Dagens veterinärbesök

2012-12-13 @ 22:19:00
Jag lovade er en update om veterinärbesöket och här kommer den. Så hoppas ni orkar läsa allt. Det är ett lååångt inlägg detta.
 
Nåjaa, jag skyndade mig från skolan till stallet och böt om där, hämtade in killen min och började borsta honom. Så klart hade Matti tyckt det var en toppen idé att rulla sig i kiss inatt, så han var mera gul än grå, men inget som min super ryktsten kan råda bot på, hehe!
 
Sedan var det bara på med benskydden och in i transporten, men Matti gick inte in på första försöket idag. Antingen så har Matti allt för mycket energi så han ville pröva om hans gamla trix (att stanna halvvägs inne i transporten för att sedan slänga sig bakåt) fortfarande gjorde mig osäker, eller så kände han på sig att vi skulle till veterinären, hehe. Men genast jag märkte att Matti började backa så lade jag på en växel till så han tvingades backa i racerfart och så roskade jag med grimskaftet samtidigt för att sedan gå lugnt in i transporten, vilket vi gjorde.
 
Påvägen till Losvik började mitt hjärta bara bulta hådare och hårdare i mig, för att inte tala om hur snabbt det bultade när vi väl var framme, jag var så nervös över min älskade Matti. Vad skulle röntgen visa?? Kommer det bli återbesök? Kommer Matti att uppföra sig nu när han har energi upp över öronen? Alla möjliga tankar for omkring i skallen på mig.
 
Under bilresan skötte Matti sig bra i transporten, även då vi mötte alla långtradare och hamnade att köra om en traktor. Så det kändes skönt. Han hade ju trots allt sitt hö, och då är allt bra med Matti även om någon skulle smällde en bomb bredvid honom är han nöjd så länge han får äta lite hö eller något annat gott. ;)
 
 
När vi väl kom fram så var det bara att anmäla sig och så fick vi vänta en liten stund innan vi fick gå in i stallet. Först var Matti lite skeptisk till tvångsspiltan (precis som förra gången), men på 3e eller 4e försöket gick han snällt in och stod och funderade vad jag skulle utsätta honom för denna gång. Kort där på kom Veterinären Maria in. Jestas vad jag gillar henne!! Hon är så ödmjuk, snäll och varm person, hon gör så man litar fullständigt på henne och Matti gillar hennes också massor.
 
Maria frågade rutinfrågor om hur det gått sedan jag ringde i måndags och vad han fått för mediciner, så det var bara att rabbla upp. Efter det kände hon på benet och hon fick trycka riktigt ordentligt utan att Matti protesterade, så det kändes fantastiskt att det gick så bra!! Jo, jag passade också på att fråga gällande hans "böld" på ryggen, och jag fick till svar att inte var något farligt och inget jag kan göra något åt, det är en talgkörtel som blivit irriterad (om jag minns rätt?), och att jag hur som helst bara ska borsta noggrannt och byta schabrak ofta (precis som jag gjort).
 
Sen var det dags för röntgen. Matti fick lugnande och jag och pappa fick gå till väntrummet och sitta där och vänta. Nu var jag nervös igen!! Men efter kanske 10-15 min kom de efter oss och jag fick komma med och se röntgenbilderna och veterinären berättade att det inte var någon fraktur på något ben, utan det var en ordentligt infektion i såret och därför som såret det varat och varit så fruktansvärt sjukt. Jag fick beröm för att jag skött såret bra och veterinären tyckte jag skulle fortsätta på samma sätt. Ni kan ju förstå min lättnad!! När jag kom tillbaka till Matti (som fortfarande var i tvångsspiltan och lite groggig) föll nog några glädjetårar när det bara var jag och pappa på plats, INGET  BEN VAR BRUTET!
 
 
 
Men det betyder inte att Matti är helt utanför faro-zonen. Det fanns små stenar och smuts en bit in i köttet så det gäller att såret absolut inte får ta fast innan allt är borta, så det kan bli många veckor sårvård för vår del nu. Men jag kan motionera honom efter hur han klarar det, dvs. jag kan skritta honom hur bra som helst för hand eller från ryggen och när han slutat halta i traven kan jag trava honom osv.
 
Matti fick såklart mera medicin utskrivet så när hans nuvarande penicillinkur tar slut nu på lördag så påbörjas en ny på söndag, men som tur är den sådan jag kan blanda med maten, så bara två dagar kvar av att sticka min gulle-plutt. På tal om stickande, jag vet många inte erkänner sådana här saker, men som sagt undanhåller jag inget på denna blogg. Det jobbiga är att jag tror jag gjorde en stor miss idag! Jag hoppas verkligen inte det, men jag känner inte att jag super säker på att sticka Matti än, för idag så spände han halsen ganska mycket just när jag skulle sticka så jag fick inte in nålen på första försöket eftersom jag inte alls tänkte på att jag måste ta i med ännu mera kraft när halsen var spänd, och då blev Matti lite osäker och började spänna sig ännu mer när jag försökte igen och rörde på sig  åt sidorna just när jag fått in nålen så jag hann inte alls med och nålen åkte ut igen!! Så jag tvingades sticka en tredje gång!!! Jag är skit orolig om jag nu förstört vårt fina flow med sprutorna! Funderar på att jag kanske borde fråga om Åsa kan sticka honom bara i morgon då hon är så duktig, så kanske Matti inte får några men av min enorma miss idag?! Matti är så känslig så det behövs så lite för att förstöra något man byggt upp. MEN det kan ju också vara att han bara var led att bli stucken idag så många gånger så han bråkade därför, jag vet inte.
 
Hur som helst blev föreskrifterna följande för Mattis tillfrisknande:
Morgon och kväll ska jag skrapa bort ev. sårskorv och skölj såret med kranvatten i ca 5 min och sedan lägg sorbact-kompress på. Sen får han 2 sprutor med penicillin fram till lördag och efter det får han i pulverform + att han får smärtstillande dagligen som sprutas in i munnen och ett pulver med maten som ska ta ner svullnande. Så om inte jag och Matti blivit trött på varandra förut lär vi nog bli det nu när jag måste ut precis varje dag och ibland flera gånger om dagen! ;)
 
 
 
Jag rekommenderar verkligen Losvik djurklinik, härlig personal och man känner sig trygg och välkommen och lipsillar som jag när det kommer till djur är också tillåtna där. Tog 1,5 h att köra dit för oss, men lätt värt det! Tack snälla all ni i personalen idag för toppen betäning, hoppas vi inte ses allt för snart igen. ;)
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

hej! jag undrar lite hur mycket det kostar ett besök med röntgen ungefär? För skulle behöva åka med min häst med :/

Svar: hej, de beror på hur många plåtar du ska ha me röntgen o var på hästen och hos vem. Vårt kalas med 5 röntgenbilder, vet.undersökning, mediciner, behandling blev 218 euro vilken jag tycker är ett ok pris (lite billigare ändan kanske). Ju fler röntgenplåtar ju dyrare blir det. Du kan ringa och fundera med veterinär vad de tar och vad de tror kalaset blir på. Jag rekommenderar varmt Losvik. :)
Hoppas din häst inte har något allvrligt!
Annu Åkers

2012-12-23 @ 13:03:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo