Spinner vidare..

2013-06-07 @ 13:36:00
Jag spinner lite vidare på inlägget om horsemanship. Jag är glad att jag har filmat så man får se lite olika stadien för oss. 
 
Första sommaren umgicks jag mycket med Matti, eftersom hans hovar gick sönder första sommaren vi hade tillsammans så fanns inte möjlighet till ridning och tiden jag lade ner på att förstå Matti och låa honom förstå mig gav verkligen resultat!
 
 JULI 2011
 
 
OKTOBER 2011
På klippet ovan var första gången jag prövade att ha Matti att gå själv. Jag minns jag var ganska enrvös om han skulle gå iväg och därför pratade jag med honom hela tiden och lockade på honom.
 
 
MARS 2012
Sen för att lära känna varandra ännu bättre försökte jag börja lära honom att buga (som lite har lämnat nu, hehe). alla möjliga sorters "sysslor" eller vad vi ska kalla det som du kan göra med hästen stärker ert band. Gå ut och gå för hand, rid barbacka, lek föja john, borsta länge, lär hästen konster, sitt ner en stund i dens box osv.
 
 
MAJ 2012
Jag hade Matti ofta lös på ridplanen och förskte lära mig att läsa av hans kropspråk och han läsa av mitt. Vi kom varandra närmare genom detta och han började småning om lyssna på inkallning (ibland.. då han hade tid ;) )
 
 
MAJ 2012
Jag började genom att inte ens beröra Matti få honom att flytta på sig. Vissa säger det är genom energi, jag säger snarare kroppspråk, o kanske energi. Häftig känsla är det i alla fall när Matti lyssnar till 110% på dina kommandon utan att du säger något.
 
 
JUNI 2012
Vi fortsatte att leka tillsammans och lyssna på varandra. Matti hade nu efter 1 år börjat bli riktigt lugn och lyhörd. Han blev sällan uppstressad och jag kände hur han litade på mig även om jag flaxade omkring som en tok, hehe.
 
 
JUNI 2013
Förutom att endast ha Matti att springa runt lade jag upp lite hinder åt honom att hoppa, och eftersom Matti börjat lyssna så bra på mig och mitt kroppsspråk och röst klarade jag av att löshoppa honom galant på egen hand.. även om han tappade en sko, hehe!
 
 
JULI 2012
Det roligaste minnet jag kanske har från våra förtroende-övningar så är när vi skulle gå över en presenning. Jag skulle gärna göra det igen och se hur Matti reagerar. Allt ni ser på videon är första gången, och här var jag nog nervös då jag red över första gången, men samtidigt kände jag hur Matti tvekade men sedan bara "slängde" sig ut för att jag bad om det. Han har blivit modigare och säkrare, men klart jag känner lite nervositet över hur han ska reagera vid alla nya situationer, men det är ju bara normalt. Det är ju nytt för mig också!
 
 
SEPTEMBER 2012
Här är första gången jag går längs med vägen utan att hålla i Matti och travade till och med lite. Så små framsteg varje gång och jag brukar alltid försöka göra enkla uppgifter så han har alla möjligheter att lyckas och tycka det är roligt. 
 
 
JUNI 2013
Senaste videon har ni nyligen sett men lägger hit den igen. Denna gång när jag gick i skogen kände jag inte en enda gång mig osäker om Matti skulle sticka iväg när jag lät honom gå helt fritt, där emot fick jag en gång gå fram emot honom för att få kontakt med honom så han skulle sluta äta och sedan fortsatte vi promenaden.
Jag vill ha en godtrogen häst/vän, en som litar på mig lika mycket som jag litar på honom. Varför? Jo för att jag inte är någon satsande tävlingsryttare som behöver en häst som tar mig upp i klasserna, för jag vet att Matti inte besitter den talangen, MEN jag vill ha en häst som den dag då jag fått barn är en sådan häst man kan kalla bombsäker och jag behöver inte vara orolig över att Matti gör några hyss. Redan nu ser man att Matti älskar barn och förstår han måste vara extra snäll, men de är djur och de kan aldrig tränas för mycket på förtroendet och tilliten!
 
Hoppas ni uppskattade detta inlägg, kanske blev lite många filmer, men jag själv i alla fall tycker om att se på filmer från andra hästägares vardagar. :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo