Frånvaro och horsemanship

2013-07-09 @ 20:47:00
Helgen har gått i festandets tecken, så därför jag har inte uppaterat här. På fredagen hade Matti vilodag, på lördag tog Suvi hand om Matti och på söndag hade Matti veckans andra vilodag.
 
Igår hade jag Tepa och Matti lösa i mangen ca 15 min så de fick inga av sig och busa riktigt ordentligt, de var inte allt för taggade så jag passade på att avsluta sedan med lite basic horsemanship med dem båda samtidigt. Med Matti har jag ju hållit på med detta en tid så han lyssnar helt okej, men jag har aldrig jobbat med Tepa, så det var kul att pröva med en annan häst. Till en början förstod inte Tepa att jag ville han skulle hållas bakom mig även då jag hade långt grimskaft, inte heller förstod han till en början att jag ville han skulle respektera mitt område och hållas en bit ifrån (Tepa är absolut inte någon farligt häst, utan bara lite närgången ibland, hehe). Så jag övade basic övningar så som att när jag skakade i grimskaftet eller höjde handen skulle han stanna. När han snappat upp det var han riktigt duktig och trots alla knott och flugor som irriterade honom lyssnade han på en (i alla fall på ridplanen). Att backa där emot var en störr utmaning och gick inte helt smidigt till en början eftersom jag ville det skulle gå med att jag själv backar o viftar lätt med handen som jag gör med Matti, men det gick lite bättre allt eftersom.
 
Jag gick med en häst i var hand på parkeringen, runt hagarna och på ridplanen för att få dem båda att fokusera på mig oberoende på var vi befann oss. Men det blev nog lite knepigt då det var två hästar eftesom gräset lockade, så när jag fokuserade lite mera på Tepa eftersom jag inte jobbat med honom från marken tidigare så såg Matti sin chans och började äta lite gräs, så jag kan bara tänka mig hur roligt det måste ha sett ur när jag försökte hålla kolla på båda hästarna som var lite yrhönor emellanåt.
 
Men summa av kardemumma så gick det bra, så bra att idag då jag tog in hästarna kunde jag ha för första gången helt långa grimskaft till båda (annars har jag bara haft till Matti) när jag tog in dem och Tepa nöjde sig med att gå bakom utan att tränga sig framför mig. Han reagerade betydligt bättre idag så när jag skakade med grimskaftet idag då han glömde bort sig lite och ville gå förbi, så då sakta han självmant i utan att jag behövde dra eller slita någonstans.
 
De här hästarna är nog så smarta djur, de snappar upp saker så snabbt och lär sig snabbt, därför är det så roligt att arbeta med hästar, och bara jag får lova av Ansu så jobbar jag gärna med båda samtidigt flera gånger, för jag gillar utmaningar och det var ganska mycket svårare att få 2 att lyssna på en och att göra som man ville samtidigt. Jag kom på mig själv hur kroppsspårket gav fel signaler när hästarna gick åt något annat håll än jag hade tänkt, alltid lär man sig nya saker! :)
 
Bilderna är med min telefon, så det är inte så bra bilder eftesom jag var ensam och hanterade dem.
 
Är de inte för söta min o Ansus häst. De är som Bill o Bull.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo