få människor som klarar av att gå och sova om de medvetet gör deras häst illa. Men öppen för nya förslag och ideér tycker jag man alltid kan vara. Sedan tillämpar man det som passar ens hästtänk :) För mig känns mycket från NH naturligt medan jag inte klarar av att tillämpa allt, medan någon annan rider och hanterar sina hästar på något helt annat sätt :)
Annu Åkers

2013-12-28 @ 21:58:39 / URL: http://russetville.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo