Foder

2013-09-01 @ 22:21:26
Jag tycker det här med rätt foder till hästen är ganska svårt. Jag skulle vilja utöka lite Mattis foderstat och göra den mera jämn och ge honom allt han behöver, men då jag inte kan allt inom foder-buissnessen så är jag tveksam om hans foderstat just nu ger honom allt han behöver??
 
Förutom hö 4 ggr /dag, så äter han 1 liter havre på morgonen, och till kvällen 0,5 liter pellava + 3 dl soja + 05,dl biopromin (= mineraler och vitaminer). Varför han har så mycket till kvällen är då de ska läggas i blöt, och det blir dåligt till morgonn om jag lägger något i blöt redan på eftermiddagen/kvällen.
 
Jag funderade om han skulle börja få krosad havre till eftermiddagen, men eftersom jag valt att låta Matti stå längre ute blir det svårt att ge honom det, eftersom de hästar som kommer in kl 15 får sin kraftfoder ranson då, men då står Matti ute i hagen med Tepa ännu så det funkar ju inte riktigt då.
 
Jag skulle vilja ge honom något på morgonen eftersom då är det endast havren, men jag vet inte vad. Jag gav ju honom i en månads tid förra året mussli (buildermix eller något liknande hette det), men där var det allt för mycket socker så det steg upp i huvudet på Matti och han var som en tickande bomb och stegrade sig tyligen och höll på i morognhanteringen, och i ridningen fick man inte riktigt kontakt för allt var så "farligt", så slutade ganska fort med det och Matti återgick till sitt normala betende.
 
Så vad finns det för foder man kan ge då? Vad ger ni era hästar? Ge tips, det behövs!
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: AnnaK

Vad är anledningen till att du vill ge honom någonting annat än havre på morgonen? Jag har ingen aning om hur mycket du kan om helt basic foderlära, så jag kanske skriver helt självklara saker...

Det är helt omöjligt att ge foderråd om man inte vet hur er höanalys ser ut. Även om fodertillverkare och -försäljare kanske påstår någonting annat för att få hästägare att köpa en massa dyrt specialfoder, så är det att kasta pengar i sjön att inte utgå från höanalysen och bara genom att se till analysen så kan du veta om näringsbehovet täcks. I bästa fall har man ett hö som ligger på så bra värden att det inte ens behövs havre (finns högpresterande travhästar som inte äter kraftfoder alls), annars får man ge kraftfoder och tillskott som balanserar ut bristerna som just den höskörden har.

Man kan ju såklart kolla på hull och allmäntillstånd och veta att fodringen är åtminstone ditåt, men om man vill vara säker att man gjort rätt så är det fram med miniräknaren eller använda foderstatsprogram som gäller.


Svar: Jag vill ge mera energi till Matti eftersom vi börjat träna regelebundet hårdare nu.Om jag förstått rätt när jag flytta in till stallet är höet analyserat och därför de sagt det är bra kvalitet.
Jag är inte allt för kunnig inom fodervärlden så därför undrar jag just vad allt man ska ge för att hästen ska få allt den behver när den är i tuff träning. Men kanske jag ger Matti rätt då och kanske bara kan öka havremängden ??
Annu Åkers

2013-09-02 @ 02:54:55
Postat av: Miia

Jag håller med Anna K här ovanför,är hästen i bra hull (och vid träning hålls i bra hull) och allmäntillstånd behövs oftast inget annat.
Om ni har höanalys i stallet så finns det enkla program på nätet som räknar ut om din häst får allt han behöver.

Oftast så matar vi våra hästar med för mycket kraftfoder och för lite grovfoder.

MEN som sagt man måste ju givetvis se till den enskilda individen.

Sam har fri tillgång på grovfoder i hagen och får 8 kg hö i hönät till natten då han står inne,vilket han inte äter upp under natten, men vid normal ridning hålls han inte i hullet så han får Peacemaker som tillägg vilket passar honom.

Svar: Jo, och jag har för mig höet är analyserat men vet inte var man får se de pappren, kanske borde fråga?
Jag vill bara ge Matti mer energi eftersom de blir mera tärning och jag vill han ska ha energi att arbeta, vissa dagar känns det nämligen inte som han har någon energi. :)
Annu Åkers

2013-09-02 @ 07:24:30 / URL: http://sambucamolinari.blogg.se
Postat av: AnnaK

Ok, då ska du be om att få se resultatet av analysen. Om det visar sig att ni inte har analyserat hö så tror jag att det är i allas intresse att i fortsättningen få det analyserat, så ni inte behöver höfta utan vet att det blir rätt. Näringsvärdet i höet beror på så otroligt många faktorer, så en uträknad foderstat som stämmer för ett hö som är slaget tidigt på säsongen stämmer inte längre för ett sent slaget hö fast det kommer från samma åkerplätt.

I basic höanalys får man fram torrsusbstans (hur många % vatten det är i höet), mängden smältbart råprotein, omsättningsbar energi och kvot och då kan man lättare bestämma med vad man ska tilläggsfodra. Om höet inte innehåller tillräckligt med protein så är lusern väldigt bra eftersom det räknas som grovfoder och inte som kraftfoder, behövs mera energi som inte innehåller protein alls så är olja väldigt energitätt och innehåller inte socker.

Du ger ju inga mängder med havre, men det är bra att känna till att spannmål generellt har fel förhållande av kalcium och fosfor (ska vara 2:1 men spannmål har 1:2), så ju mer spannmål man ger, desto mera rubbad brukar mineralbalansen bli.

Svar: jo det har du rätt i! :) Jag ska höra mig för hur det ligger till! Alltid roligt med dina kommentarer! TACK!
Annu Åkers

2013-09-02 @ 11:41:27
Postat av: Jeanette

Titta på Dynavenas foder om det kan intressera dig. Ett otroligt bra foder som gjort underverk för mina hästar på flera olika vis! :D

Svar: Jag ska ta och kika in där! :) Tack för tipset!
Annu Åkers

2013-10-14 @ 22:02:48 / URL: http://jeeanette.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo