Crazy chicken

2014-01-31 @ 22:41:39
Ikväll var Matti mera vild än tam. Det var inte av jäkelskap utan vi hade bara sådan enorm otur med omgivningen, eftersom jag hade tänkt ta ett effektivare arbetspass från marken med Matti så skulle jag ha störande moment runt omkring, men det blev lite väl mycket störande moment.
 
Bygg-männen som bygger manegen vid stallet förde in och ut plastväggar och det ena och det andra som de drog längs snön i mörkret. så där var första saken som gör Matti osäker. Mörker
 
Att de sedan drog bråtet längs med snön var andra saken som gör Matti osäker. Plasiga saker som dras längs snön (pulkor och skidåkare är också skrämmande)
 
Att det dessutom var ljus som kom emot oss gjorde att Matti inte såg helt och hållet vad exakt som bars eller som orsakade alla ljud, vilket var den tredje faktorn som gjorde Matti rädd, alltså han såg inte varifrån det främmande ljudet kom ifrån
 
Så jag hade en enorm tur att jag hade långa repet med mig så Matti fick utrymme att tänka och möjlighet att få sina instinkte att fly utan att olyckor skedde (ex. jag flyga efter som en vante/tappa taget om honom). Jag försökte ge honom tid att bara vara och se på männen som byggde, men när alla 3 faktorer som gör honom osäker var igång så blev han blockerad. Så efter 10 min och 3 fly-attacker förflyttade vi oss till ridplanen som kändes lite säkrare eftersom det var ganska smalt där vi stod innan. Visst gick det lite bättre eftersom vi nu var lite längre ifrån själva "faran" men ändå var Matti på sin vakt hela tiden och tog fram den hetsiga araben i sig. En tjej i stallet kom till ridplanen och sade "jag trodde det kommit en ny häst till stallet, han såg ju ut som en arab, men då jag kom närmare såg jag det bara var Matti".
 
Till sist insåg jag att Matti var så låst så jag måst nollställa honom på en annan plats så vi gick ut från ridplanen och till parkeringen, och när vi lämnade området blev Matti genast sig själv igen. Så det var bara sådan otur med omgivningen då vi varit så lite bredvid bygg-männen nu på sistone.
 
Det bör väl tilläggas att i alla dessa stressiga situationer måste man hantera Matti lugnt och sansat. Skulle jag när han är så här spänd och nervös stå och hålla ett spänt rep skulle han flygit i luften vare sekund. Matti behöver sin betänketid och fick helatiden ha långt rep och jag reglerade honom på avstånd så han fick stå va 1-2 meter bort från mig p.g.a. säkerhetsskäl ifall han skulle få flyktinstinkter och jag skulle annars ha stått i vägen.
 
Otur att det blev en sådan här dag idag, men det är så grymt sällan Matti blir rädd och låst, och då jag känner honom så väl tyckte jag inte detta vra något problem. I morgon får jag bara vänja honom när det är ljust med området kring manegen! 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo