Blev lite upprörd!

2012-10-26 @ 22:44:00
Ingen har väl missat att det är kommunalval på gång? Jag gjorde precis ett valtest och i samma väva kollade jag lite vad de olika politikerna tyckte kring hästsportcentret, som var en av frågorna i valtestet.
 
Först tänker jag skriva snabbt vad jag tycker om hästsportcentret själv innan jag skriver varför jag blev upprörd. Ja, jag tycker det kanske har blivit lite väl dyrt att bygga centert, MEN jag stöder det ändå eftersom det känns som det är första gången det satsas på ridsporten här i Korsholm-Vasa-omnejd. Visst skulle man istället kunna lägga de där pengarna på att stödja ridskolor, ridklubbar och renoveringar av stall, hagar, maneger osv. eftersom det är så många som är i behov av det, men nu var ju då inte fallet så. Så om jag måste välja mellan ett svindyrt hästsportcenter eller inget stöd alls till ridsporten så väljer jag att stöda hästsportcentret.
 
Det som gör mig upprörd nu då är när jag läser olika politikers svar gällande hästsportcentret. Det som har skrivits är bl.a. "Det är onödigt slöseri av pengar och resurser som kunde ha använts till att trygga invånarnas välmående." Det får mig bara att vilja spotta, när skall människor börja läsa forskningar och öppna ögonen och inse fakta att ridning är även en TERAPI form, de är inte endast små flickors hobby som många tycks tro. Hästar och ridning hjälper MÅNGA barn, ungdomar och vuxna som behöver en lugn stund i vardagen, mår dåligt psykiskt, har downsyndrom, handikapp osv. samtidigt som det är en bra motionssport var du är ute i friskaluften och kan tävla i en hel rad olika tävlingsformer, dressyr, hopning, fälttävlan, trav, galopp, voltige m.m. Vilken annan sport gör allt det där?? Det är välmående för människor!!

Jag blir så ledsen när ingen här i Österbotten tycks förstår sig på hästsporten, man läser många gånger att intresset för ridning ökat och det skulle kunna göras pengar på denna sport, men ingen här omkring tycks förstå det ändå fast de läser det. Ridskolor och ridklubbar kämpar tills de nästan går i konkurs eller går i konkurs för att kunne erbjuda barn, ungdomar och vuxna deras fristad in i det sista, jag har själv kämpat  för en ridklubb som tvingades lägga ner sin verksamhet och flera barn, ungdomar och vuxna kunde inte utöva sin älskade hobby längre. Hur kommer det sig att ex. hockey-sport laget fått så mycket pengar genom åren och varit nära konkurs (el liknande) flera gånger, medan vi som håller på med hästsporten får fixa allt med talkokraft?? Bara jag som tycker det är orättvist??
 
Jag blir så fruktansvärt förbannad av detta. I 16 år har jag hållit på med hästar, och under dessa år har jag också fått se hur folk som haft fördomar mot hästsporten ändrat uppfattning efter att de fått ta del av den.  För du kan inte hantera ett stort djur på 600 kg hur som helst, du måste respektera den för att du skall få respekt tillbaka, och det bandet du får till en häst är det starkaste och finaste som finns. Det är en så fantastisk sport som så många fler skulle kunna njuta av om ridklubbar och ridskolor skulle få hjälp ekonomiskt av kommunen så de inte skulle behöva ha så dyra ridlektioner som ofta är avgörande gällande om ett barn skall få hålla på med ridning (även om hockey är lika dyrt, men det är ju tydligen ändå mera okej?!). Håller ni inte med?
 
Ja, hästsportcentret blir sjukt dyrt, men hur mycket pengar har inte kommunen lagt på fotbollslag, hockeylag och alla andra typiskt "pojk-sporter", och hur mycket pengar har kommunen satsat på ridsporten genom åren? Räknar man ihop de har jag en känsla av att det kan bli ganska jämnt i slutändan. Nu tycker jag faktiskt att det är hästfolkets tur att få lite ekonomisk hjälp av kommunerna. Och alla som inte tycker som mig är bara dumma i skallen!! Hehe, nå nej! Men det här är min åsikt i alla fall. Vad anser ni?
 
Why can't we all just get along?!
 
 
UPDATE: Jag önskar bara att politiker kunde ta reda på mera info och fråga OSS i hästvärlden vad vi tycker och att de kunde kika i vårt grannland Sverige, och ta modell efter dem.
Har några politiker sett denna snutt? Kanske vore dags i så fall innan de uttrycker sig om välfärd, arbete och hästsportcenter...Se klippet här..
 
 

 

Kommentarer
Postat av: Malin

Instämmer till 110%. Människors syn på hästar och ridsport i Finland överlag är för jävla dålig... Det är så otroooligt mycket mer utvecklat i Sverige. Tråkigt. Skit i Sporttis för ett år och stöd hästfolket, säger jag också.

P.S. Här är en trevlig artikel/videonyhet, på tal om ämnet... http://www.svt.se/nyheter/sverige/vagen-till-chefsjobbet-gar-genom-stallet

Svar: Ja säg inte annat! Sverige är bara ett grannland och man kunde ta modell av dem och dessutom frtjäna pengar på hästsporten om någon bara skulle våga satsa, för det FINNS utövare av denna sport, de finns bara tyvärr så många som gör det i det tysta, typ har en skogsmulle längre bort från något stall o manege och har ju självklart inte råd att bygga egen ridplan el manege (om inte föräldrarna är stenrika).. Uppdaterar o lägger till länken, den va bra Malin! :)
Annu Åkers

2012-10-26 @ 23:20:50 / URL: http://enhundradelssekund.blogspot.com
Postat av: Anonym

Håller helt med! You go girl! Hoppas de här inlägge uppmärksammas!

2012-10-27 @ 08:31:11
Postat av: Malin

Du skrev fel på länken bara, så den funkar icke, du glömde /nyheter/sverige/ ;)

2012-10-27 @ 11:27:46 / URL: http://enhundradelssekund.blogspot.com
Postat av: Anonym

Skulle inte kunnat ha sagt det bättre själv!

2012-10-27 @ 11:48:18
Postat av: Sara

Jag är inte alls insatt i hur mycket hästsportcenter m.m. kommer att kosta osv. så på det sättet kan jag inte uttala mig. Men själva principen som du skriver om så håller jag absolut med dig om!

2012-10-27 @ 12:39:29 / URL: http://www.saralene.blogg.se
Postat av: Caroline

Jag håller delvis med i allt du säger. Vi som håller på med hästar förlöjligas ofta och tas inte på allvar. Men tror de handlar om en attityd hos allmänheten hur vi behandlas, inte endbart av politikerna.
Bra skrivet ändå!

2012-10-27 @ 15:32:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo