Svar på kommentar

2013-06-07 @ 07:02:00
KOMMENTAR:
Vad fina ni är! är du inte rädd att han ska dra i väg om han blir rädd för nånting, eller finns det inget farligt längs vägen?
 
SVAR:
Det finns massor av "läskiga" saker för en häst runt stallet, för även om bilderna oftast visar en idyllisk miljö så är stallet faktiskt nästan i stan och mycke bostadsområden ligger runt alla hörn, så helt skyddad miljö är det inte, MEN som jag skrivit tycker jag bara detta är bra så Matti blir van med det mesta och inser det inte är farligt alls.
 
Jag får nu som då frågor som denna ovan hur jag fått en bra relation med Matti. Ni läsare har ju kommenterat vår relation och berömmer så snällt, vilket är hjärtevärmande. Men ni ska komma ihåg att vem som helst kan skapa samma relation med sin häst, allt handlar om att våga ge hästen kärlek och låta den ge sin kärlek tillbaka. Precis som med vänskap, ger du, så får du också.
 
 
Paulina (som skriver så fint om horsemanship) hade så bra beskrivit det jag först försökte få ord på, så jag kopierar hennes text, för det är exakt det hrä jag vill få fram, men jag är inte lika bra att uttrycka mig som henne:

TIDEN.  Ge hästen tid att lära känna dig och du hästen. Jag tycker inte man ska skynda fram någonting utan låt det ta den tid som behövs. När du arbetar med din häst, se till att ha mycket tid så om missförstånd uppstår så kan de lösas på plats. Stressa och slarva inte. Jag hör ofta hästägare som säger "Men jag har inte tid till det" och då avslutar abrupt genom att ta tag i hästen och ställa den i boxen när något inte fungerar. Vid sådana tillfällen tycker jag det är bättre att inte arbeta hästen alls än att inte kunna fullfölja det man gör. 

ATT LYSSNA. Vad tycker din häst om och vad gillar den inte? Är det en häst som leder eller som följer sina kompisar? Tar den eget initiativ? Vill den ha mycket bekräftesle? Vilket slags beröm gillar den? Är den lugn, nervös, apatisk eller stressad av sig? Kolla på hästen i hagen och se hur den agerar - hästen är den bästa läromästaren till att skapa en bra relation! 

IFRÅGASÄTT. Om hästen inte vill göra som du, våga ifrågasätt varför! Varför vill den inte följa dig? Vad gör du för fel? Hästen gör inte fel med flit eller är dumma, de missförstår dig bara. Då är det din uppgift att ställa frågan på ett annat sätt så att den förstår vad du menar. 

NUET. Hästar lever i nuet, inte i det förflutna. För att vi ska kommunicera väl med hästen tror jag det krävs att man själv lever i nuet. Förvänta dig inte att hästen ska göra något som den gjort innan, var öppen och straffa absolut den inte för det som skedde igår eller förra veckan. Du behöver koncentrera dig på hästen och stänga ute andra tankar. Vad du ska göra på kvällen, funderingar om stallarbetet eller den där läxan är oviktig när du är med hästen. Det som spelar någon roll är hästen och du, där och då när ni är tillsammans. 

VILLKOR. Något jag uppfattar att många inte reflekterar över är hur maktfördelning är mellan häst och människa är. Jag ger alltid hästarna rum att uttrycka deras åsikter och bestämma själva om de vill vara med mig. Om man konstant tvingar hästen till saker så är det ju inte en bra relation, eller hur? Då är det en diktator och en slav, inte två kompisar som jag anser att man ska sträva efter. 

MOTIVATION. Beröm hästen när den gör rätt och använd dig av positiv förstärkning. Snåla inte med berömmet och hästen behöver inte göra exakt rätt första gången för att få beröm. Så länge den har försökt är det gott nog! 

Sedan är det viktigaste sjävklart att ha KUL tillsammans med hästen! Gör sådant som ni två gillar och som ger er glädje. Vad tycker ni är viktigast när det kommer till relationen med hästen? 
 
 

Kommentarer
Postat av: AnnaK

I min kommentar syftade jag mera på om miljön som sådan var farlig, om det t.ex. finns trafikerade vägar mellan skogen och stallet, för trots att man har en bra kommunikation så är min uppfattning att flyktbeteendet ofta är så pass starkt att det för en stund blir viktigare än flocken. Sen är ju såklart hästar olika också, vissa blir rädda och tar två galoppsprång och tittar sedan vad det var som skrämde, medan andra drabbas av panik och flyr. Jag red ett tag en gammal polishäst och det är nog en av de mest stirriga hästar jag träffat, haha.

Jag har också alltid tyckt att kommunikationen är viktig och när jag hade häst höll jag mycket på med frihetsdressyr och jag tycker att det är konstigt att inte fler är intresserade och ägnar sig åt det. Dock har jag alltid varit lite paranoid och gjort det i direkt anslutning till stallet eftersom min häst var ganska flyktbenägen.

Svar: jo men alla gånger Matti fått panik har jag kunnat hantera det eftersom han tyr sig genast till en, han studsar på stället men så länge han känner kontakten (om jag rider eller håller i grimskaft sticker han inte SOM TUR! :)
Oftast tränar vi också i hemmiljö, men ibland vill jag prova och se hur han lyssnar i andra sammanhang, för i stallet lyder han så bra så det börjar bli tråkigt ;)
Annu Åkers

2013-06-07 @ 16:11:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo