Ganska intressant

2013-10-09 @ 10:24:00
Jag tyckte det var en intressant tanke när jag läste en hästblogg skriven av Elfstrands systrarna, där hade de tagit upp om det borde finnas en infoskylt bredvid varorna som hästbutiker säljer för att informera vad utrustningen är ämnad till. Det här är faktiskt en grej jag saknar, och utan att ha tänkt på det något extra så har det omedvetet faktiskt irriterat mig när det handlat om olika skydd till hästen och olika finesser på utrustningen men ingen beskrivning vad finessen riktigt är ämnad för.
 
T.ex. varför använde många hoppryttare mexikansk/pullar-nosgrimma till tränset? När jag frågade en tjej en gång så svarade hon att "det har bara min tränar sagt jag ska ha när jag hoppar", men jag fick ingen orsak till vad det egentligen var för skillnad på vanligt träns och det mexikanska/pullar-nosgrimman. Samma sak med remontnosgrimmor har jag fått fråga mig fram av min tränare för att få reda på vad de egentligen är bra för. När jag kollat vid ex. Hööks och Horze står det inte vad utrustningen egentligen är till för, bara om kvaliteten på lädret osv.
 
Samma sak med benskydd, jag är ju lite lost med dem eftersom jag inte ä någon hoppryttare och använder ytterst sällan benskydd, så jag visste inte att det inte är så bra att rida varje dag med teknikskydd, eftersom de ska ge ett "obehagligt" tryck på hästens ben som gör att hästen ska lyfta på benen över hinder lite mera för att slippa "trycket" (okej, det här har jag inte läs i någon vetenskalig tidning utan blivit informerad av någon som lät som hon visste sin sak). Så nu är jag nog inte så taggd på att använda de skydden längre, jag vill inte ge något obehagligt tryck åt Matti bara för att han ska lyfta lite mera på benen när vi hoppar! 
 
Vad tycker ni? Borde det finnas mer inforamtion om till vad utrustingen är bra till och vad den inverkar på? Jag tror allt för många tror sig veta mera om utsrustningen de använder än de egentligen vet, men är igentligen ute och sysslar, jag är det på vissa områden. Man köper det som ser snyggt ut när det inte finns någon informativ beskrivning vad utrustningen gör.
 
 
 Syns kanske inte så bra, men här har jag på bakbenen de s.k. teknikskydden jag inte vait medveten om ger något tryck som ska göra att hästarna lyfter mera på bakbenen i hoppningen? Som tur har jag oftast använt mig av de andra benskydden jag har!!
 

Kotskydden jag har i rött är nog de jag tänker fortsätta använda i fortsättningen innan jag forskat lite mera i "teknik-skyddens" inverkan på hästen så jag får ett vetenskapligt konstaterande på hur de inverkar på hästen.

Kommentarer
Postat av: Ida Klausner

Det är sant de du skriver, har också funderat på varför vissa har de och andra de och om det verkligen finns en tanke bakom det man sätter på hästen..

Vilken underbar header! Vem har tagit bilden? :)

Svar: jo, och man lär sig varje dag något nytt, så jag påstår aboslut inte något negativt mot någon som inte har kunskap, men just för att öka kunskapen och för att ha de snällaste utrustningen man kan ha till hästen kanske de borde finnas mera nformerande beskrivningar om produkterna! :)

Tack snälla!! Det är en kvinna som heter Heidi Järvi, du kan hitta henne på facebook genom att söka på hennes namn. Finsk fotograf. :)
Annu Åkers

2013-10-09 @ 10:44:37 / URL: http://idaklausner.blogg.se
Postat av: AnnaK

Jag håller med till 100%. Jag tycker också att utrustningen borde komma med en bruksanvisning hur man ställer in det korrekt, då kanske man skulle se färre martingaler som inverkar neråt även när hästen går korrekt och färre hästar med buckliga nosryggar för att ryttaren behandlat gapande med hårt spänd nosgrimma och snokrem istället för att göra någonting åt sin hårda hand.

Svar: precis, det är just det jag tycker är synd då sådana som inte vill hästen illa för fel av att de inte har riktigt kunskap och inte för att de vet exakt hur det inverkar på hästen och vill med hårdare medeln få hästen att gås om de vill :/
Annu Åkers

2013-10-09 @ 16:05:02
Postat av: Annika

Jätte fina bilder :)

Svar: tack! :)
Annu Åkers

2013-10-09 @ 16:56:11 / URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Emma Elfstrand - hästblogg

Kul att du också skrev ett inlägg :) Var ett tag sedan jag var här inne och kikade och JÄVLAR I HELA HAVET vad snygg header du har skaffat!! Dör snygghetsdöden här hemma ;)

Svar: jo nämen tycker det var en super tanke! haha, nämen tack snälla! :) Lite annorlunda kanske.
Annu Åkers

2013-10-09 @ 21:17:50 / URL: http://elfstrands.se
Postat av: Marja

Yees absolut borde vi ha mera information om olika slags utrustning som finns där i butikerna. Nuförtiden finns det otroligt mycket saker och jag minns t.ex. när jag såg den här rambo micklem -tränsen för första gången.. det var pinsamt, jag hade ingen aning om hur den verkar på hästen och tänkte det var bara det nya modet :D Fast det kan de ju vara..

Svar: jo, alltså det finns säkert många grejer jag köpt genom åren som jag inte haft en aning om vad de är ämnat för, som tur har man lärt sig att ta reda på, men som ex. med de där benskydden hade jag ingen aning om att det var teknikskydd :/ Alltid lär man sig något nytt :)
Annu Åkers

2013-10-10 @ 18:25:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo