Frågor o svar del 2

2014-02-04 @ 13:04:00
Har du tävlat med ponny någon gång? 
Nej det har jag inte. Har egentligen inte tävlat något annat än små klubbtävlingar då jag var ca 11 år. Orsaken är att jag aldrig tidigare haft någon häst att tävla och sedan är jag ursel förlorare och vill aldrig vara sämst på något och har väldigt dåliga tävlingsnerver!

Kan inte du visa nån bild på när du red när du var liten om du har? 
Ja men visst kan jag det! Här kommer några från olika åldrar..
 

Här är jag 5 år och lärde mig rida på den snälla men busiga shettisen Ami i Sundom.
 
Här är hästen som lärde mig hoppa och en häst jag höll mycket kärt, Tupla. Här är jag 11 år 
 
Här är jag tror jag 13 år och rider finnhästen Santtu på en liten hopptävling i stallet och det här hindret tyckte jag var skit högt!! Haha, tycker jag ännu idag, hehe!
 
 
Hur stor är Matti? 
Jag vet inte exakta höjden på Matti, men vad vi själva försökt mäta ut så borde Matti vara ca 162cm i mankhöjd.
 
Är Matti hoppglad?
Jo men det kan man väl säga? Matti tycker om att hoppa, men han är lite trögstartad. Men när han blir på G finns det nästan ingen broms vissa gånger. Men han har mycket kvar att lära sig inom hoppningen när det kommer till tekniken, och målet är att börja hoppa regelbundet igen när vi får vår manege. Både med mig och en duktig kunnig ryttare på ryggen, för jag kan inte hoppa allt för mycket då jag ännu har problem med foten.
 
 
Jag undrar vad du har för mål med matti på ett längre perspektiv? Hur långt tror du han / ni kan nå inom
dressyren? 
Oj vilken svår fråga. Nan har flera gånger sagt Matti inte kommer ha svårt för de högre skolorna när han fått styrkan, men det hänger ju såklart så mycket på mig också. Men nu ska vi vara realistiska också. Jag tror vi kommer OM vi börjar tävla ta oss till kanske medelsvåra klasser, men något högre än så tror jag inte. Men jag hoppas ju kunna rida galopp piruetter, piaff och passage med Matti ännu en dag även om jag inte tävlar. för jag vill ju utvecklas för våran skull och inte tävlingarna. :)
 
 
Hur går det med NH träningen? Du har inte skrivit så mycket om det på sistone, varit mest fokus på hårda dressyrträningar.
NH är inte något jag enbart går till ridplanen och tränar. NH = Natural Horsemanship = Naturligt hästmanskap, är något jag tillämpar i allt jag gör med Matti. Jag förflyttar hans bog och bakdel i boxen, i stallgången, på gårdsplanen, jag tillämpar NH när jag leder från A till B och försöker få in det i alla möjliga situationer i vardagen. Så jag tycker det går bra. Jag kanske inte skrivit så mycket om det för att jag har fått in det så bra i min vardag så jag tänker inte det som att "idag ska jag ta ett NH-tränignspass", utan det finns där i hur jag hanterar Matti.
 
När jag började med NH skrev jag kanske mera "idag har jag tränat NH". Nu kanske riktigt duktiga NH-människor tycker det sticker i ögonen då jag förespråkar NH-tänket med inte tillämpar det fullt ut själv. Fine, det förstår jag, men jag har inte kunskapen till att gå hela vägen med NH, och så tycker jag om att rida och jobba med Matti. Och sedan jag hittat två bra tränare som jag ser upp till, och som verkligen hjälpt mig att få så fin ridning som möjligt utan att tvinga Matti till något, så det i sig har gjort att det känns rättvist det jag gör emot Matti när jag rider.
 
 
 
 
 Berätta om favorit övningen då du rider :) Tips på roliga övningar!
 Oj, hjälp. Jag kan inte precis säga jag har någon favoritövning som jag rider, det beror så mycket på hur Matti känns de första stegen vi tar på ett ridpass. Men enkla basic övningar jag gör nästan varje ridpass är ändå följande:
 
Jag försöker alltid komma ihåg att rida ordentliga hörn och försöka få Matti att verkligen trampa under sig i hörnen och inte bara runda dem. Jag gör ofta skänkelvikningar, öppnor eller slutor i olika gångarter och olika tempon för att lösgöra sidorna och aktivera bakebenen och få dem att trampa ordentligt och få honom att söka de där bakbenen under sig och inte 3 meter bakom sig. 
 
En annan övning jag också gör gärna är en flytande skänkelvikning i trav från mittlinjen ut till spåret, och lyfter galopp genast när jag kommer ut till spåret och rider en samlad galopp och ett BRA hörn innan jag bryter av till trav igen, och ibland lägger jag in en volt här innan jag bryter av till trav och gymnastiserar bakdelen in och ut på volten i galoppen. Denna övning brukar mjuka upp Matti bra, traven är alltid bäst efter att jag gjort denna övning. Sedan fortsätter jag och gör denna även i galopp hela tiden. Matti är ju så svag i galoppen så det kommer ofta riktigt bra galoppsteg först när han gör skänkelvikningen i galopp då han märker han är tvungen att trampa under sig ordentligt för att hålla koll på benen. Övningen är som en hjälp till Matti att själv bära upp sig och inte bara springa på.
 
En tredje bra övning jag gör är att i både skritt och trav kunna reglera bogen och bakbenen och faktiskt få dem att svänga på samma sekund som jag vill, med så små hjälper som möjligt. Vill jag verkligen göra så lite som möjligt så förflyttar jag endast bogen med min vikt och håller mina skänklar bort från Mattis sidor (jag håller dem ibland helt upp i luften för att inte fuska) och svänger bogen med sitsen. Lite fram och bakdelssvängningar kan man väl säga, men jag försöker alltid vara super noga med att Matti inte faller allt för mycket på bogarna eller kurar ihop sig här, utan faktiskt att han trampar och börjar bära sig. Ibland går det här super och ibland helt okej.
 
 
 
Jag har ingen direkt fråga men du skulle gärna få dela med dig av någon bra övning du gjort med Matti under Nans träningar. Speciellt när det kommer till galoppövningar och övergångar mellan trav/skritt och galopp. Och berätta gärna varför du tyckte den/de var bra och hur Matti reagerade/utvecklades genom övningen.
Jag har fått massor av bra övningar både av Nan och Lena som jag rider för. Men det som verkligen har hjälpt Mattis galopp har varit när jag saktat i skritten och försökt rida ihop den efter bästa förmåga, sedan har jag gjort en sluta på en volt och därifrån lyfta galopp medan rumpan varit inåt på volten. Matti har här kommit mera upp i själva lyftet och skapat mera styrka i baken. Detta har vi gjort från skritt-galopp och trav-galopp.
 
I själva galoppen på en häst som lätt får fel takt i galoppen (som Matti) har följande övning gymnastiserat Mattis rumpan riktigt fint, då vi rider både ut och in med baken på spåret/volten samtidigt som jag samlar ihop galoppen och varierar ställningen i nacken. Visst orkade Matti inte mer än ett steg i början, men nu orkar han i själva galoppen flera steg på rad om bara jag på ryggen orkar rida ihop honom så går han super fint med tanke på hur kort tid vi jobbat på riktigt med galoppen. När jag spelar med baken i galoppen så känner man så fruktansvärt bra de steg han faktiskt trampar under sig, för det blir en så "stor" och luftig galopp när han gör rätt, i början trodde jag det var ett litet bocksprång han gjorde för det var så ovan känsla.
 
Så varför jag tyckt om de här övningarna är för att Matti har fått mycket mera styrka i hela sig, hans hals har ju fått mycket mera muskler så han orkar bära sig bättre framtill. Hans rygg har blivit rundare och baken lika så, och med själva galoppen har jag fått höra av flera som inte sett oss så på länge att Matti har gjort stora framsteg med takten i galoppen eftersom han tar bättre tramp i gaoppen nu, och inte "springer" som han gjorde tidigare. Så det känns ju så otroligt roligt att höra då jag tvivlat på mina kunskaper så många gånger! Me dessa är de två övningar jag gör ofta med Matti och de som främst hjälpt Mattis ursla galopp att förbättras.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anna

Måste bara kommentera en gång, fast jag läser oftare. Tänk vad söt hon var, vår Ami. Och helt underbart att få se bilder på henne! Du&Matti är så fina! h. Amis lillmatte...

Svar: nej va roligt att du läser här, så glad jag blir! Ami har alltid haft en sådan speciell plats i mitt hjärta! Hon var så fin eran Ami!!
Annu Åkers

2014-02-04 @ 16:19:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:




RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo