Svaren från frågestunden

2012-06-02 @ 08:25:00
Det kom så många frågor redan så jag slänger in svaren här nu. Ska åka iväg till stallet jag nu och övervaka då hovslagaren kommer, så får se om jag hinner rida något? Lite sugen då det gick så fantastiskt bra igår, struntar i vädret, finns inga dåliga väder...



Vilken tränare rider du för och hur ofta?

Jag har ridit för många tränare som varit bra, men den som jag rider för nu är Lena Lahti eftersom hennes sätt att lära ut passar mig mycket bra, jag är lat av naturen och behöver någon som pushar på och kan höja rösten ifall jag inte gör mitt bästa.

Jag rider för tillfället för Lena 1-2 gånger i månaden, tidigare red jag 1 gång i veckan men ekonomin tillåter inte det för tillfället och skolan tar upp så mycket tid. Hoppeligen blir de oftare nu när skolan slutat. Men under dessa snart 2 åren jag ridit för Lena har jag gått framåt MASSOR, trippelt mera än jag gjort de tidigare åren tillsammans jag ridit på ridskola!


Kommer du att ställa upp i flera tävlingar?
Klart vi ska, speciellt efter gårdagens lektion är jag super taggad. Ska verkligen försöka få samma känsla jag hade igår VARJE gång jag rider Matti nu framöver, vi kommer bli farliga på tävlingsbanorna om vi fortsätter i samma riktning! <3

 


Mamma, Matti och jag på min och Mattis första dressyrtävling 5e maj, vi placerade oss 2a. Var överlycklig!


Vad är det bästa med Matti?
Hans underbara lynne. Han är så genomsnäll men har ändå en gnista i sig och kan busa runt lite (men på ett snällt sätt). Han är en häst man bara inte kan undvika att tycka om, han är en vän för livet! Till och med min mamma och pappa tycker om Matti och ser honom som en familjemedlem fast de inte spenderat mycke tid med honom eller varit intresserade av andra hästar jag hållit på med. Matti är svår att inte älska. ;)

 

 

Förskönar du Matti i bloggen? Du skriver aldrig något negativt, allt är jämt så bra?? Söt häst annars!
Haha, jaa-a. Nej, eller jag vet inte? Det är så här jag upplever min tid med Matti. Visst har Matti några dåliga sidor men de är så få. Kommer inte på någon dirket dålig just nu men, hehe? ;)

Men jag tycker nog jag skriver när det gått dåligt också, men det gör inte så ofta det? Ex. då jag skulle lasta honom från en träning i Vörå, då skrev jag hur dåligt det gick och hur arg jag var på honom.  Haha, så arg har jag aldrig varit på MAtti, men nu de senaste två gångerna vi lastat honom gick det hur bra som helst när jag blivit visad hur jag ska lasta.

Så nej, jag skulle inte säga jag försökönar Matti, han är så där jäkla underbar, kom ut och kika fast så förstår du! :)

 

 

Ni verkar ha ett så fint band mellan er, litar han på människor av naturen eller har du tränat på något speciellt sätt så han följer efter dig? Tänkte då du haft agility med honom?
Jaa-a, alltså jag jobbade mycket från marken med Matti när jag började hålla på med honom, sen spenderar jag ALLTID mycket tid med honom före jag börjar rida, alltså jag gosar och kramar på honom innan jag tar ut honom från hagen, jag borstar i lugn och ro, gosar lite mera och ger lite godis (inte underligt han är så tjock ;) ).

Men Matti är väldigt bra uppfostrad, Betti (hans uppfödare i Estland) har gjort ett fantastiskt bra jobb med honom. Han äter ex. inte gräs om han inte får då man är ute och går i grimma o grimskaft. Han är ingen häst som rusar iväg med en då man leder honom så ett litet barn kan hur bra som helst leda honom.

Men då igen har jag hört han inte varit helt på samma sätt förut, men det kan jag inte jämföra med eftersom jag aldrig sett någon annan sida av honom än denna. Han vill alltid vara till lags och har alltid följt efter mig, som jag sagt, han har ett så stort hjärta och vill alla så väl. Jag kan inte så mycket om Horsemansip så att jag skulle kunna påstå vi tränat något skillt, jag bara leker o busar på ridplanen då jag har "Horsemanship", jag har bara satt tid på att ha kul och visa att jag lita på honom o älskar honom. Hästar är så otroligt smarta och kärleksfulla djur, ger du kärlek så får du dubbelt tillbaka, det är det som är så härligt!

 

I början skrittade bara Matti efter mig när vi lekte på ridplanen, nu travar han o galopperar efter mig <3

 


Vem är denna Betty du skriver om ibland? Ägaren till Matti är väl Jenny?
Betti är den tjej som ägde Matti då han bodde i Estland. Hon köpte Matti då han var 1 år och har ridit in honom och uppfostrat honom, hon tvingades sälja honom p.g.a. studier eftersom hon tyckte det var fel mot Matti att han inte fick den uppmärksamhet och kärlek som han förtjänade. Jag kan bara säga hon gjort ett fantastiskt jobb med att uppfostra denna gosse! Han lyssnar så bra och lyder en så bra i all hantering, även då han blivit rädd!!

Yepp, du har rätt, Jenni äger Matti just nu :)

 


Betti och Matti i Estland

 


Följt din andra blogg också, hur har du hittat alla hästar du ridit? Kan du inte berätta om de olika hästarna du ridit o varit medryttare på, saknar du inte de andra hästarna?


Alla hästar jag varit medryttare på har jag hittat via kontakter. Enda jag inte hittat via kontakter är Ramell, honom hittade jag eftersom jag hade ut en annons på find.it att jag sökte medryttarhäst. Klart jag saknar vissa. Eila ser jag ju varje dag eftersom jag rider i samma stall hon står, men Ramell ser jag ju inte och han blev jag så förälskad i så honom saknar jag massor!!

 

- Wäinö var min första häst jag var medryttare på. Hade ridit honom på ett ridläger och tagit hand om honom där, så när en familj härifrån Vasa hörde detta frågade de om jag ville vara medryttare på honom. Sagt och gjort. Men Wäinö hade någon skada i benet, så efter deras prövotid skickade de tillbaka Wäinö till Vörå och där försvann vår kontakt eftersom jag var så liten och inte kunde pendla till vörå varje dag.


- Viki är min bästa vän Ansus finnhäst, med henne red jag bara i terräng och luffade på där. Haha, minns speciellt ett tillfälle då en lastbil kom körandes förbi oss och Viki blev så rädd så hon hoppade jämnfota upp på en stenmur bredvid trotoaren och lekte lite bergsget. DÅ var jag nog lite rädd att hon skulle bryta något ben eftersom stenmuren inte var det stabilaste muren, men vi klarade oss fint som tur var! Haft många roliga terrängturer med Viki. Viki var en dam med bestämda åsikter och man kunde inte vara rädd när man red henne för det untyttjade hon.

 

- Midas var en stor herreman, halvblod, honom red jag en kort period för några år sedan, en riktig stor o fin kille. Han var bra skolad och visste hur han skulle göra för att slippa undan (bli rädd o rusa framåt o studsa lite). Men han var en rikti läromästare, jag minns inte längre varför jag slutade rida honom?

 

- Eila, sen kom damen Eila in i bilden som jag red aktivt under flera års tid lite från och till. Eila är ett finnhäst sto som tar mycket plats och har bestämda åsikter. Jäklar vad jag lärde mig mycket med henne! Eila kan man nog lätt få stannad, om du gör det korrekt och med sitsen, annars biter hon fast i bettet och drar iväg med en. En fantastisk dam jag håller varmt om hjärtat! Jag slutade rida Eila eftersom jag ville få ut mera av ridningen och träna hårdare än Eilas fysik kunde ge mig.

 

- Ramell började jag rida då efter att ägaren Hanna svarat på min annons att jag söker medryttarhäst. Ramell var en liten buse på 4 år. Han var otroligt rolig att rida och jag saknar honom massor än idag. Ramell kunde stanna och bocka för att se vem som bestämmer och hade otroligt sköna gångarter. Han är också första hästen jag fått förlängd trav på, de gånger man fick den traven ur honom kom jag alltid ur balans för det kändes som man flög mitt i allt på den lilla krabaten, hehe. Ramell slutade jag rida då det kom flera medryttare in i bilden och ägaren behövde för stunden ge honom ut på halvfoder, vilket strulade till sig för mig då jag inte kunde ta honom på halvfoder. :(

 

- Matti kom in i bilden då jag ännu red Ramell så jag behövde som tur inte vara hästlös denna gång. Men om jag ska vara ärlig blev jag rätt så uppskrämd när jag skulle provrida honom första gången, eftersom andra i samma stall berättat att Matti kunde hoppa till för vad som helst och var ingen säker häst, han var schizofren sade någon. Så ni kan ju tänka er de två första gångerna jag red Matti hur nervös jag var!! Men det visade sig att jag inte behövde vara det, han var raka motsatsen till vad jag fått höra. Jag började rida Matti i juni 2011 och då stod han vid Vörk i Vörå, men hans snälla ägare gick med på att flytta honom till Helsingby så nu står han där i världens bästa stall och jag kanske inte behöver berätta så mycket mer om Matti eftersom hela bloggen handlar om honom så ni vet det mesta om vår resa tillsammans. :)

 

 

Har egentligen ingen fråga om dig och Matti men hoppas att du svarar endå!
Du red väl på ridskola förr? Det skulle vara jätte roligt om du kunde skriva lite om dina favvo hästar där (kanske även bilder från då du red där!), och skillnaderna på att rida på ridskola och att ha egen häst! Tycker att det det skulle vara väldigt intressant att läsa om då jag själv är ridskoleryttare! Kanske du tillochmed kan göra ett helt inlägg om det?

Oj vilket kiva fråga, så kul att blicka tillbaka. Jag svara i ett eget inlägg i morgon! :)

 

 

Kan du inte visa bilder från stallet du har Matti på, Eller en film på området? Skulle vara inressant att se då du pratar så gott om stället.

Någon film visar jag inte hur allt ser ut eftersom stallet ligger på Åsas gård, skulle inte själv gilla att andra la ut filmer på hur jag bor. Bilder på ridplanen och hagarna kan jag nog dela med mig av, har inget på stallet just nu men kan visa det en annan dag bara jag kommer ihåg att ta foto på det. :)

Åsa har också en hemsida ni kan kika in på, asasstall.yolasite.com. Men ja, jag pratar gott om Åsas stall för det är det bästa som finns, kiva terräng bort från all trafik, stora hagar, stor ridplan, härligt stall var hästarna får vara hästar, underbara människor i stallet och hästarna får vara ute från morgon till kväll, ett riktigt hästparadis!

 


Den stora ridplanen och en av de STORA hagarna. Hagarna byggs om nu så de blir ännu större. Hästparadis

 

 

Vilka tränare har du ridit för genom åren, vilka rekommenderar du?

Oj det är många, men de jag kan rekommendera andra är Lena Lahti (dressyr), Jenni Karhunen (hoppning), Sabina Palm (dressyr) och Anna Tujulin (dressyr & hoppning), de är alla toppen tränare som jag tyckt om!

 

 

Vilken är din bästa ridövning?

Hmm, nå det jag filar och på med nu är mycket bågar och serpentiner. Du ride ex. bågar över hela ridplanen och i bågen lägger du in en liten volt innan du fortsätter rakt till följande sida och gör följande båge. Eller så gör du serpentiner och lägger in tempoväxlingar i dem. Sen gör jag mycket bakdelssvängningar just nu o försöker få vikten på baken i dem (vilket inte lyckats helt ännu). Är ingen expert på övningar, därför tar jag lektioner.

Övergångar i alla gångarter är också bra!!

 


Vilken är din o Mattis snyggaste outfit?

Haha, så det märks jag ibland försöker få till det?? Hmm, jag tycker Matti är ski snygg i marinblått, men känns lite uttjatat, så skulle nästan säga den vit/röda vi hade förra veckan o i vintras. Älskar de röda ridbyxorna, så sköna!! :)

 



Hur många gånger har du trillat av?

Hmm, jag har inte trillat av så många gånger, kanske 7 ggr under mina 16 år med hästar? Det är många år sedan jag föll av sist.. Pff det är det ju inte alls, kom på jag föll ju av Matti i vintras när jag red barbacka o han tog ett minimalt skutt, haha. Hade nästna glömt bort den gången, haha.

 

Det var allt för denna gång, vad roligt att ni varit så frågvisa :) Puss o gnägg!

 



Kommentarer
Postat av: Catta

Jättekul att kunna följa er utveckling!:) Ni passar som handen i handsken! Bara en liten sak, det heter bakdelsvändning/framdelsvändning, inte -svängning.

2012-06-09 @ 10:08:46
Postat av: Annu

Va kul, tack! Haha, jo nog vet jag ju de blev tydligen lite fel när jag skrev ;) samma som jag ibland skriver svärdföräldrar fast jag vet de heter svärföräldrar ;)

2012-06-09 @ 10:19:03 / URL: http://maestro.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo