Hemma!!

2014-07-24 @ 22:10:00
Nu är jag hemma igen! Eller hemma var jag egentligen redan på måndag kväll, men jag har inte haft tid att uppdatera förrän nu!
 
Resan var riktigt bra och ni kan läsa mera om den här, men eftersom detta är en hästblogg så tänkte jag endast dela med mig av hästdelen här. Vi besökte nämligen en ridskola när vi var i London, och eftersom man såg från flyget när vi landade vid Stansted att folk hade ridplaner och stora hagar åt sina hästar hade jag dessa förväntningar, men när vi kom till stallet blev jag chockad hur stor skillnad det kan vara. Stallet såg ut att kunna falla ihop när som helst, i alla fall delar av det (tror även det var renovering på g?). Det fanns endast en liten hage som två hästar stod i, resterande stod i sina boxar som det inte ens anns strö i, endast en gummimatta.
 
Hästarna såg nog ut att ha bra hull och hovarna var ok, men det tog ändå så i hjärtat på mig att se hästarna sådär, samtidigt som de var super snälla och sociala och sökte kontakt, så anvårdade var det inte, men hästhållningen var ganska så annan än den man är van vid. Täckena var upphängda inne i boxen på ett band, och övriga täcken en hop på en väggkant.
 
Tänk så det kan skilja sig från land till land, eller ett stället till ett annat i samma land. Men det är så nyttigt att se andra ställen, för man ser hur bra man har och ser utvecklingsbehov gällande eget. Jag är så tacksam att jag har en pojkvän som gldeligen kom med mig på motionsrunda till stallet där och hälsade på hästarna och kikade på lektionerna de höll.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reser iväg till London

2014-07-16 @ 15:35:00
Idag reser jag iväg till London och jag har gett mitt förtroende till Aino och Johanna. Aino kommer att ta hand om Matti mest, men Johanna som ändå är vuxen övervakar att allt är ok både med tjej och häst, och ifall något skulle hända kan Johanna rycka in och tillkalla veterinär om så skulle behövas, så jag känner mig riktigt lugn!
 
Förra veckan lånade jag Matti åt Aino då hon ville delta på en hoppkurs som de ordnade från ridskolan vid stallet, och med tanke på att Aino följande vecka skulle ta han om Matti själv tyckte jag det kom lägligt att hon fick medan jag var hemma prova på att ta hand om Matti och intensivt så hon ser alla sidor han har att erbjuda.
 
Roligt hade de haft och Matti hade busat till det vissa dagar och haft fart och på och busat. Så när jag hör hur roligt de haft blir jag så varm i hjärtat, speciellt då jag själv är så osäker på hoppning, är jag glad han får busa med någon som absolut inte är rädd utan tycker det är roligt. Det smittar ju av sig!
 
Här är några bilder Aino skickat och jag fått lov att lägga upp på bloggen från hoppkursen var de tränade grundsakerna inom hoppning så som exempel balans.
 
 
 
 
 
 
 
 

Matti ser så glad ut vilket gör mig så glad, för även om hans teknik inte är den bästa tycker han ju det där med hoppning på små höjder är så grymt roligt!

Hur ska jag klara mig

2014-07-15 @ 22:20:00
Jag har som många i min närvaro redan vet ett kontrollbehov och planeringsbehov, så nu när jag ska lämna över min ögonsten i Johannas och Ainos händer i 6 dagar känner jag mig super nervös. "Har jag sagt det? Kom jag ihåg att nämna det där?" sådana tankar uppstår i mitt huvud hela tiden just nu så här kvällen innan departure!
 
Vi ska nämligen med pojkvännen åka iväg till London i morgon och kommer hem på måndag, så min ögonsten Matti tas hand om Aino och Johanna, och Johanna tar även hand om mina bebisar till katter och kommer vara inneboende hos oss så kisse-katterna har sällskap helatiden då vi är i London och får vara i bekant miljö. Nog har jag underbara vänner!
 
Jag kommer säkert gå tokig i London av tanken hur det är med Matti, speciellt nu när han haft svullen körtel runt strupen. Svullnaden har nog gått ner och vi red ut i terräng ikväll och han var sig själv, men då man inte är på plats OM det skulle hända något gör mig lite darrig. Men det ska gå bra, jag har två duktiga tjejer jag litar på som tar hand om honom så. Men ändå, jag tror ju alltid han inte klarar sig utan mig, hehe.
 
Hur ska jag klara mig 6 dagar utan min bästaste vän??

Fantastiska bilder av Heidi

2014-07-14 @ 08:31:10
 
 
 
 
 

Alla bilder är tagna av Heidi Järvi

Han tänkte skrämma ihjäl mig

2014-07-13 @ 23:15:00
Idag tänkte Matti skrämma ihjäl mig. Varför? Jo, för när jag kom till hagen innan mitt kvällsskift på jobbet så ser jag att hela området bakom ganaschen var svullet och jag blev genast rädd om det skulle gå på andningsvägarna. Jag kände på dem och de ömmade inget och Matti tuggade på den mat han hittade efter bästa förmåga och verkade normal.
 
Men ni kan ju tänka er paniken jag kände då jag visste jag inte har ett jobb jag kan lämna bort från men samtidigt ville jag inte lämna Matti utan att följa med hur det fortartade sig, behövdes veterinär, vad är fösta hjälpen vid anafylaktisk chock hos hästar?? Sådana tankar skuttade omkring i huvudet på mig.
 
Men som tur kunde goa Tina titta till Matti och höll ett öga på honom någon timme och skickade lugnande meddelanden till mig i jobbet. Men det blev ända att åka i racer fart till stallet efter jobbet för att titta till mitt hjärta, som precis som Tinas meddelanden beskrev, han var sig själv och svullnaden hade gått ner. Men jag ville ändå ta reda på för säkert, så jag gick ut och gå med bebisen min ca 40 min i terräng och närområdet för att se om han var som han brukade.
 
Men fy då så rädd jag hann bli! Usch, tycker inte om när djuren ens får några reaktioner, jag är alltid rädd det värsta!!
 
 
 
 
 
 
 

Min prins

2014-07-12 @ 10:37:01
Det finns inte ord som beskriver den kärlek jag känner till denna häst! Han må inte vara den elegantaste i andras ögon, men i mina ögon är han bäst på alla plan.
 
Min fina, fina Matti! Här är de första bilderna som Heidi Järvi tog på oss igår! Kiitos paljon Heidi!!! <3
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

En dag vid Vasa Hubertus

2014-07-11 @ 20:24:00
Foto: Heidi Järvi
 
Här är alltså slutresultatet från gårdagens photoshoot vid stallet. Hjälp som vi skrattade när vi fjanttade omkring! Jag tycker hela situationen bara var så humoristiskt, för där var vi tre fjanttar i bikini och tvättade Hilton som var stoltare än stoltast att få vara i centrum. Runt omkring alla våra fjanttiga försök till poserande åt fotografen Heidi och hennes kamera och blixtrar, höll de andra i stallet på med sina vardagsgrejer i vanlig ordning. Några red på ridplanen framför oss och någon red ut i terräng osv. utan att höja några ögonbryn eller intresse att beskåda cirkusen vi höll på med,  haha, alla är väl vid det här laget så vana i stallet med att folk busar med det ena och det andra, så när vi tre fjanttar står i bikini och dränker varandra med såpa och vatten framför en kamera höjer ingen på ögonbrynet, de förvånar ingen!
 
Jestas vad jag tycker om Vasa Hubertus och alla männiksor där i! På andra ställen skulle det kanske suckas eller vara största happeningen när något sådanthär skulle äga rum, men icke vid Vasa Hubertus, där har alla knäppjökar samlats och får mer aoch mindre fiffiga ideer,haha!  Jag är så glad att jag nu har en så här rolig bild med goa vänner att rama in, vem har det lixom?
 

Lite annorlunda kvällsunderhållning

2014-07-11 @ 11:49:44
Igår blev det lite annorlunda kvällsunderhållning då fotografen Heidi Järvi bett mig, Sophia och Tina om hjälp till en skoluppgift hon hade. Kul tyckte vi alla tre och tackade ja.

Kul är bara förnamnet av vad vi hade. Där skvätte vi vatten på varandra med svampar och vattenslangar, så det ska bli så kul att se slutresultatet! Som hästmodell igår var Sophias snygging Hilton som var så exemplarisk. Han är så rolig den hästen, för man riktigt ser hur han älskar uppmärksamhet och spetsar öronen framåt och bröstar upp sig bara han får chansen, en perfekt modell med andra ord!! ;)

Ikväll är det bara Matti och jag som ska stå modeller och då kommer det även material hit till bloggen, så jag är riktigt taggad då det är dukiga Heidi Järvi som ska ta bilderna. Heidi är ju den fotograf som tagit min fina header bild! :)
Nipsus dressyrtärning 8.7

2014-07-09 @ 12:45:06
Igår på Nipsus träning fick man verkligen arbeta röven av sig, för man körde med bara en liten paus 45 min i ett. Ett av mina störsa problem inom ridningen är att jag har svårt att andas, så jag blir fort helt slut och andfådd, så ni kan ju tänka er hur tungt jag hade när det var närmare 30 grader i solen. Matti blev bara mörkare och mörkare under träningspasset eftersom han bara blev svettigare och svettigare.
 
Under träningspaset fokuserade vi väldigt mycket på galoppen att få den aktiv och att få Matti att komma upp med ryggen och mig att sitta så stilla som möjligt och loss med benen. Det där att komma loss med benen från hästen är fasen svårt!!!
 
Traven gjorde vi faktiskt inte så mycket med då galoppen är den svårare gångarten så den fokuserades det därför mest på, oh fast den är tyngst för både mig och Matti blev jag glatt överraskad över hur bra Matti kämpade på i värmen. Sista varvet var jag så slut så det blev inte till något därför, men innan det var jag super nöjd!
 
Det gäller att försöka lära Matti nu att han ska fortsätta i den gångart och takt som jag bett honom när jag tar bort skänkeln, och HUR jag ska lära fick jag bra tips på och har uppgifter att jobba på nu till nästa gång! Jag är med andra ord super nöjd med träningen även om det ibland blev kortslutning i hjärnan då det gick på finska och jag förstod itne två uppgifter exakt hur de skulle utövas, men hoppas hon kommer ihåg jag är svenskspråkig så hon inte tror jag är SÅ trög, haha!
 
Lotta Kalamo var så snäll och kom och fotade träningen, så alla bilder nedan är hennes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

<3

Smygtitt från träningen

2014-07-08 @ 23:50:11Nipsus träning

2014-07-08 @ 19:17:40
Jag är glad pengarna bara räckte till en träning för Nipsu, för i denna värme är jag helt och hållet schack matt! Jag svettades helt otroligt mycket och kände mig nästan svimfärdig ett tag, men det var bara att bita ihop och kämpa vidare i värmen, och visst var det tur det, för Matti gick så mycket bättre än han gjort på länge och kämpade stenhårt i samlingar i galoppen trots värmen!
 
Jag kommer ge en bättre återberättelse av träningen, men det är ju roligare att få det i text och bild, så jag väntar på att ha fått bilderna snälla Lotta var och fotade, så ni får höra mera om Nipsus givande träning  i morgon, nu ska jag åka iväg på mitt andra nattskift under tiden!
 
Goa Lena var på plats också under träningen och är alltid så snäll i sina ord. Hon har varit en sådan bra mental coach till mig så ni vet inte. Alla behöver vi någon som vet hur de ska formulera beröm för att man ska ta åt sig. Själv älskar jag att få beröm, men jag har svårt att ta det till mig då man lätt tänker "men så säger de bara för att vara snäll", känner ni igen er?
 
Nej men nu ska jag rusa iväg till jobbet, får se om denna natt slutar bättre än förra då jag började spy av värmeslag och skakade. Idag har jag i alla fall druckit minst 3 liter vatten (men under de intensiva 45 min svettades jag säkert ut minst 2 också.. Men vattenflaskan åker med!
 
Här är bilder från då Soffi hjälpte mig förra veckan istället så ni nu får se något av min fina häst!
 

Hjälp, nu kom sommaren!

2014-07-07 @ 12:55:15
Nu kom sommaren md dunder och brak, och såklart skall det komma lämpligt till att det är Nipsus träning idag och i morgon. Tur i oturen deltar jag bara en dag, och i morgon så Matti hinner vänja sig lite med värmen. Idag ska jag ändå rida honom på eftermiddagen så får verkligen hoppas det blivit svalare till det, annars simmar jag nog bort!
 
I helgen har vi tagit det lite lugnare, på lördagen red vi ut barbacka i terräng och igår fick han vara ledig så han hinner vänja sig lite med värmen och så att jag skulle få vänja mig. Jag får nämligen som en gamling ganska så jädrans tungt att anstränga mig i sådan här värme, så jag bor gärna på stranden när det kommer sådan här värme.
 
Jag tror också vi får börja låta hästarna komma in tidigare denna vecka, igår skickade Aino att Matti och hans hagkompis hade varit lite smågalna då det varit så mycke bromsar, så det är nog bara rättvist mot hästarna att låta dem komma in nu kanske denna vecka lite tidigare när det är så där extremt med bromsar och varmt!
 
I morgon är det då Nipsus träning och jag rider kl 14:25, så om någon har passligt att komma o fota får ni mer än gärna dyka upp :)

Efter regn kommer solsken

2014-07-03 @ 11:37:00
Vilket härligt väder det till sist blev idag! Idag blev det longering av Matti. Tur var väl det, för jag hade en häst full med energi som jag tog in från hagen som var på tårna och tyckte allt från hagen var spännande, haha! Ibland får han sådana här dagar out of the blue, bus-hästen min!
 
Men när vi väl började jobba kocenterade han sig super bra och lyssnade så bra på röstkomandona. Så påvägen tillbaka från manegen var han inte överladdad med energi längre när vi gick tillbaka till stallet och sedan till hagen.
 
Det är så avslappnande fast man har tidsbrist att vara i stallet!

Detta äckliga regn!

2014-07-02 @ 21:35:45
Om jag är något, så är det påverkad av vädret. Regnar det vill jag bara bo i en låda, skiner solen vill jag bara ut, ut, uuuut! Så idag blev det oplanerad vilodag för Matti och mig från ridningen, så vi passade på att mysa istället i 30 min i boxen och putsa upp gubben så gott det gick med endast borste från topp till tå.
 
På lördag ska jag ge Matti en dusch och tvätta upp honom, för på söndag blir det Photoshoot för hans och min del på kvällen, så gissa om jag är excited när otrolgit duktiga fotografen Heidi Järvi ska stå bakom kameran. TIDIDIDIII!! Det är någon skoluppgift för hennes del och så ska headern här bytas ut! Så det gäller för både häst och ryttare att vara tip top på söndag kväll! :D
 
Men i morgon har de lovat bra väder så då ska jag rida ett ordentligt dressyrpass igen, eller så tänkte jag köra lite bommar för omväxlingsskull, beror på underlaget på ridplanerna nu när det regnat hela dagen.
 
 

Vilken ren och fin häst

2014-07-02 @ 15:03:44


RSS 2.0