Nu reder vi ut detta

2013-11-06 @ 16:07:00
Det är ganska kul hur olika åsikter det finns om det här med att skaffa lilla-E. Antingen är man radikalt för eller radikalt "emot" (med emot menar jag att man förespråkar att man bra kan köra utan lilla-E-kort). Visst kan man köra utan lilla-E (sk. BE-kort), MEN, man tar detta körkort av en orsak, och det krävs lite kunskap om max-vikter och backning osv. Visst det kan man ju kunna sådant redan utan kortet, men varför inte bara köra upp då och ta kortet så är det laglig körning oberoende vikt på lasten?
 
Jag har kört en gång med transport utan att ha lilla-E-kortet, den gången blev jag tvungen att köra eftersom min chaufför fick förhinder och jag och Matti hade en tid hos sadelprovaren. Den gången var det ett litet släp och en farmar-bil som jag körde med, och vi klarade oss under den max-gränsen vad man fick dra med släp utan lilla-E. Det många som inte har lilla-E-kortet kontrar med lilla-E-kortet kommer på tal, är just "jag har kört många gånger utan kort", "så länge man håller sig under max-vikten på släp + häst" eller, "polisen kontrollerar ändå aldrig, om de gör har du extrem otur!". Visst kan de ha en poäng i vissa saker, MEN, om något skulle hända, ex. trailern far i diket eller något liknande, så då kan det bli svårt att få försäkring att täcka om du inte har lilla-E och kör lagligt, detta är ren fakta inget jag hittar på. Du kan till och med bli av med ditt körkort!!
 
 
Bild lånad härifrån
 
Jag tror inte många vet om att lagen gällande lilla-E-kortet ändrades så sent som 19.1.2013. Så i princip kör många som är utan lilla-E-kort olagligt, eftersom max-gränsen vad bil + släp + häst får väga överskrids lätt. Enligt lagen får du idag UTAN lilla-E köra en bil som MAX väger 3500 kg och dra ett släp + häst som INTE överskrider 750 kg tillsammans. Så det ska vara ett riktigt lätt släp om detta ska funka och  häst. "Vanliga" släp väger ca 750 kg och uppåt, och en häst väger ju ca 400-600 kg. Så med andra ord överskrids max.vikten till och med utan häst i vissa fall (beroende på släp), och lätt då hästen kommer in i transporten.
 
MED lilla-E-kortet då igen får du köra med en bil på max.vikt 3500 kg och dra ett släp som väger över 750 kg, MEN totalmassan får inte överskrida 3500 kg totalt. Alltså släp + häst(ar) får inte överskrida 3500 kg. Så med andra ord kommer man ganska långt med lilla-E-kortet utan problem och lagligt!! Visste ni detta här om lagändringen eller informerade jag er om något nytt nu? Ibland är det bra att ha kontakter som lätt kan kolla upp sådant här. :)
 
Så varför väljer jag att ta lilla-E? Jo jag vill köra lagligt, jag vill känna att jag kan köra, har kunskapen och är berättigad. Jag menar jag skulle inte vilja köra min ögonsten till häst utan att veta att jag är berättigad till det och faktiskt kan och gör det lagligt. Så om du kan köra med släp och gjort det tidigare utan lilla-E, varför tar du inte bara kortet? Du betalar ju bara en engångssumma för uppkörningen och teoridelen (+ tillståndet av polisen) och sedan är det bara att tuta och köra bäst du vill lagligt och behöver inte bli nervös när du möter polisen i trafiken..
 
 
Bild lånad från google.
 
 
UPDATE!
Faktan jag har i texten får gärna läsas flera gånger så ni inte missförstår något. Denna information har jag fått av polisen och är inget jag hittar på, faktabaserad text. Jag kan ladda upp en bild på bestämmelserna (på finska) om ni vill se dem. :)

Kommentarer
Postat av: Sophia

Jag tycker att det borde vara en SJÄLVKLARHET för alla människor att man kör inte om man inte har rätt körkort till det?!! annars kör man ju olagligt!! Extremt dumt att komma och säga att "det är så sällan polisen stannar en", int gör man väl (hoppeligen) en massa andra olagligheter bara för att sannolikheten att åka fast är väldigt liten :P det är ändå väldigt lätt att ta lilla E så klart man ska göra de om man ska köra hästsläp :)

Svar: jo det var lite det som var min poäng med mitt inlägg också. Förr hade jag inte riktigt någon åsikt eftersom man fick köra med kombinationen lätt släp + 1 häst + vanlig farmarbil, men nu när man själv skulle vara i stadiet att köra iväg skulle jag aldrig våga om jag itne har körtkort och känner mig berättigad till det! Inte kör man ju rattfull heller (hoppas jag!) ;)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 17:12:35 / URL: http://sophiabacklund.blogspot.com
Postat av: Hanna

Jag tog nog lilla-E på samma gång som körkortet eftersom jag visste att det skulle behövas. Det är självklart att man ska ha kortet om man tänker köra med tyngre släp!

Svar: Tycker jag med! Jag trodde inte jag skulle behöva lilla-E då jag tog körkort eftersom jag då ännu inte var i tankarna att ännu skaffa häst, men i dagsläget är den biten ändrad och nu får man ta och fixa det där lilla-E-kortet! :)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 17:41:07
Postat av: Miia Nybacka

Håller helt med Sophia! Men självklart ska man väl ha giltigt körkort! Hur kan man ens fundera på att köra utan?! Tänk om man alla skulle tänka så som tex lastbilschaufförer som bara får köra lastbil men va då, det kan de ju så då kan man ju haka på ett tungt släp.... Nä fy!

Svar: Den där ena gången jag körde var jag ganska så rädd och nervös, och gör det helst inte igen utan att ha övat. Då var lagen kanske annorlunda och det var laglig kombination, men inte gillade jag läget att jag skulle köra för det. Dagen innan hade jag övat med pappa ordentligt för att lita stilla nerverna, men som sagt, inte igen! Nu då lagen dessutom ändrat tycker jag bara det är bra eftersom det inte är samma sak att köra med tung last eller över huvudtaget släp som att köra vanlig bil.
Annu Åkers

2013-11-06 @ 18:10:46 / URL: http://sambucamolinari.blogg.se/
Postat av: AnnaK

Jag tycker absolut att man ska uppmana folk att ta lilla e om man ska köra häst, men "rätt ska vara rätt" och många med en häst kan fortsätta köra lagligt på B.

B-körkort
1. Till ett fordon i kategori B kan kopplas en släpvagn som väger högst 750 kg. I detta fall kan kombinationens totalmassa vara högst 3 500 + 750 = 4 250 kg.

Eller

2. Till ett fordon i kategori B kan kopplas en släpvagn som är tyngre än 750 kg. I detta fall kan kombinationens totalmassa vara högst 3 500 kg.


Svar: Är det inte det jag skrivit i min text också? Men du förtydligar det bra här, tack! Men med ett boggi-släp som de flesta har idag och en bil som drar bra, överskrids det vikten lätt om man inte såklart har ett riktigt lätt släp och mindre bil (som jag också skrev). :)Alla väljer vi själva vad som känns rätt, men jag förespråkar ändå att ta lilla-e om man tänker köra släp, så behöver man inte fundera senare på totalvikten utan bara tuta o köra! :)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 18:18:33
Postat av: Lotta

Tack Anna K. Jag har inte lilla e och har inte tagit det för att kag inte behövt. Kollat upp x flera med bilskola och polis ( blivit stannad åxå ) . Jag kör laglit med min kombination. Och eftersom jag har bara en häst, är fattig hemmamamma prioriteras mat på bordet framom liöla e.

Svar: Alla väljer vi själva vad som känns rätt, jag själv körde laglig combo en gång utan kort, men jag förespråkar ändå att ta giltigt kort så behöver man inte fundera senare på totalmassan av bil + släp + häst(ar)! :)
Jag är också fattig (studerande), men någonstans ska jag kunna spara in till kortet, var vet jag inte än, men jag övningskör ju bara ännu också! :)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 19:27:23
Postat av: AnnaK

Det du har skrivit tolkar jag åtminstone som att du förstått fel. Jag kan ta min bil som exempel: Volvo V50 från 2010, har tjänstevikt 1500 kg och totalvikt på 2000 kg. Därför får den dra 1500 kg för att komma upp i 3500 kg som mitt B-kort tillåter. Med min kompis boggie Boj från 2000 får lastas med 670 kg på B-kort, så man kör ju inte två hästar med det, men en normalstor häst nog.

I mitt fall är det ingen nytta att ta BE eftersom det i bilens registreringsbevis säger en så pass låg maxsläpvikt att det täcks av B-kortets krav på max 3500 kg, så vill jag köra två hästar måste jag skaffa ny bil.



Svar: då har jag uttryckt mig kulmppigt och ber om ursäkt för det! :) Hade min polis att kolla igenom att jag hade rätt fakta innan jag publicerade och han godkände inlägget och sade det var korrekt. Du uttryckte det med utan lilla-e kort och koncist ist. jag har u svår för att fatta mig kort jag ;)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 21:05:03
Postat av: Maria

Är det inte så att med lilla e får ekipaget väga över 3,5 ton? Blir ju jättesvårt annars. Tex min Saab väger 2500 ca och får dra 1800 vilket är en rätt normal transport.

Svar: Anna hade uttryckt det bättre och kortare än mitt km långa inlägg hur man gör utan lilla-E. Kopierar hennes kommentar här under
"B-körkort
1. Till ett fordon i kategori B kan kopplas en släpvagn som väger högst 750 kg. I detta fall kan kombinationens totalmassa vara högst 3 500 + 750 = 4 250 kg.

Eller

2. Till ett fordon i kategori B kan kopplas en släpvagn som är tyngre än 750 kg. I detta fall kan kombinationens totalmassa vara högst 3 500 kg. "
Annu Åkers

2013-11-06 @ 21:35:10
Postat av: AnnaK

Sorry att jag fortsätter kommentera :D skriver inte för att "läxa upp dig", jag håller med om att man inte bör köra häst med B, men vill hjälpa andra som kliar sig i huvudet och undrar vad som gäller.

Varför din text kan misstolkas är "eftersom max-gränsen vad bil + släp + häst får väga överskrids betydligt lättare än tidigare", för det stämmer inte, många får dra tyngre med de nya B-reglerna då de slopat regeln om bilens tjänstevikt.

och

"Så med andra ord överskrids max.vikten till och med utan häst i vissa fall (beroende på släp), och lätt då hästen kommer in i transporten." Stämmer iofs, men det behövs ingen Nissan Micra med enaxlat släp och shettis för att åka lagligt. Har man en någorlunda ny normalstor bil (dvs mycket plast och lättmetalldelar) och en normaltung boggie kan man även i fortsättningen köra EN normalstor häst lagligt med B-kort.

Om man behöver mer lastvikt för att köra hästar räcker det ofta med B96-lov och då får man köra 4250 kg. Har man en stor kombination eller två stora hästar eller husvagn är det BE som gäller.

DOCK måste man komma ihåg att oavsett körkort får man inte dra mer än biltillverkaren angett att bilen får dra.

Svar: jo inte tar jag det negativt heller :) Jag utgår ju från vilka släp jag haft möjlighet att låna och vilka bilar vi har som inte alls är ovanliga att hästfolk/vanligt folk har. :) och med dessa kombon överskrids det lätt eller är nipi napi under gränsen eller liknande. :)
Annu Åkers

2013-11-06 @ 23:58:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo