Ibland tänker man ihjäl sig

2015-05-21 @ 19:31:00
Alltså Matti, Matti, Matti! Om man skulle bli klok på den hästen! Idag hade han varit en riktigt svår nöt att knäcka med Matilda så hon fick lov att longera honom för han gick inte att rida. Han hade låst sig och skyggat för det mesta i manegen (och detta hör inte till Mattis normala beteenden), och ville inte gå in till stallet från hagen och inte in i spolspiltan väl inne i stallet??
 
Han har nog varit taggad med mig också så jag påstår inte på några vägar att Matilda skulle hantera Matti dåligt, ne!!, Matilda har ett super fint hästsätt och hon rider Matti när han blir "okontrollerbar" bättre än mig, så därför har jag svårt att förstå detta beteende från Matti. Jag vet exakt vilket sinnestillstånd Matilda skrev om i sitt mess till mig och det är inte roligt att sitta på ryggen då han låser sig, då brukar jag också hoppa ner och jobba bort det från marken och sen först hoppa upp igen så man får koll på läget och lugnat ner honom.
 
Så jag kunde inte lämna det så där bara efter att jag läst messet, så jag åkte ut  till stallet efter ett möte vid kommunen och då var Matti precis så som han brukar i boxen. Jag lade på repgrimman och tog repet och gick ut på ridplan för att känna av honom lite i annan miljö än boxen (som han oftast är chill på), men han var precis samma mysfarbro som han brukar. Lyssnade exemplariskt nästan hela tiden och fast vi hade lite "hoppning" från marken lyssnade han perfekt, trots att 4 andra hästar svävade omkring runt oss. Så antingen så hade Matilda fått honom så pass stimulerad tidigare idag eller så har han någon grym test-period med henne just nu?? Eller så det jag tror mest allt beror på:  det är vår i luften, han har en brunstig hagkompis, det kanske är kraftigare hö nu (?), Matilda är en ny ryttare som rider regelbundet och han har fått bättre kondition. Jag tror det är kombinationen som ställt till det? Fast jag vet inte?? Han har ju nu då jag tänker efter reagerat på nya ryttare tidigare då de ridit regelbundet en tid?? Han "flippade" ju med Aino också efter att hon ridit Matti ett tag??
 
Jag fattar verkligen inte, Matti var så mysig och tuggade förnöjt då vi jobbade en timme på ridplanen. Han var nästan ännu känslig för kroppspråket idag så jag fick gång på gång korrigera mig själv och min ställning med övrekroppen och energin. Han är så känslig den hästen och smart, fast många tror han är en lugn, lat dromedar.. Fast det är ju i och för sig de som inte känner honom, Matti har sin räv bakom öra han drar fram när han känner för det.. Nå väl, i morgon är det min dag att rida Matti, så vi får se då hur han känns. Kan ju ockås vara att han är så trött på manegen?? Aah, jag vet inte. Men att vara omöjlig hör inte till Mattis beteenden, så det gäller att vara observant nu och försöka lista ut vad som gör honom så här på tårna, för han blir inte energisk och rolig att rida, utan på tårna och okontaktbar då han blir så där. Jag förstår bara inte Mattis beteenden med Matilda då hon är så ljuvlig med honom och duktig på att rida! Felet ligger absolut inte hos henne, annars skulle det ha varit så lätt att reda ut det här ;) Nu är det något annat..
 
 
Jag förespråkar stenhårt att man ska jobba med sin häst från marken för att lära känna den. Det har hjälpt mig så mycket från ryggen också. Min och Mattis relation skulle nog inte vara så här stark om det inte vore för att jag snusat på tankesättet inom NH och hur du läser av hästen därifrån och arbetar med den!!

Kommentarer
Postat av: Elin

Åh, vad frustrerande att inte veta! Hoppas att ni löser "mysteriet" :)

Sugen på ett porträtt av din häst, eller vill du kanske ge bort ett i present? Jag gör digitala målningar på beställning! Du får både en digital kopia och ett fysiskt verk som skickas med posten. Läs mer här: http://geniet.blogg.se/2015/may/digitala-hastportratt-2.html

Postat av: Neapocalypse och tinkerhästen Clooney! - ・゚♥

Han kanske bara hade en dag där han var lite mer nervös än vanligt eller liknande, med den nya ryttaren då :) Han litar nog på dig betydligt mer än henne :)

2015-05-22 @ 09:22:20 / URL: http://neapocalypse.se
Postat av: Ellie

Hej!

Vilken otroligt fin blogg du har! Fastnade direkt även om jag inte direkt har mkt erfarenhet av hästar mer än när man var liten på ridskola.Vet inte hur jag fick upp din blogg heller så eller var jag klickade :)

Kika gärna in på min blogg om du känner för det.
En sann,human blogg om vardagsbetraktelser och mina egna tankar genom livet :)

2015-05-22 @ 14:11:46 / URL: http://www.borghansen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo