Natural Horsemanship, del 2

2013-10-07 @ 07:57:00
I helgen var det då fortsättningskursen i Natural Horsemanship. Det var först meningen jag bara skulle ha deltagit första dagen, men det var så intressant så jag var båda dagarna. Jag fick bra tips på övningar jag kan börja träna med Matti och flera byggstenar jag ska tänka på i vår kommunikation.
 
Det är så roligt med dessa kurser eftersom instruktören Mira Turtonen är så enormt lugn, positiv och kunnig. Det fanns inga frågor som var dumma, och hon förklarar bra och demonstrerar enkelt genom att själv leka häst för att förtydliga saker och ting, ex. hur viktigt det är att vi riktar vår energi rätt och tänker på vår energi vi utstrålar.
 
Det fantastiska med denna kurs var att en av deltagarna som deltog även denna kurs med sin häst hade gjort sådana fantastiska framsteg så det var så roligt att se. En domniant och fastklistrad bog var betydligt lättare att flytta, och sinnesron i den hästen var annan än på första kursen. Att se sådant gör att man blir ännu mera inspirerad av Natural Horsemanship och att inser hur lätt det är för hästen att förstå NH (såvida VI gör rätt) är breath taking. Att vi människor ska få det rätta tänket gällande NH och vara medveten om vad vår kropp, blick, och uttrck utstrålar till hästen är inte lätt, men därför är sådana här kursen guld värda!
 
Allt blir så logiskt när man tänker det ur hästens perspektiv och jag känner att jag börjar hitta min plats inom häst-genrarna. Visst tycker jag om att rida dressyr, galoppera fram i terräng osv. men det här med kommunikation till hästen, och när den verkligen fungerar är ju helt magisk! Eftersom Matti är så känslig och lyssnar så bra blir det bara roligare. Jag ser så fram emot att få ta med Matti till nästa kurs som är 19.10 för att visa upp honom och få direkt feedback på vad som är rätt och fel, och hur vi ska gå vidare.
 
Med andra ord har det åter igen varit en sjukt givande kurs trots att jag satt även denna gång på åskådarbänken, men eftersom även vi åskådare fick ta del av övningarna genom att ställa frågor så fick vi nog nästan lika mycket ut av kursen som de som deltog med häst. Allt har gått lugnt och tryggt till och hästarna har åter en gång stått och gäspat om vart annat. 
 
Här under bilderna kommer jag skriva korta beskrivningar vad det är vi gör för att ni som inte är insatta i NH eller annars bara nyfikna på vad vi håller på med ska förstå och hänga med! :)
 
 
Här visa NH-instruktören Mira hur vi med blick och energi kan få förflyttat vår hästs bakdel utan att behöva röra vid hästen. Varför vi flyttar på hästens bakben och få dem att stiga i kors med dem baserar sig på att hästen är ett flyktdjur (förutom att vi kommunicerar och vill kunna flytta på dessa stora djur utan våld), och som vi vet sitter motorn i bakbenen. Men när hästen står i kors/stiger i kors slipper hästen inte iväg på samma sätt och på detta sätt kan man få mera tillit av hästen och en mera avslappnad häst. 
 
Vi åhörare fick stå nära de som övade med häst för att även vi skulle få ut så mycket som möjligt av kursen.
 
En annan övning var "the box". Här skulle hästen vallas in i boxen och med energi och kroppspråk av människan ska hästen inne i boxen sakta av på kommando, vända upp mot människan och efter att energin riktats mot baken så ska hästen vända undan för energin och trampar i kors under sig och sedan stannar på stället inne i "boxen". Efter att hästen stått en stund skulle bogen flyttas bort från människan och hästen vallas ut igen på en cirkel.
 
Det är svårt att få på bild, en video skulle ha varit bättre. Men här på bilden riktar Anna sin energi mot Dunas bak så att Duna ska ta ett steg med vänster bakben under sig så hon står rakt riktat mot Anna. Vilket Duna också duktigt gjorde!
 
En tredje övning var att få hästen att gå i en 8a runt ett par koner. Här igen gällde det att kunna kontroller hästen på håll och skick sin energi separat till bogen och bakdelen för att kunna stanna och styra hästen på 8an. Viktigt att tänka på att vara tydligt!!
 
Här demonstrerar Mira med islanshästen Adventa hur man i början kan ta hjälp av repet lite lätt för att hjälpa hästen förstå signalerna i början när baken skall vändas bort från dig, alltså så att hästen riktar hela sig mot dig.
 
Ibland nu så här i början blev man tvungen att ändra sin position och gå närmare hästen för att förtydliga vart energin riktades, men slutmålet med övningen var att när det börjar gå riktigt bra skall man kunna stå på stället och forma en triangel mellan konerna, och hästen i sin tur går runt konerna och stannar för små medel (energin), flyttar baken, flyttar bogen och fortsätter mot andra cirkeln på åttan utan att du behöver byta ställe att stå på.
 
Som avslutning stretchade de hästarna och även denna stretch förstärker bandet mellan häst och människa, eftersom när halsen på hästen är böjd behöver den lita på dig eftersom den även i denna ställning inte slipper att fly på momangen om sådan situation skulle uppstå! När jag skriver fly menar jag inte att det vi sysslar med i NH är något hästarna vill fly från, utan jag utgår från deras instinkter som är inrotat i varje häst. Ingen häst är bombsäker, alla kan bli rädda, men med NH förstärker vi bandet och jobbar med hästen och emot den. Man försöker hitta ett gemensamt språk och förståelse för varandra och göra vardagliga situationer lätt och även sedan när man blir duktigare även kunna tillämpa detta vid ridningen.
 
Det är så stora djur vi håller på med och de har sin egen vilja och instinkter, så vad är nu bättre än att vi lär oss förstå och lära oss deras språk bättre. Att vi faktiskt studera hur hästarna beter sig mot varandra och att vi som hanterar hästar försöker tala deras språk, för vi kommer aldrig kunna förvänta oss att hästarna börjar tala vårt språk. Det är vi som ska anpassa oss efter hästarna, för det är då vi får en häst som gör vad som helst för oss, och en lycklig häst! Detta har inte någon sagt till mig utan är min personliga åsikt. Det finns inga agressiva hästar eller farliga hästar, bara hästar som är otroligt missförstådda och tappat tilliten till människan. På bilden är det mysiga paret Anna och hennes foderhäst Duna som gjort enorma framsteg tillsammans. En fröjd för ögat!
 

Att flytta bogarna är inte det lättaste, att stå på håll och få hästen att stå stilla med bakbenen och korsa sina framben är mycket svårare än det ser ut. En del hästar kan ha mycket låsta bogar, och i början nästan vara omöjliga att flytta, men när de fattat uppgiften och sugpropparna lossnat under hovarna går det hur enkelt som helst. Med våld får man vad som helst att flytta (nästan), men är det så vi vill hantera hästar? Inte jag i alla fall. Jag vill kunna med en blick förflytta min häst och få min häst att göra det av glädje och inte av obehag som det blir med våld och tryck som de flesta av oss blivit upplärda med, i alla fall jag. (med våld menar jag inte heller misshandel utan stora tryck och riv och slit i hästarna som bara blir ännu mera skeptiska till oss)
 
Att låta hästarna tänka på vad man just gjort är också viktigt. Hästarna kanske tuggar och gäspar, men det betyder inte att de är uttråkade, de börjar slappna av och tänker på vad de just fått uppleva. Att ge dem tankestunden är guldvärt och är det något svårt man sysslar med bör det finnas tankepauser. Som Mira citerade för oss "give the horse the chance to doubt to do right" (eller något liknande), alltså låta hästen tänka själv och ta beslutet att göra rätt istället för att vi tvingar dem.
 
Senare under kursens gång började de med att valla hästarna på rakt spår och sedan in i fållor/spiltor. När hästar vallar varandra i hagen är det ledarhästen som vallar iväg andra hästar, och det har ni säkert sett att hästar vallar varandra mot bakdelen, därifrån vallades hästarna bakom skänkelläget eftersom vi ska vara den starka ledaren och ge trygghet till hästen och som tidigare nämnt göra det på hästens språk och sätt. Om vi alltid leder hästen bakom oss (som jag blev upplärd som liten), är vi inte den starka ledaren i hästens ögon. I hästvärlden skickas den svagaste länken emot eventuella faror (ex. undersöka saker) eftersom det inte skadar flocken om denna häst blir uppäten, men skulle det varit ledarhästen som blev uppäten skulle flocken vara sårbar. Så som ledare vallar vi korrekt bakom skänkelläget vår häst, och vi förtydligar vår roll som ledare och förmedlar till hästen att det är okej och ger den lugn när den fattat uppgiften. Matti var t.ex. mycke fundersam vad jag gjorde bakom skänkelläget när jag började valla honom därifrån, men övning ger färdighet.
 
Det här gjorde hästarna och tjejerna med bravur.
 
Denna övning var det meningen man skulle byta plats med hästen. Hästen vallas in i det stora E:et och hästen och människan går på varsin sida in i E:et. När man kommer dit vart Mira står på bilden skall man byta plats med hästen genom att rikta sin energi mot hästens bak för att få den i sin tur ska flytta sig undan för dig och  trampa ordenltigt under sig för att sedan gå ut ur E:et på motsatt sida som den kom in, samma gäller människan, man byter alltså plats. Här fick hästarna trampa ordenligt under sig och man såg att tjejerna hade verkligen fått känslan för det här med att flytta på hästens bakdel så det här gick som en dans!
 
Repet används endast som ett hjälpmedel att förtydliga, hästen bestraffas aldrig med repet och det missburkas inte heller. Vi måste tänka på att med repgrimma och ett ordentligt rep känner hästen av så mycket mer än med en vanlig grimma och grimskaft, så detta bör aboslut inte missbrukas. Men så är det med alla hjälpmedel, används de rätt är det inget dåligt med dem, även så med en vanlig enkel grimma!
 
Tack åter igen både Tessa som stod för arrangemanget och Mira för de otrolit givande lektionerna! Ser mycket fram emot att komma med Matti 19.10!! :)

Kommentarer
Postat av: Neapocalypse - ・゚♥ ✞ - alternativ blogg & hästblogg ♥

Fan vad kul! Vill också gå NH kurser, fast känns lite "onödigt" för jag har ingen egen häst och ingen medryttarhäst för tillfället :)

2013-10-07 @ 16:17:33 / URL: http://neapocalypse.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo