Natural Horsemanship, grundkurs

2013-09-15 @ 13:33:00
Igår var jag på en grundkurs i Natural Horsemanship (två dagar i 3 helger, men jag kommer bara vara första dagen av dessa 3 helger). Det var riktigt intressant även om gårdagens uppgifter var bekanta från tidigare eftersom det just var grundernas grunder i NH som gicks igenom, och det är ju då grunderna i NH jag sysslat med tillsammans med Matti, så det pasade riktigt bra att vara åhörare och få se hur problemen löses om kommunikationen inte fungerar mellan människa och häst.
 
Dagen började med att vi fick presentera oss och berätta kort om vår bakgrund och vår häst, sedan blev det basic teori för att få grunden i NH-tänket. Vissa saker var kanske lite nya eller lite annorlunda än jag tänkt, men för någon som aldrig varit i kontakt med NH tidigare var detta guldvärd teori! Helt toppen förklarat, enkela, korta och konkreta exempel! Sedan blev det att parvis turas om att vara häst och människa. En som håller i repgrimman och andra i repet och så blev vi instruerade olika sätta att be hästen om något samt några enkla tillrättavisningar och markeringar (om ex. ditt och mitt området) som man kan göra när hästen missförstår. Det bästa med detta var att vi alla fick uppleva hur lite vi fkatiskt behövde röra repet för att det skulle kännas hos hästen. Här fick jag ganska fort konstatera att jag gjort för mycket med Matti när jag markerat.
 
Fast jag kanske inte lärde mig 1000 nya saker var det ändå verkligen inte bortkastat, det blev bra diskussioner och frågor ställda i gruppen, och jag fick kanske den bekräftelse jag behövde för att våga lita på att jag kanske inte är helt ute och cyklar när jag jobbat med Matti från marken och försökt arbeta med NH-tänk.. Men då igen är Matti en helt super häst att göra grunderna i NH med eftersom han är så känslig, så jag är ju verkligen ingen guru på detta, men det kräver ändå en del av dig själv som människa när du jobbar med NH, så kanske jag inte är helt ursel i alla fall.
 
 
 

Det jag mest blev imponerad av var när en 25 årig häst kom för första gången i kontakt med NH  idag under kursens gång, och först verkade inte hästen förstå något alls, till att senare backa 2 meter ifrån sin ägaren endast genom att ägaren viftade försiktigt med pekfingret i andra ändan av repet!! Jag menar, Matti är ändå ung och jag har jobbat och byggt på vart eftersom jag lärt mig mera via youtube-filmer, men detta var en gammal häst som aldrig varit i kontakt med NH och inte ägaren heller, och så här stor skillnad skedde under beloppet av 2 timmar. Helt fantastiskt! Man såg verkligen att häst och ägare hade sina fria zoner och ingen människa blev påtrampad eller iväg tryckt av någon bog i slutet av dagen. Det som var så fint att se var att tre helt olika hästar gjort samma saker för små förfrågningar och alla tre stod nöjt och tuggade, gäspade, sovde när dagen var slut bredvid sina ledare, helt lugna och trygga. Jag tycker det är så fantastiskt att man med så små medel kan få djur med sådan vilja, instinkter och kg att göra det du ber om av ren vilja.
 
 
 
Eftersom jag bara var åskådare denna gång fick jag stå på sidan om och se på. Men jag bestämde mig efter halva dagen att jag ska delta på EN dag i alla fall med Matti, och det blir då sista delen av kursen, så jag har med andra ord ännu en helg som åhörare och sedan är det upp till bevis för Amatör-Annu och Amatör-Matti att visa vad de tror sig kunna inom NH, hehe.. Jag är lite osäker på om det blir för svårt för oss att hoppa in så, men jag gillar utmaningar, och jag upplever i alla fall Matti ganska känslig på kroppspråket och har fatta grundidén, så jag tänker lite att då han ändå förstår grunderna måste man ju kunna enkelt bygga vidare, och så står ju instruktören Mira bredvid, så OM det är för svårt så får vi ju hjälp av instruktören Mira. På tredje kursen ska man skicka iväg hästarna över olka föremål, och jag har ju jobbat med presenningar redan med Matti, så vi får se hur det går, kanske jag gjort något fel?? Men hur som helst ska det blir sjukt intressant, och jag harmas fortfarande över att det inte står ett pengaträd här på gården så jag skulle kunna vara med på alla helger, jag är rädd jag missar något viktigt nu.. Men så är det, man kan inte få allt.
 
Tack ännu en gång Stall Falisa (Tessa) och instruktör Mira för att ni arrangerar sådan här fantastisk kurs som man lär sig så mycket på, ni är helt fantastiska!

Kommentarer
Postat av: bara jag

Tack för uppdateringen om kursen! Det har jag väntat på :)! Låter bra! Precis i rätt riktning. Önskar jag kunde ha varit med. Roligt att du märkte att du är på rätt väg, har grunderna redan, tankarna inne på rätt bana. (Lite som med mig och hästmassagekursen... jag var nog inte så långt ifrån grunderna i det jag gjort själv, fick jag konstatera...) Ska bli kul att höra fortsättningen :)! Ha en skön vecka!

Svar: ja verkligen! kommer uppdateringanr nog alltid efter kurserna. Tack det samma! :)
Annu Åkers

2013-09-15 @ 14:57:53 / URL: http://mitthobbyrum.blogspot.com
Postat av: Sia

Va kul me NH-kurs, vi gick också en kurs me Mira i vintras och det var verkligen superkul och intressant. :) Har också tagit någon privatlektion med henne nu i efterhand, jätteduktig e hon!

Svar: ajjaa, det visste jag inte. Jo nämen de ska bli kul att testa på med Matti! :)
Annu Åkers

2013-09-15 @ 21:17:46
Postat av: ida

var det där pipsa? henne har jag lärt mig rida på för sisådär...15 år sen :O

Svar: njä de tror jag inte. :)
Annu Åkers

2013-09-17 @ 13:52:05
Postat av: Daniela

Åh ja e så arg på mig själv för att ja boka in annat, sku ju egentligen ha menat att ha kommit som åskådare jag också. Nå, nästa kurs då! ;D

Svar: jo absolut ska du komma på nästa. De va super givande! :)
Annu Åkers

2013-09-18 @ 14:14:26 / URL: http://danielasfoto.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo