Det är svårt att förklara

2015-05-22 @ 20:20:11
Matti har ju som jag skrev igår inte riktigt varit sig själv, så jag tog ju ett pass från marken med honom igår kväll och fortsatte idag för att känna av honom och göra honom tryggare (Matti är trygg då han vet han inte behöver vara ledaren). Jag konstaterade också idag då jag kom till stallet och såg han ledas in med grimskaftet över mulen att han var stressad. Vi har en ny stallarbetare i stallet, så det är ju självklart svårt för henne att veta efter bara någon dag vilken häst som håller sig i skinnet när det  blåser över 10 m i sekunden och vem som springer över dig..  Så när jag såg hur stressad Matti var med grimskaftet över mulen (tror han aldrig haft de? inte vad ajg vet av iaf?) gick jag bara lugnt fram och sade att jag kan ta in honom. Så då jag fick tag om grimskaftet tog jag såklart bort det från mulen och höll i grimskaftet halvlångt i en hand, för att visa och lugna vår nya goa stalljobbare att Matti är hur snäll som helst fast han är stressad och rädd, han springer varken på eller ifrån, han kanske bara skyggar till men han följer med en så länge han har förtroende. Blir det för hårt mot honom tappar man hans förtroende som jag många gånger tidigare skrivit hit om också ;)
 
Matti är mycket väluppfostrad och en av de mest väluppfostrade i stallet i hanteringen, vilket jag är stolt över, men det kan också just p.g.a. detta lätt bli missförstånd, precis på samma sätt som då en oerfaren ryttare rider en högt skolad häst, bara för att hästen kan betyder inte det att ryttaren kan. Men som tur läser jag av Matti väldigt bra i dagens läge och kan undvika och förebygga många situationer.
 
Jag hade allt för lite kläder på mig idag så aktiveringen av Matti skedde i manegen då det blåste så mycket. Alltså mitt hjärta slår så hårt för denna ljuvliga häst. Visst blev Matti skraj nu som då när det dånade och hade sig i manegen, men han stack aldrig iväg fast han var lös hela tiden. Han tittade bara på mig och såg mig som sin trygghet och lyssnade på mig.
 
Jag har fått här på bloggen coh på instagram frågor om vad jag gör för övningar med Matti när jag jobbar från marken, och här under ser ni några exempel vad vi kan syssla med.  Jag klippte bort ljudet från filmen då det dånade så i manegeväggen, så ni får lyssna på lite mysig musik och se hur duktig Matti är som förflyttar sig så snällt utan att jag rör vid honom. Jag älskar så det här bandet vi har och det är sådan rolig känsla när du kan kommunicera och flytta ett 600 kg djur så enkelt utan att behöva röra vid det <3
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo