Hitta rätt tränare?

2014-03-07 @ 10:06:04
 
En artikeln Nan skickade mig för att förstå biomekaniken i hästens rörelser.
 
 
Det jag tycker om med de instruktörer jag rider för just nu, är just hur de tar sig an mig som elev och ryttare. Hur de lägger tid och energi på att hjälpa mig och inte enbart under lektionen utan även tänker utanför tränignstillfällena på hur de ska kunna hjälpa mig och just min häst, och att de gör detta utav vänlighet, engagemang och passion, är sådant som jag värderar mycket högt och känner mig ytterst tacksam över att få uppleva som elev!!
 
Lena har jag många gånger skrivit om och lovordat. Hon känner mig utan och innan då jag redan hunnit rida för henne i snart 5 år, så hon kan min ridningen och styrkor och svagheter. Hon vet när jag behöver ha någon som ropar lite på mig för att jag ska prestera bättre, och hon vet när hon behöver peppa mig för att våga tro på mig själv. Hon har hjälpt mig med alla mina medryttarhästar för att jag ska uppnå så bra samspel som jag bara kan, och även om alla har varit helt olika inom ridningen på många plan har hon alltid hittat ett fungerande sätt för just den hästen.
 
Men även Nan har sagt så fina ord och uppmuntrat, och jag lovordad gärna henne också. Nan och jag håller bara på att lära känna varandra ännu, men jag ångrar inte en sekund att jag nappade på Lenas förslag på att hänga med i tränignsgruppen, eftersom alla har olika funderingar och sätt att få saker och ting att fungera,och något sätt kan vara en väg som en annan kanske inte kommer på. Jag fick en artikel skickat åt mig efter vår förra träning med Nan som innehöll om hästens biomekanik. Detta för att jag skulle få en bättre förståelse i rörelsemönstret i Matti och kunna tillämpa det inom ridningen. Vi hade diskuterat Mattis passtakt i skritten och feltaktiga galopp och hon kom att tänka på denna artikel och mig, vilket värmde mitt hjärta att hon inte suddade ut mig ur minnet efter lektionen trots att jag är så ny elev för henne, utan tagit sig tiden att söka upp artikeln och sända mig den. För hon skulle ju faktiskt inte behövt göra det, hon kunde ju bara ha lämnat biomekaniken där var vår diskussion om biomekanik lämnade vid lektionen, men det gjorde hon inte..
 
Jag får ofta höra om att andra ryttare vill rida för någon tränare som tävlar eftersom de då ska veta vad domaren vill ha och lär ska vara duktigare än andra, men jag tycker inte alls det argumentet håller riktigt om jag ska vara ärlig. Säkert i en del fall men inte som ett argument som skulle gälla generellt. En ryttre som tävlar är inte likamed en ryttare som kan rida en häst i korrekt form, på ett fint sätt och så den arbetar på ett hälsosamt sätt med hela kroppen. Just exempel på detta tror jag vi alla fått konstatera när vi beskådat tävlingar. Bara för att man tävlar och vet vad en domare på en tävling vill ha betyder inte man kan rida bra eller veta hur en häst ska bära sig korrekt och arbeta på ett sunt sätt.. Vi kan tvinga hästen till mycket genom tvång och våld som alla gånger inte utspeglar sig på en tävlingsbana, men det medför inte det fina samspelet som man i grund och botten vill basera ridningen på och vill eftersträva, det känns lite som om den biten fallit bort på vägen, och det gör mig ledsen.
 
 
Lena på hästen Active Enigma, England
 
 
Jag har själv ridit för tränare som själv tävlar aktivt och de som inte tävlat på många år. Men varför jag fastnat för Lena och Nan har inget att göra med om de tävlar eller inte, utan för att de hjälpt mig bäst hittills med att hitta en finare kommunikation med Matti från ryggen, och de får mig att utöva mera harmoni i svåra övningar vi gör än vad jag skulle få på egen hand eller med flera andra tränare få till stånd. Lena har i sin kunskapsryggsäck att hon jobbat på professionella stall utomlands i några år och tränat där, medan Nan fått tränas av Eversti Carde och utveckla sin fina häst Rebecka.. Och visst kändes det spännande inför de första tränignarna för både Lena och Nan då man visste hur duktiga de båda ryttarna var och sett bilder från då de ridit och var medveten om deras kunskapsbagage. Men jag valde inte att fortsatta rida för dem baserat på om de tävlar eller inte, utan för att de kunde hjälpa mig och Matti och bevisat det genom sin pedagogiska talang, kunskap och känsla som jag värderar högt! Tack för det Lena och Nan!! :)
 
 
Nan på sin häst Rebecka på träning inför Eversti Carde
 
 
Hur väljer ni eran tränare? Ska hon eller han ha meriter från tvälingar, eller hur förhåller du dig till val av tränare för dig och din häst? Dela gärna med er, tycker om att höra åsikter, för det här är ju bara min, du har kanske en annan? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo