Sadelträsket

2013-07-13 @ 12:49:00
 
Jag fick en fråga om jag hittat någon sadel till Matti, och svaret är tyvärr nej. Efter sadeljakten för några helger sedan har jag inte sökt så aktivt efter någon sadel, eftersom jag väntar att tjejerna från Horse-Ess ska komma ut till oss till stallet eftersom vi är några kottar som söker sadel. 
 
Varför är det så svårt att hitta sadel till Matti då? Eftersom Matti har mindre bogblad gör det att sadeln hinner röra sig en bra bit framåt eftersom inget tar emot och stoppar sadeln tidigare, och eftersom manken kommer emot gör det att sadeln blir i bakåt lut om det inte finns mankutrymme på sadeln. Så Matti är tyvärr inte alls lätt att hitta en passande sadel åt. Senaste sadeln jag prövade var en Bates eftersom jag tänkte det kanske var en idé då man kan byta ut järnen och variera bredden på sadeln. Sadeln satt helt bra när den var fastspänd, men när jag satt upp och red i trav gled den lite fram, och när jag lyfte galopp så BOCKADE Matti som aldrig annars bockar!! Så det är ju tacksamt med Matti att han visar genast om han gillar sadeln eller inte. Så det var nog bara att ge tillbaka sadeln. SUCK! 
 
Vi funderade med en tjej i stallet om vi är för noggranna med att prova ut sadlar, vissa hittar ju sadlar med det samma, medan vi har prövat så otroligt många olika sadlar och märken, så vi blir snart riktigt tokiga på det här med sadlar. Det finns tyvärr mycket okunskap gällande sadlar och hur de ska sitta. Det är bara ett faktum att tyvärr sitter många sadlar åt skogen på hästens rygg och hästen reagerar ofta med att börja bocka, sparka bakut eller sluta vilja röra sig framåt. Sjuk rygg är vanligt hos många ridhästar!!  Dressyrsadlar känner jag nog idag att jag kan se vad som sitter och inte (tack vare tjejerna på Horse-Ess), men hoppsadlar är jag lite osäker på gällande hur "tight" de ska sitta på bogbladet, så därför tar jag ut Horse-Ess-tjejerna igen så de får lära mig lite hur jag ska tänka där. Man ska våga ta hjälp när man är osäker, man kan omöjligt veta allt.
 
Många tror sig veta hur sadlar ska sitta, men det är så mycket man ännu har att lära sig. Så fast jag inte känner jag behärskar hoppsadlar och hur de ska sitta så har jag lärt mig från det halvåret vi sökte dressyrsadel åt Matti att jag måste lita på min magkänsla, vilket jag gjort nu med hoppsadel och här står jag fortfarande utan sadel, hehe. På gott och ont!

Kommentarer
Postat av: AnnaK

Jag håller helt med dig. Jag får ont i ögonen och hela kroppen när jag ser vad folk rider runt i samtidigt som de blir arga på hästen för att den börjat protestera.

Om man lite pedagogiskt påpekar att sadeln kanske inte sitter helt 100 så får man höra att sadeln minsann är måttbeställd när de köpte hästen för x år sedan, samtidigt som ryttaren är stolt över att hästen musklat på sig ordentligt under tiden de haft den. Man blir så trött...

Svar: jo, tyvärr är det lite så. Man måste bara försöka fokusera på egen häst och att man tar väl hand om dess rygg i alla fall! :)
Annu Åkers

2013-07-13 @ 13:02:47
Postat av: Miia

Oj oj ja ja denna sadeldjungel!
Jag har bytt dressyrsadel åt Sam 3 gånger under de 4 år jag haft honom och är inne på min andra hoppsadel.
Hoppas du hittar en hoppsadel snart :)

Svar: jonå, dressyren funkar ju då man kan bredda o göra den smalare, men hoppsadeln.. huhhu!! tur hoppar jag inte så ofta! ;)
Annu Åkers

2013-07-13 @ 14:55:59 / URL: http://sambucamolinari.blogg.se
Postat av: Malin

Det är inte alls kul med sadlar som inte passar, men det är tamejfan int lätt att hitta en som gör det alla gånger! Särskilt int om man har en häst vars rygg int verkar passa en enda. Riktigt jobbigt. Och ja, det finns alltför många hästar vars sadlar inte ligger bra på... Tyvärr. :(

Svar: nej säg inte annat, man blir ju ritktigt ledsen!
Annu Åkers

2013-07-13 @ 22:16:30 / URL: http://enhundradelssekund.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo