Horsemanship är mer än många tror

2015-04-15 @ 10:06:00
 
 
Jag anser mig inte hålla på med något speciell genre inom hästsporten, utan jag tillämpar det som jag anser passar mig och Matti bäst. Självklart har jag inspirerats otoligt mycket av olika föreläsare inom Natural Horsemanship tänket eftersom jag sett hur det påverkat Matti possitivt och passat min filosofi om hästhantering väldigt bra.
 
Men något jag blivit de senaste 1,5 åren är provocerad av  de människor (kända och okända) som himlar med ögonen för att man nämner ordet Natural Horsemanship eller gör narr av de som brinner för denna filosofi. Natural Horse-man-ship är ju kort och gott ett natrulig häst-till-människa-relation-tänk, så vore inte det något alla vill eftersträva?? Det vill säga ett sätt för att få människan att förstå hästens beteende som djur och inte som maskin. Jag har noterat att jag har blivit så mycket bättre på att läsa av Matti (och andra hästar) och förstå hans minsta muskelryckning och frustning och vad de betyder efter att jag kom i kontakt med NH.
 
I mina och många andras ögon är Matti en så snäll och okomplicerad häst. Vilket han oftast är (okomplicerad), men ju mer jag lärt mig av att tyda hästarnas spårk har jag noterat hur osäker Matti faktiskt varit, hur missförstådd han blivit genom åren och hur känslig denna härliga häst verkligen är och varit. Idag kan jag hantera Matti på avstånd med höjda och sänkta armar vilket underlättar SÅ mycket i vardagen då vi är på samma sida och har ömsesidig respekt med denna fantastiska kille. Många människor som inte är insatta eller besitter  kunskap i Natural Horsemanship har många fördomar, men egentligen har man sett att många ändå tillämpar lite Natural Horsemanship tänk utan att det vet om det.
 
Det är många som eftersträvar en så optimal naturlig situation för hästen som utövar Natural Horsemanship, och det skulle jag också vilja ha för Matti eftersom jag aldrig sett en stressad häst i lösdrift eller hört om en häst på lösdrift som skulle vara mera sjuk i kroppen eller luftvägarna, än en häst som står i stallet största delen av tiden, för det är de som enligt statisitk (jag ska söka upp artikeln) har klart fler skador än en häst på lösdrift.. Så egentligen förstår jag inte vad det är för fel med att vilja uppnå en sådan naturlig situation för hästen som möjligt? Hästen presterar nog lika bra under träning fast den fått gå ute hela dagen, dessa djur är inte gjorda för att stå i en box största delen av dygnet och det är väl en av de negativaste sidorna med stall idag, att det är just detta de gör, står stilla i allt för många timmar per dygn i ett stall.
 
Men då igen får man också se att det även går andra vägen. Det kan finnas de som helhjärtat utövar naturlig hästhantering på alla plan osm ser snett på de som har skor på sina hästar och tränar hårt.. Jag är någonstans där mitt emellan, och jag tycker bara att alla kunde börja acceptera att alla tycker olika och inget är mera rätt för någon människa. Viktigast är att hästen inte plågas och far illa. Men viss kan en del hästa få må bättre, men jag anser man istället kan lägga energi på egen häst och eget tänk och hantera sitt djur så man har sitt samvete rent. 
 
 
 
 
Jag är glad att jag uppnått ett sådant fint band med Matti att jag vågar ha honom lös i skogen med mig eftersom jag vet han finner mig som sin trygghet och inte har behovet att springa iväg bara för att han är fri. Även om jag har Matti i grimma vill jag han ska känna sig fri, så jag tror där är största skillnaden i vår realtion i jämförelse med andras. Grimman är inget tvång, jag använder inge hårda medel i hanteringen och behöver inga kedjor eller liknande. Grimskaftet är alltid löst och då är inte steget att låta Matti vara lös särskilt stort att ta <3
 
Jag är glad att jag kom i kontakt med NH, men jag tillämpar inte alla teorier inom det, men själva kunskapen om hästens beteende och hur den ter sig anser jag fortfarande alla kunde ta mera del av så har vi mindre missförstådda hästar. Hur vida en häst har skor, tränas eller hur den bor får vara upp till ägaren av hästen. Men mitt samvete hur min hantering sker är nu rent tack vare NH, dock skäms jag över min okunskpa jag haft tidigare år.  Harmoni går inte att tvingasfram med hästar, dit finns inga genvägar.. Ömsesidig respekt, kärlek och förståelse har varit mitt vinnande koncept med Matti <3
 
 
Matti är mycket lyckligare med mig nu idag när jag förstår honom och vi kör på ömsesidig respekt istället för tvång

Kommentarer
Postat av: C

Gud så häftigt! Jag tycker sådant är helt magiskt, att bygga upp en sådan tillit. Låt ingen annan trycka ner er <3

2015-04-15 @ 10:58:14 / URL: http://iamcharlotte.blogg.se
Postat av: ɑ n n i k ɑ

Så fina bilder :D

2015-04-15 @ 14:37:42 / URL: http://blogofphoto.webblogg.se
Postat av: Sofia

Vilket fint inlägg! Trots att jag lagt av med ridningen är det precis så jag vill ha relationen mellan mig och min häst om jag skulle ha någon.
Jättefina bilder dessutom!

2015-04-15 @ 15:56:12 / URL: http://skimmer.blo.gg
Postat av: Tinna

Tyvärr tror vissa att de utövar NH när de sätter på hästen en repgrimma någon gång då och då och rider i grimskaft...
En repgrimma och att hästen kommer i hagen när du ropar anser inte jag räcker för att kalla det horsemanship. Du däremot har nått den nivån med tillit och relation mellan människa och häst som jag tycker är värt att benämna som NH. :)
Fantastiskt jobb med Matti! Lycka till även i fortsättningen :)

Svar: Tack för de fina orden! :)
Annu Åkers

2015-04-15 @ 19:14:08 / URL: http://oscarsnominerad.se
Postat av: Momlin

Kan inte så mycket om hästar men jag kan mycket om djur överlag och tycker att NH ska väl alla utöva om jag förstod din förklaring rätt. Har man ett djur ska man lära känna dess beteende, ha ömsesidig respekt, lära känna djuret helt och hållet. Man ska dessutom se till att djur får ett så "naturligt" liv som möjligt så lösdrift låter ju mycket djurvänligare för en häst än att stå i stall flera timmar per dag/natt. Tycker det är grymt så som du jobbar med din Matti, kämpa på bara och strunta i alla fördomar och himlande ögon du får efter dig! You go girl! <3

Svar: tack ska du ha!! :)
Annu Åkers

2015-04-15 @ 19:20:30 / URL: http://momlin.blogg.se/
Postat av: J

En tiedä osaatko suomea, mutta en osaa vielä niin hyvin ruotsia, että osaisin kirjoittaa ruotsiksi. Ajattelin rueta lukemaan blogiasi jotta oppisin ruotsia. Hieno teksti!

Svar: osaan kyllä! :) Kiva jos tykkäät! On aina hyvä osata monta kieltä :D
Annu Åkers

2015-04-20 @ 21:35:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:
RSS 2.0
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo